Results 1 to 25 of 490

Thread: Znacenje Hrista

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    5 Posts

Default Teški/smrtni grijeh u kršćanstvu

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Nađi mi taj citat koji govori da su sitniji grijesi otkupljeni dok veći nisu. Ne možemo na ovakav način pričati.
    Nigdje nisam napisala da su sitniji grijesi otkupljeni, a veći nisu. To je tvoja projekcija.

Kao prvo, ne moram nikakav citat navoditi jer izvor katoličke vjere nije samo Biblija, nego i Usmena Predaja/Tradicija koja se objektivizira kroz dogme i nauk.
    Kako sam ja katolkinja, pišem iz te perspektive, a ne iz kuta razumskog promišljanja Biblije.

Kao drugo, teški grijeh je onaj grijeh koji zadovoljava 3 uvjeta:
    1. čovjek ga čini svjesno
    2. čovjek ga čin i slobodno
    3. teška materija grijeha

Stoga, tvoje projekcije o grijehu u kršćanstvu ne mogu biti mjerodavnim za kršćanstvo. Nama su dogme i nauk točno definiran i vrlo je jasno što je Credo.A sad ću ti pokušati po treći/četvrti put objasniti objektivno i subjektivno otkupljenje u kršćanstvu. Isus otkupljenje ili spasenjsko djelo čini za svakog čovjeka jer su u ljudskoj naravi Krista "sadržani" svi ljudi po svojoj naravi. U tom smislu, Kristova žrtva objektivno zahvaća svakog čovjeka i svaki čovjek ima potencijal za spas.
    No, ako čovjek prekida Savez s Bogom, čini grijeh SLOBODNO I SVJESNO, to znači da objektivno otkupljenje on odbija kao mogućnost i zauzima "položaj" neotkupljenosti. (subjektivno ne-otkupljenje)
    To je moguće jer Bog ne spašava čovjeka prisilno, već u slobodi. Ako to čovjek želi.
    Nismo robovi kao što muslimani sebe nazivaju.

Biblija jasno kaže da je za oprost grijeha potrebno istinsko pokajanje. Dakle, ono što je čovjek SLOBODNO I SVJESNO prekršio, posvješćuje kao grijeh i u slobodi odlučuje od Boga zatražiti oprost i od čovjeka-ako mu je naudio. (suprotni put od smjera grijeha)
    Zar je ovo teško za shvatiti?

Moj razgovor nije nalaženje solucija, nego iznosim jasan, točan i definiran katolički nauk. Ti ga svojim projekcijama ne možeš mijenjati.
    Last edited by naftali; 04-03-16 at 22:49.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks