View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 98 of 165 FirstFirst ... 4888949596979899100101102108148 ... LastLast
Results 2,426 to 2,450 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    1,569
    Thanks Thanks Received 
    2,182
    Thanked in
    1,045 Posts

sad gledam ovu sliku s bilborda na sajtu vijesti(konacno velika slika),vidim stavili su naciste i nato u isti kos hahah.znaci cijela je evropa naci/fasisticka,dok je rusija ovamo sama protiv tih uzasnih zloca.hebem ti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by AdO_pG View Post
    kad si vec tu El Re,htio bih ti postaviti pitanje o kojem razmisljam vec neko vrijeme poslije ovog rata u ukrajini.

kolika je mogucnost da nije slucajnost to sto su rusi uleceli sa ka
    pitalom od kad smo se osamostalili,a neki od njih su "dobri" i s putinom. unaprijed hvala na odgovoru,mislim da nema boljeg sagovornika na forumu koji bi to onako objektivno sagledao
    To nije nimalo slučajno. Rusi su na vrijeme razumjeli da se nezavisnost CG (u vremenu kad se to događalo) ne može spriječiti. A kad je već tako odlučili su se prilagoditi i ispitati da li u crnogorskoj vlasti mogu imati solidnog partnera za svoje interese. Đukanović je ovo zanimanje dočekao oduševljeno, jer je procjenjivao da bi mu to pomoglo da smanji zavisnost od Zapada (posebno od iritantnih zahtjeva da demokratizuje zemlju i obračuna se sa organizovanim kriminalom) i ujedno dobije ogroman novac od Kremlja koji bi mu pomogao da u nezavidnoj ekonomskoj situaciji osnaži ekonomiju zemlje i kupuje socijalni mir. Rusi su počeli novac ubrizgavati i koju godinu prije 2005., no ta je godina prelomna jer je od tada njegova količina postala enormna. Sve je krenulo tako da je Kremlj bio zadovoljan pa je čak Rusija bila 3. koja je priznala nezavisnost CG. No, na sastanku u Sočiju 2006. Putin je već otvoreno saopštio Đukanoviću da je vrijednost kapitala koji je upumpan iz Rusije u CG dostigla oko 2. milijarde dolara. Svakom je bilo jasno da će Putin (kad-tad) tražiti nešto zauzvrat. I to ne bilo što, već srazmjerno značaju njegove "investicije". Nimalno slučajno kažem "njegove" jer je velika većina tog novca zapravo novac ruske države koji je formalno u posjedu ruskih oligarha a koji se kreće i pokreće shodno smjernicama iz Putinovog kabineta.

Svi znamo što se dalje dešavalo i kako se na duže staze pokazao poguban taj aranžman. Sve što su započeli sa Rusima završilo je naopako i na grbaču naroda. Na kraju se dogodila i famozna nacionalizacija KAP-a: Ta nacionalizacija bila je u očima Putina kap koja je prelila čašu. No, i tada je Putin (suočen sa problemima u odnosima sa Zapadom i problemima svog štićenika u Siriji) bio spreman Đukanoviću dati još jednu šansu. Svi znate da mu je početkom prošle godine tražio slobodan pristup crnogorskim lukama za ruske ratne i druge brodove kako bi isti u njima mogli dobiti logističke servise. Vlada (čitaj: Đukanović) odgovorila je negativno na te zahtjeve, ali je i dalje željela uvjeriti Kremlj da u njima imaju potencijalnog partnera, te da svakako neće dirati u ruske finansijske interese koji se nalaze na drugim mjestima u CG. Dakle, van KAP-a. A njih je (još uvijek) mnogo.

Koliko su žilave te veze meni su krajnje indikativna 2 primjera. Gotovo niko u CG nije htio javno prokomentarisati da su 2 najpouzdanija Putinova prijatelja sa Zapada na svom putu u posjetu ruskom diktatoru, gle čuda, dan ranije svratili i boravili upravo u Crnoj Gori. I "odmetnuti" francuski glumac Žerar Depardje, i američka zvijezda "B" filmova Stiven Sigal. Puka slučajnost?...Taman posla.

(dan prije..)

(dan poslije...)

(dan prije...)

(dan poslije...)

Jako je zanimljivo da je Žerar Depardje odmah nakon posjete Crnoj Gori kupio veliku plantažu vinograda na okupiranom Krimu, dok je Sigal (koji je ujedno i muzičar) održao dobrotvorni koncert (takođe na Krimu) na kom se prikupljao novac za pomoć tkz. "Donjeckoj i Luganskoj republici".

Poslovni interesi vrha vlasti i ljudi oko Kremlja i dalje su jako snažni i vitalni. Tu treba tražiti razloge jako čudne i na oko teško razumljive politike aktuelne vlasti prema Rusiji i njene potrebe da po svaku cijenu ne prekine veze sa Kremljom, pa čak i ukoliko bi to moglo da ugrozi vitalni nacionalni interes članstva Crne Gore u NATO.
    Last edited by El Re; 30-04-15 at 01:04.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Мало је чудно што Равногорци, поготово ови из ЦГ, чији су идеолози заједно са Усташама и Њемцима бјежали кроз Словенију, данас прослављају 9. мај.
    И онда кад размислимо, долазимо до закључка да њих не занима 9. мај, и право значење тог празника, већ желе да се декларишу као подржаваоци званичне политике Русије, која овај празник жели да искористи, са правом, за личну промоцију.

И ту се онда поставља питање: Јесте ли ви за неутралност или економски и војни савез са РФ?
    Одговор се сам намеће.
    A nije li čudno da komunisti trče Zapadu?
    Mada razumijem ih donekle, ko ne bi volio pare u svoj džep jel?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Protiv sam ulaska u NATO zato sto ulazak znaci ocuvanje postojeceg stanja u zemlji.Standard ce nam ostati isti,drzavni organi ostaju korumpirani a drzava je daleko od pravne.Bogati Zapad nam ne zeli finansijski pomoci vec nas zeli iskoristiti da bi Rusima uzeli potencijalnu bazu na Jadranu.

Zapad podrzava i doveo je ovu korumpiranu vlast koja je kriva za glad,mali standard i porast kriminala.U Crnoj Gori nema slobode govora i vlada cenzura kao iz doba komunizma.Osim Vijesti,svi mediji,portali i forumi imaju strogu cenzuru.U Crnoj Gori je prisutan medijski mrak.To nam je zapad donio.
    Last edited by Harry_Kane; 30-04-15 at 06:53.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by AdO_pG View Post
    shvatam ja da oni to rade da bi naveli narod da bude protiv nato-a,a po cijem nalogu to rade,vidjecemo.valjda ce se oglasiti i druga strana.

ono sto im ide u
    prilog jeste sto je ovaj narod zaveden tom pricom i dovoljno je da osoba koja nije ni za ni protiv nato-a,kad vidi ove tekstove odma klizi prema onome sto oni zagovaraju,a pritom nema nekih osnova za to,no ajde sad.
    Quote Originally Posted by Harry_Kane View Post
    Protiv sam ulaska u NATO zato sto ulazak znaci ocuvanje postojeceg stanja u zemlji.Standard ce nam ostati isti,drzavni organi ostaju korumpirani a drzava je daleko od pravne.Bogati Zapad nam ne zeli finansijski pomoci vec nas zeli iskoristiti da bi Rusima uzeli potencijalnu bazu na Jadranu.

Zapad podrzava i doveo je ovu korumpiranu vlast koja je kriva za glad,mali standard i porast kriminala.U Crnoj Gori nema slobode govora i vlada cenzura kao iz doba komunizma.Osim Vijesti,svi mediji,portali i forumi imaju strogu cenzuru.U Crnoj Gori je prisutan medijski mrak.To nam je zapad donio.
    E bogami, ni ti ne vjerujes u to sto pricas. Inace ne bi imao potrebu da svojim razmisljanjima napadas cinjenice koje ti iznosimo.
    Ma šta da stvorim, i ma kako voleo ono što stvorim – ubrzo moram da postanem protivnikom tome..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Here To Help View Post
    E bogami, ni ti ne vjerujes u to sto pricas. Inace ne bi imao potrebu da svojim razmisljanjima napadas cinjenice koje ti iznosimo.
    Mozda ti zivis dobro,zaradjujes 600,700e mjesecno i nemas potrebu da mijenjas stvari. Odgovara ti postojece stanje.Ja zaradjujem 280e mjesecno zahvaljujuci vlastima koje je doveo Zapad,koji je glavni krivac zbog ovakvog stanja u zemlji.Kriminalci vode glavnu rijec i bahate se sa skupim autima,uzivaju i oni su elita.Ubijaju se ljudi,zaposljava se po partijskoj liniji a polovina stanovnistva je siromasno.

Ulazak u NATO znaci ocuvanje postojeceg stanja zato sto je Amerika dovela DPS i SDP na vlast. I podrzava ih na svakim izborima.Ipak ja tebe razumijem sto se zalazes za ulazak,ali razumi i ti mene.Ti sigurno odlicno zaradjujes,vlast te ubacila na neko placeno i dobro radnom mjesto.Zasto bi se zalagao za promjene? Naravno da ces podrzati NATO koji ce ti ocuvati privilegije.

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    697
    Thanked in
    379 Posts

Рује психотроничним оружјем окренуле Лукашенка за 180 степени!!!

Након све отворенијег и оку минуциозних аналитичара из блогосфере све уочљивијег раскола на линији Минск-Кремљ уследио невјероватан заокрет:

„Ми смо били са Русијом заједно досад, а бићемо и заувек. Господо, сви нека знају: ако се нешто, не дај Боже, догоди, ми ћемо бити раме уз раме са Русијом. Она је наш савезник”

саопштио је предсједник Бјелорусије амбама земаља западног лагера!

Индикативно је да западне обавјештајне агенције децидно одбијају да потврде сензационалистичке наслове из жуте штампе о примјени оружја последње генерације тврдећи да Русију дијеле деценије од примјене тако софистицираног оруђа и,између редова,сугериш да је много вјероватније подметање брата близанца мање познатог свјетској јавности,Лулашенка,од стране руских тајних,да не могу бити тајније,служби.

ЛоЛ

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Obratite pažnju na taj pogled pun religiozne idolatrije. Gleda u njega ko u Isusa...
    Izgleda da se jedva savladao da ne klekne pred slikom.

Meni je ovo tragi-komično. Umalo ne padoh sa stolice.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Greska
    Last edited by Here To Help; 30-04-15 at 09:53.
    Ma šta da stvorim, i ma kako voleo ono što stvorim – ubrzo moram da postanem protivnikom tome..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Državni organi provjeravaju da li "curi" iz Savjeta za NATO

Preliminarna istraga povodom objavljivanja povjerljivih dokumenata iz crnogorskih ambasada u Briselu i Vašingtonu privodi se kraju, a državni organi i Agencija za nacionalnu bezbjednost provjeravaju sumnje da li su depeše procurele iz Savjeta za članstva u NATO. Izvor Pobjede blizak istrazi kazao je da je istragom sužen potencijalni krug ljudi za koje se sumnja da su interna dokumenta mogli direktno ili preko posrednika dostavljati "zainteresovanim“ stranama.
    Iz istrage su isključeni kabineti predsjednika države, Vlade i Skupštine, a provjeravaju se drugi subjekti koji bi mogli biti bliski stranim obavještajnim službama rekao je izvor iz istrage.
    Sagovornik Pobjede apsolutno isključuje tezu, koja se mogla pročitati u određenim medijima, da je politički obračun u vrhu DPS-a moguća pozadina čitave priče.
    Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić je povodom njihovog objavljivanja tražio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnog sektora. Zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata pokrenuta je i istraga, u koju se uključila i Agencija za nacionalnu bezbjednost.
    Savjet za članstvo u NATO je sedamnaestočlano tijelo, koje je formirano u martu 2013. godine i čiji zadatak je razmatranje, predlaganje i koordinacija političkih, vojnih, pravnih, finansijskih i drugih stručnih aktivnosti državnih organa Crne Gore u okviru programa NATO sa Crnom Gorom. Njegovi članovi su premijer Milo Đukanović, koji je i predsjednik Savjeta, šef diplomatije Lukšić, potpredsjednik Vlade Duško Marković, ministri Zoran Pažin, Raško Konjević, Milica Pejanović-Đurišić, Radoje Zugić, viceadmiral Dragan Samardžić, predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić.
    Članovi Savjeta su i šef policije Slavko Stojanović, v.d. šefa ANB-a Dejan Peruničić, savjetnik predsjednika države Veselin Veljović, direktor "Uprave carina" Vladan Joković, pomoćnik ministra odbrane Ivan Mašulović, sekretarka Sekretarijata za zakonodavstvo Dušanka Jauković, savjetnik premijera Milan Roćen, šef Đukanovićevog kabineta Rajko Kovačević i nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević.
    Pristup internim dokumentima su najvjerovatnije imali i šefovi kabineta pomenutih funkcionera, tako da je prilično širok krug ljudi koji su posjedovali depeše.
    Nakon pokretanja istrage, izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić, medijima je poslao saopštenje u kojem tvrdi da je on listu Dan dostavio diplomatske depeše. Dokumenta je, kako je naveo u saopštenju za medije, dobio od nekoliko izvora, iz ANB-a, Savjeta za NATO i iz Vlade.
    Lukšić je ranije novinarima rekao da objavljivanje depeša "nije neka afera" i da je dao instrukciju ambasadama Crne Gore u Berlinu i Vašingtonu da kontaktiraju diplomatske službe SAD i Njemačke.

---------------------------------------------------------------------------

Kakva cirkusijada...Ovo je tužno na kakve grane su doveli državu. Potpuno izopačen red poteza.
    Prvo i osnovno, kao u svakoj civilizovanoj zemlji, trebalo je poći u "Dan", zabraniti ili onemogućiti izlaženje lista dok se ne predaju svi materijali i utvrde odgovorni, a samog Markovića trebalo je povesti u prijateljsku šetnju. Izleti u prirodu, tamo đe ljudi ne remete njen mir, su uvijek bili najdjelotvorniji. Neka mjesta su bila omiljena. Poput močvarnih obala Skadarskog jezera noću, ili nad kosorskim škripama u Kučima. Nije bilo potrebe ni tući, ni prijetiti. Ljudi u netaknutoj prirodi dobiju nevjerovatnu inspiraciju da se ispovijede. Čudo je svjež vazduh...Pročišćava um i tijelo...Eto,...vjerujte mi na riječ da bi meni Marković kao najrođenijem rekao odakle mu materijali. Ne bi se nas dvojica zadržali ni pola sata.
    Ali mi nemamo više ni ozbiljnu državu, ni ozbiljnu službu. Nekad, ne tako davno, smo imali. Kakvih je tu ljudi bilo. Rado bih naveo imena nekih načelnika uprava SDB ali ne bi bilo u redu. Mnogi od njih su pomrli ili su zgodno udaljeni iz službe čim je Joković počeo da je "modernizuje". Eto, bilo spominjalo se...
    Last edited by El Re; 30-04-15 at 10:39.

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

Prvo i osnovno, kao u svakoj civilizovanoj zemlji, trebalo je poći u "Dan", zabraniti ili onemogućiti izlaženje lista dok se ne predaju svi materijali i utvrde odgovorni, a samog Markovića trebalo je povesti u prijateljsku šetnju. Izleti u prirodu, tamo đe ljudi ne remete njen mir, su uvijek bili najdjelotvorniji. Neka mjesta su bila omiljena. Poput močvarnih obala Skadarskog jezera noću, ili nad kosorskim škripama u Kučima. Nije bilo potrebe ni tući, ni prijetiti. Ljudi u netaknutoj prirodi dobiju nevjerovatnu inspiraciju da se ispovijede. Čudo je svjež vazduh...Pročišćava um i tijelo...Eto,...vjerujte mi na riječ da bi meni Marković kao najrođenijem rekao odakle mu materijali. Ne bi se nas dvojica zadržali ni pola sata.
    Ali mi nemamo više ni ozbiljnu državu, ni ozbiljnu službu. Nekad, ne tako davno, smo imali. Kakvih je tu ljudi bilo. Rado bih naveo imena nekih načelnika uprava SDB ali ne bi bilo u redu. Mnogi od njih su pomrli ili su zgodno udaljeni iz službe čim je Joković počeo da je "modernizuje". Eto, bilo spominjalo se...
    kojeg Markovića?
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    776
    Thanks Thanks Received 
    128
    Thanked in
    67 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    kojeg Markovića?
    Markovic direktor Dana.
    Lezalo po zatvora, na sve spremno, sve probalo, na sve nauceno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

@Harry Kane

Sad bih ja trebao tebi da objasnim sve ko sam, sto sam, dje radim i koliko primam. Ali i to da uradim, ne bih te uvjerio... Uvjerilo bi te da pocnes da citas, razmisljas, radis, skolujes se, usavrsavas. Da uradiš nešto ZA SEBE pa da onda gledaš imaš li što da kažeš protiv nekog drugog. Da budeš odgovoran prema sebi, pa kad sve što je do tebe uradiš i ne uspiješ, da razmisliš šta ne radiš kako treba i opet pokušaš. Ne da se sakriješ od samog sebe iza Mila, DPS-a, NATO-a i kažeš - e oni su mi krivi.

Kad taj koncept razmišljanja usvojiš, a neće proći puno vremena do tad, shvatićeš i zašto sam ja sve to što ti smatraš da sam. I zašto ja, naprotiv tvome mišljenju, želim promjene. I zašto ti, naprotiv svoje iluzije, nisi za promjene. Dok god ne počneš da radiš na sebi, ti ćeš braniti ovaj sistem bolje od ikakvog operativca ANB-a, jer će za tebe uvijek postojati vlast kao nešto što te kontroliše, plaši, daje i uzima.Postojaće Milo i DPS koji tebi ne daju da ustaneš iz kreveta. Postojaće svjetska zavjera da ti ne primaš više od 280 eura, a da Albanci uzmu Kosovo da tamo jedu srpske bebe. A kad počneš da radiš na sebi, vidjećeš da je Mila zapravo strah od tebe, da je DPS zapravo jedna uplašena gomilica, i da tebi ne treba niko od njih. Da ti treba samo država i vlast koja će čuvati onaj tvoj rad na sebi. I to ćeš tražiti i pronaći... Ali ne u Rusiji, ne u Kini, ne u Iranu i ne u Sjevernoj Koreji.

