Tajkuni i tajfuni
Ja do skoro nijesam znao šta znači riječ "tajkun", kao što svojevremeno nijesam znao šta znači riječ "kulak". Ali, vremenom sam shvatio da se radi o pojedincima, koji su stekli određena materijalna bogatstva. "Tajkuni" u gradu, "kulaci" na selu. A učio sam poodavno dokazanu istinu - da što bogatiji pojedinac, to bogatija država. Doduše, iz stranih knjiga, a iz ne tadašnjih domaćih knjiga. Takođe sam učio da su "kulaci" bili neprijatelji komunizma, zato što su bili bogati i smicani su, a danas se zagovara da su "tajkuni" neprijatelji demokratije zato što su bogati i da im treba uzeti imovinu ili im "udariti" porez na tzv. ekstra profit od 50 odsto pa naviše. Šta znači riječ "tajfuni", znam odvajkada, jer sam nekoliko puta iskusio tu riječ u životu u raznim formama. To je, najkraće, kad vas neko oduva sa lica mjesta.
Prevedeno na današnji trenutak, izgleda da se pripremaju veliki tajfuni. Od većine opozicionih lista, a to je da se ova vlast zbiše sa lica mjesta, pa da onda oni, po prirodi stvari (čitaj: po prirodi tranzicije) stvore svoje "tajkune", a onda da "tajfunima" oduvaju nezavisnu Crnu Goru i ponovo se "ujedine" sa Srbijom i ko zna sa kojim još krajevima. I sa kojim "kraljevima". To, zaista, mogu vrlo lako da urade, ukoliko osvoje vlast. Dovoljan je jedan potez pera kojim bi ukinuli rezidencijalni uslov za referendumsko izjašnjavanje za državljane Crne Gore, odnosno da daju prevagu personalnoj vezi, a ne teritorijalnoj, što je inače, poznato u nekim državama u uporednom pravu. Prosto rečeno, mogu dati pravo svim državljanima Crne Gore na kugli zemaljskoj da učestvuju na referendumu u i o Crnoj Gori, bez obzira da li imaju i da li su ikada imali prebivalište u Crnoj Gori, oni ili njihovi očevi. Dovoljno je da imaju državljanstvo "po poreklu". U toj situaciji, sasvim bi im bila dovoljna prva " komšinica" Srbija, pa bi Crna Gora na taj način zauvijek nestala, čak i po imenu.
Stoga mislimo, za razliku od mnogih, da su izbori od 10.septembra još uvijek "prvo poluvrijeme", jer je imperativ održati nezavisnu Crnu Goru, osvojenu 21.maja 2006. i ako se to "prvo poluvrijeme" uspješno okonča onda dolazi "drugo poluvrijeme" u kome ova vlast treba da napravi pravnu Crnu Goru. Izvojevali su nezavisnu državu, a treba da osvoje i pravnu državu. A to znači da izgrade takvu državu u kojoj će jednakost građana pred zakonom i pravna sigurnost građana biti glavni stubovi države Crne Gore. Nezavisne i suverene.
Tada će i oni koji su bili protiv nje biti za nju. I svi pasovi iza njih. Zato nalazim ličnu slobodu da otvoreno i glasno pozovem, kao rodoljub rodne grude Crne Gore, sve one kojima je nezavisna Crna Gora na duši i u srcu, da odbrane njenu nezavisnost, tako što će pokloniti vjeru onima koji su je izvojevali i da im stave u amanet izgradnju pravne države.
Tek tada će utakmica za nezavisnu i suverenu Crnu Goru biti završena i dobijena.
Piše: prof. dr Blagota Mitrić
Bookmarks