Originally Posted by
goozica
ajde da krenem o od toga da smo svi različiti i da to treba da prihvatimo.
ja sam odrasla u porodici gdje je otac bio jako strog, majka i ne toliko sem što je imala taj strogi pogled ako smo negdje pošli. i što me je dva puta istukla, jer sam je na smrt preplašila svojom samovoljom. da ne ulazim u detalje, uglavnom, strog za školu, strog za izlaske, ostalo da ne pričam. što se tiče fakulteta, tu se nije smjelo odužiti nego uči ili se vraćaj kući. čitavog života smo morale da slušamo i da radimo sve što nam se kaže. ja sam 18. godina nisam upisala fax nego sam počela da radim. i radila, radila, mijenjala svakakve poslove i na kraju ga i ja upisah. mogu slobodno da kažem da mi je odrastanjem usađena neka odgovornost. dovoljno o meni.
evo sad ova ista osoba zbog koje pokrenuh temu.
ispratih taj dio školovanja. studiranje više godina nego što treba, skoro do 30te godine, a nije medicina. u tim godinama, niko nikad pritisak nije vršio tipa: zašto se to ne završava, zašto to toliko dugo traje nego, naprotiv, kako je njoj teško, kako putuje, kako ima debele knjige, kao da nikad niko nije studirao. kad je ta osoba završila fakultet, zauzela je stav: e, ja svoje odradih, nađite mi posao. ja se ne sjećam da je aplicirala na jedan jedini. sjedi se kući i priča se kako se ne može naći posao. kad joj se govorilo da pored 2 računara sjedne i nauči nešto jer će joj trebat, to do mozga nije dopiralo, jer kome to još treba? i tako se sjedjelo doma i kukalo se kako nema posla. kad se našao posao, trajao je koliko je trajao, kuća pos'o, pos'o kuća. i onda opet bez posla i onda opet nema. i svako svoj posao.
onda dođeš u situaciju da za drugog kopaš ima li đe da se radi, da kucaš cv i šalješ mailove. pa onda dođe neki projekat koji opet mora da se kuca na računaru, a koji TI moraš otkucat, jer ona ne umije i NEĆE da uči sama. i kad budeš spriječen jedan dan da ne dođeš i otkucaš, zauzvrat dobiješ ljutnju. ta spriječenost je jedini razlog što danas ta osoba zna da barata računarom. znam da zvuči smiješno u 21. vijeku ne znati te stvati, ali da neko živi u prošlom vremenu i ne prihvata da se vremena mijenjaju, da se sve mijenja i da ti moraš da se mijenjaš i prilagođavaš svemu oko sebe.
meni je jasno da smo svi različiti. stavovi, mogu da se prihvate ili ne i tu nema filozofije.
da me ne shvatiš pogrešno, znam da je depresija teška, ali iz mog ugla, ovo meni ne liči na to... ili bi u ovom momentu više voljela da to nije to.
jer da se neko lomi čitavog života oko tebe, ti nemaš problema nikakvih i padneš u depresiju zbog? kako ti kažeš nema "samopoštovanje". kako neko ko nema samopoštovanje može da završi fakultet, da smatra da mora da dobije veću ocjenu ili sl? kako neko ko nema samopoštovanje može da odgvori na peckanje suprotnog pola, recimo? kako može da bude društven kad se zaposli (dok je na poslu), kad ode na ljetovanje recimo u grčku i tamo upozna nekog i lijepo se provede? kako sve to može neko ko je depresiji?
iz mog ugla i mog odrastanja, meni je nelogično da neko ima 30+ i da mu se postavlja da jede svaki obrok, da mu se skuplja veš na pranje?
evo ne znam, možda sam ja u depresiji, možda meni treba pomoć.
(sve ti eb, ovo mi je najduži post za skoro 5god)
Bookmarks