Page 375 of 1402 FirstFirst ... 2753253653713723733743753763773783793854254758751375 ... LastLast
Results 9,351 to 9,375 of 35035

Thread: Iz raznih novina III

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,014
    Thanked in
    4,020 Posts

Razmišljao sam ranije na ovu temu i kako roditelji mogu da urnišu dijete. Ne mislim na ovaj konkretan slučaj, nego sam zamislio nekog lika kojem dijete kući dođe i kaže mu da je dobio jedinicu upravo zbog nečeg ovakvog, a onda se ovaj inati sa školom preko leđa svog đeteta. Postoji školski program i mora se radit u skladu sa njim. Ako misli da je knjiga pogrešna, neka se bori da je mijenja. Čak sam sebe zamipljao u ulozi nastavnika i da li bih oborio dijete koje insistira na istom odgovoru, uz podršku roditelja, naravno. POkušao bih da objasnim roditeljima da jedini način da im dijete dobije prelaznu ocjenu jeste da odgovori tačno po zvaničnoj knjizi. Ukoliko bi i dalje insistirali, n bi me grizla savjest da dijete oborim.

I kad kažu da politiku treba izbacit iz škole, to je nemoguće. Isto kao što roditelji politiku ne mogu izbacit iz vaspitanja.

Kad zakon bude nalagao da se do punoljetstva đeci ne smiju punit glave religijom, istorijom i slilčnim stvarima, i kad se bude đeci ostavilo da tada sami donesu svoje zaključke, jedino će onda bit moguće izbacit politiku iz škole. I poželjno.

P.S. Samo zamišljam dijete nekog zagriženog liberala kako početkom devedesetih odgovara istoriju i kaže kako je podgorička skupština sraman čin kojim je Crna Gora okupirana. Mnim e bi ovi branioci današnjeg đeteta imali drugačiji stav.
    Last edited by NHM; 23-12-16 at 19:42.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Razmišljao sam ranije na ovu temu i kako roditelji mogu da urnišu dijete. Ne mislim na ovaj konkretan slučaj, nego sam zamislio nekog lika kojem dijete kući dođe i kaže mu da je dobio jedinicu upravo zbog nečeg ovakvog, a onda se ovaj inati sa školom preko leđa svog đeteta. Postoji školski program i mora se radit u skladu sa njim. Ako misli da je knjiga pogrešna, neka se bori da je mijenja. Čak sam sebe zamipljao u ulozi nastavnika i da li bih oborio dijete koje insistira na istom odgovoru, uz podršku roditelja, naravno. POkušao bih da objasnim roditeljima da jedini način da im dijete dobije prelaznu ocjenu jeste da odgovori tačno po zvaničnoj knjizi. Ukoliko bi i dalje insistirali, n bi me grizla savjest da dijete oborim.

I kad kažu da politiku treba izbacit iz škole, to je nemoguće. Isto kao što roditelji politiku ne mogu izbacit iz vaspitanja.

Kad zakon bude nalagao da se do punoljetstva đeci ne smiju punit glave religijom, istorijom i slilčnim stvarima, i kad se bude đeci ostavilo da tada sami donesu svoje zaključke, jedino će onda bit moguće izbacit politiku iz škole. I poželjno.

P.S. Samo zamišljam dijete nekog zagriženog liberala kako početkom devedesetih odgovara istoriju i kaže kako je podgorička skupština sraman čin kojim je Crna Gora okupirana. Mnim e bi ovi branioci današnjeg đeteta imali drugačiji stav.
    90 tih nedje sredinom istih, meni na vjezbanku iz tadasnjeg srpskog jezika je pisalo crnogorski.
    ja napisem crnogorski a profesorica preskraba i napise srpski. nije nikome iz kuce palo na pamet da se zali i kuka po novina kako ja pravilno pisem a profesorica me ugnjetava.
    a ni ja se nisam bunio sto ona to moj preskraba ali sam isto bio uporan .
    u principu se totalno slazem sa postom, meni je u ovom slucaju najzanimljivije sto je profesor (ucitelj) lijepo pitao "dje to pise u knjizi?". a onda roditelj se cudi sto je jedinicu dobio.
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    17
    Thanks Thanks Received 
    367
    Thanked in
    214 Posts

Sad ne piše to nidje u knjigama iz kojih djeca uče isto kao sto ni kad si ti bio mladi buntovnik nidje nije pisalo da ucis crnogorski jezik već srpski.

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    141
    Thanked in
    107 Posts

Ako kažu da je veća ušteda u budzetu to što će se javni funkcioneri odreć 1,6 miliona od kresanja na socijalna davanja od 20 miliona znači da se poništavaju prirodne nauke a ne da se vrši atak na društvene nauke koje samo po sebi i jesu podložne promjenama bukvalno svaki dan ...
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Čak sam sebe zamipljao u ulozi nastavnika i da li bih oborio dijete koje insistira na istom odgovoru, uz podršku roditelja, naravno. POkušao bih da objasnim roditeljima da jedini način da im dijete dobije prelaznu ocjenu jeste da odgovori tačno po zvaničnoj knjizi. Ukoliko bi i dalje insistirali, n bi me grizla savjest da dijete oborim.

Pa nije bas da si u pravu. I profesor svoje politikanstvo istjeruje davanjem negativne ocjene, pravdanjem dje to pise u knjizi. Nema tu mnogo razlike izmedju tog djeteta i njegovih roditelja i nastavnika istorije. Isti idioti optereceni politikom. Pravdanje bilo koje strane je samo navijacki, jer si na jednoj ili drugoj strani ograde.
    I ja sam radio isto sto i lepetanac, i svelo se na razgovore sa direktorom, svrljanje i pisanje kako se tada zakonski zvao jezik, zvanje roditelja i smanjivanje ocjene iz vladanja. Ali nikada nije uticalo na moju ocjenu iz tadasnjeg "srpskog jezika". Pricamo o srednjoj skoli i pocetku 90tih

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,014
    Thanked in
    4,020 Posts

Siguran sam da onamo nije napisana cijela priča. Zbilja neobično da blic oboji priču jednostrano. Znajući bahatost današnje đece, ne vjerujem da je bilo samo prva srpska zemlja, nije, jes, evo ti jedinica. Ili neko stvarno vjeruje da su dijete i roditelji bili samo tužni, bez osvetoljubivosti, pa još pripadnici najugroženije manjine u Evropi?

Thanks Thanks Given 
    2,369
    Thanks Thanks Received 
    495
    Thanked in
    313 Posts

Mene bi jos zanimalo da li je doslo do postavljanja jos pitanja i da li je dijete na njih dalo tacan odgovor? Ili je samo na osnovu jednog dobilo jedinicu i one standardne djecje pice profesor me ne voli.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,014
    Thanked in
    4,020 Posts

Valjalo bi. To će vjerovatno bit u drugom dijelu blicovog teksta. Oh wait...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Kod mene nikad 2 ne bi dobio. Morao bi skolu da promijeni da bi polozio predmet budi siguran... Pa neka mu kuci zakljucuju ocjenu
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    2,052
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    90 tih nedje sredinom istih, meni na vjezbanku iz tadasnjeg srpskog jezika je pisalo crnogorski.
    ja napisem crnogorski a profesorica preskraba i napise srpski. nije nikome iz kuce palo na pamet da se zali i kuka po novina kako ja pravilno pisem a profesorica me ugnjetava.
    a ni ja se nisam bunio sto ona to moj preskraba ali sam isto bio uporan .
    u principu se totalno slazem sa postom, meni je u ovom slucaju najzanimljivije sto je profesor (ucitelj) lijepo pitao "dje to pise u knjizi?". a onda roditelj se cudi sto je jedinicu dobio.
    Ista stvar, samo što je meni profesorica rekla da je svejedno kako pišem i šta pišem po mojim stvarima, ali u zvaničnim dokumentima (sveska za kontrolni npr.) se mora raditi po planu i programu koje je propisano, a ako mi se ne sviđa srednja škola, na kraju krajeva, nije ni obavezna (krenuo sam u srednju početkom devedesetih). Moj brat je, recimo, insistirao da govori srpsko-hrvatski, no ni to nije prolazilo.

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,798
    Thanked in
    1,603 Posts

Default Iz raznih novina III

A fina je i maleckome slike sa tri prsta na panj se popeo... pravi podmladak
    Last edited by acs; 23-12-16 at 22:41.
    f6

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    141
    Thanked in
    107 Posts

Što se toga tiče jedan je bio ministar u vladi Srbije i predsjednik skupštine bez fakulteta jer kako kaže nije htio da uči neki predmet ...
    http://www.vijesti.me/svijet/srpski-...fakultet-10106
    Kod nas je Brajović studirao 20-tak god. pa mu to nije smetalo da bude ministar i sad predsjednik parlamenta što samo po sebi znači da i toga malog vjerovatno čeka lijepa budućnost
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by GRUNA'STAR View Post
    Sad ne piše to nidje u knjigama iz kojih djeca uče isto kao sto ni kad si ti bio mladi buntovnik nidje nije pisalo da ucis crnogorski jezik već srpski.
    A kad je to pisalo u knjigama? A ha nisam bio buntovnik nego sa prosto smatrao I tada kao I sada da pricam crnogorski

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    17
    Thanks Thanks Received 
    367
    Thanked in
    214 Posts

A kad je to pisalo u knjigama? A ha nisam bio buntovnik nego sa prosto smatrao I tada kao I sada da pricam crnogorski

Nema puno razlike izmedju ovog malog sad i tebe kad si bio djetic. Ne znam cemu cudjenje cak sto vise trebalo bi da razumijes ovog malog jer si bio u slicnoj situaciji jel tako? Mozda grEsim.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Nema puno razlike izmedju ovog malog sad i tebe kad si bio djetic. Ne znam cemu cudjenje cak sto vise trebalo bi da razumijes ovog malog jer si bio u slicnoj situaciji jel tako? Mozda grEsim.
    Kako nema razlike, prva razlika je da mene nikad kuci nisu ucili "istoriju" niti sam tvrdio da je ovo moje ispravno I prava istorija. Vise moj neki osjeaj kojim jezikom govorim , pa sam to I napisao na vjezbanci.
    Druga razlika je da ja nisam odgovarao za ocijenu I tvrdio da u knjige pogresno pise. To je kao da te neko pita koliko je 2 i 2 ti kazes 5.
    Ucitelj te pita kako i dje si to naucio a dobije odgovor: moj tajo me tako naucio a to svi znaju da je tako.
    Pa se tajo cudi okle 1.
    Treca razlika je da me moji sigurno ne bi nagradjivali novim patikama jer se kontriram sa uciteljem no bi jos po prknu dobio.

I da ne nabrajam jos, nego mi ti ne odgovori kad je i u koju istoriju pisalo ovo o cemu mali govori.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Razlika je u tome što lepetančevi roditelji nisu lajali da su ugroženi ni tada, a ni sada kad su najugroženija nacija u Crnoj Gori
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

dVise moj neki osjeaj kojim jezikom govorim , pa sam to I napisao na vjezbanci
    Steta sto Njegos nije imao taj osjecaj o kojem pricas. Jos veca steta sto nisi bio rodjen tada, da naucis Petrovice i ostala bratstva kako se na pravi nacin voli svoja domovina.
    K'o i uvijek gas do daske (necu urbano, ja sam ljakse)

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Jesi li ti zato utekao iz CG, CGrče?
    Šalim se, boli me briga, no će g. Maju zanimati.. samo što te ona neće direktno pitati. Treba pomoći raznim teorijama..

Nego, G. Dritan nije saglasan s tobomA:

Абазовић: У данашњој Црној Гори најтеже је бити Србин

http://www.in4s.net/abazovic-u-danas...je-biti-srbin/

E dokle je to došlo kad AlJbanEC brani Srbe od Crnogoraca?
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    2,369
    Thanks Thanks Received 
    495
    Thanked in
    313 Posts

Dovoljan mu je bio Sarajlija, a bilo je Petrovica i prije Njegosa. A lepetanca bih posla kod Vladimira, Vojislavljevice itd da uci srpstvu.

Razumijem lepetanca, u slicnim situacijama sam bio. Prva situacija je bila sa ucenjem himne 'Hej Sloveni', iz predmeta 'Drustvo' sam dobio prvu najnizu ocjenu na tromjesecju, 3 . Sve znam, recitaciju pjesme ne znam. Majka me na sto nacina pokusavala naucit i da treba da me 'boli uvo' nego samo da se posa zavrsi. Nije bilo sanse da me natjera da je naucim. E sad, ne znam sto bi bilo da je doslo do oca, mozda bih je sad uz Poljake poja.

Druga situacija, sa upotrebom ś. Odmah na pismenom ocjena manje, obrazlozenje validno jbg. Tada to slovo nije uneseno bilo u pismo. Kuci sam samo reka ocjenu, i to je to, nijesam objasnjava kako i zasto niti su mi trazili.

A kako cu predmet 'Srpski' da nazovem u sveskama, mi niko nije branio niti su provjeravali, mislim na profesore.

Mada sto se tice ocjene iz 'drustva' i danas mislim da sam zakinut, jer sam samo jedno pitanje 'eskivira' tako da je srednja ocjena trebala biti veca. Al' koga je briga, ni mene, no eto evociram uspomenu. - a i mislim da ce ova prica veoma pomoci oko poskupljenja struje, nadoknada za majke i sl.
    Last edited by St.Dzonny; 24-12-16 at 01:27. Reason: eskivira

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Default Ako mogu otvarat temu..

Pitanje, ne dana, nego - teme: Da li je Kraljevina SHS trebalo da postoji?

