View Poll Results: Da li želiite da imate djecu?

Voters
143. You may not vote on this poll
  • Da, sa zadovoljstvom!

80 55.94%
  • Ne, ne želim, moja sloboda nema cijenu!

7 4.90%
  • Da, ali samo ako se steknu uslovi!

25 17.48%
  • Nijesam razmišljao o tome, ali možda jednog dana...

1 0.70%
  • Ne zasad... ali ko zna, možda promijenim mišljenje....

13 9.09%
  • Ne pada mi na pamet, djeca su dosadna!

4 2.80%
  • Želim jer se to očekuje od mene!

1 0.70%
  • Ne razmišljam o tome uopšte!

2 1.40%
  • Bih i želim, ali kako?! Kriza, muka...

5 3.50%
  • Nijedna opcija mi ne odgovara....

14 9.79%
Multiple Choice Poll.
Page 21 of 63 FirstFirst ... 1117181920212223242531 ... LastLast
Results 501 to 525 of 1552

Thread: Roditeljstvo, da ili ne?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    Moj rodjeni stric se nikad ženio nije, nema djecu.
    Dok se nisam oženio stalno je govorio, nemoj ovako kao ja. Sam vez udje ikoga, iako on moje ćerke obožava kune se u njih, samo o njima priča ali opet kad čovjek udje u starost sigurno će mu falit neko da ima da se okrene ka njemu.
    Mogao se i sa 40 - 50 oženiti, gledao sam i to. Da je to zaista zelio, nasao bi nacin. A miskarci i sa 70 mogu djecu praviti.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    10 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    Neće krepat sa ili bez mene ka biźin al opet njemu smeta što svoje djece nema i unučadi.
    A i to sto velis...
    Ako nije potrosio svoj nasljedni dio, vazda ce se nac neko da ga predrzi...

Thanks Thanks Given 
    2,162
    Thanks Thanks Received 
    1,265
    Thanked in
    486 Posts

Te sa 70,treba uskopiti kad pomisle da prave potomke.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Hahaha taman..

Inače ovu priču "da bi se neko okrenuo za tobom" treba razumjeti kako bi trebalo što je teško kad si mlad, slobodan i misliš da sve znaš.Vjerujem da nije stvar u tome ko će nam dati kašiku supe već da je riječ o duši čovjeka.Šta nju pred krajnje dane života ispuni.

Послато са GT-I9070

"Tiha voda brijeg roni..."

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Evo riječi iz druge knjige onog kojeg su zvali Trismegistos ili Trostrukoveliki. Da, izvučeno je iz konteksta ali ipak ilustrativno. U svakom slučaju bolje je pročitati čitavu raspravu Hermes-Asklepije.

17. Drugo ime Boga je Otac, ponovno zato jer On je taj koji stvara sve. Zadatak oca je stvaranje.
    Zbog toga je podizanje dece velika i najpobožnija stvar u životu za one koji misle pravilno, a
    napuštanje života na zemlji bez deteta je velika nesreća i nepobožnost; onaj ko je bez dece, kažnjen
    je nakon smrti od daimona.
    To je kazna: da je duša Čoveka bez dece osuđena na telo koje nema ni mušku ni žensku prirodu,
    stvar prokletu pod suncem.
    Stoga, Asklepije, ne imaj naklonosti prema Čoveku bez dece, nego se radije sažali nad njegovom
    nesrećom, znajući da ga čeka kazna.
    Neka sve ovo rečeno tebi, Asklepije, bude uvod u znanje o prirodi stvari.

Sent from my Lenovo S820 using Tapatalk
    Last edited by Caesar; 11-11-15 at 14:07.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

^ Daj još nešto zanimljivo od istog autora. (znam o kome je riječ, da me ne prozivaš)
    Vrlo stimulativno, ali baš.
    Strah inicira najbolju motivaciju. Mislim da su se trebali i brojem djece zabaviti, ono... ispod pet ne broji se.

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    19
    Thanked in
    13 Posts

Malo su godine promasili , ali shvatate poentu

Imam 24 god , nemam zelju za djecom , mada mozda se to promjeni . Ako nista , odradicu kao moj stari , sa 50+ godina napravit jedno dijete , eto cisto da se imam cime zanimati Ionako je zemlja prenaseljena ,iskulirajte . Sto se mene tice , pravite koliko god ocete djece , meni je bas lijepo kad vidim velike familije i nekako izgledaju kao da imaju tu auru srece oko njih . Ali prica "stancuj djecu , pa onda razmisljaj o parama " je istinita ,zaista . Narocito za ove sto su imali bas niska primanja , pa su odlucili da skrenu paznju sa toga sto se ceka svaki prvi u mjesecu kao nova godina time sto ce napraviti 6-7 djece . Ima portala i novina ljudi , slikate se nekoliko puta , i pitate drzavu zasto nece da vas i vasu djecu obasipa parama kad ste im vec dokazali da ste i jedno i drugo krajnje plodni .
    Last edited by Nesh0; 11-11-15 at 17:55.
    A clever person solves a problem. A wise person avoids it.

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Quote Originally Posted by Noir View Post
    ^ Daj još nešto zanimljivo od istog autora. (znam o kome je riječ, da me ne prozivaš)
    Tabula smaragdina. Malo je ostalo od Hermesa zahvaljujući ranim hrišćanima koji su se na učenje logički nastavili i uveliko iskrivili simboliku. Sveti Djordje ubija aždaju,a Hermes Tifona. Skoro isti prikazi ali "koju" godinu razlike. Šta je istina ARHAJSKA KOPIJA ILI SAVREMENI ORGINAL? Svitke sa hermetičkim učenjem su uništili hrišćani i muslimani, a veliki dio je stradao u požaru aleksandrijske biblioteke. Jedan dio je spašen ali je netragom nestao.

Alhemija ga zaista često pominje ali njegovo učenje je prisutno kod egipćana i grka. Platon, Pitagora pa i Sokrat. Kažu da su svi bili inicirani u egipatske misterije. Kod platona ga ima u dijelu Države gdje opisuje Uzvišeno dobro kao Sunce. Alhemija se bavi njime u onom dijelu u kojem psihologija opisuje Sopstvo kao sitezu svjesnog i kolektivno nesvjesnog. Samo jedan od 7 ključeva.

Prozivanje nekog? Nikad. Nije moj stil.:angel:

Vrlo stimulativno, ali baš.
    Strah inicira najbolju motivaciju. Mislim da su se trebali i brojem djece zabaviti, ono... ispod pet ne broji se.
    Vidi i bramini su imali jednu svetovnu dužnost. Napravi đecu pa u džunglu idi po vas bijeli dan i meditiraj. Svi pričaju o grcima kao homoseksualcima ali su ustvari bili listom biseksualci. Pravilo napravi đecu pa se frkaj skim god želiš. Niko ne pravi pitanje oko pola. Liberalno ali ovamo je imperativ imati đecu.

Mislim da ta đeca ne treba da dođu ni kroz željenje ni kroz neželjenje. Jednostavno se to desi kao nešto najprirodnije što odslikava ono što se dešva i na kosmičkoj i na duhovnoj ravni. U ostalim slučajevima nešto mi nedostaje u matrici da bi se imala đeca. Da li ih u tom slučaju treba lmati ili ne nisam pametan. Kako ko voli. Mada i ona kazna gore djeluje dosta strašno jel da? anda:
    Last edited by Caesar; 11-11-15 at 18:41.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kao što rekoh, znam o čemu govoriš, ali svako vrijeme ima svoje breme. Pomenuh ti i onu strinu...složila bi se sa svim rečenim, a zlo je bila.
    Sve što ide produženju vrste je za podržati, ali ni Tata ne predodređuje naš izbor, već nam je dao mogućnost da sami izaberemo...

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Kao što rekoh, znam o čemu govoriš, ali svako vrijeme ima svoje breme. Pomenuh ti i onu strinu...složila bi se sa svim rečenim, a zlo je bila.
    Sve što ide produženju vrste je za podržati, ali ni Tata ne predodređuje naš izbor, već nam je dao mogućnost da sami izaberemo...
    Ljudi se loze na mistiku i okultno. Mene vise zanima presjek toga sa filozofijom, religijom i naukom. Sto opet ne znaci da nisam zlo odosmo u off. Sad samo o djeci

γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    9,763
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Thanks Thanks Given 
    1,085
    Thanks Thanks Received 
    3,198
    Thanked in
    2,429 Posts

Ovo može biti interesantno.
    Kako su se vaspitavala đeca prije 30 godina, a kako sad.

1. 1985: Baš si se isprljao napolju, mora da ti je bilo super. Stavi odmah sve na pranje.
    2015: Da se slučajno nisi isprljao napolju! Nemoj da skačeš, nemoj da trčiš, ne valjaj se po podu!
    2. 1985: Ne možeš da ustaneš sa stola dok ne pojedeš sve iz tanjira.
    2015: Ne voliš to? Sad ću da ti skuvam nešto drugo.
    3. 1985: Ako ti ostane nešto sitno, kupi Čungalungu.
    2015: U korpu si već stavio pet slatkiša, ovo ti je posljednji!
    4. 1985: Vrati se kući, ne možeš do tako kasno da se igraš napolju.
    2015: Skloni se od tog kompjutera i idi malo napolje.
    5. 1985: Učiteljica te kaznila? Vjerovatno si i zaslužio.
    2015: Sjutra odmah idem kod direktora. Ne može ona tako da se ponaša prema mom djetetu!
    6. 1985: Posvađao si se s Markom? Ok, riješite to sami sjutra.
    2015: Marko se drao na tebe? Sad ću da zovem njegovu mamu!
    7. 1985: Crtani prije dnevnika i trk u krevet!
    2015: Već dva sata gledaš televiziju. Prošlo je deset, hajde na spavanje.
    8. 1985: Odrasle uvijek treba da pozdraviš i da im kažeš: “Dobar dan.”
    2015: Nemoj da se obraćaš nikome koga ne poznaješ.
    9. 1985: Slomio si svoju omiljenu igračku? Sad ćeš da naučiš da se bolje brineš o svojim stvarima.
    2015: Molim te, nemoj da plačeš, ide tata u prodavnicu da ti kupi novu igračku. Istu takvu.
    10. 1985: Poštovana drugarice, Ivan malo kašlje i slinavi, ali sam ga ipak poslala u školu.
    2015: Alo, učiteljice, Ivan malo kašlje i slinavi, ove nedjelje neće doći u školu.
    11. 1985: Ne zanima mene kako je kod Marka, mene zanimaš ti i tvoje ponašanje.
    2015: Ako Marko ima/smije, onda će imati/smjeti i moje dijete!
    12. 1985: Pamet u glavu!
    2015: Odmah me nazovi na mobilni ako nešto bude…
    13. 1985: Ako ne budeš učio, kopaćeš kanale/čistićeš klozete/bićeš đubretar.
    2015: Ako budeš učio, mama i tata će ti kupiti ono što želiš.
    14. 1985: Nemoj da dva puta moram da ti ponavljam!
    2015: Smiri se i jedi. Smiri se. Jedi. Molim te, smiri se i jedi. Je li me čuješ? Smiri se malo. Jedi.
    15. 1985: Ne zanima me ko je kriv. Očistite to lijepo i popravite.
    2015: Bježite sad u svoju sobu da počistim nered koji ste napravili!
    Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...

Thanks Thanks Given 
    12,594
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

Quote Originally Posted by KRKNA View Post
    Upravo tako Artemis, a zvončica reče da ja zanovijetam i da se ljutim, jer smatram da moja kuma tim ne nalaženjem slobodnog vremena, ili zvanjem u 'ludu kuću ' mene ne ispoštuje onoliko koliko zaslužujem i koliko tražim...a tražim jedno mirno prije ili poslije podne gdje ćemo biti koncetrisane jedna na drugu bez uznemiravanja bilo koje vrste, a može da se iskombinuje..eto tate, baba, vrtića, tetaka...ali očiegledno se mojoj kumi ne druguje sa mnom..I to mogu da shvatim i prihvatim, idemo dalje, ali nemoj da govoriš da sam ja ta koja se promijenila, da ne pravim kompromise, da ne razumijem...Svaki uzrok ima svoju posljedicu...
    Krle, mislim da moraš taktiku da mijenjaš....tu svekrvu, jetrvu i ostale moraš šokirat jednom kad se nadjete tamo zajedno, da počnu da te izbjegavaju i riješila si problem ili će kuma tražit da se vidite van kuće ili da se ne vidite...isto ti se vata, ako neće, neka je zdravo, ako oće ipak joj je stalo, daj joj šansu

Quote Originally Posted by starwalker View Post

I to stoji.
    Isto tako stoji da su mnogu vedri, pozitivni, uvijek nasmijani roditelji završili na vješalima, ispod mosta... ili šta je već popularno, i to zbog delikventskog, ovisničkog idr. ponašanja svojih žarkih sunašca, mjeseca i drugih sjajnih zvjezdica.
    ono što je meni nejasno u ovom tvom postu je to kako ti ne razumiješ, zbilja ovo pitam, da je i drogirano i belsavo i bolesno i avetno i zdravo i nenormalno dijete stvarno žarko sunašce, mjesec i sjajna zvijezda svoga roditelja koji se jedini kad nikoome nije stalo bori za njega....ne sporim da nijesu svi roditelji posvećeni, da su neki preposvećeni, neki savršeni, neki nesavršeni, neki dobar neki loš primjer, neki pravi a neki vrlo loši edukatori svojoj djeci...s druge strane, ja u tu temu samoubistva ne bih ulazila tek tako.....vjerujem da je osobi koja se na to odluči ipak bilo koji problem, pa i problematično sunašce i zvijezda, samo okidač, i korijen je u psihičkom problemu od rodjenja.
    I istina je, gledala sam i ja roditelje koji su propali, izgubili osmijeh i sjaj zbog problema koje ima njihovo dijete...ali me t ne demorališe, naprotiv, pa to je ljubav za koju se vrijedi boriti....jedino

Naravno. No, kad ne moraš da misliš na zdravlje djece, njihova konstantne potrebe i svakodnevne obaveze s njima, logično je da ćeš svu pažnju usmjeriti valjda na sebe i svoje tjelo/duh - odnosno zdravlje.

Medicina je danas toliko napredovala da ne postoji apslolutno zdrav čovjek te je logično da nas jednog dana sve u manjoj ili večoj mjeri čeka neko sran1e..
    Mislim da je u ljudskoj prirodi da na nekoga usmjerava svoju paznju, a i iskreno, da i sebe malo pripazi...tako da ti ja nešto ne vjerujem roditeljima koji vele da "nemam kad poć kod doktora" i da me kao "nije briga za mene no mi je samo dijete bitno"...mislim, oni možda biše da to bude tako, možda dok se analiziraju misle "kako to ovaj veli da mu je dijete na prvom i svakom sledećem mjestu a meni sam bogmi i ja bitan..ajde da ja rečem da je i meni dijete bitnije" ..možda sam ja sebični roditelj ali ja pazim i na sebe poprilično u svakom smislu....kad treba odmor, šetnja, skitnja,kad treba doktor, kozmetičar, frizer, maser i tako to na tu temu

E, tu sad možemo nastaviti temu "sebičnost" koja se jako potencira od strane vas forumskih roditelja i vaših wannabe kolega..
    Da li je veća sebičnost (kad dođe takvo stanje bolesti i iznemoglosti) privezati potomka uz vašu bolesničku postelju ili uopšte zahtjevati (iili stvoriti osjećaj obaveze) stalnu pažnju u danima starosti i iznemoglosti (ima za posljedicu remećenje svakodnevnih obaveza i niz proizilaznih stresova); ili se veća sebičnost ipak ogleda u davno počinjenom izboru tog starca da nema potomstvo ali se ipak dostojanstveno nosi s procesom starenja i svim nedaćama koji isti donosi, pritom ne okrećući drugima život na glavačke ?
    Da razjasnimo, mi- forumski roditelji nijesmo svi rekli da ste vi koji ne želite djecu sebični...dalje, malo mi je bzv insistiranje na tome da je bolesni roditelj "privezao" svoje dijete uz svoju bolesničku postelju...ako dijete neće, ne može ga niko "vezat"....a ima nešto i u osjećaju, iskreno...meni, recimo, nije bilo "vezivanje i mučenje" da budem uz svog roditelja da mu pomognem kad mu je pomoć trebala
    S tim što ima sebičnih ljudi koji traže više pažnje nego što im realno treba, ne misleći da su nekoga opteretili...nije ih briga u stvari....ali nije svaki starac koji je bolestan sebičan.
    Pošto sam zašla u neke malo "srednjije" godine, reći ću samo da mi grip danas mnogo teže pada nego prije, deset, petnaest i dvadeset godina

