Page 20 of 24 FirstFirst ... 10161718192021222324 LastLast
Results 476 to 500 of 578

Thread: Heaven & Hell

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    Nemoj da si cinican, kao po navici. Dovoljno si dugo ovdje da znas da se 'mrtve teme' ne dizu iz 'mrtvih' bez razloga. Jedini validan razlog je da se napise nesto konstruktivno, od znacajne vaznosti da bi se izbjeglo otvaranje nove teme. Nadam se da toliko znas. A napisat' "up, up, up" nakon 5 godina definitivno nije ni konstruktivno niti od ikakve vaznosti.
    Upravo tako!
    Ovo za ciničan, dozvoli, nisi u pravu, šta sam trebao da pretpostavim kad odmah, sugerišeš da treba da treba da slijedi ban? Nije to cinizam u pitanju nego jednostavni slijed stvari koji je opet i opet vrlo očigledno prikazan na forumu, kao ubjedljivo jak i neprikosnoveni kralj ili šta slično?

Da se vratim na moje "upravo tako", ovo podizanje pet godina stare teme, je trebalo da bude očigledan primjer teme, koja ima lijep i zvučan naziv, zatim, prvih nekoliko tekstova, koliko toliko daju neke indicije smislenosti, dok ono što slijedi nakon toga biva identično prepucavanje i etiketiranje kao na mnogim temama na forumu.

Zar to nije bilo očigledno? Zar je sve trebao crtati?

Napisano "up up up", je prepisano sa onih oglasa koji se upravo tako i oživljavaju, tu makar nikom ništa ne bi trebalo da bude zbunjujuće, a upravo taj tekst je trebalo da te na vrijeme asocira, na pravi smisao.
    Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Što se tiče Pakla uvjek mi se dopadala Bošova izopačenost

Kao što je treći dio triptiha "Vrt uživanja". Treći dio kao cjelinu neki zovu "Muzički pakao"

Dio na horizontu pakla je jedan od meni najdražih detalja neke slike

Interesantan detalj što se tiče ovog triptiha su note na dupetu u paklu koje zvuče ovako
    Last edited by Rakun; 17-08-15 at 03:59.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Problem je, moj sunjderu, sto ovo nije oglas pa da se 'dize' tek tako.

Ili pokusavate da prodate pricu o raju i paklu? Sad vec nisam siguran.

Nego da zaboravimo na tvoje 'ozvljavanje'. Samo jedan kratki komentar na temu...

Zali boze onog koji cijeli zivot provede cekajuci raj.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Problem je, moj sunjderu, sto ovo nije oglas pa da se 'dize' tek tako.
    Ili pokusavate da prodate pricu o raju i paklu? Sad vec nisam siguran.
    Nego da zaboravimo na tvoje 'ozvljavanje'. Samo jedan kratki komentar na temu...
    Tačno nije oglas, ali je u tom maniru podignut, jedin može bit problem, ako tebi (ili vama) nešto ne odgovara tema, daleko od tog da bih ovim postupkom budio stare prepirke i diskusije i sl.

Ovo drugo i poslednje što si napisao je vrlo zanimljivo. Sjetimo se da raj na zemlji ipak ne postoji, tj. ne može se u njega ući sad. Dodatno, sjetimo se svih onih nekadašnjih tvoraca raja na zamlji, sjetimo se koliko ih je i kako su završavali, oni i oni kojima su taj "raj" kreirali i sprovodili. Dal ima smisla da te pitam o nekim potencijalno budućim tvorcima raja?

Na koncu, vjerni narod, ne čeka raj, nego mu se nada i priprema se svojim životom za njega.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Taj 'vjerni narod' o kojem pricas (a kojih nema mnogo) gleda svaki svoj korak kako bi jednog dana MOZDA zavrsio u raj.

Eto tako, najobjektivnije da napisem, ne ulazeci u samu hipoteticnost istog.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Taj 'vjerni narod' o kojem pricas (a kojih nema mnogo) gleda svaki svoj korak kako bi jednog dana MOZDA zavrsio u raj.

