Page 4 of 6 FirstFirst 123456 LastLast
Results 76 to 100 of 137

Thread: Koliko je zdravo nase drustvo?

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Sandor Kolar View Post
    I ova država je idealna za pokretanje biznisa. Idealna. Balkan cijeli je rudnik zlata, nego smo mi bravi NEOBRAZOVANI. NEOBRAZOVANI.
    Ni lijevo ni desno no pravo u meso...

Dodjem bratu rodjenom i naucim ga kako da sa 1000eur ulozenih zaradi za tri mjeseca 15 000. I nece tip da proba... E onda idi na brod pa rmbaci kad neces za sebe.

Biznis ideja :

"Coffee to go" u Kotor direktno kad izlaze tipovi sa kruzera. I to se napravi demontazni stand, uzme se voda iz marine struja iz marine (ako ne daju moze se bezsumni agregat nabaviti). Case za kafu papirne sa stampom 6c komad, kafa da se proizvede 20c komad (sa mlijekom, secerom i svim), aparat za kafu dobijas dzabe. Radnik ne moze da krade jer ima brojcanik na aparatu. Cak ni dozvole nije problem dobaviti ako covjek zna sta trazi.

Na jednu kafu ostaje cisto 1.24c ako se radi sam, ako ces radnika oduzmes 15-20c po kafi na njega...

I niko se nije sjetio prije najprostije moguce fore gdje u svakom gradu bombarduju cim dodjes.
    Ne mora cak ni u marinu, moze na trg od oruzja ili bilo dje samo da je exposed. Gola zarada...

A dnevno sidje 2-8 000 ljudi sa kruzera, koji su da ih covjek pozeli, jer nemaju vremena. Bi sve da obidju za 2h... A kafa euro ipo za njih je prejeftina dok je za nas kraj svijeta...

To je mini biznis za nekog momcica od 20ak godina da posle sezone ima da podje na kurve i kupi golfa, ne pricamo o vecim biznisima koji vrebaju na svakom koraku samo treba muda i pameti
    Last edited by Gandalf_White; 28-01-16 at 16:38.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gandalf ima dobre ideje, i kao sto je neko napisao izgleda da je uspio. E sad, Gandalf me isto podsjeca na recimo Zuckerberg-a, on je jedan u milion, ili jedan u sto miliona koji je uspio, i sad misli da je svakome to isto i da moze uspijeti. Tako, Gandalf mi izgleda da je jedan u 100.000 u nasoj miloj CG i sad misli da svi mogu lagano uspjeti.

Zasto, pitam se, nije Gandalf sam zapoceo taj posao sa prodajom kafe turistima koji dolaze sa kruzera ? Mozda je zauzet, ali se ipak moze platiti jedan radnik, naci prijatelj.
    Uglavnom, lako je pricati, a drugo je sve da se stavi u praksu...samo moje misljenje, naravno bez ikakve uvrijede i duboko postovanje jer izgleda si uspio da sebi stvoris nesto. Kako si to uspio, da li sam, da li ti je neko pomogao sa strane, pogurao malo, da li su roditelji uticali na to od samog rodjenja, to je nesto drugo i ne mogu komentarisati.
    Last edited by siraj; 28-01-16 at 19:00.

Thanks Thanks Given 
    9,776
    Thanks Thanks Received 
    6,100
    Thanked in
    2,323 Posts

Quote Originally Posted by siraj View Post
    Gandalf ima dobre ideje, i kao sto je neko napisao izgleda da je uspio. E sad, Gandalf me isto podsjeca na recimo Zuckerberg-a, on je jedan u milion, ili jedan u sto miliona koji je uspio, i sad misli da je svakome to isto i da moze uspijeti. Tako, Gandalf mi izgleda da je jedan u 100.000 u nasoj miloj CG i sad misli da svi mogu lagano uspjeti.

Zasto, pitam se, nije Gandalf sam zapoceo taj posao sa prodajom kafe turistima koji dolaze sa kruzera ? Mozda je zauzet, ali se ipak moze platiti jedan radnik, naci prijatelj.
    Uglavnom, lako je pricati, a drugo je sve da se stavi u praksu...samo moje misljenje, naravno bez ikakve uvrijede i duboko postovanje jer izgleda si uspio da sebi stvoris nesto. Kako si to uspio, da li sam, da li ti je neko pomogao sa strane, pogurao malo, da li su roditelji uticali na to od samog rodjenja, to je nesto drugo i ne mogu komentarisati.

