Page 3 of 20 FirstFirst 123456713 ... LastLast
Results 51 to 75 of 490

Thread: Znacenje Hrista

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Upravo ti omalovažavaš hrišćanstvo i samog Hrista pridavajući mu osobine koje nije posjedovao. Hrišćanstvo koje ti propovijedaš nije hrišćanstvo već mnogoboštvo, da ne kažem satanizam.
    Hrišćanstvo logički shvaćeno je vjerovanje u jednog Boga i njegovog poslanika Isusa Hrista koji je od Boga bio obdaren čudesima, čudesima koja nije činio sam od sebe. To se najbolje ilustruje primjerom kada je Isus oživio Lazara.
    Vjerovanjem da je Isus bog ili bogočovjek ti nesvjesno blatiš hrišćanstvo. Već sam naveo jasne dokaze za one koji razuma imaju o tome ko je bio Isus Hrist.
    Što se tiče Petra Isus mu je rekao:
    "A On obrnuvši se i pogledavši na učenike svoje zapreti Petru govoreći: Idi od mene sotono; jer ti ne misliš šta je Božje nego šta je ljudsko."
    Kad se pozivaš na crkveni kalendar, pogledaj tamo šta označava 14 januar pa mi javi.
    I naravno, objasni mi kako je dolaskom Isusa ispunjen Stari Zavjet kad je sam Isus rekao da nije došao da ukine stari zakon već da ga ispuni?
    Hrišćanstvo veze nema sa liturgijom niti sa mnogobrojnim pravilima ubačenim nakon Isusa Hrista.
    To što su apostoli ili ne znam ko ubacivali u hrišćanstvo nakon Isusa, jednostavno nema podršku iz jevanđelja. Da ne kažem da su mnoga ta pravila samim jevanđeljima kontradiktorna. Vjerovanje u svece kao zaštitnike kuće, molitva svecima, smatranje svetaca kao posrednika do Boga, ikone i njihovo obožavanje veze nema sa hrišćanstvom. Da ne pričam o paganskim običajima...
    Last edited by Mabus; 30-01-16 at 18:02.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Mabus, reci mi dali je covjek koga vodi Bog može prekršiti zakon?

Nije li David pojeo kad je bio gladan što mu je bilo zabranjeno pojesti?

Zar ti promakne kad čitaš Kuran i sto piše da su verske skupine uslovljene da ne jedu određenu hranu. I razlog zašto je to tako?

Sa druge strane kroz djelima Apostolskim možeš videti da su apostoli dobili instrukcije da ne uslovljavaju ljude na obrezivanje ni ničim bez ljubavlju.

Poruka Jevanđelja je poruka ljubavi, kako ljudi shvataju što to znači je druga prica.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Da ne piše u Kuran jasno da nije grijeh pojesti i sto je zabranjeno kad si gladan, izgibe i David i svi koji ga pravdaše od Mabusa odje...

Moram malo da te izazovem jer imaš ti dobra pitanja. Malo Hrišćana misli o njima, zato ja vjerujem nas je i Bog stvorio različite da bi mogli da isčivijamo što ne razumijemo.

Imam li ja osnove po Islamu da vjerujem tako Mabuse?

Isus po svim karakteristikama je bio Islamski fundamentalista, koji nikome nije rekao da se moli njemu nego Bogu koji je njegov i naš Otac.

To je pravi fundamentalism a ne ne brijanje brade i željeti nekome glavu odrubiti ko se ne slaže sa tobom.
    Ali na ovi svijet je masu stvari tako, što je ljudima visoko to je, očigledno po svetim spisima, Bogu nisko a sto je ljudima nisko, to je opet očigledno po svetim knjigama, Bogu visoko.

Bazirati svoje mišljenje na šta većina ljudi misli nije baš dobar reper u životu.
    Last edited by Ego_and_his_own; 30-01-16 at 20:55.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Niti je govorio da je polubog niti da je bogočovjek. A po meni, ta dva izraza su identična.
    Tipičan demigod.

Merafizički on je jasan i jeste, u svakom smislu. Kroz takav status on je kristalno jasan.

Onda pročitaš neki ovaki biserčić...
    U Hriscanstvu postoji jedan Bog koji se manifestuje kroz tri sustine: Otac,Sin i i Sveti Duh. Oni cine Svetu Trojicu.
    ...pa da ti ne pozli.

