Može li molba da se ne uništavaju bar ove teme sarkastičnim komentarima... Ima dovoljno prostora na ostatku foruma za to...![]()
Može li molba da se ne uništavaju bar ove teme sarkastičnim komentarima... Ima dovoljno prostora na ostatku foruma za to...![]()
#fakenews
Ma nas je narod takav, to je jednostavno tako... kad vide da je neko uspjesan crna mast im iz oci toci i onda zele svakog da sputaju i da se svakome nasprdaju... to su najcesce ljudi nesposobni da bilo sta postignu u zivotu, pa onda mrze bolje od sebe...
jesam malone stvarno kod nas u selu biljke mede u dva navrata (zato ih ne selimo), obicno se vadi pocetkom ljeta i u septembru, kad je dobra godina to moze da izadje 2x20 kg. Kontam da kad seli na dobru pašu može da dobije 60kg, ali na lošu ispašu da može ubiti 3x20kg e to vec ne. Zato sam pitao koja su to mjesta čisto da bih otprilike ukapirao koje biljke tamo mede. Generalno ovo iz hrvatske mi ne znaci puno, tamo imaju mnogo više mjesta sa raznim biljkama koje mnogo mede, kod nas to nije tako raznovrsno, a i klima nam je sve gora za držanje pčela...
e ja sam se nekoliko godina kutarao sa krompirom, i batalio, prodajna cijena sve manja a troškovi sve veći.
evo par godina prebacio sam se na sadnju bijelog luka, i da ne ureknem, za sad super ide, sve ode veleprodajama....
eto ti ideja, bijeli luk![]()
najbolje je kad se moze nista ne radit ovuda...
Evo ja ka student mladi ekonomije bi bacio koji komentarOvdje sve sto vidjeh su jedne isti predlozi susenje mesa,voca,poljoprivreda.. Tesko ce se ista od toga isplatit dobri moji momci jer toga u CG ima kolko ocete,i ovi veci prodajni lanci imaju u svakom sektoru dobavljace i probit se tu covjek ne moze dosta sam primjera vidio oko sebe dje ljudi pucaju iz tih nekih razloga. Druga stvar ko ovdje oce da nadje ideju ugasio ga je odma
Dobar preduzetnik vam nikad nece iskuckat ovdje ideju dobru od koje se moze profitirat a znamo svi i zasto
Tako da treba coek dosta da gleda i prati trziste da komunicira sa narodom konstantno o tim nekim temama a ne po cijeli dan sa dojca na dojc, niko se nije posteno obogatio preko noci.. Treba dosta razmisljanja ulaganja rizika i svega toga lijepog
ali uglavnom interesantna tema dosta zanimljivih gledista,dosta pametnih likova , nastavljam da pratim svakako!
![]()
Pa ajde ti kao student ekonomije napiši konkretne primjere, razloge zasto su ti oko tebe pukli ili uspjeli, daj aegumente, a ne ova dojc priča... Da vidimo neku korost od te ekonomske nauke za kojom idu mladi masovno, a reko bih da je slabo primjenjuju.
Sve su to JuDiDži ekonomisti i atručnjaci, nema ljeba od njih...
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Evo ja nijesam JuDiDzi ekonomista. Diplomirah prije mjesec na drzavnoj ekonimiji.
Prisustvovao IRF prezentaciji i prici oko beskamatnog kredita za pocetak biznisa.
Pravo da ti kazem ideju nemam.sta covjek da pocne. Ne mozes da izmisljas toplu vodu. Mozes da osnujes nesto sto vec postoji. Ali da to usavrsis i da se izdvojisod konkurencije.
Koliko samo ima sokova na svjetskom trzistu pa Coca Cola i dalje gazi sve kako radi.
Tako da moze da se osnuje nesto sto vec postoji, ali da imas to nesto malo drugacije od ostatka konkurencije.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Kad spomenu sokove Pirella je 1999 u svu onu muku i ekonomsku krizu pocela sa radom.
2006 godine prvi u CG su ispunili HAACAP i ISO standarde i pored Plantaza tada bila jedna od rijetkih kompanija koja moze da izvozi u EU.
Na putu PG - DG ima i fabrika garmin, bave se proizvodnjom KESA... Fabrika radi u 3 smjene![]()
U PG imaju 2 kartonazhe, u obje se ceka po 2-3 mjeseca da se izrade kartonske kutije. Masina za kartonazhu ima od 8-12 000 eur iz Srbije sa svim sablonima....
Nego ljudi niti su kreativni niti imaju svoje ja...
One Ring to Rule them all...
Jedan forumas i ja smo imali ideju. Da pravimo led. I ostalo je samo na ideji.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Ne moras da ga pravis ti... Kupis fino 10 masina za led, stavis ih po primorju u markete ili benzinske pumpe i to je to. Po zapadu svaka benzinska pumpa ima po veliki ledomat...
