A ha. A kako onda žena bez muža može da osnuje naciju?
Nije lako, ali je jako rođaci.
Sjecas se Mabuse price iz Kurana kad je Mojsije isao sa nekim (po svemu sudeci Andjelom) i kad je taj sve cinio pred ocima Mosija kao grijeh a ono ispade dobro neko o kojem samo Bog zna i oni koje On uputi u tome.
Mene sve na to podsjeca, sto ti ne razumijes iz Biblije da moze bit.
Zato ja mislim da pise u Kuran da ima i nekakvog dobra u tom alkoholu ali da ima vise loseg pa da ga se okane ljudi.
Da nizasto se ne drzi covjek kao pljan plota sto bi rekli kod nas, lise povjerenja u Boga. Jer I tog pjanog covjeka neko od andjela cuva pa se nekako dovuce na dvije noge do kuce, iako ne svi. Ko ne precera...
Ja sve vise i vise shvatam da sve sto ja pisem, pisem sebi(da ga ja vidim mojim ocima). Ako postavljam nekome pitanje ja postavljam sebi. Mozes li da zapazish ti ovaj patern kod covjeka?
Last edited by Ego_and_his_own; 01-02-16 at 15:32.
Kako nije Mabuse Adam Boziji lik? Zasto bi mu se Andjeli poklonili, i to ne klanjanje je razlog citave pobune Iblisove(Luciferove)?
ako ti sin striktno tjelesna determinizacija ti je mozesh iskljucivo izbjegavati, ali mozesh li uvidjeti da ljudi to ne dozivljavaju u tjelesnom vec u emotivnom kontekstu?
Otac i sin. Bog i covjek.
A ti si upravu da neki stvarno preceruju sa tim tijelesnim jeziko tvorevinama.
Utelotvorenje boga (bravo Kolumbo! Od Knjige postajanja to svako zna.) i slicne rijeci ja nemam bash mnogo da kazem. Vidish, Istina je prosta. Ko vjeruje u Isusa on zna da ga je Bog uzeo sebi i da smrt nema vlast nad covjekom.
Poruka Isusova je poruka od Boga, to nemoj da zaboravis Mabuse.
Matthew 25:35-40
5 For I was hungry and you gave me something to eat, I was thirsty and you gave me something to drink, I was a stranger and you invited me in, 36 I needed clothes and you clothed me, I was sick and you looked after me, I was in prison and you came to visit me.’
37 “Then the righteous will answer him, ‘Lord, when did we see you hungry and feed you, or thirsty and give you something to drink? 38 When did we see you a stranger and invite you in, or needing clothes and clothe you? 39 When did we see you sick or in prison and go to visit you?’
40 “The King will reply, ‘Truly I tell you, whatever you did for one of the least of these brothers and sisters of mine, you did for me.’
Last edited by Ego_and_his_own; 01-02-16 at 15:30.
Kršćanska dogma nije pala s Marsa, nego ona ima svoje biblijsko utemeljenje. Ima puno biblijskih mjesta koji govore o istosti, ali i o razlici Oca i Sina. Meni se ne da ovdje sad navoditi sve te brojne citate, ali evo dovoljno je pročitati Ivanovo evanđelje od 14 do 17 poglavlja koji govore i o odnosu Otac/Sin i o odnosu Sin/Duh Sveti.
Što se tiče same riječi "narav", to je filozofski pojam i označava suštinu, bit. To konkretno znači kad se kaže: Jedan je Bog, a tri su božanske osobe: Otac, Sin i Duh Sveti, da sve tri osobe koje se razlikuju samo po opreci odnosa, imaju istu bit i isto djelovanje.
Po naravi - biti, Bog je jedan.
Prema katoličkom nauku, nikakvi drugi poslanici niti proroci nisu imali božansku bit. Trojstvo i utjelovljenje je istina vjere koja je objavljena i koja je temeljni stup kršćanstva.
Isus je začet po Duhu Svetome, na Isusovu krštenju na Jordanu se objavilo Trojstvo i potvrdilo Kristovo božanstvo i mesijanstvo, a sam Isus živi kao onaj koji pokazuje da ima vlast nad već objavljenom istinom koju su naučavali farizeji (Rečeno vam je, a JA vam kažem..), kao onaj koji izgoni demone, onaj koji oprašta grijehe, diže ljude iz mrtvih (Lazar). Isus liječi, govori proroštva u JA obliku, a u dosta navrata potvrđuje svoju istost s Ocem i time pokazuje da je iste biti kao Otac....(Ja i Otac jedno smo)
Tko se mogao usuditi u ono vrijeme reći da je jedno s Ocem, pa to je bilo direktno kršenje 1.zapovijedi JA SAM GOSPODIN BOG TVOJ, NEMAJ DRUGIH BOGOVA OSIM MENE. On jest. Stavio je identitet između sebe i "JA JESAM" ("Prije nego li Abraham posta, JA JESAM" Iv 8,5 )
U kat-pravosl. nauku nitko ni ne naučava da je Marija žena Božja. Ona je dala ljudsku narav Bogu s kojom se sjedinio, došavši u osobi Isusa Krista.
Isus Krist je preegzistentan, oduvijek je Bog Sin, a u određenom povijesnom trenutku (proboj u koncept vremena) sjedinjuje se s ljudskom naravi, te time nama dolazi kao Bogočovjek. I on je i sad Bogočovjek. Zahvaljujući čovještvu Isusa Krista, mi kao ljudi (čovještvo) možemo doći k Bogu. On je PUT I CILJ PUTA. On je Put, Istina i Život. Isus Krist. To je vjera kršćanska, a ne dokazivanje kršćansko. Znak toga je Isusovo uskrsnuće.
Ne,ja ne negiram ono što piše u Bibliji, nego ti po drugi put tumačim o sjedenju s desna.
Slika hebrejskog zajedništva s Bogom je slika kralja i kraljevskog dvora, s anđelima kao vojskom. Židovi očekuju Kraljevstvo nebesko i Mesiju, a kršćani su Mesiju prepoznali u Isusu Kristu-Bogu Sinu- Bogočovjeku.
Zar je to toliko teško shvatiti?
Da vidiš kakvu su sliku svijeta i svemira imali, onda te ne bi čudila ovakva vizualizacija raja. Bog sjedi na prijestolju - predivna hebrejska slikovnica i simbolika.
Ovakvi tonovi su nepotrebni.
Prema katoličkom nauku, Mojsije je prorok, a prema židovstvu - najveći prorok.
Duh Božji ili Duh Sveti je od početka stvaranja (lebdio nad vodama), preko Isusovog uskrsnuća, pa do onog koji uvodi Crkvu (zajednicu vjernika) u Istinu, Tješitelj i Branitelj, ISTI.
Duh Sveti, treća božanska osoba, koja izlazi od Oca i Sina, Bog Duh. On je onaj koji posadašnjuje cjelokupno Kristovo spasenjsko djelo svaki put kada kršćani slave misu.
Odgovorila sam ti na početku upisa.
Da je Isus Jedinorođeni Sin Božji svjedoči Biblija, ali i Tradicija (usmena predaja) Crkve koja u Duhu Svetome tvrdi eksplicitno da je Isus jedinorođeni Sin Božji.
Nema načina da doneseš dokaz protiv toga.
To je kršćanski credo-vjerovanje.
Last edited by naftali; 01-02-16 at 16:45.
Mabuse, ti ne možeš osporiti kršćansko poimanje Isusa Krista, to ti treba biti jasno.
Ti možeš samo donijeti, ako želiš, značenje Isusa Krista u islamskoj teologiji i ono tko je Isus prema Kur'anu koji je nastao 6.stoljeća nakon što je Isus djelovao na zemlji, pa i nakon nastanka kršćanstva.
Što će muslimani vjerovati o Isusu, ja u to ne ulazim. Svatko vjeruje što hoće.
Za tebe je on poslanik u nizu, za mene je Isus Krist Bog.
Vidish sto ti ne razumijes, muslimani nebi smjeli imat poglesno znanje o Isusu. Jer je njima Isus mesija. Za Isusa je muslimanima posvjedoceno da je mesija i od Boga poslat kao primjer ljudima.
A sta to zapravo znaci, i koja je sadrzina Isusovog Indzila (Jevandjelja) malo muslimana razumije a josh manje istrazuje. A kako njih grdit za to kad ni masu hriscana ne stoji bash najbolje sa poznavanjem Jevandjelja?
Nema se kad, ne cita se, lakse je odmah zakljucke iznijet ili ako nemas pozajmiti od nekog njegove, a ima li se potpore za te tvrdnje to ce se poslije gledat...
Ja sam se toliko puta zacrvenio, da sam poceo da pazim sto tvrdim.
https://putuislam.wordpress.com/2008...rist-u-islamu/
Muslimanski pogled na raspeće: Isusa je Bog sačuvao za kraj vremena. Allah kaže u Kur’anu:
„i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,već ga je Allah uzdigao Sebi. – A Allah je silan i mudar.” An-Nisa, 157-158.
----------
Mi, muslimani, vjerujemo da će jednog dana Antihrist doći i da će onda Isus biti spušten s neba i da će ubiti Antihrista, da će živjeti među muslimanima i da će vladati njima. Tokom tog vremenskog perioda zemlja će biti ispunjena pravdom i blagostanjem.
-------
Isus će ponovo doći, oženit će se, imaće djecu, živjet će 40 godina među nama. I nakon što on umre Sudnji dan će doći.
Pa tako jedino možemo nešto novo o tome da naučimo.
Naftali, Isus stoji sa desne strane Bogu ne samo u poslanici hebrejima, već i u jevanđeljima. Na jednom se mjestu kaže da stoji sa desne strane, takođe u jevanđelju. Tako oni fizički na onom svijetu nisu jedno.
Da preskočim po nešto jer se želim fokusirati na Svetog Duha. Dakle, Isus najavljuje NOVOG DUHA ISTINE, za kojeg ti kažeš da je sveti duh. To bi značilo da treba doći neko četvrto božanstvo, jer svetog duha već imamo kroz čitav Stari i Novi Zavjet. Tako, obzirom da svetog duha već imamo očigledno je da se misli na neko ljudsko biće. Ajde da analiziramo malo. Jovan kaže:
Jovan 16:13 A kad dođe on, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javiće vam što će biti unapredak.
Vidiš, kada otvoriš Kur'an na svakoj stranici pročitat ćeš "u ime Boga Milostivog, Samilosnog." Tamo postoji jedan čovjek koji ne govori sam od sebe već to radi u ime Boga s.w.t. U Kur'anu se kaže: On ne govori po hiru svome – to je samo Objava koja mu se obznanjuje. (Kur'an 53:3-4)
Jovan16:14 On će me proslaviti, jer će od mojega uzeti, i javiće vam.
U Kur'anu upravo je Isa a.s. proslavljen od Muhammeda s.a.w.s.
Jovan16:7 Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem: jer ako ja ne idem, utješitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću ga k vama.
Ovde je više nego očigledno da Isus najavljuje Muhammeda s.a.w.s. Isus mora otići kako bi zaokruženu istinu sa istinitom objavom ostavio nekom drugom. Ako bi ostao i utvrdio istinu ne bi bilo potrebe za Muhammedom s.a.w.s.
U 16. rečenici Jevanđelja po Jovanu 14, Isus govori kako će Otac poslati drugog Paraklita, koji će, dakle, biti poput njega. Da li je poput Isusa Muhammed a. s., koji je čovjek, ili Sveti Duh duhovno biće, koji je anđeo ili slično? Ko, osim našeg Vjerovjesnika, može biti onaj što će doći nakon Isaa, a. s., ko će braniti Isaovo vjerovjesništvo, ko će ljude poučiti svim temeljnim pitanjima – od Allahovog postojanja do postojanja ahireta, koji podučava Objavom koja mu se obznanjuje, a ne po svome hiru?
Konačno, da li smo iz svega što smo rekli o Svetom duhu zapazili šta će sve On, Sveti Duh da radi kada dođe? On će da bude sa nama (Jovan 14:16), On će da nas uputi na svaku
istinu, On će govoriti što čuje, On će javiti vam što će biti unapredak (Jovan 16:13),
On će proslaviti Hrista, On će uzeti od Hrista i javiti nama (Jovan 16:14), On će svedočiti za Hrista (Jovan 15:26), On će biti poslan od Oca u ime Hristovo, On će nas
naučiti svemu i On će nam napomenuti ono što je Isus rekao (Jovan 14:26).
MUHAMMED S.A.W.S.
Last edited by Mabus; 01-02-16 at 19:37.
Upravo je rekao dijametralno suprotno od ovoga. Rekao je da će u carstvo nebesko ući oni koji rade po volji Boga nebeskog. A za one (zalutale hrišćane) koji će ga pitati zar nisu u njegovo ime prorokovali i čudesa mnoga tvorili, rekao je: idite od mene vi koji činite bezakonje.
Da ne bude da lažem:
7:22 Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! Nismo li u ime Tvoje prorokovali, i Tvojim imenom đavole izgonili, i Tvojim imenom čudesa mnoga tvorili?
7:23 I tada ću im ja kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene koji činite bezakonje. (Matej, 7: 22-23)
E sada, da vidimo KO U IME ISUSA IZGONI ĐAVOLE, hrišćani ili muslimani? KO PROROKUJE U IME HRISTOVO, apostoli ili Muhammed s.a.w.s? Ko čini bezakonje?
Jevanđelja su srce Biblije, a ovaj citat je srce jevanđelja. Ovo je sigurno Isus rekao. Značenje ovih citata je da ne smiješ u ime Isusa raditi duhovne stvari na koje isključivo pravo ima Bog. Ne smiješ đavole u Isusovo ime izgoniti, ne smiješ u njegovo ime lažno prorokovati. Ne smiješ uz Boga Isusa uzimati, ne smiješ ga kao posrednika do Boga uzimati.
Zar ne vidite da će ljudi u čudu biti zašto su u vatru upali a radili su duhovne stvari u ime Isusa? Kako je to moguće??? Oni čine BEZAKONJE???
E sada pitanje je kako su se čudesa dešavala tim ljudima koji su ih u Isusovo ime činili? Tako što je ta čuda šejtan radio kako bi ljude obmanuo, kako bi ljudi pomislili da su čudesa od Isusa, kako bi se glas proširio, kako bi mnogi nesvjesno u zamku upali. Eto to je šejtan. Pa sledeći put kad odete onome da se poklonite imajte ovo na umu. Možda će i sama bolest nestati, ukoliko se duša đavolu preda.
Last edited by Mabus; 01-02-16 at 23:24.
" Zaista, zaista vam kažem: Ko ne ulazi na vrata u trovčiji nego prelazi na drugom mjestu; on je lopov i razbojnik. A koji ulazi na vrata pastir je ovcama. Njemu vratar otvara, i ovce glas Njegov slušaju, i Svoje ovce zove po imenu, i izvodi ih. I kada ovce Svoje istjera, ide pred njima, i ovce idu za Njim, jer poznaju glas Njegov. "
(10:1-4)
" A za tuđinom neće poći, nego će pobjeći od njega, jer ne poznaju glas tuđinaca. Ovu priču kaza im Isus, ali oni ne razumješe šta bijaše to što im govoraše. "
(10:5-6)
" Ja sam vrata; ako ko uđe kroza Me spašće se, i ući će i izići će, i pašu će naći. "
(10:9)
" Lopov ne dolazi za drugo nego da ukrade i zakolje i upropasti.
Ja dođoh da život imaju i da ga imaju u izobilju. "
(10:10)
" Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život Svoj polaže za ovce. "
(10:11)
" A najamnik, koji nije pastir, kome ovce nisu svoje, vidi vuka gdje dolazi, i ostavlja ovce, i bježi; i vuk razgrabi ovce i raspudi ih. A najamnik bješi, jer je najamnik i ne mari za ovce. "
(10:12-13)
" Ja sam pastir dobri i poznajem Svoje, i moje Mene poznaju.
Kao što Otac poznaje Mene i Ja Oca; i život Svoj polažem za ovce. "
(10:14-15)
" I druge ovce imam koje nisu iz ovoga tora, i te mi valja privesti, i čuće glas Moj,
i biće jedno stado i jedan pastir. "
(10:16)
" Zato Me Otac ljubi, jer Ja život Svoj polažem da ga opet uzmem. "
(10:17)
" Niko ga ne uzima od Mene, nego ga Ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga i vlast imam opet uzeti ga. Ovu zapovijest primih od Oca Svojega. "
(10:18 )
" Tada opet nastade razdor među Judejcima zbog ovih riječi. A mnogi od njih govorahu: U njemu je demon, i mahnita. Što Ga slušate? Drugi govorahu: Ovo nisu riječi besomučnika. Zar može demon slijepima oči otvarati? "
(10:19-21)
" I hodaše Isus u hramu po trijemu Solomonovu. I Judejci Ga opkoliše i govorahu Mu: Dokle ćeš mučiti duše naše? Ako si Ti Hristos, kaži nam otvoreno. "
(10:23-24)
" Isus im odgovori: Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela koja tvorim Ja u Ime Oca Svojega, ona svjedoče o Meni. "
(10:25)
" Ali vi ne vjerujete; jer niste od ovaca Mojih, kao što vam rekoh "
(10:26)
" Otac Moj koji mi ih je dao veći je od sviju;
i niko ih ne može oteti iz ruke Oca Mojega. Ja i Otac jedno smo. "
(10:29-30)
" A Judejci opet podigoše kamenje da Ga kamenuju. Isus im odgovori: Mnoga dobra djela pokazah vam od Oca Svojega, za koje od tih djela Me kamenujete? Odgovoriše Mu Judejci: Ne kamenujemo Te za dobro djelo, nego za hulu, što se ti čovjek budući, praviš Bog. "
(10:31-33)
" Odgovori im Isus: Nije li napisano u Zakonu vašem: Ja rekoh: bogovi ste? "
(10:34)
" Kad one nazva bogovima, kojima riječ Božija bi data, a Pismo se ne može ukinuti. Kako vi govorite Onome koga Otac posveti i posla na svijet: huliš, zato što rekoh: Ja sam Sin Božiji? Ako ne tvorim djela Oca Svojega, ne vjerujte Mi. Ako li tvorim, iako Meni ne vjerujete, djelima vjerujte, da poznate i vjerujete da je Otac u Meni i Ja u Njemu. Tada opet tražahu da Ga uhvate; ali im se izmače iz ruku. "
(10:35-39)
" I otide opet preko Jordana na mjesto gdje Jovan najprije krštavaše; i ostade ondje. I mnogi dođoše k Njemu i govorahu: Jovan ne učini nijedno znamenje, ali sve što kaza Jovan za ovoga istina bjerše. I mnogi vjerovaše u Njega ondje. "
(10:40-42)
Last edited by SpongeBob; 01-02-16 at 20:31.
Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs
Ne sporim da se ljudi ne mogu spasiti kroz Isusa, sporim način kako to ljudi misle da mogu ostvariti. Mnogo toga je izmijenjeno, izbrisano i dodano. Ostalo je praktično samo to da je spasenje kroz njega, dok je način umnogome falsifikovan.
Zato je Isus najavio dolazak Paraklita (Branitelja) koji će kroz Kur'an iznijeti potpunu istinu o Isaa a.s.
Potpuno je neadekvatno u kršćanskom kontekstu stavljati razumijevanje Boga na razinu materije, fizike ili bilo kakve ograničenosti tijela, pa i onog duhovnog.
Kako Bog izgleda, to nitko ne zna, ali znamo i to znanje proizlazi iz vjere, da je Bog Trojedini. Dakle, jednota Boga proizlazi iz iste biti svih triju božanskih osoba.
Moram priznati da miješaš razne teme tijekom našeg dijaloga. Poštujem tvoje mišljenje, ali to što govoriš nema veze s kršćanstvom, dogmatski je potpuno neprihvatljivo i nije dio kršćanskog učenja. (problem doslovnosti i nepoznavanje Biblije, ali i konteksta Biblije )
Duh Sveti je treće božanska osoba Trojedinog Boga, izlazi od Oca i od Sina. To izlaženje je dvojako:
-povijesno (soteriološko-spasenjsko)......Bog za nas
-vječno (Deus in se - ontološko)....Bog u sebi
U povijesnom smislu, Duh Božji/Sveti prisutan je od samog stvaranja (vječnost probija u vrijeme-povijest), silazi na SZ proroke koji u Duhu tumače Riječ Božju. RUAH-DUH. Duh Sveti je prisutan od početka povijesne pojavnosti Isusa (začeće, utjelovljenje, krštenje- početak mesijanskog poslanja Isusovog, uskrsnuće i uzašašće - djelo Boga,snaga Duha se izvanjski manifestira..)
Kad je Isus bio na zemlji, učenici ga slijede, ali nisu apsolutno vjerni. Njihova vjera je kolebljiva jer vide Isusa kao Bogočovjeka, a ljudska narav - koliko otkriva Boga (gledaju ga), toliko ga i sakriva (nekim još i danas).
Zato Isus i kaže da on mora otići da bi oni mogli spoznati puninu Istine. (ne radi se o manjkavosti Isusovog djela, već o njihovoj mogućnosti spoznaje)
50 dana nakon Isusovog uskrsnuća (40 dana se Isus u Duhu učenicima ukazivao), on šalje Duha Svetoga na jasan i vidljiv način. Taj se dan zove Pedesetnica ili Duhovi. Taj je događaj opisan u Djelima apostolskim 2, a vidi se kako Duh Sveti silazi simbolom vatrenih "jezika" ili ognjenih jezika koji se spuštaju na svakog učenika. To je čas kada su svi mogli vidjeti jasno i nedvojbeno djelovanje Duha Svetoga koji od tada prati svoju zajednicu Kristovih učenika - Crkvu. To se inače i zove rođendanom Crkve.
Bog Duh Sveti vodi svoju Crkvu, brani ju i tješi, uvodi u puninu Istine koja se očitovala u apsolutnom smislu u spasenjskom djelu Isusa Krista koji je vrhunac Božje objave.
Uvođenjem i upoznavanjem Istine u Duhu Svetome, učenici, odnosno prva Crkva i može definirati kršćanske istine...sve do današnjih dana.
Pa čak do 20.st kada Katolička Crkva 1950.g donosi dogmu o Marijinom uznesenju na nebo.
Duh Sveti je treća božanska osoba Trojedinog Boga, ta je istina definirana već u 4.stoljeću na Carigradskom saboru 381.g. Dakle, kasnija tumačenja novog poslanika i ekstenzija istog na ulogu Muhameda je potpuno van konteksta i učenja Katoličke i Pravoslavne Crkve.
Duh Sveti nije 4.božanstvo, niti je on slika Muhameda. Što se tiče kršćanstva, to je fantazija i teška hereza.
(Što se tiče vječnog izlaženja, neću sada širiti temu. Relacije između božanskih osoba su vječne. Dinamizam Trojstva.)
Last edited by naftali; 01-02-16 at 22:35.
Možda je za tebe ovo srce evanđelja jer hoćeš razumjeti ove riječi u svjetlu islama. No, to nema nikakve veze sa islamom.
Naime, prije ovih rečenica, Isus govori o lažnim prorocima koji se prepoznaju po plodovima. Isus opominje na lažne proroke koji odvajaju njega od njegova Oca i koji oskvrnjuju Isusovo ime.
Evanđelist Matej piše za kršćane koji dolaze iz židovstva (judeokršćane), jako dobro poznaje Zakon Židova jer je bio carinik i nakana mu je pokazati kontinuitet židovskog očekivanja Mesije i njegov dolazak u osobi Isusa Krista.
Isus Krist je "ja jesam"......ehjeh ašer ehjeh...Ja sam koji jesam. Volja Oca je i njegova volja.
Tko su ti lažni proroci koji tvrde da Isus nije Mesija? Onda su to bili Židovi, danas su......
Govor iza riječi koje si citirao završava:
"Kad Isus dovrši svoj govor, veliko je mnoštvo naroda bilo zaneseno njegovim naukom jer ih je učio kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi književnici". Mt 7, 28-29.
Osim toga, Isus upozorava da bit vjere nisu samo riječi i molitva, nego i djela koja potvrđuju riječi. I obrnuto.
Interesantno, osnova kršćanskog učenja o trojstvu nigdje se praktično ne pominje. A trebalo bi da se ta doktrina nalazi u citatima stotinama puta. I to što se nalazi je nejasno, loše protumačeno, puka nagađanja.Potpuno je neadekvatno u kršćanskom kontekstu stavljati razumijevanje Boga na razinu materije, fizike ili bilo kakve ograničenosti tijela, pa i onog duhovnog.
Kako Bog izgleda, to nitko ne zna, ali znamo i to znanje proizlazi iz vjere, da je Bog Trojedini. Dakle, jednota Boga proizlazi iz iste biti svih triju božanskih osoba.
Kako Bog izgleda, pa u SZ Jakov ga je vidio licem u lice, sa njim se i rvao i pobijedio ga. Jezekilj ga je opisivao. Imamo svjedočanstvo da ima bradu i dlake po nogama. Ali ok, prihvatiću da ga niko nije vidio.
Sa ovim današnjim kršćanstvom, naravno da veze nema. Ali je ipak ostalo sasvim dovoljno citata, da se čovjek može spasiti ako ih logikom pokuša shvatiti. Nisu ljudi toliko surovi bili, ostavili su po nešto kao nagradu onima koji Boga žele pronaći. Zato danas imamo primjere u Egu i Sponge Bobu.Moram priznati da miješaš razne teme tijekom našeg dijaloga. Poštujem tvoje mišljenje, ali to što govoriš nema veze s kršćanstvom, dogmatski je potpuno neprihvatljivo i nije dio kršćanskog učenja. (problem doslovnosti i nepoznavanje Biblije, ali i konteksta Biblije
Upravo je problem u tome, jer on je opšte prisutan. Čemu onda najava od Isusa o nekom novom svetom duhu koji se treba pojaviti? Odlično znam kako se gleda na Duha Svetoga prema hrišćanstvu a i prema Bibliji. Zar nije taj Duh Sveti zapravo anđeo Gabrijel?U povijesnom smislu, Duh Božji/Sveti prisutan je od samog stvaranja
Dalje, kažeš da se nakon uskrsnuća Isus u duhu ukazivao ljudima, međutim koliko ja znam duh ne može da jede, a Isus je tražio ribu i med. Da li duhovi mogu da se hrane?
Da, to je tako bilo. Upravo te poštujem iz razloga jer ljudima previše vjeruješ, a to može samo dobra duša koja nije imala prilike kroz život da upozna zlotvore. Evo ja npr. ne vjerujem da je Zemlja okrugla, već da je upravo krug kako to Biblija kaže. Evo, ljepša fotomontaža od nasinih stručnjaka:Duh Sveti je treća božanska osoba Trojedinog Boga, ta je istina definirana već u 4.stoljeću na Carigradskom saboru 381.g.
Ne vjerujem onom zmijskom jeziku preko nasinog amblema. Upravo su Židovi tačnije predstavljali oblik Zemlje, izuzev one kornjače sa donje strane, po meni. U movie predictions imamo istinu dok sa druge strane imamo fake nauku.
![]()
Last edited by Mabus; 02-02-16 at 00:48.
Pomalo sam i očekivala da će se tvoj način pisanja pretvoriti u ismijavanje i ne prihvaćanje moga uloženog truda kako bih ti približila kršćanski nauk.
Vrlo je neozbiljno pisati tako proizvoljno, lijepiti sličice koje nemaju veze ni s čim u raspravi i neargumentirano odgovarati.
To bi bilo kao kad bih ja sad rekla kako je Muhamed došao 600 godina nakon Krista, napisao Kur'an kao reakciju na kršćanstvo, malo modificirao ono što je prepisao iz Biblije, nadodao za Isusa kako on nije ni umro niti je raspet, (nego se to gledateljima pričinilo), te kako Muhamedov život donosi plodove (ratovi, ubijanja..) koji nikakve veze nemaju s Bogom, već sa Sotonom.
Takva priča nije argumentirana rasprava, niti predstavlja poštovanje sugovornika.
Ti čak nemaš problem s Isusovim božanstvom, već sa Isusovom ljudskom naravi.
Moraš prihvatiti da kršćani imaju svoj credo/vjerovanje kojemu je temelj Biblija i Usmena Predaja, baš kao što ti vjeruješ da je Kur'an riječ Allahova.
Meni je Kur'an samo književnost,ali prihvaćam da je i Sveto pismo određene grupacije vjernika.
Biblija je pisana grčkim i hebrejskim jeziku, radi se o jednom drugom vjerskom i kulturnom ambijentu od prije nekoliko tisuća godina, pa čak ni oni najbolji poznavatelji jezika i Pisma nemaju toliko sigurnosti u tumačenje koliko si ti uvjeren da je tvoja fantazija o kršćanstvu baš pogođena istina.
Muslimani koji tumače Bibliju, zarobljeni su doslovnošću shvaćanja, a time imaju puno problema i sa vlastitim ,dvojbenim i ponekad, vrlo opasnim citatima Kur'ana, koji ako se želi ostati u surovoj doslovnosti, nemaju mogućnosti opravdati iznimno negativan odnos prema onima koji nisu muslimani.
Stoga, ohladi se, pa jednom možemo i nastaviti raspravu....
Rece li ovo mabus da zemlja nije okrugla?
Odoh pucati si u oba koljena...
One Ring to Rule them all...
Pa tako recite vi veliki vernici, ima da verujes u Hrista ili ces trunuti u paklu ili se posle smrti samo za tebe koji njega ne priznajes za nekakvog spasitelja svest bespovratno gasi. Samo za tebe i onih ostalih milijardu muslimana i koliko jos ateista, agnostika, pripadnika ostalih vera... Samo ce se hriscanima svest magicno transportovati u nekakvo carstvo na nebu gde cete se ceo dan izlezavati na oblaku a nas ce jesti crvi. A ovi ostali koliko god da su vodili uzoran zivot i cinili dobra dela to nista, vrata Raja su zatvorena za njih jer nisu podlegli UCENI svemoguceg Sina bozijeg.
Nego, kad se Hrist PONOVO vraca na ovu planetu kao sto se pominje u Jovanovoj knjizi Otkrovenja, covek bi pomislio da mu je mnogo dosadno besposlenom tamo gore 2000 godina. I u Simvolu vere, donetom na Nikejskom Saboru pise
I koji ce OPET doci sa slavom da sudi zivi i mrtvima
Zar ne bi bilo bolje da Hrist definitivno prekine svu dilemu oko sopstvenog postojanja time sto ce se materijalizovati pred 7 milijardi ljudi na planeti Zemlji nego sto za njegovu bozansku prirodu ne postoji APSOLUTNO NIKAKAV pouzdan dokaz pa kada vas nesto probada u stomaku vi mislite da osecate Hrista.
[QUOTE=Ego_and_his_own;16068]Sta za vas prestvalja simbol hrista?
kako ga vidite kroz jevandjelja?
I dali ga osjecate u sebi?
Molio bih da ne skrecete sa teme.[/QUOTE
na ovo pitanje prvo se mora poc do Jerusalima i Nazareta.vidjeti sve tamo pa onda da krene prica.
Izvinjavam se ako si to tako shvatila. Hvala ti na trudu, sigurno je da sam dobio neke nove informacije i objašnjenja. Ali ipak, ja se nisam ismijavao. Možda je to tako zvučalo.Pomalo sam i očekivala da će se tvoj način pisanja pretvoriti u ismijavanje i ne prihvaćanje moga uloženog truda kako bih ti približila kršćanski nauk.
Upravo slikama, želim ti pokazati da su ljudi na globalnom nivou skloni prevarama. Smatram da si jedna od mnogih koja je žrtva te prevare. Mi u stvari pričamo svo vrijeme o dvije različite stvari. Dok ti meni objašnjavaš kršćanski nauk, koji mene apsolutno ne zanima jer imam svoju glavu da ga pokušam shvatiti, sa druge ja objašnjavam kršćanstvo prostom logikom, koje u stvari nema uporišta u toj prostoj logici (trojstvo, božanska priroda Isusa, Sveti Duh za kojega se ne zna ko je i šta je).Vrlo je neozbiljno pisati tako proizvoljno, lijepiti sličice koje nemaju veze ni s čim u raspravi i neargumentirano odgovarati.
Ok, možemo povodom ovoga otvoriti zasebnu temu i detaljno razmotriti. Neosporno je da kršćanstvo i islam imaju mnogo sličnosti, pa kako da znamo da li je Poslanik s.a.w.s. plagijator ili ne?To bi bilo kao kad bih ja sad rekla kako je Muhamed došao 600 godina nakon Krista, napisao Kur'an kao reakciju na kršćanstvo, malo modificirao ono što je prepisao iz Biblije, nadodao za Isusa kako on nije ni umro niti je raspet, (nego se to gledateljima pričinilo), te kako Muhamedov život donosi plodove (ratovi, ubijanja..) koji nikakve veze nemaju s Bogom, već sa Sotonom.
E pa sad, dozvoli mi da na svoj način odgovorim. Nekad je to argumentovano, nekada logički. U svakom slučaju neću ti prigovoriti ako pokušaš kritikovati islam logikom, baš iz razloga jer smatram da istinita religija mora imati izuzetnu podršku u zdravom razumu.Takva priča nije argumentirana rasprava, niti predstavlja poštovanje sugovornika.
Onako kako je opisan u Bibliji, ne smatram ga božanstvom, dok su njegova narav i poruke za mene veoma prihvatljive, izuzev nekoliko njih, manje ili više bitnih. Postoje određene poruke u jevanđeljima od Ise a.s. koje me prosto fasciniraju. Nadam se da ću dobiti priliku da ih postujem i objasnim na moj način.Ti čak nemaš problem s Isusovim božanstvom, već sa Isusovom ljudskom naravi.
Ok, sasvim korektno. Prihvatam da ljudi imaju različite poglede na svete knjige, ali dozvoli, ja se u samom tumačenju Kur' ana ne upravljam onako kako su neki najpoznatiji islamski učenjaci objasili islam. Ja imam svoje mišljenje, formirano na osnovi subjektivnog istraživanja. Tako, dozvoli mi da imam svoj pogled na po meni pogrešno protumačeno kršćanstvo.Moraš prihvatiti da kršćani imaju svoj credo/vjerovanje kojemu je temelj Biblija i Usmena Predaja, baš kao što ti vjeruješ da je Kur'an riječ Allahova.
Meni je Kur'an samo književnost,ali prihvaćam da je i Sveto pismo određene grupacije vjernika.
Evo, sa jedne strane kritikuješ me da se ismijavam, dok sa druge kažeš da je moje mišljenje fantazija. Upravo mislim da je moje mišljenje ispravno jer kršćanski znanstvenici kroz povijest nisu imali Kur'an koji je lupa za istraživanje Svetog Pisma. Najbolji primjer je kada Allah s.w.t. kaže, kako on da ima sina kad nema ženu. Kome je ovo kroz kršćansku povijest palo na pamet, a tako je prosto? Nikome. Svi su prihvatili da je on Sin Božiji, bez da razmisle o tome.Biblija je pisana grčkim i hebrejskim jeziku, radi se o jednom drugom vjerskom i kulturnom ambijentu od prije nekoliko tisuća godina, pa čak ni oni najbolji poznavatelji jezika i Pisma nemaju toliko sigurnosti u tumačenje koliko si ti uvjeren da je tvoja fantazija o kršćanstvu baš pogođena istina.
Slažem se u potpunosti. Možemo ovo definisati na nekoj drugoj temi. Slabo poznavanje Kur'ana, pa još nedostatak iole razuma od čovjeka zaista može napraviti ekstremistu. Slagao bih da nisam imao sa ovakvim tipovima duele, koji su čak išli do tog nivoa da me proglase nevjernikom. Neki od njih nisu baš sjajno završili. Kako reče Poslanik s.a.w.s. kad nekom kažeš nevjerniče, neko od vas dvojice jeste.Muslimani koji tumače Bibliju, zarobljeni su doslovnošću shvaćanja, a time imaju puno problema i sa vlastitim ,dvojbenim i ponekad, vrlo opasnim citatima Kur'ana, koji ako se želi ostati u surovoj doslovnosti, nemaju mogućnosti opravdati iznimno negativan odnos prema onima koji nisu muslimani.
Ok. Hvala na utrošenom vremenu. Samo ako možeš da mi kažeš da li se prema kršćanstvu svetim duhom smatra anđeo Gabrijel?Stoga, ohladi se, pa jednom možemo i nastaviti raspravu....
Last edited by Mabus; 02-02-16 at 12:18.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks