Da
Ne
A vidim Separatista ti si kao neki crnogorac?
Odkad si ti to? Jesi ti ovi novokomponovani milov "frankenstajn" crnogorac ili stari? Iskonski?
I od koga bi ti to da se odvajash?
Ako si pri volji odgovori mi, zanimava me.
Jer vidim neke nove "crnogorce" od cijih karaktera i morala da te Bog sacuva! Okle se to izrodi... protiv svoje domovine i naroda sve rade. Velicina im je lopov bit, lazov dugog jezika vrlina, a nipodastavanje drugog mu je jutarnja vjezba istezanja.
Nadam se da nisi od takvija...
No me strah nadat se u ljude, u Boga se treba nadat, ljudi su labilni.
Ali zaboravljas najbitniji argument za NATO - kako da se odbranimo od Srbije?? Kako??? Zar ne znas za njihove visevjekovne pretenzije ka nasoj bogatoj zemlji, zar nisi procitala vec koliko traje taj proces nasilne asimilacije crnogorskog stanovnistva u neke tako Srbe?? Jezik su nam nametnuli, nacionalnost nam izbrisali, narodnu nosnju nam izoblicili.. Crkva?? Nju su nam ukrali i nametnuli neku tamo njihovu!!! To mora vec jednom da prestane, NATO nam je jedini spaaaas!
![]()
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Srbiji je sad primarno da se ne raspane a ne prosiruje ako pratish njihove novine.
Oni su se o svom jadu zabavili najmanje po vijeka da nemaju kad razmisljat o nicemu drugom.
No je pitanje sad NATO-a ocesh li ti Mila ustolicit vjecno tu ili bi neke druge ideale da tvoja drzava personifikuje.
Last edited by Ego_and_his_own; 15-09-15 at 16:03.
Ja vas stvarno ne kapiram.
Pogledajte dje je Crna Gora. Slika govori vise od rijeci. Svuda smo okruzeni zemljama Nato pakta, kandidatima za isti i Srbijom.
Ja sam radio u Generalstab i Opertativni Centar VJ u Beogradu. Crna gora je preko 90% neprohodna za motorizovane jedinice, i svega ima nekoliko ulaza i izlaza za pjesadiju i takav teren je maltene neosvojiv.
Crna Gora u proslosti je jedino imala problema zbog toga sto su morali tuda da prodju a ne sto su sceli.
Last edited by kimmi; 15-09-15 at 16:28.
Nisam se dobro izrazio "sluzio" sam treba rec, ali platili su me 5 eura/maraka mjesecno. Radio sam nisam slaga.
Ja sam toliko problema od Srba imao sto sam Crnogorac u Vojsku 98-me, da si ti tako smijesan.
Ali ja nisam kukavica bio. Nijednom ga nisam ustuknuo jer sam ja ponosan na cast mojih predaka koji su bili dobri ljudi. Oni su drzavu i ime zaradili da nemoze se niko zabunit oko toga bez neznalica.
Dostina njih je to vidjela i postovanje, kakvo obican vojnik ne zasluzuje, dali mi.
Ni jedan crnogorac koji je posle mene tamo dosa nije moga zbog loseg glasa o crnogorcima lose proc.
A jesam masu problema imao sa nekima. Kukavicu brale niko ne voli.
Last edited by Ego_and_his_own; 15-09-15 at 17:01.
Ova iznad tebe prica o uspostavljanju balansa u svijetu i misli da to znaci da nikome nismo prijetnja, ovaj drugi prica o svetim knjigama. Ali to nisu nebuloze. Ladno ljudi tvrde da necemo bit nicija meta ako ne budemo nikome prijetnja. Niko nikad nije napao drugog iz nekih drugih razloga? Mi ovoliki ni sad nikome nismo prijetnja.
I sebi dozvoljavas luksuz da nesto nazoves nebulozom? Sve je moguce.
Rekoh ulazak zemalja Istočnog Bloka
U ostalom uzmimo čitavu EU za primjer, te zemlje koje si nabrojala su baš naše društvo (Mi i Švedska identični).
Ali da vidimo kako to da te zemlje nisu u NATO
- Kipar ima NATO bazu (Na papiru britanska, ali je koristi NATO )
- Švedska je najbliža NATO saradnica i po svojoj umješanosti u NATO misije prevazilazi većinu članica
- Irska je praktično dio Velike Britanije (i u sklopu Britanske Imperije) i kao takva je pod NATO protektoratom.