Kroz tri suštine...valjda suština kroz trojicu.
    Mada da se shvatiti ovakvi stavovi, došla grdna vremena. Voda je loša a heroin nikakav.

Vrlo slična situacija kao kod Muhameda.

Monoteističko koprcanje...
    Last edited by gaul; 30-01-16 at 21:21.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gaul,moja greska,permutovao sam.Posto pisem iz svoje glave,mnogo brze nego sto bih trebao.
    Uredno si to primijetio,nema sta.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Da ne piše u Kuran jasno da nije grijeh pojesti i sto je zabranjeno kad si gladan, izgibe i David i svi koji ga pravdaše od Mabusa odje...

Moram malo da te izazovem jer imaš ti dobra pitanja. Malo Hrišćana misli o njima, zato ja vjerujem nas je i Bog stvorio različite da bi mogli da isčivijamo što ne razumijemo.

Imam li ja osnove po Islamu da vjerujem tako Mabuse?

Isus po svim karakteristikama je bio Islamski fundamentalista, koji nikome nije rekao da se moli njemu nego Bogu koji je njegov i naš Otac.

To je pravi fundamentalism a ne ne brijanje brade i željeti nekome glavu odrubiti ko se ne slaže sa tobom.
    Ali na ovi svijet je masu stvari tako, što je ljudima visoko to je, očigledno po svetim spisima, Bogu nisko a sto je ljudima nisko, to je opet očigledno po svetim knjigama, Bogu visoko.

Bazirati svoje mišljenje na šta većina ljudi misli nije baš dobar reper u životu.
    Šta da ti kažem osim da se uglavnom slažem sa svim što si rekao osim psihoanalize, đe sebe tu ne pronalazim. Bitno je sa koje tačke gledamo na Isusa. U mom primjeru kroz ovih nekoliko postova upravo je to kroz lupu Kur'ana, tako da...
    U svakom slučaju nema potrebe da rizikujemo nazivajući Boga s.w.t. ocem, niti Isusa sinom a naročito NE jedinorodnim. Ovo jedinorodni stvara definitivno negativno energetsko polje, pa stoga ne garantujem ugodnu noć.
    Last edited by Mabus; 30-01-16 at 22:17.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

E pa, moram se uključit mada nijesam imao namjeru.
    Nije suština jer onda bi bio jedan Bog koji je neslobodan da postoji izvan Trojice. U pitanju je ipostas, ili ličnost Oca. Jedan Bog nije jedna suština nego jedan Otac koji rađa Sina i ishodi Duha Svetoga. Dakle ipostas a ne suština.
    Nije lako, ali je jako rođaci.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,925
    Thanked in
    1,452 Posts

Isus po svim karakteristikama je bio Islamski fundamentalista
    Stay classy Ego.
    Look upon my works ye mighty and this pear...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Šta da ti kažem osim da se uglavnom slažem sa svim što si rekao osim psihoanalize, đe sebe tu ne pronalazim.
    Ko si ti da se ne slažeš?! - fino ti čovjek sve objasni i ti sad drzniče ovako nešto rečeš.

Stvarno Egu skidam kapu toliko se on ođen trudi da svakoga prosije kroz psiho sito i da svakoga suoči sa samim sobom, da je u vlasti šejtana i tome slično. Da se smrzneš.

Gotovo da nisam pročita ijedan post da ne oplete džemper.

...stvara definitivno negativno energetsko polje, pa stoga ne garantujem ugodnu noć.
    Nadam se da će se to odraziti na aktivnost teme ''šejtansko čepanje''...znači očekujmo sjutra postove.

A sad malo da udarimo po temi...

Paradoks sam po sebi jeste da Hrist može biti posmatran ili pojašnjen iz ugla Kurana
    Last edited by gaul; 30-01-16 at 23:33.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Šta da ti kažem osim da se uglavnom slažem sa svim što si rekao osim psihoanalize, đe sebe tu ne pronalazim. Bitno je sa koje tačke gledamo na Isusa. U mom primjeru kroz ovih nekoliko postova upravo je to kroz lupu Kur'ana, tako da...
    U svakom slučaju nema potrebe da rizikujemo nazivajući Boga s.w.t. ocem, niti Isusa sinom a naročito NE jedinorodnim. Ovo jedinorodni stvara definitivno negativno energetsko polje, pa stoga ne garantujem ugodnu noć.
    Meni je to milo da sam promasio tebe, ali budi siguran nisam nekog.