Tačno! Upravo zato se i današnja vremena, mnogo razlikuju od onih ranijih, al to je neka druga priča, za neku drugu temu.

Niko nije, čini mi se rekao, da je lako biti vjernik. Tom logikom sigurno bi bilo lakše biti nevjernik?

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

U prijevodu vjernici misle da je njihov Bog izrazito glup.

Činiš dobra djela samo da bi išao u Raj. A Bog je budala koja ne vidi licemjerje
    Kao onaj muslimanski faktor koji nije dao svome slugi/robu da nosi hranu za siromahe (ili nešto u tom smislu) jer će Allah umjesto u njegov dosije zabilježiti plus u slugin dosije

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Kao sto sam negdje vec rekao... Ako je nekome strah od boga pa i pakla nakon ovog (po meni svakako i jedinog) zivota potreban da bi cinio dobro onda dodjavola sve.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Quote Originally Posted by SpongeBob View Post
    Niko nije, čini mi se rekao, da je lako biti vjernik. Tom logikom sigurno bi bilo lakše biti nevjernik?
    Najlakse je biti 'klasicni vjernik' kojih je najvise. Oni koji ne samo da nisu ni bibliju procitali (niti ista drugo) nego pojma nemaju ni u cemu kad je religija u pitanju. Ne mozes nista ni da ih pitas jer oni samo znaju da 'vjeruju u boga' i to je sve. Ne znaju da nabroje 2 zapovjesti a ne sto drugo... Ovakve srecem svaki dan. Neki i redovno poste iako ne znaju ni sto to znaci niti zasto to rade... Da ne pricam o milion drugih stvari...
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Najlakse je biti 'klasicni vjernik' kojih je najvise. Oni koji ne samo da nisu ni bibliju procitali (niti ista drugo) nego pojma nemaju ni u cemu kad je religija u pitanju. Ne mozes nista ni da ih pitas jer oni samo znaju da 'vjeruju u boga' i to je sve. Ne znaju da nabroje 2 zapovjesti a ne sto drugo... Ovakve srecem svaki dan. Neki i redovno poste iako ne znaju ni sto to znaci niti zasto to rade... Da ne pricam o milion drugih stvari...
    Nije lako biti vjernik. Tek kad pokušaš tako nepšto možeš viđet koliko je to danas teško. Ovo što si opisao, je na žalost, tužna realnost. Ne treba očajavati zbog toga i ništa ne raditi na sebi. Prvo, treba razumjeti te ljude, shvatiti njihove postupke, pomoći im, čak se i moliti za njih. To je već veliki "fizički" ili ipak duhovni posao u kome treba istrajati i biti dosledan.

Ne treba kritikovati druge, po bilo kom osnovu. Pomoći je ljudskije, a vodi ka onome savršenijem - Bogu.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Moze se pomoc' i bez boga moj sunjderu. I pomoc i bit' 'dobar covjek' (da se vratimo na onu temu opet ali samo kroz pominjanje).

Eto ja znam jednu komsinicu koja bas veze o tome nema. Nikakve. Da ne pominjem da bibliju u rukama drzala nije. Starija gospodja, 50-ak godina.

Prati svaki post, i one najduze. Svake nedelje u crkvu. Sve zivo prati, penje se na Rumiju svake godine, vise puta. itd. itd.

Nisam se upustao sa njom u raspravu iz nekog postovanja ali znam kad bi je neko drugi pitao bilo sto (nista kriticki kao sto ja ovdje znam da pitam) ona JEDINO sto zna da kaze "Ah, bog je takav" ili "Ah, bog je tako htio" ili slicne 'kalupe' nakon cega se obavezno prekrsti jednom ili tri put ako je nesto 'ozbiljnije'.

