pa tamo mozda neko nekad napravi staze kolima, pjeske itd krug jedan da se pravi da se ide... no dobro
Do zemljotresa 1979,godine,svi ovi objekti su bili u odlicnom stanju.Onda su stradali,i nazalost o njima niko ne vodi racuna.
pa tamo mozda neko nekad napravi staze kolima, pjeske itd krug jedan da se pravi da se ide... no dobro
f6
https://www.knjizara.me/detaljnije.php?p=129
Dobio sam na poklon ovu knjigu, ko je avanturistickog duha ili je fotograf entuzijasta može da provede stotine dana obilazeći tvrdjave. Za mene (pored Mamule) jedna od najljepših i najzanimljivijih tvrdjava je svakako Goražda na putu od Kotora do Njegusa. Očišćena , struktura očuvana i može se doprijeti do puškarnica na donjim nivoima. Za one više avanturistički nastrojene uz odgovarajuću opremu može se doći i do nižih nivoa pod zemljom koji su korišteni za skladištenje municije.
Sent from my Lenovo P70-A using Cafe Del Montenegro mobile app
One Ring to Rule them all...
bogami da uzme neko da je renvoira da nesdto napravi otvori brzo bi se skocilo u zastitu. ovako stoji da propada...
f6
ova bas dobro izgleda, je li ovo blizu puta nedje gandalfe?
15 min voznje od Kotora, iznad Trojice...
Nanese me put jedne godine tamo, na rejvKoliko se sjecam, unutrasnjost je u jako losem stanju, ali tvrdjava kao tvrdjava je genijalna. Rasporedi prostorija, hodnici, prilaz, stepenista, ludnica. Da je tvrdjava nedje u Sloveniji ili Austriji, imala bi najvisi stepen zastite, sve bi bilo uredjeno, dostupno turistima, mogao bi se iskoristiti potencijal. A mi, pored Gorazde, imamo preko 20 tvrdjava po Lustici, citavoj Boki, i svaka je prazna, zapustena i zaboravljena od strane drzavnih organa.
Last edited by Ispichutura; 17-11-16 at 12:03.
K'o i uvijek gas do daske (necu urbano, ja sam ljakse)
Ma mi Crnogorci smo bravi. DPS zadnje 26 godina kontrolise upravu za zastitu Kulturnih dobara CG, unistavaju CG. Glavno je da se dizu betonjerke i prave stanovi za prodaju.
Dok sam bio u Kotoru, bila je neka NVO i organizovala ciscenje Gorazde i dodjem ja na ideju da vodim goste gore na rostilj. Malo je reci da su ljudi bili odusevljeni. Tako da smo i mi cistili i skupili jedno 10ak vreca smeca od po 50kg. Prosle godine je bila velika akcija ciscenja tako da je Gorazda sada cista moze se spavati unutra ko ima vrecu za spavanje i koga nije strah.
Kosmach iznad Budve.
Kupus, bukvalno je toliko lagano. Samo se krene put njegusa i ima znak za skretanje desno poslije jedno 15min. Odatle se vidi cijeli zaliv, a moze da se ispenje i na topovski toranj sto je super iskustvo
P.S.
Kad rece Ispichutura zapustena.
Nijesu mediji ispratili kako treba da je CG ove godine opet dobila UNESCO lokacije, kod Zabljaka i Pluzina. To su cuveni srednjevjekovni stećci i lokacije koje su uvrstene su dobili zajedno CG BIH CRO I SRB. Zabljak je dobio lokaciju Grcko Groblje. Ne postoji tabla koja oznacava dje je to, zaraslo je u korov i mahovinu, ako ne pitas lokalca stranac bukvalno to ne moze da nadje. Taman je lijep dan poci cu poslije da slikam.
Last edited by Gandalf_White; 17-11-16 at 12:30.
Čistio ja Goražde, al' davno dok sam služio vojsku. Naime, ona je bila mjesto za rezervnu komadu u slučaju rata. Naučio i priču o čobaninu i rovu okolo 😁. Elem, vraćao se dosta puta i kao civil.
Sent from my Motorola 8400
Wulfy podijeli priču molim te.
Sent from my Lenovo P70-A using Cafe Del Montenegro mobile app
Ukratko, ta tvrđava okolo ima širi rov no što je standard. Zašto? Kada su je Austro-Ugari gradili i otkopali rov jedan tu što je čuvao ovce priupita što će im taj kanal okolo. Kada su mu odgovorili da je on radi zaštite, odnosno da jedini pristup tvrđavi bude na ulazu, ovaj se nasmijao uz komentar da i nije neka zaštita, jer svako to može preskočit. Elem, na kraju je u razmjenu za topli obrok čobanin dokazao da se rov može preskočiti, na šta je reagovano tako što je iskopan širi rov. Koliko se sjećam po tim pričama (vojna lica, odnosno nadređeni, imali su svaki svoju verziju koje se, ipak, razlikovala u detaljima) čak je bio i neki problem što su građevinski radovi premašili predviđene troškove (dodatno proširenje rova). Vjerojatno oni koji se bave fortifikacijama znaju detalje, a možda bolje ne provjeravati jer ako ispadne da je priča mit onda gubi na romantičnosti. 😉
Sent from my Motorola 8400
Last edited by wulfy; 17-11-16 at 13:25.
