Page 89 of 121 FirstFirst ... 397985868788899091929399 ... LastLast
Results 2,201 to 2,225 of 3013

Thread: Naš Bog je jedan

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

E onda ne znam.. Meni je bilo vrlo jasno i nedvosmisleno kad smo pominjali BOJE.

Ako si ti mislio na neko trece znacenje, duhovno ili kako vec onda definitivno nismo mislili na isto.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    E onda ne znam.. Meni je bilo vrlo jasno i nedvosmisleno kad smo pominjali BOJE.
    Ako si ti mislio na neko trece znacenje, duhovno ili kako vec onda definitivno nismo mislili na isto.
    Ok, slažem se da se ne slažemo. I to je makar nešto.

Ideju o bojama je započeo Caesar, nije originalno moja, mada mislim da bi tu bilo nečeg zanimljivog.

Podsjetimo se šta on kaže: "Oko/sposobnost + Boja+ Svjetlost = Vidiš"

Ovo je formula, ideja, šablon, pravilo. Šta zavisi od čovjeka ovđe da bi mogao da vidi? Ako mu je Bog podario sposobnost (oči) to je za sad sve što mu je dovloljno, dal ostalo zavis od njega? Ko upravlja bojama i svjetološču?

Komplikovano?
    Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Bojama upravlja boginja Duga, i ona je LGB
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Quote Originally Posted by SpongeBob View Post
    Ok, slažem se da se ne slažemo. I to je makar nešto.

Ideju o bojama je započeo Caesar, nije originalno moja, mada mislim da bi tu bilo nečeg zanimljivog.

Podsjetimo se šta on kaže: "Oko/sposobnost + Boja+ Svjetlost = Vidiš"

Ovo je formula, ideja, šablon, pravilo. Šta zavisi od čovjeka ovđe da bi mogao da vidi? Ako mu je Bog podario sposobnost (oči) to je za sad sve što mu je dovloljno, dal ostalo zavis od njega? Ko upravlja bojama i svjetološču?

Komplikovano?
    Izgleda i dalje pricas u nekim siframa tako da necu ponavljati istu pricu o bojama i kako su boje zapravo sama svjetlost.

A ko upravlja svjetloscu te ne mogu ucit' na ovom forumu. Nekad se to ucilo i u osnovnoj skoli, ne znam sad kako idu stvari...

Podsjetimo se sta sam ja odgovorio na 'Caesar'-ovu 'forumulu'... Oko/sposobnost + svjetlost = vidis.

Mozes da vidis i bez boja ali ne mozes bez svjetla
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izgleda i dalje pricas u nekim siframa tako da necu ponavljati istu pricu o bojama i kako su boje zapravo sama svjetlost.

A ko upravlja svjetloscu te ne mogu ucit' na ovom forumu. Nekad se to ucilo i u osnovnoj skoli, ne znam sad kako idu stvari...

Podsjetimo se sta sam ja odgovorio na 'Caesar'-ovu 'forumulu'... Oko/sposobnost + svjetlost = vidis.

OK, to je to, još da vidimo šta će (ako će) on dodati.

Dal je boja, stanje (istina) fiksna ili se mijenja u zavisnosti od svjetlosti? Ne bukvalno fizičko, već ovo drugo objašnjenje?

Thanks Thanks Given 
    2,241
    Thanks Thanks Received 
    2,994
    Thanked in
    1,252 Posts

I

Eo da ponovim. Sva čula rade na principu da čulo reaguje na spoljni nadražaj. Dakle potrebna je sposobnost i npr. zvuk pa da bi rekli da čujemo. Kod čula vida je drugačije. Postoji i treći element koji je između oka i objekta. Rekli smo boja, a može biti i kocka, automobil. Kad krečite stan nećete reći moleru da vam zbrka frekvencije nego nekakve tečnosti koje kad premažete zid daju boju. Preko dana tu boju vidite ali kad pane mrak nju ne vidite što ne znači da ona ne postoji. Razumijem gornju formulu ali će ti većina programera i matematičara reći da u njoj fali objekat da bi funkcionisala iako ga ti podrazumjevaš. Upravo u tome se donekle i ogleda ono da je filozofija nauka o onome što već znamo.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

To je i učenje pravoslavne, barem SPC, a oni imaju žene
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Dosta sam pisao... malo slikica...

I za kraj...

Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    1,188
    Thanks Thanks Received 
    722
    Thanked in
    524 Posts

Antiteisticka slikovnica. Podsjeti me na ono kad se Alisa zalila: kakva je to knjiga kad u njoj nema ni slika ni razgovora.

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
    Yes, I'm in need of something
    But it's something you ain't got​

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

vrlo katak zanimljiv tekst na linku http://komicnistatusi.co/?p=1089 (tekst ne slika)

u nastavku ide vido oko 10 minuta, na zanimljiv i slikovit način objašnjava današnje stanje nauke i religije (od polovine na dalje)

Slijedi zanimljiv tekst:

Univerzitetski profesor postavio je svojim studentima ovo pitanje: Je li Bog stvorio sve što postoji?
    Jedan od studenata mu je smelo odgovorio: Da, Bog je stvorio sve što postoji!
    Bog je sve stvorio? - upita profesor još jednom.
    Da, profesore, odgovori student.
    Profesor će zatim: Ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo. Budući da zlo postoji a uzevši u obzir princip da nas određuje ono što radimo, onda je i Bog zao?
    Student je ostao ćutke, a profesor je pun sebe konstatovao kako je još jednom dokazao da je ono što hrišćani veruju zapravo mit.

Drugi je student podigao ruku i pitao profesora sme li ga nešto pitati.
    Naravno, odgovori profesor.
    Student ustade i reče: Profesore, postoji li hladnoća?
    Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikad nije bilo hladno?
    Studenti su se zakikotali na kolegino pitanje.
    Mladić je odgovorio: Zapravo profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom u stvarnosti je odsustvo toplote. Svako telo ili objekt prema proučavanju ima ili prenosi energiju, a toplota je ono što čini da telo ima ili prenosi energiju. Apsolutna nula znači potpunu odsutnost toplote. Sve stvari postanu inertne i nesposobne za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili tu reč da opišemo kako se osećamo ako nemamo toplotu.

Student nastavi sa pitanjima: Profesore, postoji li tama?
    Profesor odgovori: Naravno da postoji…
    Student će na to: Opet niste u pravu profesore… ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svetla. Svetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Njutnovom prizmom da pretvorimo belo svetlo u mnoge boje i proučavati različite dužine svetlosnih talasa za svaku boju. Ne možemo meriti tamu. Najobičniji zrak svetla može prodreti u svet tame i prosvetliti je. Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Merite količinu prisutnog svetla. Nije li ovo tačno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu šta se događa kada nema svetla…

Na kraju, mladić upita: Profesore, postoji li zlo?
    Sad već pomalo nesiguran, profesor odgovori: Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo zlo svaki dan. Najčešće u svakodnevnim primerima čovekove nečovečnosti prema drugim ljudima… u zločinima i nasilju širom sveta. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo.
    Na to će student: Profesore, zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi. Zlo je, jednostavno, odsustvo Boga. Baš kao i tama i hladnoća, to je pojam koji su ljudi stvorili da opišu odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vere i ljubavi, koje postoje baš kao što postoje svetlo i toplota. Zlo je posledica onog što se dogodi kada u čovekovom srcu ne postoji Božija ljubav. Baš poput hladnoće koju doživljavamo u odsustvu toplote, ili poput tame koja se događa kada nema svetla.
    - Profesor je seo…

Mladić se zvao Albert Ajnštajn.
    Last edited by SpongeBob; 20-08-15 at 12:22.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

valjalo bi viđet ovu stranicu koju pominju, čisto reda radi, ako ne što drugo

Last edited by SpongeBob; 20-08-15 at 13:06.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Slijedi zanimljiv tekst:

Univerzitetski profesor postavio je svojim studentima ovo pitanje: Je li Bog stvorio sve što postoji?
    Jedan od studenata mu je smelo odgovorio: Da, Bog je stvorio sve što postoji!
    Bog je sve stvorio? - upita profesor još jednom.
    Da, profesore, odgovori student.
    Profesor će zatim: Ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo. Budući da zlo postoji a uzevši u obzir princip da nas određuje ono što radimo, onda je i Bog zao?
    Student je ostao ćutke, a profesor je pun sebe konstatovao kako je još jednom dokazao da je ono što hrišćani veruju zapravo mit.

Drugi je student podigao ruku i pitao profesora sme li ga nešto pitati.
    Naravno, odgovori profesor.
    Student ustade i reče: Profesore, postoji li hladnoća?
    Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikad nije bilo hladno?
    Studenti su se zakikotali na kolegino pitanje.
    Mladić je odgovorio: Zapravo profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom u stvarnosti je odsustvo toplote. Svako telo ili objekt prema proučavanju ima ili prenosi energiju, a toplota je ono što čini da telo ima ili prenosi energiju. Apsolutna nula znači potpunu odsutnost toplote. Sve stvari postanu inertne i nesposobne za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili tu reč da opišemo kako se osećamo ako nemamo toplotu.

Student nastavi sa pitanjima: Profesore, postoji li tama?
    Profesor odgovori: Naravno da postoji…
    Student će na to: Opet niste u pravu profesore… ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svetla. Svetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Njutnovom prizmom da pretvorimo belo svetlo u mnoge boje i proučavati različite dužine svetlosnih talasa za svaku boju. Ne možemo meriti tamu. Najobičniji zrak svetla može prodreti u svet tame i prosvetliti je. Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Merite količinu prisutnog svetla. Nije li ovo tačno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu šta se događa kada nema svetla…

Na kraju, mladić upita: Profesore, postoji li zlo?
    Sad već pomalo nesiguran, profesor odgovori: Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo zlo svaki dan. Najčešće u svakodnevnim primerima čovekove nečovečnosti prema drugim ljudima… u zločinima i nasilju širom sveta. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo.
    Na to će student: Profesore, zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi. Zlo je, jednostavno, odsustvo Boga. Baš kao i tama i hladnoća, to je pojam koji su ljudi stvorili da opišu odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vere i ljubavi, koje postoje baš kao što postoje svetlo i toplota. Zlo je posledica onog što se dogodi kada u čovekovom srcu ne postoji Božija ljubav. Baš poput hladnoće koju doživljavamo u odsustvu toplote, ili poput tame koja se događa kada nema svetla.
    - Profesor je seo…

Mladić se zvao Albert Ajnštajn
    .
    Ovo bi trebalo da je anegdota ? Sumljam da je Ajnštajn bio toliko glup, a taj Profesor kojega je prosto pokopao još gluplji.

Reče da je Zlo odsustvo Boga ? Zar taj vaš svemogući nevidljivi humanoid nije sveprisutan ?

Još je interesantnije kada znamo da je Ajnštajn bio ateista
    Last edited by Rakun; 20-08-15 at 16:31.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

valjalo bi viđet ovu stranicu koju pominju, čisto reda radi, ako ne što drugo

Naravno da je i Darvin kao i svi u to vrijeme (čast izuzecima) u mladosti bio vjernik. U kasnijem dobu je naravno postao ateista

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Ovo bi trebalo da je anegdota ? Sumljam da je Ajnštajn bio toliko glup, a taj Profesor kojega je prosto pokopao još gluplji.
    Reče da je Zlo odsustvo Boga ? Zar taj vaš svemogući nevidljivi humanoid nije sveprisutan ?
    Još je interesantnije kada znamo da je Ajnštajn bio ateista
    Nije to jedina izjava iz koje je sumnjivo dal je Albert bio ateista. Pogledaću pa ću postaviti ako (kad) pronađem.

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Naravno da je i Darvin kao i svi u to vrijeme (čast izuzecima) u mladosti bio vjernik. U kasnijem dobu je naravno postao ateista
    Onda se je moguće s autobiografijom ili biografijom neko dobro zeznuo?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

The Hinckley Times recently published an article written by Reverend John Whittaker denouncing Dawkins’ claim and trying to prove that Einstein never identified as an atheist. Whittaker uses one of Einstein’s most telling quotes on his atheism to support his point.

Albert Einstein once said the following in an interview for G. S. Viereck’s book Glimpses of the Great.

I am not an Atheist. I do not know if I can define myself as a Pantheist. The problem involved is too vast for our limited minds… The child dimly suspects a mysterious order in the arrangement of the books but doesn’t know what it is. That, it seems to me, is the attitude of even the most intelligent human being toward God.”

http://www.inquisitr.com/1538169/was...-words-on-god/

još neko pismo:

http://www.washingtontimes.com/multi...jpeg-001f5jpg/

sa linka:

http://www.washingtontimes.com/multi...jpeg-001f5jpg/
    Last edited by SpongeBob; 20-08-15 at 18:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

I za kraj...

da...

postoji nešto i ovako

PROFESOR KOJI JE ODUŠEVIO SVET: Pričuvao bebu učenice da ne bi propustila predavanje

20
    08

Jedna mlada majka nije uspela da nađe dadilju da joj pričuva dete, pa ga je povela na predavanje.
    Dete je nasred časa počelo da plače i vrišti, mami je bilo neprijatno i ustala je s namerom da napusti učionicu.
    Tada joj je u pomoć priskočio profesor, uzeo dete, smirio ga i nastavio da predaje držeći ga u ruci.
    Last edited by gaul; 20-08-15 at 18:45.

Thanks Thanks Given 
    3,429
    Thanks Thanks Received 
    405
    Thanked in
    248 Posts

Ne vidim konekciju između slike koju si quote-ovao i linka koji si postavio.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vezano za Darwina:

In his 1876 Autobiography Darwin wrote that the theistic view of his middle age “has very gradually with many fluctuations become weaker… The mystery of the beginning of all things is insoluble by us; and I for one must be content to remain an Agnostic.” He replied in 1879 to John Fordyce, “In my most extreme fluctuations I have never been an atheist in the sense of denying the existence of a God.— I think that generally (& more and more so as I grow older) but not always, that an agnostic would be the most correct description of my state of mind.”

https://letterstocreationists.wordpr...in-an-atheist/
    Last edited by SpongeBob; 20-08-15 at 19:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Samo Niksic View Post
    Ne vidim konekciju između slike koju si quote-ovao i linka koji si postavio.
    Postoje osobe koje pronalaze određenu sadističku satisfakciju pričajući o 'dobru' u kontekstu prve slike...hermesov kompleks.

Sa druge strane, postoje osobe koje zaista shvataju šta je dobro , onako neprofitabilno učine nešto, bez nekog očekivanja da će se to posthumno unovčiti...sl.2

Thanks Thanks Given 
    3,429
    Thanks Thanks Received 
    405
    Thanked in
    248 Posts

Ali to nema veze sa temom ili sa onim što je Fidel htio da poruči.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Samo Niksic View Post
    Ali to nema veze sa temom ili sa onim što je Fidel htio da poruči.
    Kakve veze ima poruka Fidela?

Što si ti , neka regulatorna komisija - pušti Fidela nek se žali , ili je sam Fidel institucionalizovan pa si neki PR.

Mislim da itekako ima, da ti ne spominjem suludost ove tvoje konstatacije. Opušti se čovječe ...filozofiraj malo

Možeš li ti meni da objasniš nešto vrlo interesantno.

Kako to da ima ovoliko ljubitelja filozofije i kako dovraga da se zbog filozofije prosipa ovoliko agresivnog i isključivog odnosa?

Zar je filozofiija postala toliko važna u nas - ajd na dobro udarilo.
    Last edited by gaul; 20-08-15 at 19:40.

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Jedna ljuta ovamo... Brzo.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,943
    Thanked in
    1,458 Posts

Ona anegdota o zlu nema blage veze sa Ajnstajnom. Samo se budale jos uvijek primaju na nju. Ljudi koji ne mogu da shvate sta znaci panteista. Prica je sa bradom, ali dodatak Ajnstajna na kraju vodi porijeklo sa interneta davne 2004 ili 2005. Pisali smo i o tome par puta na forumu. Opet se nazire nesposobnost forumskih vjernika koji misle da su svu pamet svijeta popili a nisu u stanju ni da pronadju tacne informacije o najjednostavnijim stvarima nego samo upijaju svaku glupost koja im se servira.
    Kao da je tesko pronaci Ajnstajnove prave rijeci o religiji. Ovu znam vise napamet koliko puta smo je pominjali:

Quote Originally Posted by Albert Einstein
    It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Ona anegdota o zlu nema blage veze sa Ajnstajnom. Samo se budale jos uvijek primaju na nju. Ljudi koji ne mogu da shvate sta znaci panteista. Prica je sa bradom, ali dodatak Ajnstajna na kraju vodi porijeklo sa interneta davne 2004 ili 2005. Pisali smo i o tome par puta na forumu. Opet se nazire nesposobnost forumskih vjernika koji misle da su svu pamet svijeta popili a nisu u stanju ni da pronadju tacne informacije o najjednostavnijim stvarima nego samo upijaju svaku glupost koja im se servira.
    Kao da je tesko pronaci Ajnstajnove prave rijeci o religiji. Ovu znam vise napamet koliko puta smo je pominjali:
    Da baš je teško!

The following quotations from Einstein are all in Jammer’s book:

Quote Originally Posted by Albert Einstein
    “Behind all the discernible concatenations, there remains something subtle, intangible and inexplicable. Veneration for this force is my religion. To that extent, I am in point of fact, religious.”

“Every scientist becomes convinced that the laws of nature manifest the existence of a spirit vastly superior to that of men.”

“Everyone who is seriously involved in the pursuit of science becomes convinced that a spirit is manifest in the laws of the universe – a spirit vastly superior to that of man.”

“The divine reveals itself in the physical world.”

“My God created laws… His universe is not ruled by wishful thinking but by immutable laws.”

“I want to know how God created this world. I want to know his thoughts.”

“What I am really interested in knowing is whether God could have created the world in a different way.”

“This firm belief in a superior mind that reveals itself in the world of experience, represents my conception of God.”

“My religiosity consists of a humble admiration of the infinitely superior spirit, …That superior reasoning power forms my idea of God.”
    http://www.bethinking.org/god/did-ei...believe-in-god

"Forumski vjernik"? Stvarno ne znaš šta pričaš i/ili ti se priviđaju stvari.
    Last edited by SpongeBob; 20-08-15 at 21:14.

Page 89 of 121 FirstFirst ... 397985868788899091929399 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)