Originally Posted by
Hell Raiser
Jednostavno, brojke. Grcka je ove godine bila dosta rizicna za odmor, i onda su dosli kod nas u vecem broju nego inace. Dosta je na ovogodisnju sezonu, ukljucujuci i zapadnoevropljane i skandinavce, uticala grcka ekonomska igranka. Te strajkovi, te demonstracije, te.... Pa prije neku godinu narod ostade na ostrvima da ne moze da se vrati na vrijeme na posao. Pa ja da mi se to nedje desi, u tu drzavu vise ne bih svracao, a navikao sam se na svakakve gluposti sa naseg primorija
Turizam je dosta krhka grana privrede. Crnogorci treba da iskoriste probleme u Tunisu-Egiptu i sada Turskoj i da naprave ponudu koja ce da odgovori na traznju koja ce nastati.
Hari je spomenuo sportski turizam, to je nevjerovatno profitabila grana turizma. Posle toga slijedi konferencijski turizam, team bildinzi itd itd.
Sparco se sprda sa turizmom i Zabljakom ali tako su se i meni sprdali ljudi kad sam odlucio prije skoro 4 godine da odem gore da radim. Poceo sam sa 20kreveta a ovu sezonu sam zavrsio sa 65, ove godine planiram da dodam jos bar 20 kreveta i restoran, tako da je to dovoljan pokazatelj kako sezone mogu biti uspjesne. Sales je pitao koliko je meni jaca sezona ove godine bila - 50%. Dodao sam 20 kreveta imao nevjerovatan maj jun i oktobar na preko 80% popunjenosti svakog dana, jul , avgust i septembar se trazio krevet vise. Time sam dokazao da sezona u CG moze da traje 6 mjeseci ako znas sta radis i ljudima napravis ponudu, ako se bavis turizmom a ne pilicarenjem i hvatanjem gostiju po autobuskoj.
Zabljak i cijeli sjever CG je plodno tlo za razvoj sportskog - adrenalinskog - etno - planinarskog turizma koji je svuda u svijetu SKUPLJI nego primorski turizam. Ja ne radim sa domacim gostima i Rusima. Ove godine cu po prvi put primiti ruse samo zato jer su spremni da plate dva puta vecu cijenu.
Realno je da se srbi vrate ako su zadovoljni, ali meni se vracaju Njemci, Amerikanci, Svedjani... Ne zbog mene, vec zbog onoga sto ova zemlja ima da ponudi a upravo planine su ono sto nas razlikuje od cijelog svijeta. Pristupacne a divlje, neotkrivene, kristalno cista jezera, rijeke...
Trenutno sam na putovanju u 30oj zemlji po redu, opet nigdje nijesam vidio vise ljepote na manje prostora. Obicno treba da se vozis 5-8 sati od jednog turistickog mjesta do drugog, kod nas je sve od 30min do 3h maksimum.
Budva je uspjesna radi rusa, bilo gdje na svijetu osim kod nas racunala bi se kao pilicarska jeftina destinacija. Tamo sam pekao zanat i dobro poznajem tip gostiju koji idu tamo i sezona u BD traje dok traju raspusti u pred i post sezoni gosti mogu na prste da se prebroje. Budva ce za mene biti i ostati glorifikovano Sutomore pa neka je prijestonica turizma. Sto se tice primorja Kotor je fabrika para, covjek treba da je malouman pa da otvori nesto u starom gradu i propdne.
U kotoru sam bio par godina i za investitora otvorio 120kreveta na vise mjesta u starom gradu. Poceli smo sa 40 u maru i dosli na 120 u julu i na tome ostali. Niko od vas nije cuo za tu firmu jer ni oni ne primaju domace goste, ali prije neki dan sam se cuo sa vlasnikom i rekao mi je da je ostvario preko 20 000 nocenja.
Drugar moj iz Nk je prije par godina posao u Kotor da vozi kombi od 8mjesta. Ture do perasta - lovcena - svetog stefana. Sad ima 3 kombija i 3 mala auta i radi ne staje. Poslije sezone je kupio ogroman stan na Sv. Stasije nije osjetio.
Ja licno sam ostvario preko 10 000 nocenja samo u mojim kapacitetima. Ne racunam ljude koje sam agencijski doveo u CG.
Moj rafting skiper je ove godine spustio 5000 ljudi, a godinu prije toga 3500.
Kanjoning vodic preko 500 ljudi, godinu prije toga 300.
Isti vodic sa kanjona je odradio 10 team bildinga samo za skandinavce najmanja grupa je bila 50 najveca 500 ljudi.
Drugar moj sa Zhb koji drzi jedan nista specijalan restoran, vecina ljudi prodje tuda i ne okrene, cisto mu je ostalo 250k eura.
I da ne nabrajam i da ne duzim pricu
U CG posla ima u Turizmu vise nego dovoljno za ljude koji znaju da rade i za koje turizam nije izdavanje sobe u sezoni.
U restoranu koji sam vodio poznat sam bio po krilatici: "Svako svoga posla" istom se krilaticom vodim u zivotu. Ne moze turisticki radnik biti neko ko je prodao djedovinu rusima i napravio 20 apartmana, betonjerki onih klasicnih. I isti taj se zali onda kako nema gostiju i kako je pukla sezona, jer blage veze nema o turizmu.
Ne moze se ugostiteljstvom baviti neko ko ima 100k sa strane i ne zna sta bi uradio i onda otvori lokal ili restoran i cudi se dje su ljudi a pri tom se ni ponudom ni kvalitetom ne istice u odnosu ns konkurenciju.
Turizmom i ugostiteljstvom uspjesno se mogu baviti samo ugostitelji koji imaju iskustvo i koji konstantno stvaraju nove ponude i sticu nova znanja.
Tako da sledeci put kad vam neko kaze da je bila losa sezona slobodno mu recite da laze i da se ne bavi turizmom nego pilicarenjem i sisnjarenjem.
Nije losa sezona sto je manje gostiju, ugostiteljima vise odgovara i vise se isplati da imaju 1 gosta 7 dana nego da u to 7 dana imaju 4 razlicita gosta, sezona je losa zbog toga sto se ljudi ne isticu od konkurencije i ne znaju posao.
Treba znati posao !
Na kraju da se zahvalim Kimmiju na lijepim rijecima hvale
)) Zdravo mi bio brale.
Last edited by Gandalf_White; 25-12-15 at 23:56.
One Ring to Rule them all...
Bookmarks