View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Results 1 to 25 of 4062

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Here To Help View Post
    Pogledajte portal Vijesti, komentare na onu vijest đe ruska čizma (ajde, izvadite faluse i gore-dolje, gore-dolje, taako) gazi NATO. Neshvatljivo mi je urednistvo koje javno propagira, a onda na ovakvim stvarima potpuno ruši podršku učlanjenju.

Nekako sam skeptik kad sve to pogledam. Zapravo pesimista. Jasno je da je podrška niska, to niko ne spori. Jasno je da nećemo ni dobiti poziv ako ostane takva. Jasno je da vlast upravlja nivoom podrške (a nije mi jasno kako to ne kapirate, a onda shvatim da, kad bi svi kapirali, ne bi ni bilo tako ). I nije mi jasno šta planiraju. Da li je očuvanje nezakonito stečene imovine (što bi dobili ako se odalje od integracija), vrijedno života njihove djece sjutra, kojoj oduzimaju istorijsku mogućnost da žive u civilizovanoj demokratiji!?
    Odlično zapažanje HTH,..

vlast ne gubi teren zato što je neprijatelj nadmoćan (srećom još nije dostigao tu snagu), već zato što ga prepušta.
    Da je članstvo u NATO zaista cilj državnog vrha stepen podrške članstvu u NATO dosegao bi i blizu 60% za svega mjesec dana. O još kako postoje metodi. Neki su popularni, neki malo manje, ali svi su zakoniti. Podršku članstvu u NATO mnogo je lakše podići nego što je to bilo ideji obnove nezavisnosti.
    Prosto, zato što je to bezbjednosno pitanje, a svakom su njegovi najdraži, pa i vlastiti završetak leđa ovdje i u slučaju bilo kakve nestabilnosti većina bi ideološke i identitetske razlike bez razmišljanja podredila pitanju vlastite sigurnosti i sigurnosti najmilijih. Strah nema ni vjeru, ni naciju. On je svojstven svakom ljudskom biću.

Zašto onda vlast radi to što radi, odnosno zašto se kocka i pokušava trgovati? Pa nesretni jedino to i znaju. Čitava njihova era je era političkih trgovina. Teško je zaključiti bilo što drugo do da izgleda ovog puta pokušavaju da malo ucjenjuju Vašington i Brisel. To samo pokazuje koliko oni ne razumiju Zapad. Prosto, niti je momenat za to, niti je ovo pitanje takvo da će Vašington i Brisel dozvoliti da se s njim poigrava gomila domaćih mangupa.

Dok ti mangupi otežu i odugovlače ne vide da im izmiče tlo pod nogama. Zapad neće kupovati ni lojalnost jedne Grčke (koja je strateški 20 puta važnija od CG, a kamoli da to učini u našem slučaju. Ne pozicionira li se CG uz Zapad dovoljno jasno i dovoljno na vrijeme i Zapad i Rusija će prije prepustiti da ovđe zaplivamo u krvi nego što će kupovati lojalnost nekakvih lokalnih lidera.

Biću do kraja iskren, mene čitava stvar neodoljivo podsjeća na posljednju godinu Kraljevine Jugoslavije i tumaranje tadašnje Vlade čas na jednu, čas na drugu stranu. Za svo to vrijeme ta Vlada je uvjeravala stanovništvo da će, šta god se desilo, država svakako ostati van sukoba koji je Evropom uveliko već bjesnio, njegovati prijateljske odnose sa svima i fokusirati se na svoj razvoj. Na kraju je bila suočena sa ultimatumima oba bloka. Takvom politikom i jedne i druge je uspjela okrenuti protiv sebe, a rat koji se kao račun za to tumaranje ubrzo zbio u njoj bio je jedan od najkrvavijih na prostoru Evrope i trajao čak i nedjelju duže nego kod ostalih na starom kontinentu.
    Daj Bože da je moje poređenje neumjesno, no neke podudarnosti jednostavno su zapanjujuće.
    I Kraljevina Jugoslavija bila je (baš kao i CG) država puna etničkih i vjerskih antagonizama. Rasulo i one države počelo je penetracijom velikih sila u bezbjednosni aparat i preuzimanjem kontrole nad glavnim medijima u zemlji...Resursi velikih sila već su bili u funkciji, a njihovi simpatizeri već na nogama pripravni da preuzmu svoje uloge. U svom sljepilu Vlada KJ ništa nije vidjela ili željela da vidi. Pozornica sa sukob bila je spremna mnogo prije nego što je velike sile izdalo strpljenje da se natežu sa domaćim Vladama.
    Last edited by El Re; 29-04-15 at 23:35.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)