Thanks Thanks Given 
    2,543
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

...Ovo je tužno na kakve grane su doveli državu. Potpuno izopačen red poteza.
    ...
    Ja, jednostavno, ne vjerujem da je neki "činovnik" toliko drzak, ujedno i lud, a nadasve glup da vjeruje kako se ne može otkriti njegovo djelovanje!
    Ne bi me iznenadilo da se zna odakle informacija Danu, a mora da se ćuti?

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

To sa kačenjem glavaša na zidove nije ništa neuobičajno i usko vezano za Mila, Moma i Putina.

Npr,
    US ambasada u Londonu

Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Here To Help View Post
    A kad počneš da radiš na sebi, vidjećeš da je Mila zapravo strah od tebe, da je DPS zapravo jedna uplašena gomilica
    Sci-fi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne pratim geopolitiku, ali mislim da bi i laiku trebalo da je jasno da se u CG nesto iza brda valja, a to nesto je sukob SAD-RUS, koji se dosad odvijao nekako u dubini, iz drugog plana, a odskoro sve vise dospijeva u krupni plan pa sad rusko-crnogorsko-americke odnose razmatraju svi, ne samo politicki subjekti nego cak i domacice u bezazlenim trac partijama. U vazduhu se dobrano moze namirisati napeto iscekivanje progresije sukoba. Kao sto se ovaj nesretni crnogorski narod prije 9 godina opredjeljivao izmedju DA i NE, tako je danas pred nama i medju nama drugo poluvrijeme te utakmice u kojoj opet treba birati izmedju NATO-a (SAD) i Rusije.

''Hvala Bogu'', nismo neka preinteligentna cvecka od naroda, stoga se i nalazimo tu dje smo, dosta daleko od civilizovanog svijeta. Povise je pogubnih karakternih crta u genima naseg naroda, a svakako jedna od najopasnijih jeste nehajnost, posledicno udruzena sa zaboravnoscu. Posto smo nacionalno slabo osvijescen narod, kojem je mrsko misliti svojom, pa cesto misli tudojm glavom, i kojem je draze poginut za gospodara nego bit gospodar, precesto nam se desava da uopste ne mislimo o trenutnoj situaciji u kojoj se nadjemo, jos manje o svojoj buducnosti, a ne daj Boze greskama iz proslosti. Koliko god da volimo da se vracamo u proslost, jos vise nam je milije da cinimo iste greske koje smo nekad vec cinjeli u toj proslosti.

S obzirom da se tokom cijele svoje istorije nalazimo na mjestu sudara istoka i zapada, ne cudi sto se i danasnji sukob moze svesti u taj kontekst. Gradjani Crne Gore, danas se, nazalost, nalaze u situaciji slicnoj kao onoj iz '48 god. Sudbina je tako htjela, a htjeli smo i mi, da sustinski uopste ne odmaknemo od tog doba. Epizodnih 45 jugoslovenskih godina i 25 konsolidujucih, bile su dovoljne samo za to da nas opet dovedu na pocetak. Da nas opet dovedu pred pitanje svih pitanja, na koje smo dovoljno dugo izbjegavali da odgovorimo. SAD - Rusija ?

Dobro znamo sto je NATO i ko su Ameri, ali politika i medjunarodni odnosi nikad nisu bili heklanje ili izvodjenje psa u setnju, nego probadanje raznoraznim iglama i pujdanje pasa na svoje protivnike. U situaciji kad je sva CG kao jedno predgradje LA-a moras se prikloniti jacem i vaznijem igracu na svjetskoj politickoj sceni. Price o suverenitetu ostavite za neki drugi put kad ne budete zivjeli u saci jada.

Ne favorizujuci ni jedne ni druge (mada s Amerima makar znas na cemu si) volio bih zaista, kad bi nekom fantasticnom metodom, neko mogao da mi precizno ukaze na toga mitomana koji zadjenu u Crnu Goru taj baksuzni mit ruskog bratstva i ljubavi. Kladio bih se da taj mit, iako mu mnogi sadrzaj odredjuju kao visevjekovan, nije stariji od 150 godina. Isto tako bih se mogao zaklet da 90 % proruski orjentisane domace populacije ne bi umjelo nabrojat 6 ruskih gradova, da ne recem 6 ruskih pisaca, kompozitora, slikara ili eto 6 ruskih aviona.

Cijenim da se uobicajeni tok misli pomenute grupacije odvija baratajuci sledecim motivima: Majka Rusija, braca Rusi, Vladimir Vladimirovic Putin, pokazivanje posla Amerima, Gazda, KGB, Istok, desnica, Sloveni, Pravoslavlje, moskovski patrijarh, Petrovici, Sunce sa Istoka nasa ledja cuva, a kod nekih i nebeski narod, Kosovo, Srbija.
    Mada mi u poslednje vrijeme bivaju jasniji njeno porijeklo i uzroci, i dalje se cudim svrsi pojave koju sam poceo da primjecujem cak i dosta prije desavanja u Ukrajini - Rasirena upotreba ruske ikonografije i heraldike medju crnogorskom omladinom. Ne mogu a da se ne zapitam - Sto ce prosjecnom cg momku starosti 20-25 godina ruska zastava i ruski grbovi kao profilne slike na fb-u ili pozadine na telefonskom ekranu? Ili drzanje Putina na profil?
    Ko su ti prijatelji i braca sa istoka, koji ce se kao Marko Kraljevic pojaviti kad bude najpotrebnije da nas sve spasu od kandzi neprijateljskih demonskih sila sa zapada? Odeljenje za bajke ocigledno dobro radi.

Valjalo bi da se pojedini, a bojim se da je ustvari u pitanju vecina, ostave Rusije, i pocnu da misle svojom glavom; da se puste ruskijeh daljina no da malo gledaju svoje dvoriste; da shvate da nema prijatelja na medjunarodnoj sceni, da kad ti neki lider izjavi prijateljstvo ustvari ti porucuje: ''Nalazis se u mojoj interesnoj sferi''; da ne prave one iste greske zbog kojih smo vec nekoliko puta ginuli, nego da malo ukljuce svoju glavu, jer ce (Ne daj Boze, a bogomi se bojim) vrlo lako, upravo te nase glave biti u pitanju u vremenu koje dolazi.

Nisam vican fotosopu ali sam uspio da ''iscrtam'' jedan skroman, uopsten ali slikovit prikaz trenutne preraspodjele snaga u okruzenju. Dobro je nekad i crtati jer ima dosta ljudi kojima vizuelno ucenje bolje ide od ruke.

U situaciji u kojoj je 7 od 12 balkanskih drzava vec u NATO-u, a jos 2 (ne racunajuci CG ) su kandidati za clanstvo, gdje imate Bosnu i Kosovo kao dva americka protektorata na Balkanu, NATO pojas zatvara Madjarska i ostavlja Crnu Goru i Srbiju kao jedno usamljeno ostrvo u NATO /SAD okeanu. Makedonija je manje bitna, jer je ionako kandidat za clanstvo, a opterecena je albanskim pretenzijama. Naravno to bi moglo prouzrokovati ruski odgovor ali u svakom slucaju sto Amer zapocne ne ostavlja nedovrseno. A i milije mi je svoje dvoristte.

Zar mislite da u srcu stoprocentno natovskog Mediterana, ova nasa Crna Gora moze zavrsiti bilo gdje osim u istom tom NATO-u? Jedina alternativna solucija je da zavrsi utopljena u neki drugi medjunarodni subjekt, sto je, nadam se, ruzna proslost.
    Sa druge strane, takodje se treba zapitati da li ce Putin tako lako prepustiti jedini interesni polozaj koji mu je ostao na raspolaganju na Balkanu? Misli se i na Srbiju i na Crnu Goru a posebno na ovu potonju koja mu je mozda jos i vaznija. Jer nije bitna velicina, bitan je polozaj.
    Naravno da nece, nego ce se krvnicki boriti svim sredstvima da zadrzi Crnu Goru pod svojim komandom. Izgubi li Putin Crnu Goru, sto se cini neminovnim, Rusija ce izgubiti kompletno balkansko poluostrvo, na duzi period. Srbija ce kad tad uplivati u NATO more.

Ovaj sukob se moze posmatrati i sa sledeceg aspekta: Ili ce aktuelni srbijanski vlastodrsci zaista od bivsih cetnika postati najveci europejci i definitivno uvesti zemlju u EU; a kako ce se to objasniti Putinu i svom narodu, to vec oni znaju;
    ili ce se Crna Gora i Srbija jos vise udaljiti, sto je proces koji je neminovno postojao i trajao od referenduma pa do unazad 3 godine, kad se zaustavio i polako krenuo u suprotnom smjeru. U svakom slucaju, radi se o konacnom dokusurivanju srpskih hegemonistickih ambicija. Time se izmedju ostalog zeli i oslabiti ruski uticaj na Balkanu na nacin sto ce se njenom glavnom osloncu oduzeti nadredjena uloga.
    Samo od nase vlasti zavisi koliko ce trajati i kako ce se odvijati ta igra Crne Gore i Srbije odnosno balansiranje izmedju SAD i Rusije.