Ko razmišlja realno, prilikom pokretanja svakog manjeg biznisa, obično je preduzetnik i glavna radna snaga... Kad počinješ nešto novo, ma koliko bilo, teško je voditi iz drugog grada, ako nemaš bliske i provjerene ljude... Ne možeš prodavati krofne na plaži ako ne provjeravaš konstantno radnika, a ne šta ozbiljnije... Svi misle lako je naći provjerenog čovjeka, dok ne dođu u situaciju da traže... Pa kad drug koji kuka kako radi u kafani za 200e, a popije 500 svaki mjesec, neće da radi za 1k 6 mjeseci na primorju na poziciji menadžera lokala, jer mu je muka, dođe ti da nikad više nikom ne ponudiš pomoć...

Problem sa Crnogorcima je što odmah razmišljaju o milionima i kamionima... Manji biznis može da se pokrene sa 5-10k, a sad razmisli koliko znaš ljudi koji voze auta te vrijednosti, ne rade ništa ili ispijaju kafe na nekom državnom poslu za 200e... Pa kad tata i mama pođu na onaj svijet, ostanu bez dana radnog staža ili bilo kakvog realnog radnog iskustva...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Slazem se u potpunosti. Ali npr neko i da ima te 5k ne zna kako da pocne taj manji biznis ili nema ideju, ili ipak nece da rizikuje jer mu je to zadnje u zivotu pa ih cuva kao da su mu za zdravlje.
    Ovo sto je Gandalf napisao je dosta dobra ideja, i meni se svidja, ali koliko je to izvodljivo u praksi je drugo pitanje.
    Iskreno, cak me navelo da ja probam to ili nesto slicno, mozda ne kafa, nego neki suveniri.

P.S neki se trebaju zapitati koliko mladih u cg moze priustiti 1000e, ne 5 ili 10 hiljada, nego 1000e da zapocne neki biznis, to su 3 prosjecne plate u cg. Govorim o platama koje imaju oko 60-70% stanovnistva, dakle prosjek je 300do 400e. A kredite da podignu, mozda im roditelji vec imaju neki kredit. Ovaj forum predstavlja mozda sliku 10% ukupnog stanovnista, niti toliko, tako da situacija je mnogo gora nego sto izgleda.
    I mislim da nije mal broj mladih od 20godina i vise koji jos uvijek traze 5e od roditelja, sramota, samo toliko mogu reci.

Ja inace mislim ovako, ako neko moze uspijeti ovdje, onda moze svugdje, dok mnogi razmisljaju da bilo gdje drugo mogu uspjeti a ovdje ne. Mada, mnoge ljude znam koji su po inostranstvu i dobro zaradjuju i snasli se, a ovdje su mogli priustiti sebi minimum za minimalnu egzistenciju.

Evo cu samo jos ovo dodati, da je kod nas sramota da se rade neke vrste posla , jos ako je covjek zavrsio neki fakultet, onda ne daj boze. Odma se ocekuje da se na konja popnemo. Za ovo su krivi roditelji i uopste mentalitet naseg drustva, i ne moram da gledam druge, vec samo moju okolinu koja mi govori sta ce ti taj posao, zavrsio ovo ono, bio tamo ovamo, medju najboljim studentima itd. Eto, to dosta govori o nasem drustvu, dakle covjek mora da pocne odma da radi u kancelariji da bi svi pricali kako se dobro snasao, da bi se roditelji hvalili, i tako to.

I kad vec pricam o zaposljavanju, mozete pricati sta god hocete, ali bez veze, tesko se kod nas posao nalazi jer svako gleda da nekome ucini.
    Dakle, ovo je iz mog iskustva, kao neko ko je zavrsio fakultet, i trazi full time posao evo 2m. Od mozda jedno pa recimo 60aplikacija, mozda i 70, samo na dva intervjua su me pozvali. Tako da sam primoran da prihvatim skoro pa bilo koji posao dok ne nadjem nesto drugo, bolje, a to je ovdje "sramota da to radis."

I kad se vec zaledjeh sa ovom pricom, a pitam se sta ce mi ovo, samo bih da dodam jos ovo, iako su velike sanse da nikog ovo ne zanima.
    Nase drustvo je mnogo, ali mnogo fejk, a kriminal se na sve strane ohrabruje i na svim granama. Jedini moto zivota je da se covjek zaposli u drzavnu sluzbu, i ovo me podsjeca na jednog mladog momka kojeg su pitali na ulicu nesto tipa 'Sta ocekujete kad udje crna gora u evropu ili u nato", nisam siguran, ali njegov odgovor je uglavnom bio "Pa ne znam, ne zanima me/ne brinem se, ja imam drzavni posao".

