Quote Originally Posted by Bøgíñjå View Post
Fidel, ti zaboravljaš da je nama Bog dao slobodnu volju da odlučujemo, put kojim ćemo ići - sa Njim ili bez Njega.
Ovo je vec malo kontradiktorno draga. Ako vjerujes u boga onda ces ici njegovim putem, ako ne vjerujes u njega onda neces vjerovati ni da je on taj koji nam je dao slobodnu volju.

To je najkrace sto mogu da kazem... A o samoj slobodnoj volji i religiji mogli bi podosta da se pise jer po mnogima (cak vise religija, ne ogranicavam se ni na jednu specificno) bog je sve zapisao te je slobodna volja samo prividna a ustvari je sve tacno unaprijed predodredjeno (maktub). Sa druge strane, mnogi nereligiozni ljudi opet smatraju da je i slobodna volja koju mi tako nazivamo prilicno ogranicena, prvenstveno fizickim zakonima i sl. Ne bih da duzim ali prilicno opsirna tema kad je "slobodna volja" u pitanju... Eto ideje za jos jednu temu u moru tema koje sam planirao da otvorim ali nekako nemam volje... Previse pisem u zadnje vrijeme...

Quote Originally Posted by Bøgíñjå View Post
Banalan primjer: Majka kaže djetetu da ne dira nož sa stola jer će posjeći, ali dijete je trvdoglavo i ono baš hoće da se igra sa tim nožem i nađe način da uspije u svojoj namjeri i dijete se posječe. Da li to znači da je Bog zao? Ne, Bog je našao način da njegova riječ bude prenešena, ali konačna odluka je bila na tom djetetu i posledica doneše takve odluke.
S druge strane dijete je moglo shvatiti da je to opasno i odustati od namjere da se igra sa nožem, pa u tom slučaju ne bi ni bilo posjekotine.
Eto, ja bas mislim da je tu vjerovatno majka kriva koja nije noz stavila van domasaja djeteta. Opet, banalan primjer i ne znam koliko dijete ima godina i sl. pa ne bih da ulazim u dublju filozofiju tog banalnog primjera.

Primjera o kojima sam ja pricao su druge vrste... Kad rodjenje bolesnog djeteta nije ni u najmanju ruku posledica nemara ili nepaznje roditelja vec puke ******** (zvjezdice se mogu zamjeniti sa rijeci "srece", "sudbine", "bozije volje" i sl., zavisno od vjerovanja).