Thanks Thanks Given 
    2,369
    Thanks Thanks Received 
    495
    Thanked in
    313 Posts

Sacekaj povecanje pdv-a sa 19 na 21 %.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Mi smo bili Crnogorci kuci, u druzenju, a u skoli smo se cudili sto ucimo srpsko-hrvatski .. kasnije se verbalno skratilo na srpski I smetalo nam je.. Nekima. Nije nam bilo logicno. Posebno nakon ekskurzije po "domovini" kad su nam u ZG rekli da govore hrvatsko-srpski tj da I'm se tako zvao predmet u skoli. Nije nam bilo prijatno uglavnom jer smo se pitali zasto I mi nemamo crnogorski - koji smo onda mi corak u toj SFRJ kad Hrvati mogu da istrce sa hrvatskim ispred.. ..
    Nezavisnost...
    No, SDP je urnisao jedinu sansu I pisala sam ovdje na x tema - ne dirajte nista u gramatici, samo taj program okrenuti na Crnogorski, bez izmisljanja tople vode I bilo bi vecini logicno..
    Ali, SDPovci su imali kompleks velicine I kompleks of Hrvata koji su extremisali svoj dotadasnji jezik, recnik, I gramatiku, samo da bi se razlikovali of Srbije.. Ali CRO ima 4 mil I koliko vec Hrvata, dosta knjizevnika I strucnijih osoba, a I mogli su da se malo zezaju I materijalno.. CG, to je I neuk covjek mogao da shvati - nije imala nista of toga. Zalud su gurali u ministarstvo za kulturu knjizevnike, corak.
    Imala je CG divno vrijeme za reakciju, dobar period za reforme, za razvoj za temelje u svakom smislu.. a bilo je I zelje I elana u narodu..
    Ovo sad ... nek nastavljaju neke nove generacije za desetine godina.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 24-12-16 at 02:35.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Nemojte tako, g. Majo... još ima šanse.
    Kako su Croati riješili taj problem sa "-srpski" u nazivu jezika? Olujom. "Ko ne sluša pjesmu, slušaće Oluju".. čuš! Samo bi mi (vi, ovi, oni i ti) morali regrutovat malo ovih pobjegulja iz CG, i podviknut im - Za Dom Spremni!

Nikolice, šalim se ja, ne zanima me.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

To sto sam opisala iz tinwjdzerske TG perspektive je bilo jako davno... stara SFRJ ... ovo kasnije oko Oluje itd... nisam bila na terenu Balkana...
    Bilo nas je sramota u ZG kad su nam rekli... nismo znali da kao drcni crnogorci sa republikom bla bla trotj nemamo pravo na crnogorski ni kad su hrvati mogli da kazu hrvatski a u srbiji srpski... u bosni se tad nismo mnogo ni razumjeli... mislili smo da se sprdaju sa jezikom.zato su nam bosanci uvijek bili pozitivno smijesni a oni bili mrtvi ozbiljni..itd. takav je bio utisak..
    Ali da smo sa "greote" i razocarenjem gledali nasu CG bez jezika ...jesmo. ono fazon kad nije jugoslovenski koji matrak i srbi i hrvati.... oni nama... he..
    No ovako je bilo u TG... kod ostalih po CG ne znam.
    A sto se tice sanse za Cg u tom smislu... moja procjena je da su odlucujuci prokockali svaku jer nisy kanalisali snagu, elan, savremenost, obrazovane, i u pravo vrijeme sa najboljim i najkvalitetnijim crnogorcima i njenom tadasnjom omladinom postavili prave temelje i primjere za drustvo.. nije ih ni zanimalo kao prioritet..Greske se placaju, ali Vi mozda vidite drugacije.. ok je to. Sa srecom, kad god, ko god i sta god. Svejedno.
    P.s. nekad kao tinejdzer ..pitala sam se kako su crnogorci pustili cg srbiji... kako posle svega... sa idealima.. pobjegulja otisao..serdar vukotic general okupacione vojske.. kako pade cg tada u letargiju i menefregizam za cg.. sad vec postaje jasno.. sto rekoste jednom... treba vremena da se shvati.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 24-12-16 at 03:43.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

E.. iz Vašeg vremena, SFRJ, (pošto rekoste ne znate za doživljaje i osjećaje CGraca van TG o datoj temi ).. Kad se jedan mi prijatelj upisivao na fakultet u Sarajevu, imao je tri mogućnosti da se izjasni - Srbin, Hrvat ili - musliman. On kaže - Crnogorac, oni njemu - to ne postoji. Nakon sveg natezanja, pjena na ustima i sl - ipak se upisao kao Crnogorac. E to su Vam Crnogorci. Tako i Rakun, otišao u inozemstvo da bistri. Ko ga prozvao više...da ne kunem.

Ebeš SFRJ, da je što valjala, ne bi se raspala.

Page 375 of 1402 FirstFirst ... 2753253653713723733743753763773783793854254758751375 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)