Politika je kancer naseg drustva, imao sam priliku da budem van CG godinu dana i niko nikad nije spomenuo politiku, a kod nas, zivot se nasem drustvu vrti oko politickog stanja, znaci samo o tome se konstatno prica i to me docekalo kad sam se vratio.
    E i da, sve strano nam je dobro, a sve domace nam je zlo. Kad god neko nas pokusava nesto novo, nasi odma postaju pravi kriticari.
    Last edited by siraj; 28-01-16 at 20:45.

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Preduzetnistvo. Preduzetnistvo u Crnoj Gori. Na teoretskom nivou, u Crnoj Gori se sporadicno prica o razvijanju preduzetnickog duha, zenama preduzetnicama, samozaposljavanju kao nacinu smanjenja stope nezaposlenosti kod mladih i to uglavnom kada odredjene organizacije dobiju projekte te vrste, kroz podrsku medjunarodnih donatora i EU fondova. Ti projekti, po mom misljenju, ne daju konkretne rezultate jer se u svoj toj edukaciji o preduzetnistvu propusta jedna bitna stvar a to je da nisu svi ljudi rodjeni da budu preduzetnici, ili jednostavno nemaju potencijala da postanu preduzetnici.

Ja mislim da se covjek radja sa preduzetnickim duhom, a vremenom ga nadogradjuje ili ne, u zavisnosti od sopstvenih afiniteta ili potreba. Zato je potpuno suludo toliko forsirati pricu da treba "svi" da idu u preduzetnistvo, jer u preduzetnistvo ide onaj ko ima "zicu" za to, ko je spreman na rizik, ko je snalazljiv, istrajan i ko je jako hrabar, a svi ljudi nemaju te karakteristike, i ne mogu da ih nauce. To mi je u rangu ovih popularnih filozofija pozitivnog misljenja. Mozete vi da procitate milion knjiga na tu temu, da pohadjate kurseve, idete na obuke, slusate motivacione govornike, i u redu mozete dozivjeti odredjeni pomak, ali vi u sustini ili ste optimista ili ste pesimista, nema tu mnogo filozofije. Zbog toga, Gandalf, ciji je preduzetnicki duh ocigledan, moze nekome od vas nacrtati preduzetnicku ideju koju treba da sprovede, ali to nije dovoljno ako i vi niste slicnog mentalnog sklopa. Treba biti fleksibilan i razumijeti da svi ljudi nisu isti, i da ne moraju da lice bas na nas, a to nije lako .

Gledajuci iz sire perspektive, posto vidim da ste se dotakli nekih tema "od nacionalnog znacaja", preduzetnistvo je pozeljno ali sigurno nece rijesiti problem nezaposlenosti u CG. To sam vec pisala, i zaista mislim da je potpuni promasaj forsirati samo jednu privrednu granu, u ovom slucaju turizam, jer u tome nisu uspjele ni mnogo vece zemlje od nas (gledaj Grcku na primjer). Ono za sta mi imamo kapaciteta, poljoprivreda, to treba da se razvija barem toliko da prehrani 600.000 ljudi (ne moramo da izvozimo). Pored toga, postoji i ta industrija, koja je poslednjih 20 godina poptuno apstraktni pojam kod nas i od koje se svi jeze, da nas kao ekoloski ne zagadi, ne uzimajuci u obzir koliko je tehnologija napredovala do danas. Dakle, treba nam i turizam, i poljoprivreda i laka industrija...do tada, mozemo kao zemlja da plivamo u praznom i stimamo brojke o nezaposlenosti u zavisnosti od vremenske blizine izbora.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

bravo.
    u cg se najmanje vodi računa o tome dali ličnost pojedinca odgovara njegovom radnom zadatku.
    Last edited by dr strangelove; 29-01-16 at 11:46.
    Ne moramo posjećivati ludnicu da bi pronašli poremećene umove, naša planeta je umobolnica svemira.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Ja se takodje slazem da samo od turizma ne mozemo i ne smijemo da zivimo.
    Pa ljudi mi imamo skole i fakultete koje nas uce drugim stvarima. Zasto ne iskoriscavati to?
    Prije neki dan ulazim u prodavnicu za bebe gdje prodaju sjedista za auta i nosiljke, i gledam neki vrlo povoljan prozvodjac iz Poljske.
    Sve cesce nailazim na proizvode proizvedene iz Poljske, ukljucujuci i neke prehrambene.
    Poljska je pravi primjer ''tigra'' u EU.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Alta potpuno podrzavam da se ne moze samo od turizma zivjeti. Ali to je nekako "najlaksa i najbrza" para. Tamo dje trebaju da se zasucu rukavi tu crnogorci kiksavaju.
    Konkretno problem poljoprivrede je to sto vecina ljudi nijesu preduzetni vec su su poljoprivrednici.
    Zasto pricam ovo?

Ako svaka zemlja okruzenja proizvodi paradajz i otkupna cijena je nikakva, trziste nestabilno zbog cega bi usadio paradajz?
    Ako je veleprodajna cijena mlade krtole 20c a tvoje je zarade 8c po kilu + svake 4 godine moras "odmarati" njive od krompira (ne moze da se sadi nista vec se nadjubri i ostavi) kako onda kukas kako nema para u poljoprivredi?

Pcelarstvo - vinogradarstvo - stocarstvo - kozarstvo - vocarstvo nema kiksa... Ne postoji.
    Ali posto je najlakse otvoriti farmu jaja ili kokosaka to su svi uradili, zato sad ubijaju jedni druge sa cijenama doslo je pile u nk 2eur...

Ali evo ideja koja ne moze da kiksa ko ima vremena da ceka 5godina.
    Plantaza ljesnika - Kg ljesnika u voli je 20eur... Kilo ljesnika 20eur - kilo krompira 30c.
    Po stablu ljesnika prinos je 8-12kg, pola otpada na ljusku znaci 4-6kg, prosjek 5kg. Prodaj ga voliju za 10eur po kilu imas 50eur - 1000 sadnica = 50 000eur.
    Treba uloziti ali postoji nacina...

CG nema ni jednu plantazu ljesnika.

Pita me neko gore sto ne pocnem sam ideje koje predstavljam...

Prvo nemam vremena, jer sam posvecen projektima koje vodim sam na lokacijama oko sebe, tako da mogu da pazim da me ljudi ne kradu, da je usluga na nivou, mogu da zamijenim radnika itd.
    Drugo ili nema ljudi od povjerenja ili ljudi od povjerenja nece da rade. Neki sigurno misle da sam lud:"Vidi ove budale, biznis ideje kaci po internetu da ukradu ljudi" Ideju pravu niko ne moze da ukrade, realizacija je ono sto je glavno. Bez dobre realizacije ideja postaje smece. E sad ako nije covjek od povjerenja udjemo po 20 000, dogovor je ja pripremim objekat naucim te da radis, obucim radnike, povezem te u mrezu ti radis godinu dana, onda ili namjerno sabotiras ili krades , istisnes mene iz firme, ili preko puta otvoris drugu i stavis cijene gdje nemas zarade da bi me ugasio.

Konkretno ti evo primjer za ove kafe. Vidis ja imam viziju ali nemam vremena. Znam tacno sta dje kako koliko sa kim kod koga kome itd. Ti to ne znas, zato ne mozes poceti. E sad posto je finansijsko ulaganje minorno, a intelektualno ogromno uzecemo da ti ulazes pare ja intelekt. Jednom kad te naucim poslu ja ti vise ne trebam, tako da od te svoje ideje imam samo glavobolju
    U Novom sadu postoji farma magarica 150 komada. Litar magareceg mlijeka je 50eur. Magare nije skuplje za odrzavanje od krave a litar mlijeka je 100 puta skuplje...

Prije 10godina su svi mislili da je tip lud.. On je danas milioner

Quote Originally Posted by dr strangelove View Post
    bravo.
    u cg se najmanje vodi računa o tome da li ličnost pojedinca odgovara njegovom radnom zadatku.

Halo nije ti ovo amerika, njemacka i australija pa da biras posao na spram licnosti.

Ovo je CG dje uzmes sto ti se nudi i ne pitas nista.

Zgrabis i gas puni.

U zivotu sam samo zelio biti novinar...

Ja nijesam novinar...
    Last edited by Gandalf_White; 29-01-16 at 11:27.

