Page 40 of 321 FirstFirst ... 303637383940414243445090140 ... LastLast
Results 976 to 1,000 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Republika, 5. septembar.

Napolje izbjeglice iz nasih skola

Početkom devedesetih, kako kaže Grbović, Crna Gora se našla na udaru velikog broja izbjeglica, od kojih su neke posao našle u ovdašnjem školstvu.
    - To je jako pogrešan put države s početka devedesetih. Ti ljudi su sa sobom donijeli i svoj mentalitet, dio svog zavičaja kojeg su prenosili na našu djecu. To se mora promijeniti, ako već nije kasno – kazao je Grbović.
    Iz Ministarstva prosvjete, međutim, kažu da nemaju evidenciju koliko izbjeglih i raseljenih lica je, dolaskom u Crnu Goru, uhljebljenje našlo u obrazovnom sistemu.
    - Mi nemamo evidenciju koliko ljudi van Crne Gore radi u našoj prosvjeti, ali je evidentno da je početkom 90-ih godina bio povećan priliv izbjeglica u Crnu Goru, pa je dio njih ovdje i zapošljavan – kazao je pomoćnik ministra prosvjete Radovan Damjanović u razgovoru za Republiku.
    On je kazao da su mnoge izbjeglice došle u Crnu Goru zato što su porijeklom odavde, pa država nije računala na probleme sa njihovim mentalitetom.
    - Mi smo te ljude primili u radni odnos iz čisto profesionalnih razloga, smatrajući da će svi oni poštovati sistem koji ih zapošljava, kao i da će provoditi predviđeni nastavni plan i program – kazao je Damjanović.
    Ni Ministarstvo prosvjete, kao ni nadležna inspekcija, nema podatke o zloupotrebi škola u političke svrhe.
    Novi ustav će, tvrdi Damjanović, riješiti mnoge nedoumice i probleme.
    - Imamo određene pritužbe roditelja da se ne provodi ustavna odredba o maternjem jeziku ili da nastavnici govore ekavicom. To je jedan prigovor za čije rješenje čekamo da se donese novi ustav i ostali propisi koji će definisati pitanje jezika u Crnoj Gori – kazao je Damjanović.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

- Imamo određene pritužbe roditelja da se ne provodi ustavna odredba o maternjem jeziku ili da nastavnici govore ekavicom.
    Chudno da se to uopste dozvoljavalo do sad...u Srbiji i bosanski i hrvatski srbi moraju prihati ekavicom.....a chuh u Srbiji prije nekoliko dana da Crnogorci sa CG drzavljanstvom ne mogu zasnovati stalni radni odnos u prosveti..
    Nadam se da ce se ustavom to sve lijepo detaljno regulisati i u CG.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Nemas komentara na ovaj prvi dio, gdje se poziva da se izbace izbjeglice koje su zaposlene u nasim skolama?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da komentarishem sta? U izjavama ne vidjeh tu rijech...
    Naslov je tvoj ili nekog novinara?
    Chitam izjavu i ovo je jako korektno i jasno recheno.

- Mi smo te ljude primili u radni odnos iz čisto profesionalnih razloga, smatrajući da će svi oni poštovati sistem koji ih zapošljava, kao i da će provoditi predviđeni nastavni plan i program – kazao je Damjanović.
    Ne vidim nista chudno, sem da je moguce da se ti predavachi nisu drzali zakona niti postovali svoje radno mjesto, svoj poziv, niti su ispostovali sistem shkolstva i nastavni program.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

"Početkom devedesetih, kako kaže Grbović, Crna Gora se našla na udaru velikog broja izbjeglica, od kojih su neke posao našle u ovdašnjem školstvu.
    - To je jako pogrešan put države s početka devedesetih. Ti ljudi su sa sobom donijeli i svoj mentalitet, dio svog zavičaja kojeg su prenosili na našu djecu. To se mora promijeniti, ako već nije kasno – kazao je Grbović."

Neke izbjeglice su zaposlene u skolstvu - to je bio jako pogresan put - i mora se promijeniti.