Pa to je i namjerno tu stavljeno da bi iritiralo, i skrenulo stvar sa sustine price.

Ali pogledaj koliko dokaza ima protiv tog naziva... a nemoze to nikad bit stub bilo kakve tvrdnje.

Tjelesne konotacije i duhovne nisu iste prirode, oko toga ko god osjeca svoju dushu nemoze se zbunit nikad.

A sad ako ne osjeca svoju dushu pa ga treba plasit da ne pomislja o Bogu kao najboljem Branitelju i Brigovoditelju, Roditelju. Da Ocu.

Koji o svemu i svakome brigu vodi. Ma list ne pane na zemlju da On za to nezna.

Nemoguce je to Mabus da covjek vjeruje a da ne osjeca svoju dusu.

Ovo je receno onima kojima je Rijec Bozija upucena:

Psalm 82

God presides in the great assembly;
    he renders judgment among the “gods”:
    2 “How long will you[a] defend the unjust
    and show partiality to the wicked?
    3 Defend the weak and the fatherless;
    uphold the cause of the poor and the oppressed.
    4 Rescue the weak and the needy;
    deliver them from the hand of the wicked.
    5 “The ‘gods’ know nothing, they understand nothing.
    They walk about in darkness;
    all the foundations of the earth are shaken.
    6 “I said, ‘You are “gods”;
    you are all sons of the Most High.’
    7 But you will die like mere mortals;
    you will fall like every other ruler.”
    8 Rise up, O God, judge the earth,
    for all the nations are your inheritance.
    Last edited by Ego_and_his_own; 31-01-16 at 00:50.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    5 Posts

Muslimani vrlo teško mogu razumjeti kršćanstvo (vrijedi i obrnuto) jer se kroz Sveto pismo nikada ne može doći do Boga samo razumskom analizom ili umnim špekulacijama. Kada bi se samo razumom moglo dohvatiti Boga, on nam više ne bi bio ni potreban. Danas je više nego očito, da je većina ljudi svjesno svoje ograničenosti.

Ono što je glavni prijepor između muslimana i kršćana je pogled na Sveto pismo. Muslimani u Kur'anu gledaju direktnu Riječ Allahovu koja se utjelovila u svijet znakova (pismo), a kršćani ne. Za kršćane Sveto Pismo (Bilbija) otkriva postepeno objavljivanje Boga, najprije kroz djelo stvaranja, kroz Božju objavu ljudima koji shvaćaju Boga procesualno - sukladno svojoj spoznaji u određenom povijesnom trenutku, kroz proroke koji su prenosili Božju Riječ.
    Unatoč svim Božjim "težnjama" da se objavi čovjeku i sklapajući s ljudima Savez (prijateljstvo), narod ostaje nevjeran i pokazuje diskontinuitet u vjernosti Bogu. Zato, kako vjeruju kršćani, dolazi Bog sam na zemlju. Isus Krist, 2.božanska osoba Presvetog Trojstva, kako bi ga konačno čovjek ugledao.
    Taj vrhunac objave u Isusu Kristu opisan je u Novom zavjetu, poštujući cijeli proces objavljivanja Boga kroz Stari zavjet.
    Događaji opisani u SZ, bili su priprava za vrhunac objave Boga u Isusu Kristu.

Bog se objavljuje čovjeku postepeno, poštujući njegovu sposobnost, kako spoznajnu, tako i afektivno-doživljajnu, do trenutka kad će se zaista susresti.

Stoga, kršćani ne tumače svaku riječ Biblije doslovno jer Biblija za njih nije direktna riječ izašla iz Božjih "usta", nego postoji pravilo: svaki moment u Starom zavjetu treba promatrati i shvaćati pod kristološkim ključem. Krist je punina objave Boga kako kršćani vjeruju.

U takvom okrilju vjere, kršćani niti ne sjeckaju ili kasape riječi Biblije kao što bi muslimani htjeli da se u debatama s njima to radi jer doslovnost nije kršćansko polazište. Za razliku od kršćana,upravo se muslimani moraju jako truditi oko svoga Kur'ana jer u izravnosti i izričitosti Allahove objave ima dosta osjetljivih momenata.
    Ako u nekom času Bog kaže da se nekog nevjernika ubije, kako vjernik može objasniti drugome da je Bog zapravo mislio nešto drugo, ako se pismo doslovno tumači? Nikako. Kako Bog kaže - tako je.

Katolicima i pravoslavcima, izvor vjere nije samo Biblija već i Usmena Predaja - Tradicija. U tom smislu, zajednička im je Tradicija prvih 8 stoljeća.
    Zapravo, jako je mala dogmatska razlika između istoka i zapada (samo FILIOQUE).

Stoga, prevelike su ambicije doći kao musliman, iščitavati neki prijevod Biblije i donositi neke svoje teze. Rasprave uvijek trebaju krenuti od onoga što određena vjerska zajednica vjeruje, a ne od onoga što netko drugi misli da vjeruje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bog nije tvorac konfuzije Naftali. U narednim postovima pokušaću prikazati sliku, moj pogled na Isusa Hrista, ne na način kako je to neko drugi odradio prije mene. U stvari, svi bi tako trebali tumačiti jevanđelja, a ne od nakaradne polazne osnove ulaziti u sve dublji ambis.
    Ako ćemo isključiti logiku i prihvatati kao istinito nešto što nema logike, pri tom ne umijući objasniti neka već utemeljena vjerovanja, realno bi bilo da ih se odreknemo.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    5 Posts

Bog nije tvorac konfuzije Naftali. U narednim postovima pokušaću prikazati sliku, moj pogled na Isusa Hrista, ne na način kako je to neko drugi odradio prije mene. U stvari, svi bi tako trebali tumačiti jevanđelja, a ne od nakaradne polazne osnove ulaziti u sve dublji ambis.
    Ako ćemo isključiti logiku i prihvatati kao istinito nešto što nema logike, pri tom ne umijući objasniti neka već utemeljena vjerovanja, realno bi bilo da ih se odreknemo.
    Puno toga kad je Bog u pitanju nadilazi logiku. Pa i sama milost Božja koja djeluje tako da usavršuje strogu pravednost i uzdiže čovjeka u stanje mogućnosti da bude uvedeno u proces spasenja i uzdignuća, nadilazi logiku.

Proglasiti katolički ili pravoslavni nauk vjere nakaradnim ili "šejtanskim naukom" nije dobro polazište za raspravu.

Nijedan musliman ne može dokazati da je kršćanski nauk o utjelovljenju Sin Boga, pogrešan ili neistinit. To moraš imati na umu, pa i onda kada raščlanjuješ Bibliju ili odbacuješ kršćansku Tradiciju.

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Tora pocinje sa tekstom:

(27) Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.
    Ego, ovo "musko i zensko" me buni, a Adam i Eva su dosli kasnije. Drugo, kod jevreja ovo "Bog" je "Elohim" sto je zapravo mnozina i na nas je neprevodivo. Zapravo samo jedan od Elohim je bio zaduzen za ovo stvaranje. "Ono" sto je stvorilo Elohim je navodno ono sto se u hinduizmu zove Parabramam. Ako se tako gleda vede i upanisade postaju veoma slicne tori i kabali.

Sent from my GSXR1000 @ 299
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Bog nije tvorac konfuzije Naftali.
    Nije Mabuse ali red i balans koji je napravljen ti ne mozes vidjeti. Vjerujes u njega ali ga projektujes na svakodnevne stvari i pokusavas ih objasniti tumacenjem svetih knjiga. Nemoguca misija. Cak i najgnusnije ubistvo ima svoju ulogu u tom balansu i poretku, a samo je zrnce pjeska u uzrocnosti i posledicnosti u makrokosmosu. Samo shuti, gledaj samo svrhu desavanja, posmatraj sa strane Mabuse i vidjeces mnogo vise.

Last edited by Caesar; 31-01-16 at 09:58.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by naftali View Post
    Puno toga kad je Bog u pitanju nadilazi logiku. Pa i sama milost Božja koja djeluje tako da usavršuje strogu pravednost i uzdiže čovjeka u stanje mogućnosti da bude uvedeno u proces spasenja i uzdignuća, nadilazi logiku.

Proglasiti katolički ili pravoslavni nauk vjere nakaradnim ili "šejtanskim naukom" nije dobro polazište za raspravu.