Thanks Thanks Given 
    12
    Thanks Thanks Received 
    114
    Thanked in
    43 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    U Novom sadu postoji farma magarica 150 komada. Litar magareceg mlijeka je 50eur. Magare nije skuplje za odrzavanje od krave a litar mlijeka je 100 puta skuplje...
    Secam se da se pisalo o ovom liku pa proverio net arhivu, litar zapravo kosta 40e ali svejedno dobar biznis

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/naj...vra-za/wrzw242

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kakav li je taj magareći sir
    Ja kad sam probao ovčiji npr, riganje me je ufatilo
    Ne moramo posjećivati ludnicu da bi pronašli poremećene umove, naša planeta je umobolnica svemira.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Sve su ovo poucne i donekle tacne price, eto par recenica iz mog ugla:

IRF nije losa opcija ko nema kes kao ja npr. Koleteral imam, x3 iznosa novca koji trazim. Pola novca je lako obezbijediti ako prolazi fora koju me naucio jedan forumas (fiktivni ugovor zakupa poslovnog prostora na period koji se poklapa sa polovinom investicije)

E sad, ideju sam 150,000 puta provrtio kroz glavu, uzeo neke kao papire posao u IRF; dosao do vrata i okrenuo se. Shvatio sam da ne znam o tom poslu iz prve ruke, da ne znam nikog ko se bavi tim poslom, da samo vidim potencijalnu zaradu. I sto sad radim, ucim o tome, raspitujem se, gledam, zavirujem... ne brinem se da ce je neko ukrasti jer smatram da ne moze imati konkurenciju. Pa cu brzo do IRF-a, u medjuvremenu zavrsih i fax koji bih 100% batalio da sam poceo rabotu samostalnu. Kako sam poceo da razmisljam o poslu i da sanjam privatni biznis i druzis se vise sa ljudima koji drze firme, pa se interesujes, pa saznas, naucis, stvoris kontakte. Sad sam u 10 puta boljoj poziciji nego sto sam bio prije godinu kad sam krenuo da se zaduzujem u IRF. Nasao poslovne, 2 favorita, oba zauzeta za oba imam viziju kako i sto i samo cekam da puknu biznisi koji su unutra jer losije rade, potpuno promasena ideja.

E sad sto Gando pomenu biznis plan, ipak cu se odluciti prije da ga povjerim nekoj vrhunskoj agenciji iz strogu kontrolu i ugovor o povjerljivosti informacija. Zasto? Jer mislim da ce ga mnogo bolje uraditi nego ja, ne umijem to, ne znalazim se najbolje i nema potrebe. Licno cu dat te pare od dojca i farmerica a ne od para za posao pa nije muka.
    If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant

Thanks Thanks Given 
    9,776
    Thanks Thanks Received 
    6,100
    Thanked in
    2,323 Posts

Raditi sam biznis plan nije toliko bitno zbog para koje bi drugom dao za njegovu izradu, već što ćeš sam istražujući o budućem poslu, saznati mnogo više detalja nego što ćeš saznati ako ti biznis plan odradi neka firma... Ako se odlučiš za profesionalce, onda se potrudi da taj plan proučiš do tančina (ovo uopšteno govorim, jer vidim po razmišljanju da ćeš ti to svakako uraditi)...

I mene je fax koštao dosta ideja... Da se mogu vratiti u prošlost, batalio bih ga odmah i krenuo u realizaciju tadašnjih planova...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Da, zbog toga napisah uz strogu kontrolu, pogresno sam se izrazio, uz ucestvovaje u procesu i do tancina da mi objasne sto je sto zasto kako i sl. A ne da dodjem na gotovo.

Ma fakultet je smece obicno, 6 godina zivota sam bacio. Nikad ali nikad ne bih ikoga sa preduzetnickim duhom savjetovao da ide na fakultet. Nista mi sad ne treba. Pi. Baceno vrijeme i bacene pare.
    If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

a gandalfe bas su jesnici posadi i uspiju odmah ;p da je tako lako ne bi nutela otkupljivala sve ljesnike svijeta , kad smo kod ideja za koje se ljudi zalijecu jer su nedje procitali po nobvina kako je to sve posadi i eto milioni
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    9,776
    Thanks Thanks Received 
    6,100
    Thanked in
    2,323 Posts

Primjetio sam i ja radnike Nuteline, idu po prodavnicama i kupuju sve ljeshnika shto nadju... :mrgreen:

Sent from tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by Black View Post
    Da, zbog toga napisah uz strogu kontrolu, pogresno sam se izrazio, uz ucestvovaje u procesu i do tancina da mi objasne sto je sto zasto kako i sl. A ne da dodjem na gotovo.