Hiljadu puta nam se desilo na more pijemo na stan nas 20 vreo viski... Ali onako kilo leda euri bucaj. Samo dodjes 2 puta mjesecno da pokupis pare i ocistis filtere
![]()
Moj Gandalfe, kako ti iracionalno i diletantski prilazis svakoj ideji. Sve sto kucas ovdje izgleda tako jednostavno kad ti napises, a realnost je potpuno drugacija.
If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant
Zavisi ko pristupa ideji i kako se pristupa. Naravno da cu ovdje pisati sto prostije jer ne radimo razradu vec samo bacamo ideje
... Sve se moze kad se hoce.
Ako nista moze da se proba...
Da se ne zivi od tajovih para cijeli zivot jbga...
Za uspješan biznis treba dosta toga da se poklopi. Dvije stvari su ključne:
1. Da to što radite znate i razumijete, da se u tome pronalazite. Džaba je što je to nešto super, ako vam ne ide nema ljeba. Morate se pronaći u poslu.
2. Mora postojati tražnja na tržištu za tom robom/uslugom. Ako je tržište zasićeno morate imati izvanredno kvalitetan proizvod.
Postoji mnogo stvari na koje ljudi ne računaju kada kreću sa poslom. Jedan od glavnih razloga zašto ljudi lako odustaju jeste birokratija i brojni problemi koji prate biznis. Krenes, i onda sa svake strane organičenja i problemi. Tu nastane glavni problem - splasne brzo entuzijazam, izgubi se energija, a bez toga se u startu ne može. Zbog toga najveći dio start-up biznisa propada.
Jedan iskustveni savjet: mislite mnogo vise o tome kakvi će vas problemi sačekati i kako da ih riješite nego kako da prodate. Ako imate kvalitet lako ćete prodati bilo šta.
Neko od forumasa je imao liniju za katronazu, ili njegov otac, i taj posao se neslavno završio koliko se sjecam zbog nekih kvarova što li?
Ispravite me ako grijesim.
A ovo za led mi je malo nerealno, liše Budve dje bi se to prodao led, kome sem u ta 3 mjeseca? Dje bi locirali mašine u opšte? Recimo samo na opštinskom zemljištu bi zakupnina bila oko 1k.
Upravo tako
Evo jos jedan pozitivan primjer... Drugar jedan moj sa Zhb imao je cnc masinu za graviranje. Kupio je prije 5 godina i nije je 5 puta upalio. Lik jednostavno nije kreativan ne moze da osmisli itd.
Medjutim sjedim sa drugarom iz PV i pricam mu kako je dobra masina i kako ovaj ne zna da je uposli, i momak iz PV kupi tu masinu prije mjesec dana.
Jutros smo isli da pogodimo kod mog treceg drugara 5000 privjezaka za kljuceve od drvetaMomak zna sta hoce, napravio je uzorke, kreativan je, cijene su mu normalne i hoce da radi.
Ko umije njemu dvije ....
Evo recimo u Kotoru starom gradu na makar jedno mjesto moze da se dogovori sa gazdom pola pola da se dijele pare. Gazdu ne kosta nista da negdje ispred lokala/suvenirnice/agencije ima masinu. Onda ispred prodavnice kako hoces. Sto se tice lise ta 3 mjeseca ti i ne treba da radi ako ta 3 radi dobro![]()
Masinu kupujes polovnu i prodajes polovnu, pa se ne gubi kesh previse ako kiksas![]()
To se vec radi kad ideja udje u razradu, stavi se na papir itd.
Onda vidis ili ne vidis. Ovdje samo pricamo da li su ideje uopste spremne da udju u razradu. Da se stavi, koliko su troskovi, dje kako, sta moze itd... I ne mora 10. Moze 3 u 3 grada.
Svadbe/rostilji/zurke na otvorenom itd itd itdNa zapadu bukvalno svaka benziska pumpa ima ogromni ledomat (velicina prostorije od 5-7 kvadrata) to me je tamo zapanjilo. Ne bi to zapadnjaci drzali da nema prolaz.
Sto se tice kartonaze, to pouzdano znam da se ljudi razgulise od posla. Tu nije velika zarada, ali sve sto ti treba je garaza i tuches. Moze da bude side job
Last edited by Gandalf_White; 10-04-16 at 19:38.
Gando, ja koliko znam na tim 'zapadnim pumpama' i ostalo gazde drze ledomate kao i mnoge druge stvari koje kod nas nema. Ne dolazi im Mujo iz Sandzaka i daje 50% prodatog. Oni sami drze i uzimaju 100%.
Ovdje da misle da nesto od toga ima, sami bi ih postavili. Vjerujem kad bi im neko dosao sa tom pricom samo bi se zapitali "Zasto bi ja njemu davao 50% zarade u mom lokalu!?" Kupit' takvu masinu je najmanji problem.
I nije tu samo ledomat u pitanju nego bilo kakvi drugi automati za cigare, cokoladice, vodu, sokove itd. itd. Toga na zapadu ima koliko oces, dje oces. Kod nas se skoro pocelo ali sam sasvim siguran (ne mogu da tvrdim) da se zna ko moze i kako da postavi te 'masine', garantujem ti da ja ne mogu ili bi pokusao a sutra drzao gace ili krio glavu. (da ne pocinjem ruzne price ali mislim da svi znamo kako idu slicne stvari u ovoj zemlji)
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Nije bitno radi li ili ne radi. Promasena je poenta odje.
Bitno je da ako neko ima biznis ideju, mora da se iscima, da odradi istrazivanje trzista, da vidi sta i kako ide. Na taj nacin se pokrene i eto ga.
Mi smo na fakultetu imali masinu onu za kafu, dolazio je covjek ujutro i popodne da je dopunjava.
Dalje poenta je, da ako nesto vidis sa strane moze to da radi i kod nas. Ja sam 100% uvjeren da bi drive thru u podgorici radio razbijao. Prosle sam se godine iscimao, istrazio trziste, nasao plac, posao kod banaka da vidim oko finansiranja, do opstine, odradio biznis plan. I skontao da ne mogu da dobijem dozvole jer u nasem zakonu nema tako nesto precizirano. I ne mogu dobiti dozvolu da radim 24h...
Onda sam htio da napravim mini brend na primorju 2-3 kombija koja preko dana idu od plaze do plaze i parkiraju se po sat dva, to sam mogao da finansiram iz svojih sredstava ali mi je opet drzava tu stala na put i do maksimuma su me izblokirali. Ne postoji nacin da mogu da se dobave svi papiri i oni ti to kazu, kad dodje inspekcija pisace ti kazne za ovo - ovo i ovo mi to ne mozemo da izdamo jer nije precizirano zakonom da to ima mobilni "restoran" :
Svrha price je da sam se ja dobro iscimao i pricao sa desetinama ljudi o ovome. Znam kako sta ide, dje mogu sta da kupim, kad koliko itd. Stvorio kontakte, znam ko je ko i ko je dje.
Prica o biznisu je kao muvanje cura. Prilazis, kreativnost, domisljatost. Popijes korpu na 10 mjesta upali na 11![]()
Od 20 ideja 5 dodje do razrade. Od tih 5, 1 prodje na finish i to je to...
Meni je zao sto nasa omladina nece da se pokrene. I zato svim silama pokusam da animiram narod da malo izadje iz kaveza i pogleda okolo.
P.S.
Treba biti trendsetter
Recimo u PG, ja sam se zapanjio sta se izdesavalo ovo 18 mjeseci sto se tice pubova.
Prije 4-5 godina pub je bio da se izadje uvece da se prekines i to je to. Na brzu hranu bi isli posle da se nazhderemo. Sad skoro SVAKI pub u PG ima i kuhinju, rebarca, finger food, chips, pomfrit itd itd.
Da si nekome rekao prije 4-5 godina da hoces da ti pub ima hranu sprdali bi se ljudi sa tobom... Na zapadu SVAKI pub ima hranu, samo sto kod nas duze treba da stignu zapadni trendovi.
E sad kad bih pricao koliko se pojjaca prodaja pica i cjelokupni profit sa uvodjenjem te hrane, ne bi mi niko vjerovao...
Last edited by Gandalf_White; 10-04-16 at 20:01.
Naučiće te na ekonomiji da je potrošać/čovjek najracionalnije biće na planeti ( koje ne griješi ), koje na osnovu integrala i izvoda donosi najoptimalniju odluku za sebe ahhahaha
Liše marketinga, preduzetništva, finansija i računovodstva ostali predmeti veze sa praksom nemaju.Mirkoekonomija može da prođe, dok ne počne da blebeta o potrošačkom višku i izvodima :lolblue:
A što se tiče teme, bijeli luk mi ne izlazi iz glave.Posebno njegova cijena od prije neđelju dana od preko 3 eura za kg :shock:
Last edited by Markys; 10-04-16 at 20:06.
najisplativiji biznis je da se nista niti radi niti pocinje radit....sto mozes capit ispod ruke i guraj...
@gando, i ja sa jednim drugom smo imali slicnu ideju, ali eto ne mozes dobiti dozvolu.
![]()
Pa vrijedi 3e. Em ne rađa koliko drugo povrće, em se ne troši u količinama kao drugo povrće. E sad, znam za primjere nekih od prije 10tak godina koji su probali i nije išlo. Jedva su na kamionskoj uspjeli prodati, al moguće da se stvari mijenjaju, da se ljudi okreću više domaćim stvarima a ne kineskim uvoznim proizvodima.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks