Originally Posted by
NHM
Razmišljao sam ranije na ovu temu i kako roditelji mogu da urnišu dijete. Ne mislim na ovaj konkretan slučaj, nego sam zamislio nekog lika kojem dijete kući dođe i kaže mu da je dobio jedinicu upravo zbog nečeg ovakvog, a onda se ovaj inati sa školom preko leđa svog đeteta. Postoji školski program i mora se radit u skladu sa njim. Ako misli da je knjiga pogrešna, neka se bori da je mijenja. Čak sam sebe zamipljao u ulozi nastavnika i da li bih oborio dijete koje insistira na istom odgovoru, uz podršku roditelja, naravno. POkušao bih da objasnim roditeljima da jedini način da im dijete dobije prelaznu ocjenu jeste da odgovori tačno po zvaničnoj knjizi. Ukoliko bi i dalje insistirali, n bi me grizla savjest da dijete oborim.
I kad kažu da politiku treba izbacit iz škole, to je nemoguće. Isto kao što roditelji politiku ne mogu izbacit iz vaspitanja.
Kad zakon bude nalagao da se do punoljetstva đeci ne smiju punit glave religijom, istorijom i slilčnim stvarima, i kad se bude đeci ostavilo da tada sami donesu svoje zaključke, jedino će onda bit moguće izbacit politiku iz škole. I poželjno.
P.S. Samo zamišljam dijete nekog zagriženog liberala kako početkom devedesetih odgovara istoriju i kaže kako je podgorička skupština sraman čin kojim je Crna Gora okupirana. Mnim e bi ovi branioci današnjeg đeteta imali drugačiji stav.
90 tih nedje sredinom istih, meni na vjezbanku iz tadasnjeg srpskog jezika je pisalo crnogorski.
ja napisem crnogorski a profesorica preskraba i napise srpski. nije nikome iz kuce palo na pamet da se zali i kuka po novina kako ja pravilno pisem a profesorica me ugnjetava.
a ni ja se nisam bunio sto ona to moj preskraba ali sam isto bio uporan
.
u principu se totalno slazem sa postom, meni je u ovom slucaju najzanimljivije sto je profesor (ucitelj) lijepo pitao "dje to pise u knjizi?". a onda roditelj se cudi sto je jedinicu dobio.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Bookmarks