Nijedan musliman ne može dokazati da je kršćanski nauk o utjelovljenju Sin Boga, pogrešan ili neistinit. To moraš imati na umu, pa i onda kada raščlanjuješ Bibliju ili odbacuješ kršćansku Tradiciju.
    Mislim da bi trebala da se vratiš malo prije 325 godine i da kao polaznu osnovu uzmeš Arijevsko hrišćanstvo. Tada će stvari biti malo jasnije, ne u potpunosti. Šejtan je sebe ugradio još prije pojave Isusa Hrista, kada je tražio da udahne mirise, kako on reče i prevari - bogougodne. Atanazije je bio đavolji advokat koji uz pomoć onog paganina koji imade vlast promijeni i ono što je bilo koliko toliko možda način da se čovjek sačuva...
    Last edited by Mabus; 31-01-16 at 10:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Nije Mabuse ali red i balans koji je napravljen ti ne mozes vidjeti. Vjerujes u njega ali ga projektujes na svakodnevne stvari i pokusavas ih objasniti tumacenjem svetih knjiga. Nemoguca misija. Cak i najgnusnije ubistvo ima svoju ulogu u tom balansu i poretku, a samo je zrnce pjeska u uzrocnosti i posledicnosti u makrokosmosu. Samo shuti, gledaj samo svrhu desavanja, posmatraj sa strane Mabuse i vidjeces mnogo vise.

Predivno rečeno moram priznati. To je zaista teško. Upravo su čari religije pokušati koliko toliko to razotkriti, pa na neki način po nešto i predvidjeti.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Bog je tvorac svega Mabuse.

A kada rekosmo andjelima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis (Lucifer) ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

Lucifer nikad nije niti ce vjerovati da je Bog doista u covjeka.

Srecom je spomenuto u Kuran da nam je blizi Bog nego nasa glavna arterija sto ide od srca u mozak. Pa ako je On toliko blizak covjeku, koji argument imamo da ovo nije tacno sto Isus prica i Psalm tvrdi?
    Last edited by Ego_and_his_own; 31-01-16 at 14:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bog se nalazi daleko od nas, dok svojim moćima obuhvata sve oko nas. Bog se ne nalazi materijalno svuda i na svakom mjestu a naročito ne u nečemu što je prljavo...

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    5 Posts

Mislim da bi trebala da se vratiš malo prije 325 godine i da kao polaznu osnovu uzmeš Arijevsko hrišćanstvo. Tada će stvari biti malo jasnije, ne u potpunosti. Šejtan je sebe ugradio još prije pojave Isusa Hrista, kada je tražio da udahne mirise, kako on reče i prevari - bogougodne. Atanazije je bio đavolji advokat koji uz pomoć onog paganina koji imade vlast promijeni i ono što je bilo koliko toliko možda način da se čovjek sačuva...
    Ja vrlo dobro znam tko je Arije i sve probleme oko njegovoga nauka. Kroz 4. stoljeće vodile su se dogmatske borbe, a kao što već rekoh, usmena Tradicija Crkve je temeljem Svetoga pisma, donijela prve dogmatske defincije jer je jezik Biblije poprilično slikovit, egzistencijalan i simboličan, a kršćanima su bile potrebne jasne i nedvojbene istine vjere. Dakle, ono što je implicitno sadržano u Bibliji,trebalo je eksplicirati (definirati) u jedan jedinstveni credo.
    Arijev nauk o podređenosti Sina u Trojstvu (subordinacija) je odbačen, iako su arijevci imali veliki utjecaj i kasnije, te se širili u naukovanju.
    No, s prva 4 koncila, imamo definirano Trojstvo i nauk o hipostatskoj uniji - utjelovljenju Sina, odnosno sjedinjenja osobe Sina s ljudskom naravi, te nauk o Mariji kao Bogorodici (theotokos), a ne Kristorodici. Tradicija je na temelju Biblije i pod vodstvom Duha Svetoga, donijela i jasnoću što se tiče Duha Svetoga koji je treća osoba Trojstva.
    Dakle, imamo istine(dogme) Kristove crkve:
    1.Jedan je Bog, a tri su božanske osobe.
    2.Isus Krist je pravi Bog i pravi čovjek. Ima božansku i ljudsku narav sjedinjene u božanskoj osobi Sina koji je subjekt tog sjedinjenja.
    3. Duh Sveti je Bog.

