Page 243 of 747 FirstFirst ... 143193233239240241242243244245246247253293343743 ... LastLast
Results 6,051 to 6,075 of 18663

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Mislim da nisu ni njega zvali iz CG Ambasada na proslave 13. jula... Sad mi je lakse...
    Nadam se, da nakon ovog nece vise ni pokusat' - ne stoji mi da budem gruba u odgovorima..
    To je za ove pevaTice, glumTice, prepelTize i slicno...
    E moj ...reziser... kako pevaju ono ...

ili slitcno

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 15-07-15 at 20:05.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,871
    Thanked in
    3,593 Posts

Zar treba i pominjat' to na koji nacin se kod nas 'dobijaju' zvjezdice...

Ja sam koju godinu unazad jeo bas na Zabljaku u restoranu gdje je bilo mnogo vise muva nego ljudi (racunajuci i goste i osoblje) a vjerujem da je imao 3 zvjezdice (nisam 100% siguran, da ne grijesim dusu)
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Koji to restorani u CG imaju 3 i "4" zvezdice, tj. i 2 ili bar 1?
    U teoriji ni jedan ne bi mogao imati 4. U praksi je drugacije. Evo je fidel spomenuo restoran i tacno znam koji je, ispred im je tabla izdata od min. turizma i na njoj 3 zvjezdice. Hotel Zabljak cije su sobe 3x3, koji nema nikakav sadrzaj i realno bi bio hotel sa 2 zvjezdice ima gazdu koji kaze: " Da imamo bazen imali bismo 5 zvjezdica" i tako dalje da ne nabrajam samo iz ovog jednog malog grada. Po primorju kace kako stignu i dje stignu i dodjeljuje se kategorija na ulici..

Kaze apartman sa 4 zvjezdice i zakaci mu ih na vrata, a apartman nema Wifi a ne sta drugo...
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ne znam da postoji i jedno ministarstvo sa takvim strucnjacima za kulinarstvo da bi sebi dali za pravo da procjenjuju sa zvezdicama restorane. hahahahaha To je garant nesto iz komunizma ostalo - pasulj i pecenje. Niko ko iole nesto razumije ili zna ne obraca paznju na te KP gluposti.
    Zna se sta u turizmu znaci zvezdica na restoranu i gdje u svijetu postoje, tako da.. mogu i 50 radi zezanja nakacit..
    Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 15-07-15 at 20:57.

Thanks Thanks Given 
    2,043
    Thanks Thanks Received 
    6,283
    Thanked in
    2,922 Posts

Imao sam taj ,,Službeni list'' sa pravilima za zvjezdice ugostiteljskih objekata kada smo radili neke ugostiteljske objekte. Koilko je ozbiljno napisan/prepisan govori i to da sam na par mjesta naišao na neprevedene riječi. Ako su ga tako napisali/prepisali treba očekivati ozbiljnu primjenu (iako od tada ima desetak godina)? Toliko.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Pa jel to u vezi sa gradjevinskim normama za restoran, broj stolova i stolica, stolnjaci, case, higijena, velicina kuhinje, broj serpi i tiganja, skolska sprema kuvara, broj radnika itd? Nesto u tom smislu?
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,871
    Thanked in
    3,593 Posts

I mene bi zivo zanimle 'definicije' za odredjen broj zvjezdica kod nas...
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nijesam siguran ali kazu da je ovaj sa 5 zvjezdica

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Hvala puno.
    Pa da.. to je ta kategorizacija.. Veze sa kvalitetom i ukusom hrane i "zvezdicama" u tom smislu. Pricalo se o hrani pa....
    Sad pogledah ovo za restorane. Oni o cvecu u hodniku a o bezbjednosti u slucaju od bilo cega i sigurnosti gosta - najmanje. Samo usput o kamerama i dimnim detektorima, a o odrzavanju istih, na kojoj visini minimum MORAJU biti postavljeni itd - nula o tome. Ko smije baratati s tim, ko ovjerava - koje firme sa dozvolom ili bez(?), koliko redovno .. Ni o alarmima, ni o broju vrata za izlaz, ni pravilo kako se postavljaju vrata..Ni o obucenosti personala kako da reaguju u kojem slucaju. Oni bre o dekoracijama i lampicama. Zaposlili dekoratere i dizajnere da procjenjuju sa drzavne pozicije ko estetski valja a ko ne.
    Sigurno su namjerno preskocili pojedine stavke a zadrzali dosta irelevantnih tackica.. Obzirom da je drzava u pitanju, tezina u bodovanju tj. obavezujuce bi trebalo biti na sigurnosti i bezbjednosti, stabilnost zdanja, nezapaljivi materijali, tapete, stolnjaci, podovi i slicno itd..... prostor za evakuaciju, mogucnost pristupa vatrogasnih, medicinskih itd intervencija, saht za vodu, ali ..
    Jeste da im ne vjerujem nista ali bar skontah o kakvim i cijim je zvezdicama rijec.
    Zvezdice kad je u pitanju hrana je deseto..a u restoran se ulazi zbog hrane, ambijent nema vez s tim.. cus bodovanje za 'ukupan utisak" hehehehehe kako su nasli fazone za podizanje bodovne liste. subjektivni utisci. "Kvalitet - pa nabrajaju", sta im znaci to? Estetski kvalitet, brendirano? Umjesto da stave norme za kvalitet - nezapaljivo, tesko zapaljivo, i slicno, oni izigravaju estetske kriticare i mjere lux sijalica a ne o sigurnosti - sta ako sijalica pukne, sta ispusta, i na sta moze da padne - u tanjir, na glavu gosta, nista o normama za polozaj istih itd . Kad udjem u lokal koji ima staklene stolove i roditelje sa djecom uz njih.. najezim se... Jedna casa na pogresno mjesto i . Naravno, ne pise da lokal nije za djecu.......... Moguce da je u CG estetika na 1. mjestu, ostalo sve trla vrla..
    p.s. Kad god prodjem kroz Bokesku, Hercegovacku i vidim sve one lokale, a nigdje crvene linije za parking - rezervisane intervencije za "nedaj Boze".. i one dekor cesmice za osvezavanje bez hidranata.. Samo pomislim Crnogorce Bog cuva, a drzava, i pamet jok.. Ono po primorju je tek deseta prica...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 15-07-15 at 23:18.

Thanks Thanks Given 
    2,043
    Thanks Thanks Received 
    6,283
    Thanked in
    2,922 Posts

Ovo je novije no ono što sam ja imao. U svakom slučaju, ne razlikuje se mnogo osim što su dodate neke kategorije hotela i sl.

Thanks Thanks Given 
    249
    Thanks Thanks Received 
    1,846
    Thanked in
    932 Posts

Ja sam samo u Podgorici primjetio da Salvador Dali, Maša i Hanovi imaju istaknutih 5 zvjezdica tako da vjerovatno ima veliki broj tih restorana koji su visoko kategorisani. E sad da li stvarno to zaslužuju ne znam.
    I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Masha... E majko moja... Neka neko puca u mene.

Evo npr. kako restorani sa 5 zvjezdica na zapadu izgledaju :

O hotelima necu da pricam uopste ali uopste. Mene je sramota kad neko vidi Splendid koji je bastion CG turizma.

Ali zamisli dodje neka VIP osoba i povedes ga u Masu kao restoran sa 5 zvjezdica.... Vodite me u Dobrotu... Pogle' samo te poliuratanske stolice koje u bastu ne bih drzao :

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

To nije "restoranski" dio Mase...
    p.s. Ja ionako vodim goste tamo gdje su kuvari dokazano izvanredni a ne "ambijent"... Ima i poklapanja, ali manje bitno, skoro pa totalno irelevantno.
    Ne moze se niko iz svijeta impresionirati enterijerima restorana u CG (skoro sve vec vidjeno), uslugom, ni to, osim sa kvalitetom hrane i ukusima...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 16-07-15 at 12:00.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quando il re saudita ti blinda la spiaggia

Č successo a Vallauris, in Francia: partiti i lavori, poi bloccati dal comune - In ogni caso, coi reali presenti, litorale vietato al pubblico

PARIGI - Godersi la bellezza delle spiagge del sud della Francia ma senza fastidiosi bagnanti e turisti. A Vallauris, nel dipartimento francese delle Alpes-Maritimes, la famiglia reale saudita ha avviato una serie di contestatissimi lavori per blindare la spiaggia pubblica, giŕ amata ad esempio da Pablo Picasso, che era solito passarvi le vancanze.
    Quest'ultima corre al fianco della loro villa affacciata sul Mediterraneo.

Ieri, la prefettura locale ha fatto immediatamente bloccare il cantiere. "Questi lavori sono stati avviati in modo prematuro senza attendere la fine delle trattative in corso tra la Francia e le autoritŕ saudite in merito alle condizioni per mettere in sicurezza il soggiorno che la famiglia reale saudita intende fare prossimamente a Vallauris", spiega Philippe Castanet, vice-prefetto di Grasse.

Oggi č prevista una tavola rotonda tra le autoritŕ transalpine e gli emissari del re saudita per determinare il dispositivo piů opportuno per garantire la sicurezza degli alti dignitari del Golfo. Per Castanet non ci sono dubbi: "La spiaggia sarŕ totalmente vietata al pubblico durante il soggiorno della famiglia reale". Resta solo da determinare se la sicurezza dei sauditi dovrŕ essere garantita da "agenti privati o pubblici", se "ci saranno griglie di protezione".

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 16-07-15 at 14:02.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

http://www.cdm.me/drustvo/crna-gora/...-plavnica-2015

i to je bitna stavka za(sportski) turizam...
    http://www.blic.rs/Zabava/Exit-2015/...ance-festivala
    pogotovo...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 16-07-15 at 15:27.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Naravno da jeste tvoje pravo i ja to postujem, nazalost nijesam jos stigao do zvanja hotelijera za sada sam samo ugostitelj. Nadam se jednog dana da cu biti dovoljno finansijski mocan da imam hotel sa 3-4 zvjezdice, ali prave.

Kad smo kod kategorizacija ne mogu da vjerujem na sta kace 3 i 4 zvjezdice. Restoran koji ne dekantira vino, nema jedne jedine kristalne case, konobari koji sluze u trenerkama i zalijepljeno 4 zvjezdice. Hotel koji na zapadu ne bi mogao da zavrijedi 2 zvjezdice kod nas ima 4 itd...
    Nije bitno. Svakako postujem tvoju principielnost mada mi tvoj stav nikako ne odgovara.
    U CG obicno idem u 2 konobe, naime u onu zvana Demizana u BD i onu zvana Misko na Adi.
    Sve su ostale ustanove raznorazne varijante fatsfud-kioska sto se tice ponude i kvaliteta.
    Hoce li barem jednom jedinom crnogorskom ugostitelju padnuti na pamet da ima gastronomske alternative pleskavici, karadjordjom orezku iliti cevapcicima. Hoce li koji od njih shvatiti da je tzv "salata od rajcice" (inace sjeckana rajcica bez bilo kojeg zacina) je gastronomski PRIMITIVIZAM!
    99% crnogorske gastnoromske ponude je stvarno nesto neprihvatljivo za vecinu Europljana (ne mislim na rumunjske Cige niti na Srbe) jer je u stvarnosti nesto potpuno primitivno i to bez onog "namjernog, umjetnickog primitivizma", nego s 100% onog balkanskog "lako cemo"
    Last edited by A+A; 16-07-15 at 19:11.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

imanje Knjaz ima sasvim lijepu ponudu.sto se tice razlike u ponudi da nije made in leskovac.a ako oce da se covjek nabuca mesa nek ide u pecenjaru u Golubovce.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Default Turizam-što se to dešava!