- Fince su zatvorili Rusi
- Dobro si Maltu pomenula( vjerovatno bi i Vatikan kada bi bio u EU ). Ali kad si je već pomenula Malta je kao i Republika Irska dio današnje Britanske imperije (Domen Kraljice) i kao takva je pod NATO protektoratom.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
За то су у праву.ЦГ јесте тешко освојива тврђава.
Али тврђава без посаде је потпуно бескорисна.
Да би обезбиједили ту тврђаву морамо имати далеко бројнију, теже наоружану посаду, од ове постојеће.Значи војску морамо опремити са разноврсним артиљеријским оруђем од минобацача 82мм до хаубица 152/155мм, разноврсним противоклопним наоружањем, ПВО системима од ПАТ-ова и преносних система до зенитних система, модерним извиђачким и радарским системима, и једном хеликоптерском базом са најмање 15так хеликоптера различитих намјена.
Даље морамо изградити ефикасан систем позадине: логистика, веза, школство, здравство, намјенска индустрија која би прије свега сервисирала оружје и оруђа и производила муницију, морали би изградити велики прој подземних и надземних објеката.На то би отишло барем 3/4 новца.
Такође морали би увести обавезно служење војног рока.
И то је тај минимум минимума, који би нас сигурно коштао не мање од 4 или 5 садашњих буџета за одбрану, сваке године.
А онда долази питање морнарнице и морнаричког наоружања, па авијације итд. итд.
Видимо да минимум минимума дугорочно не може ни Србија да испуни која је 12 пута већа од ЦГ, а њој треба далеко више.
Као чланица НАТО-а ЦГ не мора градити самосталан систем већ ћемо се ослањати на колективни систем и самим тим наши трошкови за одбрану би били неупоредиво мањи, односно на садашњем нивоу.
Last edited by BAR; 15-09-15 at 17:54.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Tvrđava Crna Gora je neosvojiva, najviše i upravo, ne zbog konfiguracije terena, ne zbog svog položaja, okruženja, nego na prvom mjestu zbog svog junačkog, ponosnog i hrabrog naroda! Crna Gora je makar to kroz istoriju pokazala i dokazala.
Nek se kojim slučajem desi da neko (ne daj Bože) napadne Crnu Goru, pa da vidiš kako će 99% crnogoraca bit ka vazda ka jedan u odbrani Crne Gore! Dobro uvjek će bit onih tatinih sinova i onih sa, kako neko pisaše ranije, s "piroškom na glavi" koji će uteč glavom bez obzira, ali vrlo mali i gotove zanemarljiv procenat.
Tako da tu "daleko brojiniju" posadu Crna Gora ima danas i vazda je imala ubuduće! Što se ovog naoružanja koje nabrajaš tiče, nisi daleko od istine, samo bih u ove kalibre haubica ubrojao i malo manji kalibar topa npr. 122mm koji je takođe za malu Crnu Goru praktičan i poželjan. I auto ako ne održavaš propade, logistika se mora kakva takva osmisliti, naravno. Služenje vojnog roka mi je najžalije što sad ne postoji, da će se uvest prvi bih išao. Što se mornarice tiče, manji čamci su dovoljni jer inačenamamo kilometre i kilometre obale, več smo vrlo skromni po tom pitanju. Avijacija, više transportna, helikopterska i sl., avioni, makar ovi osrednje moderni danas, kad uzlete bilo đe u Crnoj Gori, ufate malo krivinu po okolnih država.
Sve u svemu neki skromniji sistem odbrane, u skladu sa veličinom teritorije bi bio održiv i prihvatljiv. Ako bi se ikad uključili u taj NATO, samo bi probleme imali. Naravno moje mišljenje je u pitanju.
Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs
Da nema korupcije imali bi ste vi para za dostojnu vojsku, pujica i kujica trebaju milione za nesto drugo, njima bitnije.
Ми смо и имали новца за пристојну војску и финансирали наше обавезе за ЈНА и финансирали нашу ТО.
А онда су на таласу АБ револуције дошли они који су нас на таласу великосрпства повели у ратове којима ЦГ није имала никакав интерес, а онда нам је свијет укључијући ту и Русију увео санкције.За послиједицу смо имали хиперинфлацију и потпуну смрт наше економије.
Да ствар буде гора, када је прифалило пара за пушкарање, осмислили су пирамидалне штедње преко којих су покушали и добрим дијелом успјели да извуку и задњу девизу од грађана.То је за послиједицу имало тотални распад друштва и цвјетање свих оних негативних тековина.
Чињеница је да ми више немамо из чега да финансирамо такву одбрану.Односно ми би имали да финансирамо одбрану, али би то морали радити науштрб здравства, школства, пензија.А систем одбране није нешто што можеш направити када ти затреба, а до тада га запостављати.Систем одбране се годинама пажљиво гради и наизглед је највећи буџетски паразит.Али када затреба он је незамјењив.
Као што рекох, привреду способну да финансира изградњу система одбране немамо.Што је по теби ријешење, да чекамо са оавквим полусистемом и да се надамо да нико неће напасти ЦГ, а напади као што знаш нису увјек директни и моментални, или да уђемо у савез са НАТО чланицама?
Да се разумијемо за мене је и опција савез са Русијом, само онда морамо добро израчунати да ли нам више одговара бити нечија предстража у срцу НАТО-а, ван ЕУ, са визама и неком нестабилном валутом, или нам више одговара да будемо небитна чланица НАТО-а, заштићени од балканског лудила, а добро са свима, нешто као Италија.
Last edited by BAR; 15-09-15 at 18:46.
Ako si sve to sto pises, ne znam sto se osjecas prozvanim. Tvoj komentar na sliku koju sam postavio, a iz koje se vidi da je CG u sirem regionu okruzena sa clanicama Natoa i kandidatima za Nato, izuzev Srbije, je bio da se iz mape moze zakljuciti da ce Albanija da brani Crnu Goru od napada iz Srbije.
Vrlo ozbiljan komentar sa tvoje strane na koji si dobio adekvatan odgovor, i to je to.
Ova melodramatika iz prethodnog posta ti ne pije vodu, makar kod mene.
Ја нисам био детаљан него сам површински прешао преко система разговарајући са форумашем ЕГО, зато што он као неко из система зна о чему причам и нема сад потребе да цртам.
Систем одбране је јако сложен систем, и прелако си прешао преко неких ствари.Постоје само два система одбране, онај функционалан, који може одбранити земљу, или је барем учинити прескупом за освајање, и онај систем који то не може.
Систем одбране који не може да испуни своје задатке је буџетски паразит, и не треба да постоји.
Штета што наше Министарство Одбране није никад направило јасну студију, а оквирно је подијело са јавности, како би наш систем изгледао у оквиру НАТО-а, а како би изгледао ако би се одлучили да га самостално стварамо.
Зашто је то тако је питање за оне који воде овакву проНАТО, кампању какву је воде.Мислим на Владу конкретно.
Naravno, nisam ja ni rekao da sam ekspert po ovom pitanju, vidim da si ti upućeniji i neka si i treba neko ko je u toku da je prisutan ovđe. Iako je ekonomska računica danas osnov svega i onaj elemenat bez koga se ne počinje i ne završava ništa, malo me da budem iskren iritira taj momenat, zato i pomenuh crnogorsku istoriju, koja jest slavna i časna, ali od nje se istina ne živi, njom se možemo ponositi.
Ovo si zadnje dobro pomenuo, dal postoje neka konkretna dokumenta kojima se planira, projektuje, precizira naš troškovnik ukoliko bi eventualno bili članica nato? Bilo šta u tom smislu?
Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs
Приликом израде постојеће организације Војске праћени су савјети и препоруке из НАТО-а.ЦГ мора имати декларисане снаге које се у периоду од 4 године, оцјењују од стране НАТО-а.За сада је то била једна пјешадијска чета и ако се не варам Орада.Документа су тајна.
По свим оцјенама из НАТО-а, Војска ЦГ је сасвим довољне величине, организације и буџета да би ЦГ задовољила услове за чланство.
Она горућа питања, систем везе, надзор територијалних вода, надзор ваздушног простора и уништење опасног материјала, су нам помогли да ријешимо, кроз обилне донације.
Last edited by BAR; 15-09-15 at 18:56.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks