Results 1 to 25 of 235

Thread: Molitva

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Vise mi je ovo za ovdje
    Ne slažem se, pisano je u nekom totalno drugom kontekstu, koji se ovđe nikako ne uklapa, iako se pojedini termini slučajno poklapaju (moje mišljenje).

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Pa i meni je cudno. Kako mozemo/smijemo zeljeti nesto, a ne znamo kako to korelira sa drugim stvarima u univerzumu? Svi smo samo zupcanici u jednom casovniku/vremenu. Zar jedan zupcanik treba vise podmazivati od drugih? Prikriveni kompleks bogolikosti pa se usudjujemo da zelimo nesto? Zar mozemo vjerovati da tvorac ce podrediti svevremenski sklad zeljama pojedinaca? Mozemo samo zeljeti zivot pun mudrosti bez straha, briga, bola i prizeljkivanja. I to staviti u molitvu. I to ne u smislu da nam se sve to ne desi vec da kad se desi to ne dozivimo kao strah, brigu i bol vec nesto sto je prirodno i neizbjezno bas kao sto je smokvi svejedno kad pane na zemlju i strune. Neizbjezno i tako prirodno. Zar ima smisla ista drugo zeljeti i moliti se za? Moliti se za kisu ili Ferari, isto je. Trazim rijec za to ali mi izmice misli.
    Zanimljivo timačenje, imalo je ovakvih nedoumica mnogo ranije upravo sada i biće ih. Ali ako postoje nedoumice danas to ne znači da ih je ranije bilo i da nisu detaljno razjašnjene kroz primjere, a time isto da nije moguće moliti Boga za nešto i danas, primjera ima premnogo.

Kontradiktorono je ne shvatati sklad kreiran od strane Boga (napisano gore), a nasuprot tome tačno znati šta bi eventualno narušilo taj takav sklad (opet napisano gore), zbunjujuće je, ako ne što drugo. Dal je pametno željeti mudrost, odsustvo straha, briga, bola i sl. zar to nisu radili fariseji i sadukeji i sl.? Zar nije mudrost moliti se za mnogo preče i jednostavnije stvari, već pomenuti primjer moliti se za druge? Ego je komplikacija i zbunjuja stvar (ne mislim na forumaša kog skraćeno nazivaju Ego).

Interesantno je ovo opisano vezano za smokvu, jer ima upravo jedna smokva koja se osušila jer je prokleta od strane Boga, za primjer i nauk ljudima.
    Last edited by SpongeBob; 25-07-15 at 18:32.
    Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)