View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 53 of 165 FirstFirst ... 34349505152535455565763103153 ... LastLast
Results 1,301 to 1,325 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

Nismo Albanci ali smo isto što i Albanci. .. :=)
    Last edited by mok4; 06-01-15 at 22:02.
    Ad astra.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Tako je ASC.
    Mada priznajem, ja sam zaista do sada vjerovao da nije ostao više niko ko to ne zna. To što se o tome ne govori puno ne znači da trebamo ignorisati nauku i svađati se s njom.

Zanilmljivo je u čitavoj priči to da su mnogo prije naučnih istraživanja (nalizom DNK) upravo srpski naučnici primijetili da se Dinarci (a pogotovo Crnogorci) razlikuju porijeklom od ostalih tkz. "južnih Slovena" (kažem takozvanih jer ni ostali nijesu čisti, ali kod Crnogoraca je razlika baš drastična) i ta svoja istraživanja su publikovali kroz čitav XX vijek.
    Kasnije, gotovo nedavno, nakon što je metoda DNK uzorka otkrivena, (brisom pljuvačke na obodu usne duplje) egzaktno, matematički dokazale ono što su srpski naučnici otkrili proučavajući istoriju, kulturu i običaje Crnogoraca.

Naravno, to je priča o genetskom porijeklu. A genetsko porijeklo samo je jedan od elemenata za nastanak nacije. Nije jedini. A nije čak ni presudan. Zato, ko se želi osjećati drugačije - može za sebe reći i da je po nacionalnosti bilo što. Ipak, krv svoju ne može promijeniti, pa tako ni svoje fiziološke/antropološke karakteristike.

Uzgred, evo je nafta (barel) upravo stigla na 47 $. I dalje pada. Danas je izgubila čitava 2 $ na cijeni, tj., samo na toj razlici Putinu je budžet prazniji za otprilike 4 milijarde dolara.
    Last edited by El Re; 06-01-15 at 18:26.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Prije nekih 10-15 godina procitah 2 knjige od italijanskog autora sa kraja 19og vijeka. Ne mogu da se sjetim imena knjiga, jedna je nesto u stilu Crnogorci i njihove zene, a druga je o Crnogorcima i nasoj istoriji.

Dobro se sjecam da u uvodu pisac navodi da su Crnogorci potomci jednog od Iliriskih plemena Labeata. Tada mi je to bilo tako cudno. Ako je neko citao istu knjigu ili ako se moze sjetiti o kome se radi molim da podijeli.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Dje ga vi odoste. 2006 smo dobili samostalnu drzavu koja je postojala i prije mitomanskih snova o vecem ataru za upravljanje balkanskih vladara, a sve iz perspektive okruzenja i odnosa tadasnjih velikih igraca.
    Danas, a i eto opet je slicna situacija, mi se opet prebrojavamo ko pretpostavljam i tada sto smo.
    Dobro dosli, gradjani ste Crne Gore, po nacionalnosti ste crnogorci, zaboravite propali eksperiment komunizma o nacionalnosti, narodima i narodnostima. To niko ne poznaje osim titovog eksperimenta da balkanske usijane glave nekako pomiri, malo retorikom malo batinama. Sta vam je cukundjed bio mene poprilicno malo zanima, a iz tog razloga nemam zelju da se ukljucujem u etnogenezu balkanskog stanovnistva, a o tome bi se imalo dosta da prica.
    Ponovo se vracamo na nasu najbolju zanimaciju "aktivno cekanje" a u medjuvremenu se posvecujemo omiljenoj aktivnosti bespredmetnih rasprava koje u stvari sluze da(posebno crnogorci dje racunam bukvalno sve koji zive na ovom krsu bez izuzetaka) opravdaju svoje elementarno nepoznavanje svjetskih tokova i lijecenje sopstvene mitomanije o velicini.
    Da vas odmah razocaram, niko nikada nije znao toliko ko smo, danas jos manje i o nama ne prica niko nista osim kad osvanemo u kakvu crnu hroniku. Da pomirim sve, cak ni jedan jako ozbiljan medij kao BBC nije znao(novi mladji urednici koji su propustili nasu zabavu 90tih) gdje se nalazi srbija u vrijeme najvecih poplava na balkanu. Toliko

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Evo još jedna udarna vijest koja upravo obilazi svijet:

Ruski premijer Dimitrij Medvjedev izdao je naredbu nadležnim zdravstvenim ustanovama da urgentno počnu sa skladištenjem obaveznih rezervi ljekova i sirovina za njihovu izradu, obzirom da će iste zBog problema sa rubljom koja stalno gubi na vrijednosti, zBog problema oko uvoza uzrokovanih sankcijama i zBog povećane potražnje stanovništva biti sve teže nabavljati iz inostranstva.

Zaista kao da neko prikazuje isti fim koji sam gledao 1992. u Srbiji....Nevjerovatno.
    Last edited by El Re; 06-01-15 at 19:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

autor je Jakov Ćudina a Istoriju Crne Gore je objavio 1882. godine.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Default Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Ne nuzno i losa stvar El, da ti koji upravljaju tom drzavom imaju ikakvu viziju o formiranju samoodrzive proizvodnje, jer imaju dosta veliko trziste da je isplativo pokrenuti proizvodnju, a kinezi su iskopirali svaku mogucu tehnologiju u svijetu koju su mogli da vide ili ukradu.
    Da se osvrnem na tvoje pominjanje drzavne tv.
    Mislim da to nije bas naivno i djeluje mi onako bas proracunato. Podsjeticu te El da je premijer izjavio krajem prosle godine da bi evropa trebala da malo odrijesi kesu(malo vise) da se ne bi desilo da ruski novac okrene politiku ka istoku. S obzirom da je prica o crkvama malo izraubovana, ali da je koncept za prosjecnu domacicu sa zagorica u pauzama turskih/inih serija, vise nego uspjesan, imamo novu zanimaciju za podjele uz nedeljni rucak.
    S obzirom da je opozicija ovu igru naivno progutala i krenula u otvorenu propagandu nas i rusa 300 miliona, Premijer dobija na znacaju u ocima Brisela, a posebno kod americke administracije pluseve za trud. Nato je vec rekao da se vladavina prava i slicne stvari nece gledati jer ce to da se regulise pristupanjem EU, dok se vec stidljivo ublazavaju ocjene pristupnih pregovora. Jos ako koja para kapne, eto srece.
    Cim dobijemo pristupnicu za nato, eto ti vanrednih izbora, a tada ce da te iznenadi nagli zaokret izvjestavanja drzavnih medija.
    Uffff, ne valja. Postali su toliko prozirni

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Analiza DNK koja se prenosi isključivo po muškoj ili isključivo po ženskoj liniji nam može reć nešto o dvjema linijama predaka, a linija od danas do sedmoga vijeka ima više od trilion, po kratkoj skali, (i prepliću se), tako da ne bih slijepo izvlačio zaključke iz tih podataka. Istorija ljudske vrste je počela prije više od 200,000 godina i nije završena. Neki su to smetnuli sa uma i govore kao da je sve počelo ili se je završilo nekom seobom, krunisanjem, ukazom, kongresom, raskolom, osvojenjem, skupštinom, referendumom i štosvene.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Ne nuzno i losa stvar El, da ti koji upravljaju tom drzavom imaju ikakvu viziju o formiranju samoodrzive proizvodnje, jer imaju dosta veliko trziste da je isplativo pokrenuti proizvodnju, a kinezi su iskopirali svaku mogucu tehnologiju u svijetu koju su mogli da vide ili ukradu.
    Da se osvrnem na tvoje pominjanje drzavne tv.
    Mislim da to nije bas naivno i djeluje mi onako bas proracunato. Podsjeticu te El da je premijer izjavio krajem prosle godine da bi evropa trebala da malo odrijesi kesu(malo vise) da se ne bi desilo da ruski novac okrene politiku ka istoku. S obzirom da je prica o crkvama malo izraubovana, ali da je koncept za prosjecnu domacicu sa zagorica u pauzama turskih/inih serija, vise nego uspjesan, imamo novu zanimaciju za podjele uz nedeljni rucak.
    S obzirom da je opozicija ovu igru naivno progutala i krenula u otvorenu propagandu nas i rusa 300 miliona, Premijer dobija na znacaju u ocima Brisela, a posebno kod americke administracije pluseve za trud. Nato je vec rekao da se vladavina prava i slicne stvari nece gledati jer ce to da se regulise pristupanjem EU, dok se vec stidljivo ublazavaju ocjene pristupnih pregovora. Jos ako koja para kapne, eto srece.
    Cim dobijemo pristupnicu za nato, eto ti vanrednih izbora, a tada ce da te iznenadi nagli zaokret izvjestavanja drzavnih medija.
    Uffff, ne valja. Postali su toliko prozirni
    Nema tu ni "m" od mudre i odmjerene politike. Ne može se reći da je državna politika koju osmišljava Đukanović (a rekao bih i isključivo on) inertna i da se radi u tumaranju. Bilo bi to pretjerano. Ne, on se dovija kako zna i umije da se prilagodi, no njegovi potezi ne korespondiraju najčešće sa državnim i nacionalnim interesima CG, makar onako kako ih ja vidim. Moje je uvjerenje (pa nek je grijeh na moju dušu) da se Đukanović u ovom pitanju rukovodi prije svega svojim i interesom oligarhije oko njega.

Puno je u ovom pitanju paradoksa. Čak i meni pomalo smiješnih iako stvar nije za šalu. Đukanović je odlično razumio trenutak (čak sa žaljenjem imam utisak da je i jedini kojem je to pošlo za rukom u državnom vrhu), međutim strategija koju je odabrao mislim da nije dobra i to od samog starta. Od nedavno ni taktika koju koristi nije baš djelotvorna, no strategija je srž problema.
    Više puta sam rekao da smatram da je državni kurs (držanje uz SAD i EU) dobar, ali je način kako se to čini štetan za interese garađana. Ali ne i za Đukanovića i krug političkih i privrednih moćnika oko njega.

Čitav problem leži u osnovnom - Đukanović i Vašington (čitaj: i Brisel) već duži niz godina su saveznici iz nužde.
    Đukanović bi bez podrške Zapada brzo bio gotov. Pitanje je koliko bi i lično bio bezbjedan. S druge strane Vašington nema zamjenu za njega. Nijedan političar u CG nije ni blizu formatom Đukanoviću, a još manje po ukusu Zapada. Čuvajući Đukanovića Vašington štiti, ne njega, već svoje interese u regionu. Da je bilo onako kako je želio Vašington Đukanović bi se povukao iz politike još 2006. Nemam dokaza za ovo što ću reći, no sklon sam da vjerujem da je Đukanovićevo navodno povlačenje 2006. i 2010. bilo upravo na liniji očekivanja, pa možda i sugestija iz Vašingtona. Problem koji postoji na relaciji Vašington-Đukanović je u tome što je Đukanović razvio pravu paranoju od Vašingtona. Bukvalno je u strahu da ga ukoliko se odrekne poluga vlasti Vašington (u dogovoru sa nekim novim vlastima) ne liši ogromne imovine koju je stekao tokom 25 godina vlasti. Da ne bude nedoumica (a već sam to više puta saopštio) mogućnost da Đukanović ikada završi u zatvoru potpuno isključujem. Takav razvoj događaja Vašington nikada neće dozvoliti, a on nije ni u interesu onih koji bi došli nakon Đukanovića.
    To ipak ne čini Đukanovića nekim ko bi trebao odahnuti. Naprotiv. U tome vreba jedna još ozbiljnija opasnost. Đukanović je predugo bio na vlasti. On je za mnoge neprijatan svjedok i uspomena iz prošlosti. Sem toga Đukanović je i vrlo krupna politička figura. njegov boravak u blizini političke i društvene scene kod mnogih bi izazivao nelagodu. Amerikanci bi u nekom trenutku mogli doći na ideju kojom bi mogla biti ugrožena njegova elementarna bezbjednost.
    Igra Đukanovića pomalo me podsjeća na čuvenu pripovjetku Andrića "Aska i vuk". Isključivo od Đukanovićeve igre zavisi koliko će dugo trajati. Što duže bude igrao i bio zanimljiv toliko će trajati pokroviteljstvo.

Problem koji Đukanović ima jeste što on zapravo prijatelja u svijetu nema, osim onih iz kruga arapskih američkih saveznika s kojima su ga povezali Amerikanci. Kad bi nestalo pokroviteljstva, brzo bi netragom nestali i njegovi prijatelji u svijetu.
    Stoga bi Đukanović bio najsretniji kada bi dogovorom velikih sila Crna Gora prestala biti evropsko (čitaj: američko) dvorište. Međutim, takav razvoj događaja nije ni na vidiku.
    Šta sada radi - približava se EU i NATO, ali tako da proces uspori koliko god više može. Pritom se izgovara na javno mnjenje iako je on sam javno mnjenje u stanju preokrenuti za manje od 7 dana. Nije neophodno da "zapali" neki crnogorski "Rajhstag" i izazove dovoljno straha kod Crnogoraca usljed koga bi nacija masovno zahtijevala ulazak u NATO. Jedan hebeni dron na utakmici 500km od Crne Gore podigao je Crnogorce na noge i podršku učlanjenju povećao za oko 2%. A šta bi se tek desilo da se kakav incident dogodio u Crnoj Gori i da su ovdje zaiskrile varnice međuetničkog sukoba.
    Ipak, Đukanoviću ne pada na pamet podići podršku javnosti na preko 50%. Naprotiv, sve što može pothranjivati rezervu naroda prema NATO Vojvodić će (za ljubav svom gazdi) putem talasa propagandne službe u redovnim porcijama i svakodnevno servirati crnogorskim građanima.

Na zapadu izuzetno pažljivo prate šta on radi. Posmatraju ovu igru. Za sada Vašingtonu se ne žuri. NATO ionako de facto od Crne Gore dobija sve one usluge i svu onu podršku koju bi CG davala da je već članica, a sam NATO (u sadašnjem stanju stvari) pritom nije obavezan Crnoj Gori ni dati, a kamoli garantovati bilo što. Zato je to što radi Đukanović jako opasno kockanje sa sudbinom građana CG i sudbinom ove države.
    Da je Đukanović zaista to želio Crna Gora je još 2009. mogla postati članica NATO, zajedno sa Hrvatskom i Albanijom. Ali ne, Đukanović je tada već uveliko bio na vrhuncu igre sa Rusima, koje je isključivo on i doveo kao igrača u Crnu Goru.

Ipak, 2015. biće ključna godina. Đukanović sve manje prostora ima za manevar. CG je već preblizu NATO-u i izgovore je sve teže praviti. Iako će i 2015. obilježiti konfrontacija uređenih zemalja zapada i Rusije, ipak se sada rat (onaj ekonomski i podjednako razarajući) vodi na teritoriji Rusije, tako da na Zapadu sve više imaju vremena da se posvete vaspitavanju lokalnih despota i sabotera koji su se tokom prve faze krize pokazali nepouzdani. Poput Orbana, Vučića i češkog predsjednika Zemana.

Ono što je meni ubjedljivo najveće razočarenje u 2014., jeste način kako su Krivokapić i Pajović (čije su zvijezde bile u usponu) pokazali potpuno odsustvo smisla za vrijeme i prostor, što je njihove političke karijere jako koštalo, a partije koje predvode dovelo pred nestanak. Moja malenkost je još u tekstovima iz marta i aprila upozoravala ovu dvojicu lidera da je Krim označio kraj jedne ere i jednog svijeta i da je koketiranje sa proruskim snagama (koje sam i sam pozdravio samo 2 mjeseca ranije) odjednom postalo potpuno neprihvatljivo. Na žalost, stvar su shvatili prekasno, a onda je krenula vratolomija i ugruvavanje potpuno neprincipijelnim i nerazumnim potezima koje gotovo traje do danas.
    Taj obrt me je jako pogodio obzirom da i danas smatram da su Pozitivna i SDP najbolje što postoji na političkoj sceni CG, ali prosto njihova rukovodstva su na najgori način pokazala da nijesu zreli da budu ni koalicioni partneri bilo kome, a kamoli vlast u ovoj državi.
    Krivokapić sada pokušava preporučiti se Vašingtonu sugerišući da Đukanović nije pouzdan saveznik onako kako bi on bio, no sve je to sad pomalo oporo slušati i gledati. Prosto, voz je stanicom prošao još u martu 2014. Đukanović ga je na vrijeme vidio, Krivokapić nije.

i posljednji paradoks crnogorske sage leži u tome što je Đukanović (po mom dubokom ubjeđenju, a na bazi dužeg posmatranja) zaista tokom godina postao iskreni pobornik zapadnog modela društva i njegovih vrijednosti. On je danas prozapadnije orjentisan nego ikada u svom životu. Ipak, njegova briga za lični interes i interes njemu bliskih ljudi tjera ga da se drži na što je moguće većoj distanci od Zapada i da što je moguće više odlaže prilagođavanje institucija kako se te institucije u nekom trenutku ne bi osamostalile i okrenule protiv njega.

Za crnogorske građane je bitno da znaju da trgovina (šibicarenje) sa Zapadom više neće biti mogući. Ne makar u Evropi.
    Ti snovi kako će SAD i EU kupovati nečiju lojalnost potpuno su daleko od života i stvarnosti. Sigurno je da će Zapad biti primoran da uloži određeni novac na Balkan. Prije svega u energetsku i putnu infranstrukturu. no, to je nešto što će Unija morati činiti zbog sebe, a ne zato što je prinuđena da odobrovolji nekog lokalnog moćnika. Gluposti.
    Ukrajina je već postala simbol onog što se očekuje od zainteresovanih kandidata. Potpuno okretanje, neupitna privrženost i bespogovorno slijeđenje onog što se klub (pod palicom Njemačke) dogovori u Briselu.
    Neki će to shvatiti na lakši, a neki na teži način....
    Last edited by El Re; 07-01-15 at 00:42.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ovakva Crna Gora kakvom ju je učinila ova vlast (sa narodom bez identiteta, sadržine, jasne svijesti o sebi, svijetu i vremenu, koja je poligon za iživljavanje komšijskih nacionalizama i primitivizama - svačija a najviše ničija) bukvalno je poput zrele kruške koju bi i najmanji dašak vjetra poslao na dno.
    Ovakva Crna Gora nije san kakav su u srcu nosili oni koji su njenu slobodu sanjali i po volji je tek rijetkima u CG. Posebno je takvih malo među onima van nje. Njena nezavisnost sve manje budi simpatije, a sve više iritira one koji su tu nezavisnost omogućili. Jedina sreća u njenoj nesreći je ta što su u Srbiji na vlasti potpuno nedorasli ljudi.
    Da je Srbija jasno na proevropskom (prozapadnom) kursu kao ozbiljan i pouzdan partner i saveznik, tj., da pogledom i rukama ne tumara po bespućima ruskih stepa, bližeg i daljeg Orijenta, iživljavajući azijatluk koji nosi u sebi - Crna Gora bi (od istog Zapada) Srbiji bila predata na poklon i to na tacni.
    Last edited by El Re; 06-01-15 at 23:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Остаје само нада која тиња, да ће се Црна Гора вратити својим азијско-оријенталним коријенима па да можемо да живимо у слози и јединству, но тренуна реалност и геополитички сукоби у Црној Гори и Европи пуно не обећавају по питању будућности Црне Горе.

Thanks Thanks Given 
    2,544
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    ...Potpuno okretanje, neupitna privrženost i bespogovorno slijeđenje onog što se klub (pod palicom Njemačke) dogovori u Briselu.
    Neki će to shvatiti na lakši, a neki na teži način....
    Radujem se, u manjoj ili većoj mjeri, svakom koraku koji nas približava EU. Shvatam i prihvatam članstvo u NATO, iako, moram priznati, nema nikakve ushićenosti koju, čini mi se, prepoznajem kod nekih forumaša.
    No, ova brutalno saopštena istina da se od nas u perspektivi očekuje samo da slušamo i slijedimo nikako ne prija.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Radujem se, u manjoj ili većoj mjeri, svakom koraku koji nas približava EU. Shvatam i prihvatam članstvo u NATO, iako, moram priznati, nema nikakve ushićenosti koju, čini mi se, prepoznajem kod nekih forumaša.
    No, ova brutalno saopštena istina da se od nas u perspektivi očekuje samo da slušamo i slijedimo nikako ne prija.
    Ono što porodica (a EU je zaista brojna porodica) vidi kao vrijednost, oko čega se ta porodica usaglasila i što želi braniti, Crna Gora (baš kao i bilo koji član koji je sa svojim stavom ostao u manjini) obavezan je poštovati i slijediti.
    Uostalom, sama činjenica da ste u manjini među zemljama čija je civilizacija oblikovala današnji svijet (i od koje niko nije do sada izmislio ništa bolje) dovoljna je za politiku svake zemlje da se zapita da nešto sa nama nije u redu.
    Ne može gotovo sva Evropa biti u krivu, a eto, Crnogorci u pravu. Takvi autistični pogledi na stvarnost i autistične politike skupo su nas koštali '90-ih i još se oporavljamo od posljedica vlastitog ludila.

Drugi razlog da Crnogorci dvaput razmisle prije nego podignu obrvu prema Evropi i SAD jeste što se bez njihovog odobrenja crnogorska nezavisnost NIKADA ne bi dogodila.
    Mnogi narodi u Evropi (i to znatno brojniji od Crnogoraca), bez obzira što žive u zemljama uzorne demokratije, i dan-danas sanjaju i puku šansu da se izjasne o svojoj samostalnosti.
    Kad vidim s koliko prepotencije i drskosti Crnogorci znaju kritikovati zemlje koje su visokorazvijene i stare demokratije, katkad me podsjete na bijesno dijete koje u svom vrpoljenju ne preza divljački zagristi majci sisu. Onu istu s koje se hrani.
    No, to je moguće zato što ova vlast, držeći ga pod konstantnom presijom propagande, upravo oblikuje takvu svijest kod vlastitog stanovništva.
    Last edited by El Re; 06-01-15 at 23:57.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ovakva Crna Gora kakvom ju je učinila ova vlast (sa narodom bez identiteta, sadržine, jasne svijesti o sebi, svijetu i vremenu, koja je poligon za iživljavanje komšijskih nacionalizama i primitivizama - svačija a najviše ničija) bukvalno je poput zrele kruške koju bi i najmanji dašak vjetra poslao na dno.
    Ovakva Crna Gora nije san kakav su u srcu nosili oni koji su njenu slobodu sanjali i po volji je tek rijetkima u CG. Posebno je takvih malo među onima van nje. Njena nezavisnost sve manje budi simpatije, a sve više iritira one koji su tu nezavisnost omogućili. Jedina sreća u njenoj nesreći je ta što su u Srbiji na vlasti potpuno nedorasli ljudi.
    Da je Srbija jasno na proevropskom (prozapadnom) kursu kao ozbiljan i pouzdan partner i saveznik, tj., da pogledom i rukama ne tumara po bespućima ruskih stepa, bližeg i daljeg Orijenta, iživljavajući azijatluk koji nosi u sebi - Crna Gora bi (od istog Zapada) Srbiji bila predata na poklon i to na tacni.
    Sve objasnjeno: vlast, narod, nezavisnost, medjunarodno okruzenje i naravno odnos zapada prema nama ... ovaj narod je od sebe i drzave stvorio obicnu monetu za potkusurivanje i to vjerovali ili ne sa Srbijom.

