View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 108 of 165 FirstFirst ... 85898104105106107108109110111112118158 ... LastLast
Results 2,676 to 2,700 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    1,468
    Thanks Thanks Received 
    135
    Thanked in
    74 Posts

Treba li dvotrecinska većina u parlamentu?

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by Laik View Post
    Treba li dvotrecinska većina u parlamentu?
    Не.
    Сад иде кратки процес преговора, па потписивање приступног уговора, након чега можемо да присуствујемо НАТО састанцима али без права гласа.То се очекује да буде завршено у наредних неколико мјесеци.
    Након тога иде период од шест мјесеци до годину дана када тај уговор треба да ратификују парламенти свих осталих чланица.
    Након што се тај процес ратификације заврши, онда то треба да ратификује и наш парламент.За такву ратификацију је потребна обична надполовична већина.

Иако није то потребно, партије које се залажу за улазак у НАТО већ имају 2/3 у скупштини, а ја очекујем да ће нови сазив скупштине који ће одлучивати о ратификацији НАТО уговора, имати још више посланика који су за НАТО интеграције.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Иначе ја сам већ раније писао што би се десило ако би постали руска "неутрална" база.Сав тај добри и за нас искрено врло корисни Запад, уз чију подршку ипак идемо напред у јачању државе и владавини права, одједном више не би био нити добар нити корисан.На који све начин би могли да видимо то лице, мислим да не треба трошити ријечи.Тек тада би осјетили колико смо пута више упућени на ЕУ и НАТО, него на Русију.
    Fakat je da bi stavljanjem na stranu Putina zabili nož u leđa Zapadu koji nas je spasio krajem devedesetih
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Ја сам противник референдума зато што мислим да би он у ЦГ донио нову поларизацију, игре великих сила, и потпуно би скренуле фокус са битних питања, а то је економија и изградња државе.То би за Мила било идеално, само нисам сигуран да би наши савезници дали подршку за тако нешто, из тих разлога.
    Од ЦГ се сад очекују прави резултати, а не симулације.

Са друге стране можда ипак прижељкујем рефереднум, зато што би он довео до уједињења свих патриотских снага у ЦГ, а оне антицрногорске, које дио власти не жели да политички сасјече и угаси, би морале бити политички сасјечене и угашене.

Све у свему улазак у НАТО је неминован и то знају сви.Зна и Демос и Бечић и СНП, а знају то добро и у ДФ-у, или можда не знају јер какви су то идиоти та солуција није искључена.
    Nema potrebe za referundumom. Svi ovi koji danas nesto skacu su to aminovali prilikom donosenja ustava, pa ako vam se nesto kriva, trebali ste o tome tada razmisljati. Ako vam se ne svidja, promjena ustava pa raspalite. Vise mi dosadilo da slusam kako ustav definisemo na osnovu trenutnog raspolozenja baba mare.
    Ono sto mi je idiotluk u izjavi je pozivanje na trenutni skupstinski saziv dje se ne zna ko pije a ko placa, i ko je u kojoj stranci, i ko je te stranke uopste glasao. Ali to je kad je drzava tuki, pa nam je i ostalo u istoj ravni. Ukljucujuci i ustav i zakone
    Last edited by Hell Raiser; 14-12-15 at 18:30.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako god - samo da udjemo u NATO
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://portalanalitika.me/clanak/212...-i-23-decembra

U 3 dana, čak dva protesta. Ovaj 20. mi je očekivan, ali me buni ovaj par dana nakon.

Sve čekam hoće li neko reagovati na ove nimalo naivne izjave Mandića i njegove ekipe, ali niko ništa. Ali zato novine svaki dan pišu o tome ko puši o trošku države i slične nebuloze.
    Last edited by parisien; 14-12-15 at 18:40.
    żPlata o Plomo?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Oce li opet Momir Nadin gostovat' ?

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by parisien View Post
    U 3 dana, čak dva protesta. Ovaj 20. mi je očekivan, ali me buni ovaj par dana nakon.
    21. је поновна сједница политичких лидера власти и опозиције код Ранка.

20. праве митинг да кажу да нема ништа без прелазне владе и да подигну љествицу очекивања код опозиционог бирачког тијела, односно да унапред минимализују сваки договор који није прелазна влада, а 23. да политички профитирају у односу на Демос и Демократе, кад се постигне неки договор али који неће бити прелазна влада.

Намјера је директо усмјерена против Демоса и Демократа.Како ће се они снаћи, остаје да се види.
    Last edited by BAR; 14-12-15 at 18:51.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Апсолутно да и Русија и Запад воде политику каква њима одговара.Нигдје нисам написао да је то што они раде неразумно, са њихове тачке гледишта.

Ми смо русима увели санкције које су их погодиле мање него што су нас погодиле њихове контрасанкције, односно забрана увоза месних преређевина, која је била на нивоу 50.000 еура.

Ово што се спомиње је нешто сасвим друго, а тиче се наших интеграција у ЕУ и НАТО.И то је потпуно легитимно.
    Исто тако потпуно је легитимно да наши савезници контамјерама сузбију такав притисак.И због тога сам рекао да не вјерујем да ће до таквог притиска доћи.Можда ме демантује вријеме.

Иначе ја сам већ раније писао што би се десило ако би постали руска "неутрална" база.Сав тај добри и за нас искрено врло корисни Запад, уз чију подршку ипак идемо напред у јачању државе и владавини права, одједном више не би био нити добар нити корисан.На који све начин би могли да видимо то лице, мислим да не треба трошити ријечи.Тек тада би осјетили колико смо пута више упућени на ЕУ и НАТО, него на Русију.
    Odlicno receno, bolje reci posteno priznanje, dakle Rusi vjerovatno nece vrsiti pritisak ako udjemo u nato, ali zato ukoliko ostanemo neutralni upoznacemo pravo lice nato pakta.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

21. је поновна сједница политичких лидера власти и опозиције код Ранка.

20. праве митинг да кажу да нема ништа без прелазне владе и да подигну љествицу очекивања код опозиционог бирачког тијела, односно да унапред минимализују сваки договор који није прелазна влада, а 23. да политички профитирају у односу на Демос и Демократе, кад се постигне неки договор али који неће бити прелазна влада.

Намјера је директо усмјерена против Демоса и Демократа.Како ће се они снаћи, остаје да се види.

Inace Mandic nikada nije ni bio protiv dps-a njega samo interesuje ako ikako moze da uzme preostalih 49%, a ko ce vladati njega nije puno ni briga.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by Tattoo View Post
    Kako god - samo da udjemo u NATO
    Pa vidis nije bas kako god. Oko takvih stvari se i ne slazem sa vecinom ovdje. Postoji ustav i u njemu TACNO opisano ta i kako vezano za integracije. Da tamo pise referendum ili dvotrecinska vecina, super. Ali ne pise. Pise da parlament donosi odluku.
    Da pise referendum, i da je nategnuta vecina, za razliku od dostine ovdje ja bih se i dalje zalagao za referendum. Ne zato jer ja mislim ovako ili onako, vec zato sto to pise u Usatvu ove drzave.
    Taj kako god stav i vidjenje zakona kao neke rastegljive i nategnute stvari je ono sto nas dovodi u ovakav mulj. To sto se neki bolje snalaze u takvom ambijentu je nas problem, ali dobro.
    I kada su vojvodu rijesili da optuze za rusenje ustavnog poretka napisao sam da od toga nece biti nista, sto je vecina protumacila kao podrsku. Nije, ali samo postujte zakone, a ne sprovodimo ih kako nam na pamet padne ili ih ne postujemo, pa se odjednom sablaznjavamo zasto takvih ko vojvoda uopste ima

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by opmne View Post
    Odlicno receno, bolje reci posteno priznanje, dakle Rusi vjerovatno nece vrsiti pritisak ako udjemo u nato, ali zato ukoliko ostanemo neutralni upoznacemo pravo lice nato pakta.
    Руси су тражили од Црне Горе да користе наше луке за техничко-тактичке потребе њихове морнарице.Што то значи и колико је танка линије између тога и успостављања сталних војних инсталација сам недавно објасно.
    Шпекулише се да је незванично тај захтјев пратила и финансијска понуда Влади.

Дан је прије неколико дана писао да би Русија могла да да финансијку понуду, уколико народ Црне Горе одбије ЕУ и НАТО интеграције, а као вид подршке партијама које су антизападно расположене.

Е сад не треба бити геније па закључити што се таквом понудом уствари тражи од Црне Горе.Да будемо њихова прва црта и база.

Е сад замисли како је бити нечија испостава и прва црта.

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

Након тога иде период од шест мјесеци до годину дана када тај уговор треба да ратификују парламенти свих осталих чланица.
    Након што се тај процес ратификације заврши, онда то треба да ратификује и наш парламент.За такву ратификацију је потребна обична надполовична већина.
    interesantno bi bilo da ih iscimamo sve da ratifikuju i ispalimo ih na kraj
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Nikakve finansiske ponude nam ne trebaju, treba nam neutralnost, a nikako da budemo balkanska Gruzija.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nikakve finansiske ponude nam ne trebaju, treba nam neutralnost, a nikako da budemo balkanska Gruzija.
    Da li mozes objasnit kako postici neutralnost u danasnjem svijetu?
    Sreca tvoja sto si gad pa te niko ne voli! fcuk yeah!

Thanks Thanks Given 
    9,693
    Thanks Thanks Received 
    6,015
    Thanked in
    2,294 Posts

Ne može, ali lijepo zvuči...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    interesantno bi bilo da ih iscimamo sve da ratifikuju i ispalimo ih na kraj
    Нису они сисали весла...

Та неутралност кошта, за њу мораш имати јаку економију и респектабилну оружану силу да ту економију заштити до оног степена гдје би потенцијалном нападачу било много скупље да поркеће ратне операције, почев од специјалног рата, у односу на оно што би добио као добитак у рату.

Све остало су илузије.Ниђе нема бесплатног ручка и нико ништа не даје џабе.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Нису они сисали весла...

Та неутралност кошта, за њу мораш имати јаку економију и респектабилну оружану силу да ту економију заштити до оног степена гдје би потенцијалном нападачу било много скупље да поркеће ратне операције, почев од специјалног рата, у односу на оно што би добио као добитак у рату.

Све остало су илузије.Ниђе нема бесплатног ручка и нико ништа не даје џабе.
    Ja i dalje ne kapiram tu neutralnost? Koja je zemlja danas nutralna?

I da smo ekonomski jaki i vojno stabilni opet nam neutralnost sa nasom velicinom i pozicijom ne bi boba valjala...

Mislim da je u danasnjem svijetu neutralnost lizalica za malu djecu...
    Sreca tvoja sto si gad pa te niko ne voli! fcuk yeah!

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Mislim da je Finska danas jedina istinski neutralna zemlja, ali ne zato što tako želi već zato što tako mora.
    Last edited by Rakun; 14-12-15 at 22:54. Reason: e
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Mislim da je Finska danas jedina istinski neutralna zemlja, ali ne zato što tako želi već zato što tako mora.
    Не баш сасвим.Политички Финска није неутрална земља.

Војно Финска јесте неутрална земља, њен ангажман у оквиру НАТО мисија јесте мањи у односу на рецимо Шведску, која више доприноси НАТО мисијама и вјежбама него већина НАТО чланица, али зна се ко је по њиховој доктрини потенцијални нападач, а зна се добро ко је савезник и главни снадбијевач оружјем.

Финска је послије слома СССР-а, прогласила одредбе које су је ограничавале у наоружању неважећим и почела процес модернизације и наоружавања.

Финска је имала доста совјетског наоружања јер је морала да балансира у куповини током Хладног рата.То совјетско наоружање није замјењивала новијим из Русије, већ оружје набављала и набавља искључиво од земаља НАТО-а и Шведске.Толико о неутралности.

Иначе они за једну земљу од 5 милиона становника имају врло јаку и са резервним саставом врло бројну војску, довољно да би за потенцијалног нападача, а зна се ко би то могао бити, освајање Финске било јако тешко и прескупо.
    Last edited by BAR; 14-12-15 at 23:41.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Не баш сасвим.Политички Финска није неутрална земља.

Војно Финска јесте неутрална земља, њен ангажман у оквиру НАТО мисија јесте мањи у односу на рецимо Шведску, која више доприноси НАТО мисијама и вјежбама него већина НАТО чланица, али зна се ко је по њиховој доктрини потенцијални нападач, а зна се добро ко је савезник и главни снадбијевач оружјем.

Иначе Финска је послије слома СССР-а, прогласила одредбе које су је ограничавале у наоружању неважећим и почела процес модернизације и наоружавања.

Финска је имала доста совјетског наоружања јер је морала да балансира у куповини током Хладног рата.То совјетско наоружање није замјењивала новијим из Русије, већ оружје набављала искључиво од земаља НАТО-а и Шведске.Толико о неутралности.

Иначе они за једну земљу од 5 милиона становника имају врло јаку и са резервним саставом врло бројну и јаку војску, довољно да би за потенцијалног нападача, а зна се ко би то могао бити, освајање Финске било јако тешко и прескупо.

Ne postoje neutralne zemlje. Postoje, ali samo deklarativno. Ako neko slucajno napadne "neutralnu" Austriju, logicno je da ce je braniti Njemacka koja je u NATO-u. Svajcarsku da neko napadne, branile bi je Njemacka, Francuska i Italija. Vjerujem da bi isto postupile skandinavske zemlje da se radi o Finskoj.
    Davor

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by davorp View Post
    Ne postoje neutralne zemlje. Postoje, ali samo deklarativno. Ako neko slucajno napadne "neutralnu" Austriju, logicno je da ce je braniti Njemacka koja je u NATO-u. Svajcarsku da neko napadne, branile bi je Njemacka, Francuska i Italija. Vjerujem da bi isto postupile skandinavske zemlje da se radi o Finskoj.
    Углавном си у праву.Финска тијесно сарађује са Шведском, а и једна и друга врло вјероватно имају тајне одбрамбене уговоре са НАТО савезом.
    Али Финске ОС нису уклопљене у НАТО колективни систем одбране и једноставно морају да се развијају одвојено.

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

Иначе они за једну земљу од 5 милиона становника имају врло јаку и са резервним саставом врло бројну војску, довољно да би за потенцијалног нападача, а зна се ко би то могао бити, освајање Финске било јако тешко и прескупо.
    Rusi su se već opekli sa Finskom ne vjerujem da će više pokušavati, mada nemaju ni razloga
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Rusi su se već opekli sa Finskom ne vjerujem da će više pokušavati, mada nemaju ni razloga
    Систем одбране једне земље се гради дугорочно, на основу онога што су потенцијалне пријетње.Ниједна земља не може преко ноћи стоврити систем одбране, кад јој тај систем затреба.
    Не кажем да је сукоб са Русијом реалан али постоји та историја и ја вјерујем да нико у Финској не жели поново руске војнике на полуострвима Ханко и Поркала.
    Last edited by BAR; 15-12-15 at 00:22.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Uvjek Ruje nadju razlog ...

Page 108 of 165 FirstFirst ... 85898104105106107108109110111112118158 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)