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Nije bitno. Svakako postujem tvoju principielnost mada mi tvoj stav nikako ne odgovara.
    U CG obicno idem u 2 konobe, naime u onu zvana Demizana u BD i onu zvana Misko na Adi.
    Sve su ostale ustanove raznorazne varijante fatsfud-kioska sto se tice ponude i kvaliteta.
    Hoce li barem jednom jedinom crnogorskom ugostitelju padnuti na pamet da ima gastronomske alternative pleskavici, karadjordjom orezku iliti cevapcicima. Hoce li koji od njih shvatiti da je tzv "salata od rajcice" (inace sjeckana rajcica bez bilo kojeg zacina) je gastronomski PRIMITIVIZAM!
    99% crnogorske gastnoromske ponude je stvarno nesto neprihvatljivo za vecinu Europljana (ne mislim na rumunjske Cige niti na Srbe) jer je u stvarnosti nesto potpuno primitivno i to bez onog "namjernog, umjetnickog primitivizma", nego s 100% onog balkanskog "lako cemo"
    Jeste previse ostra kritika, primitivizam je bas prejaka rijec.
    Da smo jos i dobri za naciju koja zna za svinjsko/govedje/piletina meso i tri zacina biber/so/vegeta presjecenih kecapom, jesmo. Ali iskreno A+A i na pojedinim evropskim izvikanim mjestima sam pomislio da je nacionalna kuhinja tesko sr.anje.
    Slozicu se da je vecina restorana na kalup. Ono sto sam vidio na putovanjima je da je jelovnik djelo glavnog kuvara, a ne genericki copy/paste kao kod nas
    Sto se zvjezdica tice, nigdje ih ne dodjeljuje drzava, vec renomirani gastronomski/uticajni casopisi, misljenje posjetilaca na portalima i kao drugi tip je miselinovo rangiranje od 1 do 3 zvjezdice, nastalo kao opsti utisak njihovih procjenjvaca.
    Tako da standardizovanje zvjezdica kod nas je relevantno onoliko koliko se ostatak posjetilaca sa tim slaze.
    Ako ikada postanemo destinacija na koju masovno dolaze ljudi iz sredina u kojima se ti casopisi cijene kao biblija, znacemo i kako se rangiramo u tom svijetu.
    Do tad imamo ovo sto imamo i da se nadamo da cemo postati jedna od destinacija koja ce biti dovoljno atraktivna da nas posjete i procijene

Thanks Thanks Given 
    2,043
    Thanks Thanks Received 
    6,283
    Thanked in
    2,922 Posts

Sada će zvučati kao reklama, no nije, na spisak pod obvezno morate da dodate ugostiteljski bjekat ,,Kaldrma'' u Starom Baru, dosta rustikalno, ali čulo ukusa će mozgu poslati samo lijepe signale. Naravno, da bi se uživalo u hrani treba i vremena, uostalom i na samom lokalu stoji natpis ,,Slow Food''.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Meni je simpa kako me "paze"... Kad narucim pola porcije (ja po svajcarski), oni sazaljivo ono "kaze kuvar da je malo pola porcije za vas", pa donesu kompletnu...
    Gdje idem, svi su super, od kuvara do konobara. Hrana samo po njihovoj preporuci. Duhoviti, simpaticni, jako dragi i usluzni. I kad su guzve i rezervacije, uvijek "sklepaju" neki sto i stolice, ponekad kao da donose "iz kuce" mobilijar...
    E da.. sjetih se ... Tivat, setnja posle "kafice" sa prijateljima, i zamirisale kokice show.. Okrecem se gdje su, ugledam i povucem sve sa sobom kod jedne divne gospodje za aparatom.. Narucim najvecu kesicu (jer znam da prepune uvijek pa ispadaju iz kesice), i kako zena puni, ja sve govorim da je u redu, da ne treba vise, nebitno je sto je cijena za najvecu kesicu... Ali jok, puni gospodja, "prituce" svako malo da sto vise stane, zalud moja prica.... A njoj k'o za merak, ne znam..
    I kako covjek da se ne nasmeje, nasali, poprica.. Osmjeh ona, osmjeh mi.. Nije sve u tim "centima"..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 17-07-15 at 00:15.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Sada će zvučati kao reklama, no nije, na spisak pod obvezno morate da dodate ugostiteljski bjekat ,,Kaldrma'' u Starom Baru, dosta rustikalno, ali čulo ukusa će mozgu poslati samo lijepe signale. Naravno, da bi se uživalo u hrani treba i vremena, uostalom i na samom lokalu stoji natpis ,,Slow Food''.
    Hvala lijepa. Stavih "Kaldrmu" na svoju must-visit listu

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Jeste previse ostra kritika, primitivizam je bas prejaka rijec.
    Da smo jos i dobri za naciju koja zna za svinjsko/govedje/piletina meso i tri zacina biber/so/vegeta presjecenih kecapom, jesmo. Ali iskreno A+A i na pojedinim evropskim izvikanim mjestima sam pomislio da je nacionalna kuhinja tesko sr.anje.
    Slozicu se da je vecina restorana na kalup. Ono sto sam vidio na putovanjima je da je jelovnik djelo glavnog kuvara, a ne genericki copy/paste kao kod nas
    Sto se zvjezdica tice, nigdje ih ne dodjeljuje drzava, vec renomirani gastronomski/uticajni casopisi, misljenje posjetilaca na portalima i kao drugi tip je miselinovo rangiranje od 1 do 3 zvjezdice, nastalo kao opsti utisak njihovih procjenjvaca.
    Tako da standardizovanje zvjezdica kod nas je relevantno onoliko koliko se ostatak posjetilaca sa tim slaze.
    Ako ikada postanemo destinacija na koju masovno dolaze ljudi iz sredina u kojima se ti casopisi cijene kao biblija, znacemo i kako se rangiramo u tom svijetu.
    Do tad imamo ovo sto imamo i da se nadamo da cemo postati jedna od destinacija koja ce biti dovoljno atraktivna da nas posjete i procijene
    Vjerojatno jest prejaka, ali stalno se cudim tome kako skoro nijedan crnogorski ugostitelj ne zeli diversificirati ponudu tj jelovnik. Ali istovremeno razumijem da za ono diversificiranje crnogorski ugostitelj treba imatu mu*** Svakome je jasno da bas potraznja radja ponudu i ako vecina gostiju nije u stanju izmisliti nista novo osim pleskavice onda nije ni cudno da vecina ugostitelja nudi taman to. Prije tri/cetire godine slucajno sam primjetio u Starom gradu BD restoran francuske kuhinje "Charles de Gaulle"(ako se ne varam). Lokal je bio dosta zanimljiv sto se tice jelovnika i kvaliteta, ali kad sam dosao tamo kroz pola godine dana naisao sam na zatvorena vrata ...
    Stovise meni se cini da gosti iz Rusije i Srbije igraju u svemu tome dosta negativnu (da ne kazem remetilacku) ulogu. Ljudi koji narucuju peceni pileci batak kao vrh gastnonomske ponude, ljudi koji misle da je smrdljivi leskovacki rostilj nesto iz haute cuisine, ljudi koji nikad u zivotu nisu culi za dekantirano vino stvarno unistavaju specificnost crnogorske (a i bilo koje druge) nacionalne kuhinje

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Trenutno boravim u jednom našem hotelu sa 4 zvjezdice u kojem je 90% gostiju iz Francuske. Vlasnik tvrdi da su to najzahtjevniji gosti (imaju all inclusive), ali je na neki način i srećan jer kaže tjeraju ga da stalno unapređuje svoju ponudu.
    Interesantno je da i ti vrlo zahtjevni Francuzi jednom sedmično imaju "smrdljivi leskovački roštilj" i da im to nimalo ne smeta, naprotiv. Ne smetaju im ni "smrdljivi" sir i kajmak iz mješine, ni prljo, ni kobasica od sjeckanog mesa, ni priganice, ni.... Naravno, sve mora biti besprijekorno čisto, objašnjeno o kakvom se proizvodu radi... i ne servirano kao jedina mogućnost.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Stovise meni se cini da gosti iz Rusije i Srbije igraju u svemu tome dosta negativnu (da ne kazem remetilacku) ulogu. Ljudi koji narucuju peceni pileci batak kao vrh gastnonomske ponude, ljudi koji misle da je smrdljivi leskovacki rostilj nesto iz haute cuisine, ljudi koji nikad u zivotu nisu culi za dekantirano vino stvarno unistavaju specificnost crnogorske (a i bilo koje druge) nacionalne kuhinje

U restoranu gdje sam radio dovedemo Grka shefa kuhinje sa mishelinovom zvjezdicom. Vjerovali ili ne da mu se plata 10 000 eur da promijeni Menu iz korijena (uzasno mukotrpan i dug proces). Pa tako smo u ponudi imali pachetinu u sosu od krusaka, zhan zhak skoljke, pashte sa safranom i tartufima, brod od patlidzana, 10jela od lososa, 50 razlicitih vrsta kolaca za desert svaki dan i da ne nabrajam. I dodje Srbin u takav restoran i pita ima li sta sa rostilja.
    Rus naruci skoljke i pita zasto su samo 4 skoljke na tanjir(inace dzinovske skoljke) i da mu se da jos 50 komada. I tipovi koji narucuju 3 kila ribe pa kad mu kazes da je kilo orade 50eur hoce kap da ga ubije.

Potraznja formira ponudu, tako da dok je srba i rusa, bice leskovackih rostilja i konjetine koliko hoces.

Page 243 of 747 FirstFirst ... 143193233239240241242243244245246247253293343743 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)