Quote Originally Posted by mexiko View Post
    , mnogo vise osudjujem one roditelje koji ne vode racuna o djeci, i onda iz one male slate djecice izraste tako lijepa fukara, one roditelje koji zbog tracanja za karijerom podizu razne bebisiterke, uciteljice, babe, tetke,... To je za mnogo vecu osudu nego kad neko ne zeli da ima djecu. Roditeljstvo je daleko najteza obaveza koju neko moze imati u zivotu, ali obaveza koja se radi sa voljom. Ja sa mojom djecom uzivam i mislim da mi je to najbolje nesto sto mi se desilo u zivotu
    eto tako! Saglasna u potpunosti!
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    1,011
    Thanks Thanks Received 
    1,857
    Thanked in
    707 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Krle, mislim da moraš taktiku da mijenjaš....tu svekrvu, jetrvu i ostale moraš šokirat jednom kad se nadjete tamo zajedno, da počnu da te izbjegavaju i riješila si problem ili će kuma tražit da se vidite van kuće ili da se ne vidite...isto ti se vata, ako neće, neka je zdravo, ako oće ipak joj je stalo, daj joj šansu
    Sjutra je jedan od tih dana..Slavi se kod babe..Jupiiiiiiiiii

Da iskoristim priliku da poljubim mexika, ka' brata, jer sam saglasna sa njim, tj. to je i moj stav.
    Sell the Vatican, Feed the World!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ne znam odrasle osobe koje su bile pod kontrolom bebisiterki, bakica, tetki... da zamjeraju roditeljima na tome, cak suprotno. Nema rodjendan roditelju da zaborave, slavlja, paznju nikad da uskrate ili da ne ispostuju...
    Najvise ruzne kritike prema roditeljima, price o "traumama" iz djetinjstva, svaljivanje krivice za svoj zivot, i nepostovanje roditelja, jeste upravo prema onim roditeljima koji su zanemarivali svoj zivot, sebe, karijeru, "zbog djeteta-supruga/e i naroda" ...i slicno..
    I zaista, najokrutniji stav, kritiku, ponizavanje i prezirno sazaljenje prema roditelju je uglavnom od "titranih" i od onih za koje su roditelji sebe (u svakom smislu) zrtvovali..
    Ove prve uglavnom cijene i "trce" za njima do zadnjeg trenutka.. Mozda jer su im "falili"ili, ili, ...
    Slusala sam kao dijete u CG kad bi roditelji govorili za djecu "e za onom trce, onu cijene, onog oca, onu majku, a moja djeca sve sto im dajem i pruzam - oni sve gori"..
    Slicno sam cula od roditelja i van CG.. Najcesce gataju sta ce kome ostati od imovine ...
    No.. sta znam... Ne osudjujem..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 12-11-15 at 12:04.

Thanks Thanks Given 
    3,665
    Thanks Thanks Received 
    4,789
    Thanked in
    2,143 Posts

Da iskoristim priliku da poljubim mexika, ka' brata, jer sam saglasna sa njim, tj. to je i moj stav.
    Vazda Krkna...i to dje ti je najmilije
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    12,594
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

gospodo...ima mjesta na kojima treba da raspravljate o slučaju BP beba (ne sjećam se da je taj slučaj nešto previše straana doživio,kao recimo ova tema), ovdje to nije tema, a pogotovo ne dozvoljavam uvrede! Hvala na razumijevanju!

Thanks Thanks Given 
    1,011
    Thanks Thanks Received 
    1,857
    Thanked in
    707 Posts

Samo da vi rečem da mi fali još troje đece za penziju... Staž sam ofikarila već..
    Sell the Vatican, Feed the World!

Thanks Thanks Given 
    9,763
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Najteži dio posla si odradila, za 3 godine si mirna...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    12,594
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

Samo da vi rečem da mi fali još troje đece za penziju... Staž sam ofikarila već..
    reko' ti ja da ćeš doć na ono naše
    Nema što no upri! Penzija je penzija

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Dolje moderacija.

Nego da se vratimo na temu. Dva roditeljska imam danas. Struktura roditelja... U jednom recimo urbaniji likovi, u drugom... Maaaajka razgovara telefonom i ladno ulazi, sjeda i zavrsi srecom razgovor. I zena -majka -kraljica se ladno javlja kasnije da ispuni anketu i da ukaze na nedostatke vaspitno nam obrazovnog sistema. I tako sistem polako postaje taj roditelj. Tesko je biti roditelj jer sistem sve vise kompezujes.

Last edited by Caesar; 13-11-15 at 16:37.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto se nervirate oko roditeljstva, djece, dobar/los roditelj. Ionako ce nas kometa sve slistit.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Poenta price je bila da ne znas dok ne probas. A ona slijedi zrtvovanje za sledecu generaciju. Znam dosta ljudi koji su bili sve bez materijal za roditelja, pa se opet izrode djeca i napuni kuca. Smijeh, vriska, radost, briga, nespavanje...

Podrzavam ko nije spreman da preuzme odgovornost za svoje postupke, i ko nece da komplikuje zivot. Ali nemoj da stvari zovemo drugim imenom...

Ja sam mislio nikad se ozeniti necu pa se ozenih... Mislio sam nijesam materijal za tatu, vidjecemo kako cu se tu pokazati. Najlakse mi je bilo reci ja sam kabadahija, cijeli cu zivot da zivim ka' momak, po kafanama, i probijati klitorise... Treba ponekad malo muda
    Zbog čega bi neko žrtvovao svoj jedan i kratak život za đecu ?
    Što neko reče da bi imao da te neko gleda kad opanjatiš, e pa neću da pravim sluge.
    Svima koji sada razmišljaju kako da đeci pod starost vrate za uništeni život poruka :
    daleko je jeftinije i bezbrižnije unajmiti pomoć tih nekoliko godina starosti nego podizati parazita čitavi život, na kraju krajeva možeš da odeš u starački dom da se zajebavaš sa vršnjacima
    Last edited by Shaka Zulu; 14-11-15 at 02:49.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Evo riječi iz druge knjige onog kojeg su zvali Trismegistos ili Trostrukoveliki. Da, izvučeno je iz konteksta ali ipak ilustrativno. U svakom slučaju bolje je pročitati čitavu raspravu Hermes-Asklepije.

17. Drugo ime Boga je Otac, ponovno zato jer On je taj koji stvara sve. Zadatak oca je stvaranje.
    Zbog toga je podizanje dece velika i najpobožnija stvar u životu za one koji misle pravilno, a
    napuštanje života na zemlji bez deteta je velika nesreća i nepobožnost; onaj ko je bez dece, kažnjen
    je nakon smrti od daimona.
    To je kazna: da je duša Čoveka bez dece osuđena na telo koje nema ni mušku ni žensku prirodu,
    stvar prokletu pod suncem.
    Stoga, Asklepije, ne imaj naklonosti prema Čoveku bez dece, nego se radije sažali nad njegovom
    nesrećom, znajući da ga čeka kazna.
    Neka sve ovo rečeno tebi, Asklepije, bude uvod u znanje o prirodi stvari.

Ja mislio da su vjernici ograničeni na PDF Religija i Filosofija, a oni ograničeni na svakom mjestu

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Quote Originally Posted by Shaka Zulu View Post
    Ja mislio da su vjernici ograničeni na PDF Religija i Filosofija, a oni ograničeni na svakom mjestu
    Tema je roditeljstvo i kad vec raspravljamo onda temu treba protresti sa svih aspekata. Religija je samo jedan od njih. Religija gledana izolovano od svega ostalog naravno da ukazuje na ogranicenost koju pominjes.

Last edited by Caesar; 14-11-15 at 08:41.
    γνῶθι σαὐτόν

Page 21 of 63 FirstFirst ... 1117181920212223242531 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)