Ja mogu reci iz svog iskustva, vozio sam 6 god A4 1.9 tdi (130ks) , koji je presao 260000km kad sam ga prodao i zamajac mu je fabricki i nikakvih simptoma nije imao da je los. A vidio sam dok sam ga prodavao da im je to bila glavna preokupacija (potencijalnim kupcima). Drzao sam se sledecih pravila : nikad kad je hladan nisam naglo ubrzavao, saltao sam do max 1800/2000 dok je hladan i ugrijan a kad je ugrijan a kad sam imao potrebe za brzinu nikad nisam saltao posle 3000 rpm ( nije bilo potrebe, 6 brzina mjenjac), ako sam trebao ubrzati naglo nikad nisam ubrzavao iz malih obrtaja nego bih saltao u nizu (cim bi rpm pao ispod 1300/1400). Naravno, desilo bi se da se ponekad i opustim pa prekrsim pravilaali vrlo rijetko. I jos jedno zlatno pravilo, kad bih dolazio sa duzih putovanja, ili ako sam ga brze cerao, kad bih stao nikad ga nisam gasio odmah, pustio bih ga par minuta da se stabilizuje tj da se turbina ohladi. I uz redovno odrzavanje, motor je na 260000 km isao kao sa 130000km kad sam ga kupio, bez razlike. Smatram da chiptuning nije dobar za zamajac, mozda ako se koristi umjereno bez izivljavanja, ali mislim da onaj koji je to uradio i dao pare nece tako postupati...

ali vrlo rijetko. I jos jedno zlatno pravilo, kad bih dolazio sa duzih putovanja, ili ako sam ga brze cerao, kad bih stao nikad ga nisam gasio odmah, pustio bih ga par minuta da se stabilizuje tj da se turbina ohladi. I uz redovno odrzavanje, motor je na 260000 km isao kao sa 130000km kad sam ga kupio, bez razlike. Smatram da chiptuning nije dobar za zamajac, mozda ako se koristi umjereno bez izivljavanja, ali mislim da onaj koji je to uradio i dao pare nece tako postupati...
Reply With Quote
Bookmarks