Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
Moze li postojat' vece ironije i cinizma?
Fine slike, mislim da podsjećaju na sadržaj nekog filma, bio aktuelan skorije, pominjan je i na forumu čini mi se. Ideja je pronaći neku "logiku", "vezu", "sličnost" kojom bi se mogli ponositi, bez obzira koliko ona trivijalna i beznačajna bila.

Svejedno, priča sa onog linka što postavih govori o nekom bogu, koji je imao vrlo zanimljiv život, počeo je kao Min, zatim je povezan u nekoj varijanti sa Min-Horus, kasnije je bila proširena varijanta Min-Amun-kamutef (ili samo Min-Amun), kod starih grka je bio po kopitima poznat kao Pan, mada pročitah da su ga uglavnom najviše poštovali na lokacijama Coptos i Akhmim, znači onako, lokalni mali bog koji završava posao oko Nila i slične stvari.

Ipak, ideja o povezivanju egipatskih bogova (sa slike isis i horus), sa modernim današnjim religijama je neodrživa, jer u Bibliji je detaljno opisan izlazak jevreja iz egipta, time je prekinuta bilo kakva veza sa njihovim (egipatskim) bogovima. Čak je cijela poenta tako velikog i značajnog i dramatičnog i po egipćane pogubnog izlaska jevreja iz egipta upravo odricanje bilo kakve veze sa njihovim vjerovanjima, odnosno utemeljivanje novih, na kojima počivaju današnja shvatanja. Čak su u jednom momentu i egipatski oni čarobnjaci bili iznenađeni, gle čuda!

Mnogo je bogova bilo po zemlji, neki su davno zaboravljeni, nekih se odavno niko ne sjeća, ali večina ima zajedničke elemente. Eno gore slika majanskih hramova, ko se sjeća danas njihovih bogova, osim možda par ljudi koji su zaluđeni arheologijom, pa pretražuju spise, crteže i traže nešto, nazovi interesantno. Ko se sjeća bogova sa Uskršnjih ostrva, a kolike su im statue podignute na ivici ostrva, čak su i spisi nerazumljivi i još nisu prevedeni čini mi se? Sličnih primjera je dosta.

Ako je tema "Naš Bog je Jedan" ne kontam zašto se postavljaju slike raznih bogova, zar se eto ne bi trebali dogovoriti, ili makar napisati koji je taj Jedan, a on jeste Jedan!