odredice to vjestak u 5-7 km odstupanja. ne brinite.
Upravo tako, zbog načina rasipanja sile udara na strukturu kabine... Imaš u Americi na crash testovima upravo "small overlap" pa pogledaj kako to izgleda...
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
odredice to vjestak u 5-7 km odstupanja. ne brinite.
f6
Sad htjedoh da napisem. Cak ima i na mythbustersima ovo kako izgleda. Mislim da se zove headon collision ili nesto tako.
Podletio je ivicim pod branik kamiona, amortizer i vjesanje je popucalo i nista ne zaustavlja vise do vozacke kabine.
Da fabija vjerovao ili ne, brzina je ona koju ima vozilo koje se krece brze. Ne sabiraju se
Uvece u tunelu nema semafora, obje trake su savrseno ciste, asfalt je nov. Radi se sad smao oplata tunela.
Teorija i praksa nije isto... To o čemu pričaš ima malo dodirnih tačaka sa ovim slučajem, kao i onaj klip što si postavio... Da su udarili frontalno u nepokretni zid vjerovatno bi auto bilo slično spakovano... Intuitivan si i odlično se služiš logikom, pa ti neće biti teško da zaključiš zašto je to tako...
Tačno tako... Radi se i rasvjeta čini mi se, jedan dio je puno bolje osvjetljen nego ranije...
#fakenews
e onda ako je tako, ko zna koliko je vozio kad nije uspio da izbjegne kontakt...
e sad, ono sto mene interesuje ako se momak kretao od niksica ka PG...kao sto pise.... brzina bi trebalo da ga izbaci prema zidu tunela a ne pod kamion.... jer je u tunelu lagana lijeva krivina kad se ide iz NK... ili je covjek zbog velike brzine vozio strogo sredinom, pa onda kad je naisao na tu krivinu kasno primjetio kamion.... a ko zna...mozda se i vozace kamiona opustio...pa i on gazio liniju.... u svakom slucaju brzina je uzrok svega....
Nema potrebe za raspravom. Mythbusters headon collision. 2 automobila zakucavaju u zid, jedan pri 50mph drugi pri 100mph.
Poslije toga udar dva automobila pri 50mph oba se krecu. Steta je ista kao kod udara u zid pri 50mph
Koliko krvi na vozacevo sjediste, lose mi je i kad ovo gledam...
"LIFE IS ABOUT PASSIONS. THANK YOU FOR SHARING MINE." - Michael Schumacher
Pa kad razmislis nije to toliko razlicito. Ti ides logikom da ako ides 120kmh i udaris od pozadi vozilo koje se krece 60kmh da je tvoja brzina udara samo 60 kmh, ali nije. Udes na vozilu ce da bude kao da si ga raspalio pri 120kmh a vozilo stoji
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
odgledah klip, i pogrijesio sto se tice stete na autu, steta ce biti ista, jer 2 ucesnika u udesu dijele stetu, ali ostaje da sto eje veca brzina ucesnika u udesu SILINA udarca se povecava, sto je i logicno i ne moze bit da nije tako.
istrajan budi.
Pitanje:
Situacija 1.
Dva auta idu jedan prema drugom po 100 kmh.
Situacija 2.
Auto A ide 100 kmh. Auto B ide ispred njega u istom smjeru 50 kmh.
Situacija 3.
Auto A ide 100 kmh i udari u parkirano vozilo B.
Da li su iste sile udara?
sve sto je logicno nije uvijek i tacno - to su nas nekad u vojsku ucili![]()
Fabia - upravo tako, kod sudara 2 pokretna objekta oba ce djelovati jedno na drugo, ali ce 'provladati' sila jacega... to je, laicki receno 'efekat odbijanja'
Iz istih razloga se izbacuju betonske ograde i pregrade na putevima dje je god to moguce, jer beton ne moze da apsorbuje silu udara (nije 'elastican' dovoljno) jec istu vrati nazad autu i ono se odbije nazad u put... za razliku od bankina koje raporede tu silu i auto obicno nastavi da se krece duz bankine...
naravno, i od bankine se auto moze odbiti nazad, ali su to rijetki slucajevi
Naravno da ne. Sile se sabiraju.
S1 = najveca sila
S2 = najmanja sila
TAKUMI
1,3,2 po nekoj logici.
neki stari htc
Eo vam onaj Merc. Nedje kod Mostara je ovo, nije nas.
![]()
Slazem se.
Nisam znao da u Crnoj Goori postoji ovolko saobraćajnih vještaka... Baš mi je drago kad vidim kolko se razumijete u vještačenje saobraćajnih nezgoda.
There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)
Bookmarks