Nigdje nisam napisala da su sitniji grijesi otkupljeni, a veći nisu. To je tvoja projekcija.
Kao prvo, ne moram nikakav citat navoditi jer izvor katoličke vjere nije samo Biblija, nego i Usmena Predaja/Tradicija koja se objektivizira kroz dogme i nauk.
Kako sam ja katolkinja, pišem iz te perspektive, a ne iz kuta razumskog promišljanja Biblije.
Kao drugo, teški grijeh je onaj grijeh koji zadovoljava 3 uvjeta:
1. čovjek ga čini svjesno
2. čovjek ga čin i slobodno
3. teška materija grijeha
Stoga, tvoje projekcije o grijehu u kršćanstvu ne mogu biti mjerodavnim za kršćanstvo. Nama su dogme i nauk točno definiran i vrlo je jasno što je Credo.A sad ću ti pokušati po treći/četvrti put objasniti objektivno i subjektivno otkupljenje u kršćanstvu. Isus otkupljenje ili spasenjsko djelo čini za svakog čovjeka jer su u ljudskoj naravi Krista "sadržani" svi ljudi po svojoj naravi. U tom smislu, Kristova žrtva objektivno zahvaća svakog čovjeka i svaki čovjek ima potencijal za spas.
No, ako čovjek prekida Savez s Bogom, čini grijeh SLOBODNO I SVJESNO, to znači da objektivno otkupljenje on odbija kao mogućnost i zauzima "položaj" neotkupljenosti. (subjektivno ne-otkupljenje)
To je moguće jer Bog ne spašava čovjeka prisilno, već u slobodi. Ako to čovjek želi.
Nismo robovi kao što muslimani sebe nazivaju.
Biblija jasno kaže da je za oprost grijeha potrebno istinsko pokajanje. Dakle, ono što je čovjek SLOBODNO I SVJESNO prekršio, posvješćuje kao grijeh i u slobodi odlučuje od Boga zatražiti oprost i od čovjeka-ako mu je naudio. (suprotni put od smjera grijeha)
Zar je ovo teško za shvatiti?
Moj razgovor nije nalaženje solucija, nego iznosim jasan, točan i definiran katolički nauk. Ti ga svojim projekcijama ne možeš mijenjati.

Reply With Quote
Bookmarks