Cak bi i tebi moralo biti jasno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

- "To je jako pogrešan put države s početka devedesetih. Ti ljudi su sa sobom donijeli i svoj mentalitet, dio svog zavičaja kojeg su prenosili na našu djecu. To se mora promijeniti, ako već nije kasno" – kazao je Grbović.

"Imamo određene pritužbe roditelja da se ne provodi ustavna odredba o maternjem jeziku ili da nastavnici govore ekavicom."

Pošto imam nekog iskustva sa jezicima i izbjeglicama, da kažem par stvari.

Ako se pročitaju dobro gornje dvije izjave, uvidja se kontradikcija. Početak devedestih i izbjeglice.
    Izbjeglice sa početka 90 su dolazile iz Hrvatske i BiH, iz krajeva gdje se nikad nije govorila ekavica. Mislim da je to svima jasno.
    Drugo, veleki broj tih izbjeglica su bili naši ljudi, Crnogorci, koji su uvrijeme SFRJ otišli po toj BIH i HRV, "trbuhom za kruhom". Tako da je bar 70% izbjeglica iz BiH Crnogorskog porijekla (bar jedan član rodjen u CG).
    Zaboravlja se i da su to ljudi koji su imali iskustvo u prosvjeti u republikama koje su bile iznad CG po razvijenosti.
    Što se mentaliteta tiče, većina njih je donijela urbani mentalitet koji je nedostajao Crnoj Gori sa početka devedestih.

Sramota je kakva ideologija provijava iza ovakvih izjava.
    Kakav li će mentalitet donijeti oni koji su se školovali po inostranstvu. Hoćemo li i njih protjerivati zbog poznavanja drugih kultura?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da pustimo istoriju (pretpostavljajuci da ce se sa kriminalcima baviti oni kojima je to posao) ali Bone NEBI imao nista protiv da mu uciteljica djeci bude Albanka, pod uslovom da govori zvanicni jezik-IJEKAVSKU VARIJANTU CRNOGORSKO-SRPSKO-HRVATSKO-BOSNJACKOG jezika. I meni je lakse bilo da pricam ekavicu, koja mi je *maternji* pa sam bez ikakvog zakona ucio i naucio ijekavicu, JER JE TO TAKO NORMALAN ZNAK POSTOVANJA DRZAVE KOJA TI JE DALA GOSTOPRIMSTVO. Cuo sam od druga da Crnogorce nervira *belo* i *mleko*-OK! BICE *BIJELO* I *MLIJEKO*! Zavrsena prica!
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

@ Demijan, prvo, ekavski nije naglasak. Drugo, ekavski se govori samo u Srbiji. Izbeglica u Crnu Goru iz Srbije možda je eventualno bio Đinđić, ako to tako može da se kaže. I dalje pokušavam da rastumačim o čemu se u stvari radi, nije mi jasno. Meni ovo miriše na običnu ksenofobiju, koja je uvek loša, a u slučaju CG koja je turistička zemlja i u suštini treba da živi od svog imidža to je naročito loše. Montero je čini mi se fino opisao situaciju, iako nisam dovoljno upućen.
    Last edited by ssin; 06-09-06 at 10:06.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

nije ksenofobija zastiti djecu od trovaca i gadova bolesnih okle god da su - vec normalna i zdrava reakcija.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Quote Originally Posted by Demijan View Post
    nije ksenofobija zastiti djecu od trovaca i gadova bolesnih okle god da su - vec normalna i zdrava reakcija.
    Naravno da je tako. A kakve veze ima nečiji govor s tim?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by G R A D View Post
    Znas dobro kako su nastajale politicke nacije poput talijanske, njemacke, turske, srpske ... premda, neces to nikad da izneses?
    Zasto?
    Plasi li te istina, iznosenje istine?
    "Plase" me samo ljudi koji polazu monopol na istinu.

Svaka nacija je cedo politickih i drustvenih procesa XIX vijeka.

Meni nije jasno samo sto si ti htio reci - ako Srbi u srednjem vijekuk nisu imali osjecaj da su Srbi, ko jeste to imao?
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako će praviti selekciju neka idu po stručnosti, a ne socijalnom statusu.
    malo si pobrchkao ovo oko socijalnog statusa...ali defiitivno se slazem da treba da se pravi selekcija samo po struchnosti i postovanju nastavnog programa.
    poz.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ssin View Post
    Naravno da je tako. A kakve veze ima nečiji govor s tim?
    pa pogledaj zadnjih par postova koleze skoj-a i eto ti odgovora. takodje mozes vidjeti i na djelu sto je iskrivljen pogled na svijet oko sebe.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Lady D., citiraš moj post koji je izbrisan.

Nisam pobrkao oko socijalnog statusa. Izbjeglice su u nadležnosti Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Replicirao sam Demijanu koji kaže da je dobar dio izbjeglica počinio zločine.

A pitam ga opet " Koje su to izbjeglice sa početka DEVEDESETIH koje govore EKAVICU" ?

Demijane, Albanka mi ne bi smetala, ako govori jezik koji ja razumijem. Mogu se složiti da ne bi trebalo da profesori srpskocrnogorskomaternjeg govore ekavicu. A za druge predmete je svejedno. Pogledaj fakultete koji se hvale kad imaju strane predavače. A zar je bitno za matematiku ili hemiju kako govori profesor, sve dok ga razumiješ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ti ljudi su dobili drzavljanstvo da bi mogli da rade u cg...prema tome mozemo prichati samo o prosvetnim radnicima koji su struchni - nestruchni, obavljaju posao po nastavnom programu ili ne... zato sam se slozila sa tobom. sto se tiche prof. na univerzitetima, to je definisano drugachije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bar nešto da se složimo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    A pitam ga opet " Koje su to izbjeglice sa početka DEVEDESETIH koje govore EKAVICU" ?
    U Republici Srpskoj je pocetkom devedesetih uvedena ekavica.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Inace, oni koji su dobili drzavljanstvo nisu to dobili zbog strucnosti vec zbog politicke podobnosti.
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Grade, uvedena je zvanično 1993 i ukinuta već 1994. To nikada nije ni zaživjelo u narodu. A izbjeglice su došle 1991-1992.

Nihil, nije samo zbog političke podobnosti većina onih koji su rodjeni u CG, a takvih je dosta, je povratila svoje državljanstvo. Zateglo se od 1997 i od tada se daje podobnima. Mada, moglo je i izokola preko Beograda da se dobije do marta 99.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nihil, nije samo zbog političke podobnosti većina onih koji su rodjeni u CG, a takvih je dosta, je povratila svoje državljanstvo. Zateglo se od 1997 i od tada se daje podobnima. Mada, moglo je i izokola preko Beograda da se dobije do marta 99.
    Zavisi kada su rodjeni, jer za one koji su rodjeni prije 1978. drzavljanstvo se dobijalo prema ocu, odnosno prema njegovom drzavljanstvu. No, oni su bili upisani u knjigu drzavljana u CG pa tako da o njima ni ne govorimo. Govorimo o onima koji su naknadno dobili drzavljanstvo. Takvi su dobijali prvenstveono po politickoj podobnosti.
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Grade, uvedena je zvanično 1993 i ukinuta već 1994. To nikada nije ni zaživjelo u narodu. A izbjeglice su došle 1991-1992.
    Nikada nije ukinuta.
    Na BN TV, dakle Televizija Bjeljina dan danas prica se ekavica u informativnim emisijama.

Mnogo naroda u svakoj drzavi odmah poslusa ono sto mu elita kaze.
    Tako su i mnogi Srbi iz Bosne odmah prihvatili ekavicu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zar nije sad Belina umjesto Bijeljina?

Sad na nekom forumu u Srbiji komentarišu kako Crnogorci pričaju ekavicu jer su nedje vidjeli Djergovićku sa Atlasa...

Grade, ti bi stvarno trebao da upoznaš malo više ljudi van Cetinja ili Podgorice.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zar nije sad Belina umjesto Bijeljina?
    Belina nije, jer se toponimi ne mijenjaju tako lako, pa u Srbiji jos postoji naselje Kosjeric, koje su osnovali Crnogorci prije, recimo, 150 godina.
    Ali na TV Bjeljina prica se ekavica.

Mnogo naroda ima obicaj da odmah poslusa prijedloge elite, pa jos ako su ratne vodje...
    Tako da je bar 30% Srba iz Republike Srpske odmah preslo na ekavicu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by G R A D View Post
    ...
    Tako da je bar 30% Srba iz Republike Srpske odmah preslo na ekavicu.
    ... Počinilo ratne zločine i došlo u Crnu Goru da krvavih očiju predaju našoj djeci..

Laku noć grade, hvala na još jednoj lijepoj priči za laku noć

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default predizborno pismo jos jednog nezavisnog akademika

nezavisni akademik

Tajkuni i tajfuni

Ja do skoro nijesam znao šta znači riječ "tajkun", kao što svojevremeno nijesam znao šta znači riječ "kulak". Ali, vremenom sam shvatio da se radi o pojedincima, koji su stekli određena materijalna bogatstva. "Tajkuni" u gradu, "kulaci" na selu. A učio sam poodavno dokazanu istinu - da što bogatiji pojedinac, to bogatija država. Doduše, iz stranih knjiga, a iz ne tadašnjih domaćih knjiga. Takođe sam učio da su "kulaci" bili neprijatelji komunizma, zato što su bili bogati i smicani su, a danas se zagovara da su "tajkuni" neprijatelji demokratije zato što su bogati i da im treba uzeti imovinu ili im "udariti" porez na tzv. ekstra profit od 50 odsto pa naviše. Šta znači riječ "tajfuni", znam odvajkada, jer sam nekoliko puta iskusio tu riječ u životu u raznim formama. To je, najkraće, kad vas neko oduva sa lica mjesta.
    Prevedeno na današnji trenutak, izgleda da se pripremaju veliki tajfuni. Od većine opozicionih lista, a to je da se ova vlast zbiše sa lica mjesta, pa da onda oni, po prirodi stvari (čitaj: po prirodi tranzicije) stvore svoje "tajkune", a onda da "tajfunima" oduvaju nezavisnu Crnu Goru i ponovo se "ujedine" sa Srbijom i ko zna sa kojim još krajevima. I sa kojim "kraljevima". To, zaista, mogu vrlo lako da urade, ukoliko osvoje vlast. Dovoljan je jedan potez pera kojim bi ukinuli rezidencijalni uslov za referendumsko izjašnjavanje za državljane Crne Gore, odnosno da daju prevagu personalnoj vezi, a ne teritorijalnoj, što je inače, poznato u nekim državama u uporednom pravu. Prosto rečeno, mogu dati pravo svim državljanima Crne Gore na kugli zemaljskoj da učestvuju na referendumu u i o Crnoj Gori, bez obzira da li imaju i da li su ikada imali prebivalište u Crnoj Gori, oni ili njihovi očevi. Dovoljno je da imaju državljanstvo "po poreklu". U toj situaciji, sasvim bi im bila dovoljna prva " komšinica" Srbija, pa bi Crna Gora na taj način zauvijek nestala, čak i po imenu.
    Stoga mislimo, za razliku od mnogih, da su izbori od 10.septembra još uvijek "prvo poluvrijeme", jer je imperativ održati nezavisnu Crnu Goru, osvojenu 21.maja 2006. i ako se to "prvo poluvrijeme" uspješno okonča onda dolazi "drugo poluvrijeme" u kome ova vlast treba da napravi pravnu Crnu Goru. Izvojevali su nezavisnu državu, a treba da osvoje i pravnu državu. A to znači da izgrade takvu državu u kojoj će jednakost građana pred zakonom i pravna sigurnost građana biti glavni stubovi države Crne Gore. Nezavisne i suverene.
    Tada će i oni koji su bili protiv nje biti za nju. I svi pasovi iza njih. Zato nalazim ličnu slobodu da otvoreno i glasno pozovem, kao rodoljub rodne grude Crne Gore, sve one kojima je nezavisna Crna Gora na duši i u srcu, da odbrane njenu nezavisnost, tako što će pokloniti vjeru onima koji su je izvojevali i da im stave u amanet izgradnju pravne države.
    Tek tada će utakmica za nezavisnu i suverenu Crnu Goru biti završena i dobijena.

Piše: prof. dr Blagota Mitrić

Page 40 of 321 FirstFirst ... 303637383940414243445090140 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)