Ovo prihvaća katolička i pravoslavna Crkva, te smatra istinom vjere koja je definirana na način da je zajednicu vjernika - Crkvu u dublju spoznaju onoga što je već rečeno u Bibliji, uveo Duh Sveti koji i jest onaj koji "uvodi u Istinu", a što kaže evanđelje.

To što muslimani tvrde i ne prihvaćaju utjelovljenje Boga, štoviše, to i drže teškim grijehom jer ne prihvaćaju božanstvo Isusa Krista, može služiti kao materijal za raspravu i debatu, ali kršćanima je credo ovo što sam navela i to islamski nauk ne može dovesti u pitanje, pogotovo ne u epistemiološkom (spoznajnom) smislu. Također ne može Kur'anom pobijati kršćanski nauk.

Allah se isto snizio na razinu čovjeka kad mu je izrecitirao istine o sebi u Kur'an. To se može gledati kao vrsta utjelovljenja, samo što se ne radi o ljudskom tijelu nego o (ljudskom) jeziku kojega čine znakovi - slova i riječi. Dakle, medij utjelovljenja je različit.
    U kršćanstvu imamo obje razine:
    1.utjelovljenje Riječi (Logos-Sin) u riječ (Biblija)
    2.utjelovljenje Sina kojim se sjedinjuje s ljudskom naravi i pokazuje ljudima kao Bogočovjek (a ne polubog, kako si ga nazvao...to nije kršćanski termin, niti je to adekvatno kršćanskom poimanju Krista).
    Last edited by naftali; 31-01-16 at 14:56.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Bog se nalazi daleko od nas, dok svojim moćima obuhvata sve oko nas. Bog se ne nalazi materijalno svuda i na svakom mjestu a naročito ne u nečemu što je prljavo...
    Koji citat ti imas da podrzis ovu tezu? Ti mozes vidjet da nisi u pravu. Bog je svemu svjedok, a nemozes biti svjedok ako nisi bio prisutan.

1. U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičega svježeg niti ičega suhog, ničega što nije u jasnoj Knjizi. #
    2. On vas noću uspavljuje – a zna i šta ste preko dana griješili – zatim vas budi, sve dok ne dođe čas smrti. Na kraju, Njemu ćete se vratiti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti. #
    3. On vlada robovima Svojim i šalje vam čuvare; a kad nekome od vas smrt dođe, izaslanici Naši mu, bez oklijevanja, dušu uzmu. #
    4. Oni će, poslije, biti vraćeni Allahu, svome istinskom Gospodaru. Samo će se On pitati i On će najbrže obračun svidjeti. #
    Last edited by Ego_and_his_own; 31-01-16 at 15:09.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ok, Naftali. Gdje je sada Isus? Da li je sjedinjen sa Bogom ili sjedi njemu sa desne strane?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Koji citat ti imas da podrzis ovu tezu? Ti mozes vidjet da nisi u pravu. Bog je svemu svjedok, a nemozes biti svjedok ako nisi prisutan.

1. U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičega svježeg niti ičega suhog, ničega što nije u jasnoj Knjizi. #
    2. On vas noću uspavljuje – a zna i šta ste preko dana griješili – zatim vas budi, sve dok ne dođe čas smrti. Na kraju, Njemu ćete se vratiti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti. #
    3. On vlada robovima Svojim i šalje vam čuvare; a kad nekome od vas smrt dođe, izaslanici Naši mu, bez oklijevanja, dušu uzmu. #
    4. Oni će, poslije, biti vraćeni Allahu, svome istinskom Gospodaru. Samo će se On pitati i On će najbrže obračun svidjeti. #
    "Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju za šest dana stvorio, a onda se UZVISIO nad Aršom." (Prijevod značenja, Junus, 3) "Allah je nebesa, vidite ih, bez stubova podigao, i onda se iznad Arša UZVISIO..." (Prijevod značenja, Er-R'ad, 2) "Milostivi, nad Aršom se UZVISIO." (Prijevod značenja, Ta-Ha, 5) "...koji je za šest dana nebesa i Zemlju i ono što je među njima stvorio, a onda se iznad Arša UZVISIO; On je Milostivi i upitaj o Njemu onoga koji zna." (Prijevod značenja, El-Furkan, 59) "Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest dana stvorio, a onda se NAD ARŠOM UZVISIO; vi, osim Njega, ni zaštitinika ni posrednika nemate, pa zašto se ne urazumite?" (Prijevod značenja, Es-Sedžde, 4) "U šest dana On je nebesa i Zemlju stvorio, i onda se nad Aršom UZVISIO..." (Prijevod značenja, El-Hadid, 4)

Na drugom mjestu Uzvišeni nas obavještava da se određene stvari k njemu UZDIŽU, kao dobra djela, meleki, Isa, alejhis-selam i dr., pa kaže "Ako neko želi ponos, pa – u Allaha je sav ponos! K Njemu se dižu lijepe riječi, i dobro djelo On uzdiže i prima." (Prijevod značenja, Fatir, 10) "I kada Allah reče: 'O Isa, dušu će ti uzeti i K SEBI TE UZDIGNUTI i spasiću te od nevjernika..." (Prijevod značenja, Alu Imran, 55)

"On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to Njemu UZDIŽE u danu koji, prema vašem računanju vremena, hiljadu godina traje." (Prijevod značenja, Es-Sedžde, 5) "... k NJEMU SE PENJU meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje." (Prijevod značenja, El-Me'aridž, 4)
    Last edited by Mabus; 31-01-16 at 16:32.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Mabuse citaj sto Kuran kaze za Isusa:

57. A kad je narodu tvome kao primjer naveden sin Marijin, odjednom su oni, zbog toga, zagalamili
    58. i rekli; "Da li su bolji naši bogovi ili on?" A naveli su ti ga kao primjer samo zato da bi spor izazvali, jer su oni narod svađalački.
    59. On je bio samo rob koga smo Mi poslanstvom nagradili i primjerom za pouku sinovima Israilovim učinili, -
    60. a da hoćemo, mogli bismo neke od vas u andjele pretvoriti da vas oni na Zemlji naslijede; -
    61. i Kur’an je predznak za Smak svijeta, zato nikako ne sumnjajte u nj i slijedite uputstvo Moje, to je pravi put,
    62. i neka vas djavo nikako ne odvrati, ta on vam je, doista, neprijatelj otvoreni.
    63. A kad je Isus očita znamenja donio, on je rekao: "Donosim vam mudrost i dolazim da vam objasnim ono oko čega se razilazite. Zato se Allaha bojte i Meni se pokoravajte,
    64. Allah je moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte, to je pravi put!’
    65. Ali su se stranke između sebe podvojile, pa neka iskuse nesnosnu patnju na Dan bolni oni koji o Njemu krivo govore!

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    5 Posts

Ok, Naftali. Gdje je sada Isus? Da li je sjedinjen sa Bogom ili sjedi njemu sa desne strane?
    "Sjediti s desne strane Oca" je hebrejska slika ili slika starog Hebreja-semita koji ima viziju Božjeg prijestolja na kojemu je Bog kao kralj, a oko njega anđeli.
    To je upravo problem kad je riječ o islamskom pogledu, gleda se doslovno. O tome sam već nešto rekla.

Čim se Bog objavljuje kroz jezik kojega čovjek razumije, već se time snizuje jer riječi su simboli i nikada istina nije identična riječi kojom se izriče.
    Dovoljno je pogledati kako dvoje ljudi može izreći istu riječ, a ona može biti znak za poprilično različite stvarnosti.

Isus Krist je i sada, kao što vjeruju kršćani, pravi Bog i pravi čovjek, On je ljudsku narav "odnio sa sobom u sebi" i za nas koji u njega vjerujemo, to je sreća i radost jer je čovjek ušao u Božji svijet kroz spasenjsko djelo Isusa Krista. Čovjek ne može svojim snagama ući u Božji svijet, može samo ako ga Bog odvede u njega.Sin se sjedinio s ljudskom naravi (čovještvo) i uzdigao je "gore". Tko vjeruje, može po Kristovoj ljudskoj naravi i njegovoj zasluzi doći gdje je i on.

Sredstvo spasenja nije božanska narav Krista Boga (jer Bog je mogao i "pucnuti prstom i spasiti čovjeka"), nego je sredstvo spasenja ljudska narav (Bog odabire spas putem naravi čovjeka - to je ono što je tebi nepojmljivo i sablažnjivo...no, to je istina kršćanske vjere).

Page 3 of 20 FirstFirst 123456713 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks