Meni je ovaj govor pukovnika Džeka izuzetno patetičan, čudi me da si ovo uopšte citirao. Kao kad bi farmaceuti, doktori, sudije i drugi javni službenici, pekari i mesari, sad krenuli da prosipaju melodramu i ostale ubjeđuju kako bi bez njihovih profesija nestalo svijeta. Posebno u trenucima kada se kao pojedinci suočavaju sa zakonom.
Orvel je fino napisao, parafraziram "sve su životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih". Tako da nemam iluzija po pitanju funkcionisanja pravde i pravnih sistema u toku ljudske istorije. Niti očekujem da će ih stić kosmička pravda, kao što naš narod voli malodušno da vjeruje kad je nemoćan nešto da promjeni. Ali ono što prelazi moj prag tolerancije jeste kada ti isti krivci krenu da se pravdaju. Teško je biti čovjek i izać pred ljude pa priznati - jeste, kriv sam, znam da sam pogriješio, prihvatam punu i moralnu odgovornost. Umjesto toga, kreću priče u rasponu od "morao sam, trebao sam", pa do onih "to je bilo za tvoje, moje ili opšte dobro". Najgori oblik dođu psihopate/sociopate, takvi i nemaju osjećaj krivice..
Znam ja da te hermetičke militarne grupe zaisto vjeruju kako bez njih "sunce ne bi izašlo na istoku". Iskren da budem, nasmijao sam se kad sam pročitao da sam svoju jutarnju neđeljnu kafu pio jer su mi to omogućile PJP i SAJ

Kakva patetika i banalizovanje situacije, iako ću se potpuno saglasiti da je jaka policija garant očuvanja javnog reda i mira. Ali ajde da to ne potenciramo više nego činjenicu da su pekari garant da ćemo svakog jutra da jedemo hleb, ili da smo danas jeli meso jer su mesari to dozvolili.
Odlično sam upoznat sa činjenicom da policiji nije nimalo lako da obavlja svoje zadatke. Posebno u današnje vrijeme kada i huligani imaju svoja prava, ponekad veća nego policija. No to nije povod da se bilo ko istresa kao isfrustrirani pojedinac, pa da se onda krije iza paravana zvanog policija, vojska, navijačka grupa itd.
Bookmarks