Čitam ovaj topik, mnogo ima gluposti, ali ovo je već nešto drugo.
Upravo, kako se tom modernizacijom boriti protiv napadača iz ''trećih zemalja'' svijeta? Vrlo teško, posebno ako ti napadači ne koriste nikakav digitalni trag, nikakvu komunikaciju preko sredstava koje je moguće pratiti. Ovo je glavni problem modernih bezbjedonosnih sistema. Pa skoro su u Italiji uhvatili jednog od poslednjih boss-ova, posle 2-3 dekade praćenja jer je konačno upotrijebio telefon.
Upravo, kako su već bili u tehničkom ratu sa ISIL-om i njegovim ogrankom u Africi, pa napad na novinsku agenciju, prosto mi je nevjerovatno kako su dopustili da do ovog napada ovolike skale uopšte dođe, u najgorem slučaju ne sa ovolikim posledicama.
Odjednom posle svega ovog isplivavaju razni podaci o napadačima, što dalje implicira da su bili poznati Fr službama bezbjednosti. Ovdje su zakazali i to debelo. Na kraju krajeva, u njihovu zemlju ne ulaze izbjeglice od juče - nego je kod njih taj proces evo 100 god. A valjda bi oni upravo zbog tog, morali da imaju iskustva sa pridošlicama i sa grupama koje se formiraju među tim useljenicima. Indoktrinacija Fr državljanina je ozbiljan problem i u ovom momentu ko zna koliko je to rasprostranjeno.
Drugo što me brine, brine me loša aktivnost i koordinacija kao i saradnja sa službama drugih zemlja. Irak im je dojavio da su mogući napadi, a prvi komšija UK (koji po meni ima najbolje spoljno obavještajne službe uz Ameriku) nije uspjela da predvidi ove napade.
Uz svu obučenost ISIL-a, kao i njihovu logistiku, i dalje mislim da oni kao grupa ne stoje primarno iza ovog napada, jer previše se poklopilo stvari (koje bi laički mogli nazvati srećnim okolnostima po teroriste), a da neko sa više znanja i sposobnosti nije umiješan u ovo.
Na drugom topiku pomenuh, ne treba isključiti ni Ruse iz ovog (njima trenutno najviše odgovara strateško slabljenje EU i pomjeranja globalnog fokusa sa njihovih aktivnosti u Krimu i opravdavanja akcija u Siriji). Drugo, jako me kopka Sirijski pasoš koji je, kako se to baš pogodilo, pronađen tamo.
Po nekoj logici, jako mi je čudno da napadač nosi sa sobom identifikaciju i slična dokumenta.
Potencijalni teroristi koji ulaze skoro svakodnevno u EU, preko Balkana, su takođe potencijalna opasnost i za nas. Žao mi je nevino nastradalih i u Iraku i Siriji i Libanu, ali nekako su mi bliži evropski narodi, na kraju krajeva fizički smo dio te Evrope kakva god da je. Ovi napadi treba da se uzmu za ozbiljno čak i u našoj zemlji.
Da zaključim: bezbjedonosni sistem EU je ovaj put debelo zakazao. Slučajnost? Ne bih rekao. Ali da vidimo dalji razvoj situacije.

Reply With Quote

Bookmarks