hahaha mora da je od Spanovica bio cobanin![]()
Prvo da se izvinem na velicini fotografija, nijesam uspio da resize jednu po jednu, na aplikaciji za telefone bice normalno. Drugo iskopiracu moj FB status da ne kucam iz pocetka :
Gomila razbacanog kamenja? Pogledajte bolje... Ovo je lokalitet "Grcko Groblje" na Zabljaku. Ovaj lokalitet ,kao i po jedan u Barama Zugica i Pluzinama, 15 Jula 2016 godine uvrsten je u UNESCO svjetsku bastinu. Lokalitet je zapusten, ne postoji tabla, prilaz, ili bilo kakav znak da oznaci da je ovo mjesto UNESCO sajt. Uprava za zastitu kulturnih dobara, Opstina, LTO i NTO su opet "zaboravili" ili samo pojma nemaju o svom poslu. Zabljak od par hiljada stanovinka sada ima 3 UNESCO lokaliteta, od kojih 2 potpuno neobiljezena i nevalorizovana i ostace gomila razbacanog kamenja sve dok se ljudi zaposljavaju po partijskoj liniji a ne po strucnosti... Sramota me je dje zivim.
Druga stvar je po 100ti put moje razocarenje u ovu drzavu sto se tice privatizacija.
Prodat je hotel Durmitor - jedini hotel iz vremena prije II svjetskog rata koji u CG jos stoji. Za vrijeme II Sv.r. sluzio je kao bolnica partizanima. E njega zajedno sa 35000 kvadrata zemlje, i 20 bungalova uzeo je za 650 000 eura, ili za manje od 20eur po kvadratu. Ko poznaje Zabljak onda zna i kako se krecu cijene zemlje i nekretnina, na toj lokaciji zemlja bi se prodavala 200-250eur po kvadratu, jer je to najprivlacnija lokacija na sjeveru CG.
Statis tu planira da pravi kondo hotel sa 5+ zvjezdica i vec je najavljeno rusenje starog hotela "zbog uzasnog stanja u kom se nalazi", a u takvom stanju se nalazi jer su namjerno otvoreni prozori kako bi ulivala kisa i snijeg i vjetar, i kako bi hotel morao da se rusi i da se pravi nesto sasvim drugacije na njegovom mjestu. Isto su uradili i sa hotelom jezera. Ugovorom je predvidjeno da se hotel renovira, medjutim poskidana je stolarija i radijatori unutra, i sa jedne strane porazbijani i otvoreni prozori kako bi se struktura zgrade poremetila i kako ne bi bilo moguce da se renovira vec rusi....
Tuga..... Da naglasim da je tender dodijeljen 10 dana poslije izbora upravo Statisu ciji je rezimski portal CDM...
![]()
ima li neko slike utvrdjenja Dvrsnik,povise Dragalja,na sred pravca lijevo brdo.druga tvrdjava po velicini u Evropi svojevremeno,zapustena danas...
Ka dijete sam bio u Durmitor, ako me sjecanje dobro sluzi, soba nije imala wc no se koristio zajednicki. Drugo, ovaj link knjizara.me ne moze da se otvori zbog necega. Trece, nase institucije za zastitu spomenika iskljucivo se vode politicko-finansijskim interesima, mozda bi neko nesto i renovirao ali nece da trosi pare na drzavne parazite a da se sto moze iskoristit u politicke svrhe (tipa Ostrog) drzava bi se sama angazovala.
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Ovo je knjiga... Opsirna sa svim forografijama i nevjerovatna.
Ne znam za dijeljeni WC jer nijesam nikada spavao tamo. Ali znam da je zatvoren prije 6-7 godina i da je tada bio funkcionalan, a da su ga namjerno doveli do propadanja da bi cijena poslije 16 neuspijelih privatizacija sa 12 miliona dosla na 650k![]()
Kao klinci svaki drugi vikend bi zimi bili ovdje na snijeg a na proljeće u šetnju. Jednom smo u prikolicu natovarili bicikla i obišli sve ovo.
Žali Bože kome su Austrougari ostavili ove gradjevine i puteve. Dosta ovoga što vidite jeste stradalo u zemljotresu ali većinu kamena je narod pokraoPutevi su bolji nakon toliko godina nego ijedan što su naši sad napravili.
Crkvice se prelijepe za prošetati, istražiti.
Gandalf, mi mso dobili ovu knjigu na promociji, divna je, i svako od nas bi trebalo da je ima jer ljuidi i ne znaju što sve imamo. A sa ovakvom sviješću, nemamo ništa slobodno![]()
Last edited by ASC; 21-11-16 at 18:12.
Last edited by ASC; 21-11-16 at 18:22.
TURISTIČKA ORGANIZACIJA ULCINJA I SUDSKI SPOROVI: Džaba ste zarađivali
https://www.facebook.com/monitorMNE/...83525505049620
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Sa druge strane četiri dana u jednoj od vila u Kolašinu, udaljenoj na oko kilometar od starog grada, košta 400 eura a u tu cijenu nije uključen nijedan obrok.
Od kad Kolasin ima stari grad?
Sent from my HTC 10 using Tapatalk
There are currently 8 users browsing this thread. (0 members and 8 guests)
Bookmarks