Thanks Thanks Given 
    1,024
    Thanks Thanks Received 
    4,117
    Thanked in
    2,319 Posts

Митополит Амфилохије у одежди у националним бојама, бесједи уживо на РТЦГ 2...
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Administrator Amfilohije

Nema nešto ljudi u hram jutros…
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Putinu je konacno laknulo jer Amfi rece da se Crnogorci salili

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisu ti to mitinzi dpSSdp da se dovoze ljudi autobusima da bi se vidjelo puno naroda...

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nego… ko je stručni konsultant i prevodioc u studiju ???
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    1,024
    Thanks Thanks Received 
    4,117
    Thanked in
    2,319 Posts

Quote Originally Posted by Fuji View Post
    Nisu ti to mitinzi dpSSdp da se dovoze ljudi autobusima da bi se vidjelo puno naroda...

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
    Богоми пола ту гласа ДПС...

Quote Originally Posted by Tattoo View Post
    Nego… ko je stručni konsultant i prevodioc u studiju ???
    Можда отац Гојко Перовић?

Thanks Thanks Given 
    3,197
    Thanks Thanks Received 
    3,237
    Thanked in
    1,569 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Богоми пола ту гласа ДПС...
    što da ne, mulja se sa dpsom i onda im spc oprosti uz par priloga, idealna kombinacija
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

@el
    Nisamni rekao da je mudra politika za tebe, mene i ovaj narod koji je zapalo da im oni odlucuju sudbinu.
    Da vecina poluga vlasti kapira sta im premijer "neredjuje/porucuje" moguce da bi sve ovo izgledalo mnogo perfidnije. Ovako izgleda kada posao rade ljudi bez ideja koji su naucili da im se govori sta da rade. Podsjeca na skupstinska zasjedanja dje imas armiju ljudi za koje ni ne znamo jer u zivotu nisu nista progovorili tamo. Postavlja se pitanje i kojim osobinama su se preporucili da tu sjednu.
    Scenario ce najvjerovatnije biti sledeci. Poziv za nato, glasanje u skupstini, jer referendumski ako se odlucuje to je onda stabilna vecina, a to onda iskljucuje ko sjedi u skupstini. Ovako nas odmah poslije izglasavanja pristupanja u skupstini cekaju parlamentarni izbori, gdje se postavlja situacija ako mi ne pobijedimo od ovoga nema nista. I eto nove 4 godine kojima Djukanovic obezbjedjuje sebi vrijeme za novi mandat, ili nacin za povlacenje(tipujem na prvo). Dokle god je pristupanje Nato skupstinska odluka, onako kako se donese moze i da se povuce na isti nacin. Do kad ce brisel i vasington da tolerisu nase igranje, postavlja se pitanje.
    Ali kako je krenulo izgleda jos dugo. Kao sto rece i ostalima je data prilika i propustili su je. Sada kad su igraci ponovo izabrani nece se bas lako mijenjati taktika i postavka na terenu
    Ono sto vidim kao nevjerovatno je da gomila mladjih ljudi sjedi u partijama i strukturama drzave. Informacije su svima tu na dohvat ruke, i opet se oni osvijeste kad je vec uveliko vidljivo sta ce da se desi

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Митополит Амфилохије у одежди у националним бојама, бесједи уживо на РТЦГ 2...

Meni je svejedno, ne bojim se, nas Crnogorce stiti sdp...

Thanks Thanks Given 
    1,024
    Thanks Thanks Received 
    4,117
    Thanked in
    2,319 Posts

Quote Originally Posted by opmne View Post
    Meni je svejedno, ne bojim se, nas Crnogorce stiti sdp...
    Ех...како нас они штитили тако им Бог помога'...

Page 53 of 165 FirstFirst ... 34349505152535455565763103153 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)