Moram priznati da su u nasoj vlasti vrlo vjesti mangupi, lukaviji nego sto mnogi misle, i da iako su skloni pretjerivanju u sopstvenoj ambiciji i samopouzdanju, imam osjecaj da imaju sigurno vise manevarskog prostora nego sto se cini.
    Medjutim, ne moze se dozivotno sjedjeti na dvije stolice. U jednom momentu su morali, voljno ili nevoljno da se okrenu Zapadu.

Dobro vece draga publiko, ja samo necu trositi reci na ove flamingose.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nekoliko je skorasnjih indikativnih momenata.
    Pocev od Minhenske konferencije o bezbjednosti iz februara, gdje se Milo sastao sa svima redom od Bajdena, Merkelove, Stoltenberga, i ne znam s kim sve ne, a posebno nezvanicno, otada, prakticno svaki drugi dan on, ili prima nekog ili ide u neku posjetu da razgovaraju o NATO integeracijama. Cak i onome koji samo pogleda vijesti i ne prati nista drugo, kolicina te vrste aktivnosti sugerise da se priprema teren i obezbjedjuje podrska za nesto sto ce da uslijedi.

Jos jedan preloman momenat bilo je izvjestavanje o ubistvu Njemcova. Nije da redovno pratim informativne emisije ali tada sam prvi put cuo da se na javnom servisu, ciji su dotadasnji dnevnici obilovali iskljucivo proputinovskom retorikom, upotrebljavaju rijeci tipa: diktator, nedemokratski, kriza itd u kontekstu Vladimira Putina. Isprva stidljivo, prenoseci iz usta nekog treceg a kasnije i poptuno neposredno iz kuhinje javnog servisa.
    Otprilike bas u to vrijeme pocinje vjestacka, agresivna i okasnjela kampanja za NATO, koja cesto djeluje kao neefikasna, katkad i kontraproduktivna, predstavljajuci gradjanima da je dovoljno uci u NATO i momentalno ce vam stici nesto zensko da se zanimate, dvoje djece, familija, posao, stan i trpeza puna hrane. Na kraju krajeva, mozda vlast i zna sto cini, dajuci u kadar ono za cim vecina stanovnistva zudi, ali, ako diskutujemo na elementarno ozbiljnijem nivou to je ipak malo potcjenjivacki.

Neodlazak Filipa Vujanovica na proslavu u Moskvi, samo je logicna posledica trenutnih okolnosti u sprovodjenju nove politike drzavne vlasti.
    Ostao sam frapiran Filipovom nelagodom i maltretiranjem od strane medija svih onih dana. Naprosto mi nije bilo jasno da jedan predsjednik drzave nastupi tako neodlucno i bez stava kako je on izgledao u onim momentima. Umjesto da kao predsjednik drzave objasni to sto ima da objasni, bez mnogo natezanja, u tri recenice; dozvolio je da ga maltene izmaltretira jedna Nevenka Cirovic, cime je samo jasnijom prikazao diskrepansu crnogorskih interesa i ruskih ocekivanja. Na kraju se stekao utisak da bi on rado i isao ali direktiva je direktiva. A ti Filipe objasnjavaj sto i kako.

Zamislite sada Crnu Goru kao mladog, tek punoljetnog momka koji nema nista nego plac. A Rusiju kao stariju gospodju koja tom momku napravi kucu, unese namjestaj, nadje mu posao i pocne da zivi sa njim. I oni sad tako zive zajedno do momenta kad ova momcina pozeli da stariju gospodju izbaci iz kuce, na koju ona misli da polaze pravo, i pocne da zivi sa mladjom silikonkom koja radi u katastar i moze ga ostavit bez te kuce. Neizbjezno je da dodje do svadje i sukoba. A pred tim momkom je onda krupan zadatak. Dobro tamo, dobro ovamo a dobro kod jednoga znaci lose kod drugoga.
    Rusija je vec pocela subverzivne aktivnosti protiv Crne Gore, pripremajuci teren za jedan posredni rat koji ce pokrenuti sa ciljem zadrzavanja Crne Gore kao ''svoje''. Ako Milo Djukanovic uspije da sprijeci gradjanske nemire i da uvede drzavu u NATO bez vecih problema trebu mu odati priznanje kao najvjestijem evropskom politicaru u poslednjih 30-40 godina.

Drzava ima snage da suzbije eventualne nemire a potpomognuta bastionom sa Krusevca to ne dolazi u pitanje. Problem moze nastati u vidu pete kolone. Osim sto je, usudicu se da procijenim, vjerovatno 60% stanovnistva okrenuto Rusiji, makar i polovina naseg sistema bezjednosti saradjuje ili radi za Ruse. Na vlasti je sada odgovornost za to kako da sto bezbolnije izvuce drzavu iz zagrljaja ruske hobotnice u koji ju je ona sama uvela. Diplomatski to nece ice, ti kraci mogu biti presjeceni samo macem.
    Sto se tice domace vladajuce strukture, njima staz i osiguranje uplacuje Zapad i jedino ih oni mogu ostavit bez posla. Crnogorski polupoliticki, opozicioni glumci niti imaju realne apsiracije za vlascu, niti bi bili sposobni da je vrse. Ne vjerujem da oni uopste i zamisljaju da bi krajni ishod nekakvih protesta mogao da bude njihov dolazak na vlast. Oni medju njima koji to misle, u grdnoj su zabludi i njih ce istorija prve pomesti. Crnogorska opozicija bice iskoriscena samo da izazove nemire i pokusa destabilizaciju drzave u cilju da se zadrzi ono sto je vec bespovratno izgubljeno. Ali najgori je poraz bez bitke.

Crnogorska vlast ima odgovornost da sprijeci gradjanski rat i da nas sa sto manje turbulencija uvede u NATO. Mislim da nisu toliko ludi da im se napusta vlast, a ako zele da je i dalje imaju, morace da se pobrinu da ne bude nemira kako zbog fizicke ugrozenosti svoje sopstvene pozicije tako i zbog bezbjednosti gradjana koji ih odrzavaju na vlasti.

Pizdarija je svakim danom izvjesnija. U pamet se braco Crnogorci, ne vjerujte fanaticnim istorijskim lazima i podmetacinama, drzite se svoga, ne ratujte za tudjina, ne volite, majku mu, vise njega od sebe. Oslobodimo se svi zajedno, balasta proslosti, nametnutog bremena podvala i manipulacija, ne budimo moneta za potkusurivanje. Koji oce svatice, koji nece - Vaskrsenja ne biva bez smrti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by TheLucas View Post
    srpskih hegemonistickih ambicija
    Jesi li istoriju učio iz HDZ-ovih čitanki?

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

možda mu je samo đed pričao...
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Trendsetter1 View Post
    Jesi li istoriju učio iz HDZ-ovih čitanki?
    Brzo citas, jos da tako brzo ucis.

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Da li sa autoputem vlada pokušava da zamijeni kapital (Ruski za Kineski) i time koliko toliko ublaži posledice zvaničnog i javnog distanciranja od Kremlja?
    Mada svakako, zadužiše mi i nerođenog unuka.
    A opet, ispada na isto. Mijenjaju jednu za drugu vruću stolicu, a pritom sjedeći i za onom us/nato. S obzirom na pretenzije Kine za svjetskom dominacijom u skorijoj budućnosti, ne bih znao šta da očekujem.. Samo glasno razmišljam.
    Last edited by Zedd; 30-04-15 at 23:27.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    697
    Thanked in
    379 Posts

Quote Originally Posted by TheLucas View Post
    ... volio bih zaista, kad bi nekom fantasticnom metodom, neko mogao da mi precizno ukaze na toga mitomana koji zadjenu u Crnu Goru taj baksuzni mit ruskog bratstva i ljubavi.
    Свети Петар Цетињски?

Онај што је,веле,фантастично река':

„Нека је проклет и онај ко би покушао да нас одврати од верности поштеној и христољубивој Русији, и свако ко би од вас – Црногораца – пошао против Русије – од истог племена и исте вере, да му Бог да да му живом месо отпада од костију и да му нема добра ни у овом, ни и у будућем животу!“

па се,можебит,запатило у прост и неук народ до дана данашњег?

А?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kako je Sveti Petar lepo cepao ekavicu bre

Thanks Thanks Given 
    1,569
    Thanks Thanks Received 
    2,182
    Thanked in
    1,045 Posts

ovo nema veze s vezom.crnogorci se ulaskom u nato ne okrecu protiv rusije naravno,nego protiv putinove politike.rusi ce uvijek biti nama blizak narod.

Page 98 of 165 FirstFirst ... 4888949596979899100101102108148 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)