Ovo nije ona grupa u koju svrstavam vecinu ali jeste jedna za koju mislim da je dosta 'zivotno' izgubljena... Ako se toliko zalazes za nesto valjda je normalno da nesto o tome i znas. I da se moze progovorit' koja rijec na tu temu koja ti uzima toliko vremena na dnevnoj bazi, odnosno toliko zivota kad se usvrnes iza sebe...
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Moze se pomoc' i bez boga moj sunjderu. I pomoc i bit' 'dobar covjek' (da se vratimo na onu temu opet ali samo kroz pominjanje).
    Eto ja znam jednu komsinicu koja bas veze o tome nema. Nikakve. Da ne pominjem da bibliju u rukama drzala nije. Starija gospodja, 50-ak godina.
    Prati svaki post, i one najduze. Svake nedelje u crkvu. Sve zivo prati, penje se na Rumiju svake godine, vise puta. itd. itd.
    Nisam se upustao sa njom u raspravu iz nekog postovanja ali znam kad bi je neko drugi pitao bilo sto (nista kriticki kao sto ja ovdje znam da pitam) ona JEDINO sto zna da kaze "Ah, bog je takav" ili "Ah, bog je tako htio" ili slicne 'kalupe' nakon cega se obavezno prekrsti jednom ili tri put ako je nesto 'ozbiljnije'.
    Ovo nije ona grupa u koju svrstavam vecinu ali jeste jedna za koju mislim da je dosta 'zivotno' izgubljena... Ako se toliko zalazes za nesto valjda je normalno da nesto o tome i znas. I da se moze progovorit' koja rijec na tu temu koja ti uzima toliko vremena na dnevnoj bazi, odnosno toliko zivota kad se usvrnes iza sebe...
    Vjerujem ti da je tako. Znam i ja sličnih primjera, definitivno. Čitajući tvoj tekst, pade mi na pamet, da ipak ni ja ni ti ne znamo ono što Bog zna i vidi, ja i ti znamo samo ono što nam čula prikažu, um razjasni, nekad i pogrešno, ništa mimo toga.

Hoću reć, svako o svojim postupcima treba da misli i svako će za svoja djela odgovarati. Koliko to može biti ljudima teško, što pominjah ranije, evo vidi u ovom tekstu koji slijedi (s interneta):

"Crkva poznaje u svome krilu više kategorija svetitelja Božjih zavisno od načina njihovog života i podviga. Tu su sveti Apostoli, Proroci, sveti Oci, sveti Mučenici, svete Mučenice, Ispovednici, Prepodobni, Prepodobne (žene), Jurodivi... Svi su oni, svaki na svoj način živeli verom u Boga i sina Njegova Gospoda Isusa Hrista, ispunjavali svete evanđelske zapovesti, i trudili se da ugode Bogu.

U užem i specijalnom smislu te reči, jurodivima se smatra jedna posebna kategorija podvižnika i ugodnika Božjih, koji su taj epitet zaslužili svojim životom, jer su oni i za same "normalne" hrišćane bili "ludi" i jurodivi. Jer jurodstvo je najveći i najteži vid podviga pravoslavnog življenja. Najteži i najneobičniji podvig pravoslavnog monaštva je samosavlađivanje i samožrtvovanje sebe u najvišem stepenu. Zaogrnut velom "ludila", otrgnut vidicima ovoga sveta, a vidljiv samo Bogu i Bogom vođenim Izabranicima, jurodivi prohodi svoj put uznošenja k Bogu. Takav život je negacija "mudrosti" ovoga sveta, izražene kroz lažne i polovične slobode i zakone zemaljske, od čega se ustvari jurodstvo i štiti "ludošću". Štiti se od razuma ovoga sveta, sudova ovoga sveta, pohvala ovoga sveta, mudrosti ovoga sveta. "Zar ne pretvori Bog mudrosti ovoga sveta u ludost" (I Kor. 2,20). I zar ne reče: "Pogubiću mudrost mudrih, razum razumnih odbaciću"? (I Kor. 2, 29).

Jurodstvo upravo znači praviti se "lud", ali i znači biti "lud" za Hristom, ludeti (=neodoljivo žudeti) za Njim. Ta "ludost" znači živeti jedan dvojni život (spoljašnji i unutrašnji) potpuno različit. Spoljašnji - potpuno neuhvatljiv u norme ovoga sveta (stoga i - nepredvidiv), život van svih ograničenja, zakona, kanona, razvezan od svih okova. Unutrašnji život Juroda znan je samo Bogu i odvija se u onim čudesnim dubinama ljudskog bića, gde se duša ljudska susreće sa Bogom u neposrednosti i živi sa Njim u čvrstoj svezi, svezi zakona Boga Živoga. Ako se igde na ovom svetu dodiruju i prožimaju nebo i zemlja, onda je to u dušama ovih divova duha, kojih svet nije dostojan."

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Čitajući tvoj tekst, pade mi na pamet, da ipak ni ja ni ti ne znamo ono što Bog zna i vidi, ja i ti znamo samo ono što nam čula prikažu, um razjasni, nekad i pogrešno, ništa mimo toga.
    Meni je zanimljivo kako ti uvijek provlacis boga i kad druge 'mjeris' kao da ne znas sta znaci 'ateista'. To je kao kad bi ti ja nesto lose rekao a ti meni odgovorio sa "goreces u paklu" ne znajuci da to meni nista ne znaci. Znam da nisi koristio ovakve stvari vec znamo vec ko jeste (doticna legenda foruma) ali eto... Uvijek se zapitam da li to namjerno radis ili onako, iz navike.

Hoću reć, svako o svojim postupcima treba da misli i svako će za svoja djela odgovarati.
    Na sta mislis ovdje? Posto je tema koja jeste rekao bih da opet pricas o paklu kao mjesto gdje ce se odgovarati za (ne)djela. Cisto da znam prije nego iznesem komentar.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Momče, odgovoriću ti jer smatram da ovolika tvoja hula proističe iz nerazumijevanja Pravoslavlja, a u suštini si dobar momak koji je zaveden.

Kladim se da bi bilo manje neljudi da se dešava ovo iz tvog quotea, a isto tako treba da si svjestan da se svakog dana pored ove koju vidimo odvija velika borba između dobra i zla koju ne vidimo, ali možemo i njoj da doprinesemo, osim djelima i molitvom.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Trendsetter1 View Post
    Momče, odgovoriću ti jer smatram da ovolika tvoja hula proističe iz nerazumijevanja Pravoslavlja
    Primjećuje se u tvojim postovima da si ti veeeliki poznavalac (kao i 90+% vjernika)

a u suštini si dobar momak koji je zaveden.
    Griješiš, ovaj... mnogo griješiš sinko
    Fidel ne može biti dobra osoba pošto ne vjeruje u tvog svemogućeg nevidljivog humanoida s'oblaka.
    Fidel je kao što smo i mi ostali ateisti jedno obično đubre.
    Da smo prikriveni ateisti koji ćute i trpe onda bi samo bili loši ljudi, ali pošto nam satiranje vjernika pričinjava zadovoljstvo mi smo đubrad za koju se izgradio još jedan nivo u paklu
    Kladim se da bi bilo manje neljudi da se dešava ovo iz tvog quotea, a isto tako treba da si svjestan da se svakog dana pored ove koju vidimo odvija velika borba između dobra i zla koju ne vidimo, ali možemo i njoj da doprinesemo, osim djelima i molitvom.
    Molitvom ćeš da doprineseš nečemu !!!!!!!!

Ako se tvoj Bog (ako je baš on taj pravi) već odlučio šta će da bude, molio se ti ili ne rezultat će ostati nepromjenjen
    Last edited by Rakun; 17-08-15 at 17:16.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Meni je zanimljivo kako ti uvijek provlacis boga i kad druge 'mjeris' kao da ne znas sta znaci 'ateista'. To je kao kad bi ti ja nesto lose rekao a ti meni odgovorio sa "goreces u paklu" ne znajuci da to meni nista ne znaci. Znam da nisi koristio ovakve stvari vec znamo vec ko jeste (doticna legenda foruma) ali eto... Uvijek se zapitam da li to namjerno radis ili onako, iz navike.

Na sta mislis ovdje? Posto je tema koja jeste rekao bih da opet pricas o paklu kao mjesto gdje ce se odgovarati za (ne)djela. Cisto da znam prije nego iznesem komentar.
    Bog se zbilja nalazi u svemu, mislim svud je njegov otisak, trag, prisustvo jer Bog je sve stvorio. Bog je alfa i omega, početak i kraj svemu. Ne shvatam kako ti riječ Bog može biti neki vid kritike? Ako neko ne vjeruje u Boga, to nije, niti može biti dokaz da On ne postoji.

Ne osvrći se na moje postupke, ja sam samo čovjek, koji griješi kao i ti, kao i svi. Možda veću pažnju treba obratiti na smisao o kome pokušavam da govorim?

Ne, ovđe govorim o tome da ljudi treba da na vrijeme vode računa o svojim djelima i da ih koriguju. Svako će za svoja djela odgovarati, u smislu niko neće biti odgovoran za tuđa djela, ja za tvoja ili ti za moja, bez naglašavanja đe će ko.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Bog se zbilja nalazi u svemu, mislim svud je njegov otisak, trag, prisustvo jer Bog je sve stvorio.
    Vala, i onaj Vanjin nevidljivi pas zasra svaku stvar u univerzumu. Fino mu ja kažem dresiraj tu džukelu, a on ništa

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Bog se zbilja nalazi u svemu, mislim svud je njegov otisak, trag, prisustvo jer Bog je sve stvorio. Bog je alfa i omega, početak i kraj svemu. Ne shvatam kako ti riječ Bog može biti neki vid kritike? Ako neko ne vjeruje u Boga, to nije, niti može biti dokaz da On ne postoji.
    Mislim da nisi ukapirao moju poruku... Izgleda kao da, nakon toliko vremena, i dalje ne znas da sam ja (konkretno u ovom slucaju pricam za sebe) ateista i da kao takav ne vjerujem u nista vezano za recimo tvoj prvi pasus ovdje. Jer sad ja mogu da kazem da nema nikakvih otisaka ni tragova kao ni prisustva. I dje cemo sad? Kuda dalje? Opet u krug? Jovo nanovo? Ajmo nesto konstruktivnije.

Inace ista analogija jos jednom - kao sto ti kazes da "Ako neko ne vjeruje u Boga, to nije, niti može biti dokaz da On ne postoji" ja mogu isto da kazem iz mog ugla a to je "Ako neko vjeruje u Boga, to nije, niti može biti dokaz da on postoji". Razumijes li o cemu pricam? Nadam se da je odgovor pozitivan, ne moras da odgovaras jer znam da ne volis da/ne pitanja.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Vala, i onaj Vanjin nevidljivi pas zasra svaku stvar u univerzumu. Fino mu ja kažem dresiraj tu džukelu, a on ništa
    Ja ga vodio na dresuru ali ga ne vidi niko. To otezava proces dosta. I onda pocijepani jastuci i papuce svuda po kuci pa rat na Bliskom Istoku. Takve stvari, znas kako to ide.
    Last edited by VanjaTheMan; 17-08-15 at 20:26.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mislim da nisi ukapirao moju poruku... Izgleda kao da, nakon toliko vremena, i dalje ne znas da sam ja (konkretno u ovom slucaju pricam za sebe) ateista i da kao takav ne vjerujem u nista vezano za recimo tvoj prvi pasus ovdje. Jer sad ja mogu da kazem da nema nikakvih otisaka ni tragova kao ni prisustva. I dje cemo sad? Kuda dalje? Opet u krug? Jovo nanovo? Ajmo nesto konstruktivnije.

Inace ista analogija jos jednom - kao sto ti kazes da "Ako neko ne vjeruje u Boga, to nije, niti može biti dokaz da On ne postoji" ja mogu isto da kazem iz mog ugla a to je "Ako neko vjeruje u Boga, to nije, niti može biti dokaz da on postoji". Razumijes li o cemu pricam? Nadam se da je odgovor pozitivan, ne moras da odgovaras jer znam da ne volis da/ne pitanja.
    U pravu si. Konfrontacija ne vodi ničemu. Sjećam da si govorio da si ateista, vidi se to, ali vjerujem da će se to promijeniti, pri čemu ovo nije ništa negativno, da se ogradim, na vrijeme. Ako dalje pogledamo, sam naslov teme je vezan za termine koji su bliži i potiču iz religiskog shvatanja svijeta. Naravno, ne sporim tvoje (vaše) prisustvo ovđe, čak šta više, smatram ga vrlo poželjnim. To je jedan od mogućih načina za detaljnije sagledavanje religijskih pogleda na svijet. Pogledaj na primjer ovaj link: https://forum.cdm.me/showthread.php?...56#post1586756 sa samog početka teme je, a vrlo je zanimljiv.

Ateistički pogled na svijet, je moraš priznati, malo jednostavniji (obuhvata manje stvari), vezan je više za očigledne i stvari koje nas okružuju i koje se čulima mogu spoznati definisati i razumom povezati u cjelinu. Religija objašnjava sve što i ateizam (osim par nekih detalja, preskačem ih za sad, kasnije se možemo vrati na njih), ali se tu ne zadržava, ona objašnjava i mnogo toga više. U video fajlovima koje sam postavljao, negdje je bilo govoreno o par zanimljivih stavki, mislim da je to bilo ovđe: https://forum.cdm.me/showthread.php?...04#post4152904 pretpostavljam da si ovo pogledao, nije dugačko, a konstruktivno je i bazirano je na ljudskom iskustvu.

Ovo zadnje što si pisao, i to si u pravu, ja mogu govoriti bijelo, ti možeš govoriti crno i tako u nedogled. Da pokušam da objasnim na konkretnom primjeru koji je ranije postojao, a ponavljan je nekoliko puta. Radi se o tome da je neko izjavio nešto u smislu da samo vjerni ljudi mogu biti dobri ili slično. Sporna tvrdnja, vidim osvrnuo si se na nju. Ipak lagano, da vidimo šta tu ima. Pretpostavimo da imamo dvojicu ljudi koji su obojica dobri, ali jedan je vjernik, a drugi nije vjernik. Ovo kad kažem da su obojica dobri, vjernik postupa prema drugima dobro, isto radi i nevjernik, odnosno obojica to rade u skladu sa svojim shvatanjima i uvjerenjima. Dal je to ok, za sad?

Ovo što slijedi je malo specifično, ali da pokušam maksimalno da uprostim, reći ćeš mi dal sam uspio.

Vjernik u sklopu svojih shvatanja poštuje i svoje religiozne običaje i prati ih i sprovodi u granicama svojih mogućnosti, nevjernik postupa isto, ali u odnosu na vjernika njemu nedostaje ovaj pomenuti religiozni element, jer je nevjernik. Vjernik u svojim molitvama, koje jesu sastavni dio njegovog religioznog života, čini dobro drugima kad se moli za njih, dok to nevjernik ne može da radi. Reci mi ko čini veće dobro? Ako se ovako može gledati na stvari i ako se u opšte može ovako govoriti. Nadam se da si ideju shvatio? Nisam sporio da je nevjernik dobar čovjek, tačno? Zar nije logičniji izbor činjeti "više" dobra, tj. zar to nije savršenije? Neznam jel ovo moglo jednostavnije.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Vjernik u sklopu svojih shvatanja poštuje i svoje religiozne običaje i prati ih i sprovodi u granicama svojih mogućnosti, nevjernik postupa isto, ali u odnosu na vjernika njemu nedostaje ovaj pomenuti religiozni element, jer je nevjernik. Vjernik u svojim molitvama, koje jesu sastavni dio njegovog religioznog života, čini dobro drugima kad se moli za njih, dok to nevjernik ne može da radi. Reci mi ko čini veće dobro? Ako se ovako može gledati na stvari i ako se u opšte može ovako govoriti. Nadam se da si ideju shvatio? Nisam sporio da je nevjernik dobar čovjek, tačno? Zar nije logičniji izbor činjeti "više" dobra, tj. zar to nije savršenije? Neznam jel ovo moglo jednostavnije.
    Ajde da ja tebe pitam sad nesto...

Koliko se LOSEG uradilo u istoriji 'u ime boga' i koliko se LOSEG radi i dan danas u isto to ime?

Tvojom logikom, neka bude da su ateisti nekako umjereniji kad je pitanje 'dobrog' u pitanju... Po meni onda (ovo samo prateci tvoju logiku) vjernik isto kao sto moze da cini vise 'dobra' od ateiste, isto tako moze da cini i mnogo vise 'zla' od ateiste u 'bozije ime' bilo da je to zato sto mu je 'bog rekao', sto vjeruje da je to ono sto 'bog trazi od njega' ili iz nekog drugog razloga.

I u tom slucaju (opet, prateci tvojui logiku) ja biram da budem ateista i budem umjereniji. I od onoga koji ce da se moli za drugog i pomaze mu kao i od onog koji ce da ubije iz istih/slicnih razloga.

P.S. Video sam tek sad pogledao, kontam da je ipak bio 'duzi' od moje 'norme' kad si ga postavio... Sta reci, previse pretenciozno kao i mnogi solo-govori ovakvog tipa bilo da je u pitanju vjernik koji propagira vjeru skupu ili ateista koji se $ere na sve religiozno isto nekom skupu. Da je tu bilo koji prosjecni ateista bio, lako bi ga 'ugasio'. Da ne pominjem da je previse naporan i dosadan na trenutke pa mi je gledanje isto tako bilo znatno otezano.
    Last edited by Fidel Castro; 17-08-15 at 22:00.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ajde da ja tebe pitam sad nesto...

Koliko se LOSEG uradilo u istoriji 'u ime boga' i koliko se LOSEG radi i dan danas u isto to ime?

Tvojom logikom, neka bude da su ateisti nekako umjereniji kad je pitanje 'dobrog' u pitanju... Po meni onda (ovo samo prateci tvoju logiku) vjernik isto kao sto moze da cini vise 'dobra' od ateiste, isto tako moze da cini i mnogo vise 'zla' od ateiste u 'bozije ime' bilo da je to zato sto mu je 'bog rekao', sto vjeruje da je to ono sto 'bog trazi od njega' ili iz nekog drugog razloga.

I u tom slucaju (opet, prateci tvojui logiku) ja biram da budem ateista i budem umjereniji. I od onoga koji ce da se moli za drugog i pomaze mu kao i od onog koji ce da ubije iz istih/slicnih razloga.

P.S. Video sam tek sad pogledao, kontam da je ipak bio 'duzi' od moje 'norme' kad si ga postavio... Sta reci, previse pretenciozno kao i mnogi solo-govori ovakvog tipa bilo da je u pitanju vjernik koji propagira vjeru skupu ili ateista koji se $ere na sve religiozno isto nekom skupu. Da je tu bilo koji prosjecni ateista bio, lako bi ga 'ugasio'. Da ne pominjem da je previse naporan i dosadan na trenutke pa mi je gledanje isto tako bilo znatno otezano.
    Ima slučajeva pojedinačnih i kolektivnih ubistava i isto tako samoubistava i drugih zločina i kriminalnih radnji, baziranih na svakakvim razlozima, pa ima i religiozno motivisanih. Istorija je puna takvih primjera. Možemo li je ispraviti? Možemo promijeniti ili pokušati promijeniti činjenice kroz naše publikacije, kao što neki rade, ali stvarno stanje ostaje isto, bez obzira šta mi promijenili u našim riječima, tačno?

Nisam ja rekao da je svijet savršen, govorio sam i tvrdim da je Bog savršen.

Što se tiče tvoje "obrnute logike" (ne kritikujem je) odnosno objašnjenja "zla" u pravu si, ko ima više mogućnosti, ima i više odgovornosti. Ipak, zaboravljaš, da postoje Božije Zapovjesti, koje su osnov religija, i koje zabranjuju neke stvari. "Slobodna tumačenja" i "prerade" ili "short religion manual" su novija pojava koja drastrično kvare situaciju, odnosno udaljavaju ljude od religije. Gledano sa strane, činjenje spornih djela se pripisuje vjernicima, ali i ja i ti znamo da to nije to. Upravo ovo vodi jednoj misli, zablude su mnoge, a pravi put samo jedan. Taj pravi put, ipak nije u činjenju zla ili lošeg, pa iako je maskiran razlozima koje gore navodiš. Razum, je ovđe bitna stvar, on bi trebao da pomogne.

U nastavku opisuješ smislen stav, ali može se reći da namjerno odbacuješ mogućnost da budeš "bolji" iz straha ili slično, nebitno zašto, bitno je da odbacuješ, mogućnost na koju si pozvan od strane Boga. Odbacuješ je jer postoji bojazan da to što se očekuje od tebe, nećeš eventualno biti u stanju uraditi pravilno. Ovo ti nije razlog za odustajanje, na startu.

Nije razlog, jer ako se odlučiš i kreneš putem na koji si pozvan, nikad nećeš biti sam i bez pomoći, iako će ti tako možda u nekim trenucima izgledati. Ovo je ljepši dio, s druge strane biće ti i teže, biće veća i komplikovanija iskušenja, ali ne zaboravi kolika god da su, uvjek su upravo onolika koliko svako pojedinačno može podnijet.

Zašto ne probati? Strah? Neodlučnost?

Ateizam u ovom slučaju predstavlja negaciju ove priče i/ili neku vrstu bježanja od nje? Čak se može reći da ne sagledavanjem pravog stanja, ateisti imaju vrlo velike šanse da nesvjesno idu ka strani "lošeg", upravo zato što negiraju postojanje Boga, a time potencijalno ostaju bez Njegove, prijeko potrebne, pomoći.

Što se video fajla i opisa iz njega tiče, koliko skontah lik je govorio o događajima godinama u nazad, iz neke od sad već bivših komunističkih zemalja. Današnje stanje na polju religija-ateizam je pozamašna novina u odnosu na događaje i vrijeme koje on opisuje, ali to ne znači da nije bio svojstven i ne zanimljiv.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Ne znam zasto konstantno pises da sam u pravu, da sam nesto 'smisleno' napisao itd. kad se nikako ne slazemo

Opet nesto okreces ka tome kao da u meni vidis neku nadu da ponovo vjerujem u boga.. Ne znam odakle ti.. Mozda sa one moje teme jer sam vjerovatno jedini koji je napisao da je vjerovato u boga sto ne znaci da drugi nisu u nekoj proslosti... Nema tu nikakve patetike poput toga da ja bogu ne pruzam sansu, da ga odbacujem itd. Ja sam kao naivno dijete i tinejdzer bio vjernik. Sad sam se opametio (po mom shvatanju, ti ces to drugacije da percipiras) i ne vjerujem vise. Ni trunke. Tako da ako slucajno u tebi lezi neka nada (mozda tripujem ali tako mi izgleda) mogu u startu da ti kazem da jedini nacin da ja vjerujem u boga je da se spusti na zemlju i da mi to on sam dokaze. A vjerujem da i ti znas kad ce se to desit'.

Pisem kratko jer me postelja ceka.. Ako treba neka duza replika, javi.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Nisam ja rekao da je svijet savršen, govorio sam i tvrdim da je Bog savršen.
    Jedan od mnogih polu lončića u avramskim religijama
    Djelo savršenog bića (svemogući nevidljivi humanoid s'oblaka) je nesavršeno

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Smije li se izazvati ta tvrdnja da svijet nije savršen? Ili ćemo se sloziti bez dubljeg ispitivanja te tvrdnje. Možemo li je ikako izazvati?

da nije možda to do nas ljudi, pa projektujemo sebe na svijet?

Page 20 of 24 FirstFirst ... 10161718192021222324 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)