Ma fakultet je smece obicno, 6 godina zivota sam bacio. Nikad ali nikad ne bih ikoga sa preduzetnickim duhom savjetovao da ide na fakultet. Nista mi sad ne treba. Pi. Baceno vrijeme i bacene pare.
    To su vjerovatno kod nas fakulteti loši ali generalno na svjetskom nivou nemoguće je da je tako.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by sparco View Post
    a gandalfe bas su jesnici posadi i uspiju odmah ;p da je tako lako ne bi nutela otkupljivala sve ljesnike svijeta , kad smo kod ideja za koje se ljudi zalijecu jer su nedje procitali po nobvina kako je to sve posadi i eto milioni
    Rekoh u predjasnjem postu ko ima vremena i ceka pun prinos 5godina. Ima tu i ulaganja, ali ako ces da radis i ako imas smisla bolje je raditi na svojoj plantazi pa da ti ostane cisto i 10 000(kao plata od 850eur mjesecno) nego za nekoga drugoga 300 i da te kara u buljicu svaki dan.
    Niko ne kaze da je preduzetnistvo lako i da svako ima smisla. Ali nije tesko pokusati. Neko ne moze znati da li je talentnovan za fudbal ako ne igra isti.

Prosle nedelje sam bio na plantazi drveta za gradju velicine nekih opstina u Niksicu. Nekim vrstama treba 7-10 godina da dostignu vrijeme kada se sijeku nekim 15-20 godina. Covjek koji to drzi je dobar drug mog tasta i milioner pa smo otvoreno pricali.
    Ja sam ostao zapanjen. To kod nas nikada ne bi radilo. Ovdje covjek pravi milione mjesecno. Poceo je od male sumice sto mu je djed ostavio...

Thanks Thanks Given 
    12,610
    Thanks Thanks Received 
    2,367
    Thanked in
    1,209 Posts

Quote Originally Posted by NecanNepotizam View Post
    Ipak se treba obratiti pažnja na zvončicine riječi...mora se biti politički podoban da bi se nešto realizovalo, čak i ako se nešto uspije u ovoj našoj veliko Crnoj Gori odmah se nađe neki Voli, Roda, Delta koje takav posao uguše.
    Zvončica nije rekla da se mora biti politički podoban, čini mi se, nego veza buši đe burgija neće....nepotizam, Necane, nepotizam, to sam pominjala kad sam kredite pominjala
    inače, kad već pominjeno političku podobnost, ja znam vrlo uspješne biznismene koji su politički protivnici dps-a...zar nije i Rakčević vrlo uspješan? Nije jedini....takodje znam mnoge ugostitelje uspješne u PG koji ne kriju svoju opredijeljenost, čak se mahom sa njihovih objekata vijori srpska zastava neđeljom i dalje rade i dobre pare uzimaju...ne velim da ne postoje slučajevi da je neko zbog politike ostao bez posla ali iskreno, vjerujem da je to samo zapravo izgovor i da ljudi koji su vrijedni nalaze način da se zaposle i zarade...oni drugi imaju vječiti izgovor da se samo dps-ovi kadrovi zapošljavaju, da se samo politički podobni upisuju i sl...pravo da vam kažem, imam masu prijatelja koji su Srbi, dragih prijatelja, mnogi su baš iz Srbije, ali niko od njih nije niti bez posla niti na ivici egzistencije....a prvi bi na referendumu glasali da se CG pripoji Srbiji...nego da ne ulazimo duboko u ovaj problem, suština je samo da je najlakše okriviti stanje za svoje probleme...
    Last edited by zvoncica; 30-01-16 at 00:14.
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    609
    Thanks Thanks Received 
    734
    Thanked in
    298 Posts

Imam jednu finu pricu za ovu temu. Nista novo, ali onako iz prve ruke.

Kumovi smo sa jednom jako casnom porodicom Djukanovic. Ta porodica komplet je izuzetno kvalitetna, moralna i uvijek nam se nalazila kada nam je trebalo. Sa njihovim sinom sam odrastao, druzimo se sporadicno. Ali opet je neko ko me moze pozvati u pola noci i ja bih dosao dje god treba, pitao za razloge ne bih.
    Ovo govorim da bi se shvatilo koliko smo bliski.

Ee sad... Njihov sin se odlucio da pokrene biznis neki. Nista sad rizicno. Cisto da bude sam sebi gazda. I trebao mu je neki novac za to. Sasvim slucajno jednog dana ga je vidio Aco i pitali se. Malo porazgovarali, Aco ga pitao za oca, radi li i dje radi sad... Standardna prica. Bas bilo milo Acu sto ga je vidio, castio ga i malo eto posjedio sa njim. On mu u toj prici spomenuo ovo sto planira da pocne da radi na sta mu je Aco rekao.
    - Podje u Prvu, uzmi koliko ti treba kredita. Samo mi javi da bih ja javio ......kako bi ti on to odobrio.
    - A ne mogu, ne odgovara mi to sa kreditom da radim.
    - Ne govorim ti ja da uzmes kredit da vracas. Nego uzmi koliko ti treba i ne razmisljaj o vracanju. Mene to ne interesuje. Zavrsi posao koji imas.

Kad je to ocu ispricao kuci kad je dosao, otac se prosto nije slozio sa tim i nije ''dozvolio'' da uzme taj novac. Mislim, nije mu mogao zabraniti, to je momak od 27 godina. Da je htio mogao je otici i zavrsiti to sam. Ali kad mu je otac rekao ''Ne sine, nikad tudje pare. Oteto je prokleto'' ovaj prosto stavio tacku na to.

Zapitajte se koliko je drugih tako uzelo novac koji nije vratilo? Sad ja pitam vas odje, znate li vi ko taj kredit vraca?

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Samsone vraca ga moja baba koja placa racune i poreze uredno sa svim mogucim provizijama i glupostima a prima minimalnu penziju. Vraca ga moj burazer koji mora da radi van zemlje i pati se po brodovima da bi imao pristojan zivot. Vracam ga ja sa placanjem poreza kao da radim na Menhetnu i inspekcijama kao da prodajem losh i nikakav heroin a ne krevete. Vraca ga moj stari koji poslije 40godina radnog staza prima penziju 220eur i da se nije bavio privatnim biznisom skapao bi od gladi jer mu lijekovi kostaju 2 puta toliko.

Placas ga ti i tvoja majka i otac i nasa djeca ce placati i nasi prijatelji rodjaci i kumovi.

Placace genracije Crnogorske omladine bez buducnosti.

Da ti kazem ko nece placati:

Razni Djukanovici, Marovici, Lazovici, Tarzani i Betmeni, mali grdni goblini Lazovici i ostala balavurdija.

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    To su vjerovatno kod nas fakulteti loši ali generalno na svjetskom nivou nemoguće je da je tako.

Pricamo o preduzetnistvu. Za to ti ne treba skola, ali ti treba obrazovanje licno i opste, inteligencija, smjelost i neki drugi kvaliteti koji crnogorci u globalu nije da nemaju, nego ne zele da imaju
    Last edited by Gandalf_White; 30-01-16 at 01:20.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Samsone vraca ga moja baba koja placa racune i poreze uredno sa svim mogucim provizijama i glupostima a prima minimalnu penziju. Vraca ga moj burazer koji mora da radi van zemlje i pati se po brodovima da bi imao pristojan zivot. Vracam ga ja sa placanjem poreza kao da radim na Menhetnu i inspekcijama kao da prodajem losh i nikakav heroin a ne krevete. Vraca ga moj stari koji poslije 40godina radnog staza prima platu 220eur i da se nije bavio privatnim biznisom skapao bi od gladi jer mu lijekovi kostaju 2 puta toliko.

Placas ga ti i tvoja majka i otac i nasa djeca ce placati i nasi prijatelji rodjaci i kumovi.

Razni Djukanovici, Marovici, Lazovici, Tarzani i Betmeni, mali grdni goblini Lazovici i ostala balavurdija.
    Da ovo Lucke vidi rekao bi da si sve lagao i da je to nemoguce.

Thanks Thanks Given 
    609
    Thanks Thanks Received 
    734
    Thanked in
    298 Posts

Samsone vraca ga moja baba koja placa racune i poreze uredno sa svim mogucim provizijama i glupostima a prima minimalnu penziju. Vraca ga moj burazer koji mora da radi van zemlje i pati se po brodovima da bi imao pristojan zivot. Vracam ga ja sa placanjem poreza kao da radim na Menhetnu i inspekcijama kao da prodajem losh i nikakav heroin a ne krevete. Vraca ga moj stari koji poslije 40godina radnog staza prima platu 220eur i da se nije bavio privatnim biznisom skapao bi od gladi jer mu lijekovi kostaju 2 puta toliko.

Pricamo o preduzetnistvu. Za to ti ne treba skola, ali ti treba obrazovanje licno i opste, inteligencija, smjelost i neki drugi kvaliteti koji crnogorci u globalu nije da nemaju, nego ne zele da imaju
    E to sam htio da procitam. Zato pitah.. Kukala ni majka kad dodju na naplatu krediti koje je CG uzela. Nama ce jos odlicno biti, kako ce biti djeci nasoj.

Thanks Thanks Given 
    12,610
    Thanks Thanks Received 
    2,367
    Thanked in
    1,209 Posts

Quote Originally Posted by samson View Post
    Imam jednu finu pricu za ovu temu. Nista novo, ali onako iz prve ruke.

Kumovi smo sa jednom jako casnom porodicom Djukanovic. Ta porodica komplet je izuzetno kvalitetna, moralna i uvijek nam se nalazila kada nam je trebalo. Sa njihovim sinom sam odrastao, druzimo se sporadicno. Ali opet je neko ko me moze pozvati u pola noci i ja bih dosao dje god treba, pitao za razloge ne bih.
    Ovo govorim da bi se shvatilo koliko smo bliski.

Ee sad... Njihov sin se odlucio da pokrene biznis neki. Nista sad rizicno. Cisto da bude sam sebi gazda. I trebao mu je neki novac za to. Sasvim slucajno jednog dana ga je vidio Aco i pitali se. Malo porazgovarali, Aco ga pitao za oca, radi li i dje radi sad... Standardna prica. Bas bilo milo Acu sto ga je vidio, castio ga i malo eto posjedio sa njim. On mu u toj prici spomenuo ovo sto planira da pocne da radi na sta mu je Aco rekao.
    - Podje u Prvu, uzmi koliko ti treba kredita. Samo mi javi da bih ja javio ......kako bi ti on to odobrio.
    - A ne mogu, ne odgovara mi to sa kreditom da radim.
    - Ne govorim ti ja da uzmes kredit da vracas. Nego uzmi koliko ti treba i ne razmisljaj o vracanju. Mene to ne interesuje. Zavrsi posao koji imas.

Kad je to ocu ispricao kuci kad je dosao, otac se prosto nije slozio sa tim i nije ''dozvolio'' da uzme taj novac. Mislim, nije mu mogao zabraniti, to je momak od 27 godina. Da je htio mogao je otici i zavrsiti to sam. Ali kad mu je otac rekao ''Ne sine, nikad tudje pare. Oteto je prokleto'' ovaj prosto stavio tacku na to.

Zapitajte se koliko je drugih tako uzelo novac koji nije vratilo? Sad ja pitam vas odje, znate li vi ko taj kredit vraca?
    prvo mislim da si malo pretjerao iznoseći ovo na ovaj način....očigledno ti kao BLIZAK prijatelj, tj kum, te porodice baš zato što si blizak i kum znaš za ovaj njihov "slučaj" a ovaj forum može svako da pročita i nije, po meni, korektno da iznosiš baš ovoliko prepoznatljivih detalja, ne zato što mi dosad nijesmo znali a sad znamo što se čini, nego što toj, kako ti reče, izvanrednoj familiji možeš problem da napraviš...a oni su samo kumovima, tj tvojoj porodici, iznijeli svoj "problem"...
    Osim ako ti nije bila namjera da im poentiraš...mislim kumovima....baš je teško Acu znat koji mu se rodjak na kafi požalio da mu para treba i još njegovu rodjačku dobru volju i želju (ne sumnjam da je njegova namjera zbilja bila takva, može mi se i što da ne) u negativnom kontekstu širi po narodu...

Elem, ne znam da li je samo prava banka, ali takve štetne kredite je podigao svaki funkcioner ove države...dovoljno je da pogledate njihove imovinske kartone...tj dovoljno je da pogledate koliko ova malena država ima funkcionera...na svako slovo u azbuci od A do Š ima na jednoj strani 50 imena i svako slovo ima od 5-10 strana.... i onda je sve jasno
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne vidim tu nikakav problem,dapace.Aco bi trebao cijeniti jos vise te ljude,odnosnu rodbinu koja od njega ne zeli nikakvu materijalnu koristi.Aca vjerovatno narod vuce za rukav da im daje pare,to je problem svih bogatasa.
    Ako Aco ima dva grama mozga,izuzetno bi trebao cijeniti Samsonove kumove,jer od njega ne zele materijalnu korist.

Thanks Thanks Given 
    5,249
    Thanks Thanks Received 
    9,519
    Thanked in
    4,614 Posts

počeću na kafu da idem češće.
    nothing comes from violence and nothing ever could

Page 4 of 6 FirstFirst 123456 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)