HK MP5 и HK416 корсите јединице посебних намјена: Планинска чета, Војна Полиција, Извиђачко-обавештајна чета, Поморски одред, а има их и САЈ.
Остатак Војске кристи углавном HK G36, иначе стандардну пушку њемачке војске, али и и старе М70AB код неких позадинских јединица.
Наоружање се мора редовно занављати.То се нажалост 20 година није радило.Калибар 7.62мм је одавно превазиђен и код НАТО-а (5.56мм) али и код Совјета (5.45).
Наша је обавеза да као НАТО чланица имамо НАТО калибар, ради унификације.Додуше многе нове НАТО чланице то још увјек нису сасвим примијениле, већ то иде постепено.Ми смо тај посао углавном завршили.
Што се тиче пушке ТМ4 и пиштоља ТМ9, неколико њих је дато на тестирање САЈ-у, и Војним специјалцима, али до сад није потписан никакав уговор о набавци наоружања, за потребе наше Војске или Полиције.Додуше, чуо сам да се пиштољи извозе у Азију и Јужну Америку.
Власник фабрике се жалио да не може да заокружи производни процес у ЦГ и да повећа производњу због тога што му закон не дозвољава даље инвестиције (то је дијелом и државна фабрика).Закон је коначно промијењен крајем прошле године, па ћемо да видимо.Иначе гро овог HK наоружања је купљен прије отварања фабрике у Мојковцу.
Мислим да није грешка купити добро и поуздано оружје.Увјек сам био присталица квалитета испред квантитета.Наше јединице су професоналне и морају имати све оно што једна мала професионална сила треба да има.
Одбрана кошта, а више се не може глођати оно што нам је Тито оставио, као у Слобово тј. Мирино вријеме.
Треба наставити са опремањем Војске, као и Полиције, и осјећао бих се поносно да једног дана наши војници и полицајци дуже наоружање Made in Montenegro.

Reply With Quote
. Iskreno bih radije vidio Stayer u upotrebi ali za cijenu od oko 2500 usd po komadu oruzija cijena je isuvise velika

Dako krenu i Njemci i Englezi,Rusi gube volju,Krim im na nos izađe.

Bookmarks