View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 32 of 165 FirstFirst ... 222829303132333435364282132 ... LastLast
Results 776 to 800 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Nas će ovo nagrdit, eto Minjo reče da samo što nismo našli naftu, ali će nam zalud bit izgleda.

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

tačno ćemo je pronać kad pane na cijenu da se nema uopšte profita

evo i tabele koliko cijena nafte utiče na ekonomije

http://www.businessinsider.com/ubs-g...in-oil-2014-12
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Da ja znam akcize su fixne, tako da država uzima isto nezavisno od cijene nafte... Tj sa smanjenjem cijena goriva, država će uzimati više jer će ljudi kupovati više...
    Moguce da je tako. Mislio sam da je procentualan na cijenu nafte i jos ponesto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Zapad je mogao svojim sankcijama da nagna nekadašnji SSSR u ekonomsku recesiju i privredno zaostajanje jer tada supstitucija dinamizma saradnje nije postojala na globalnom nivou. Sada međutim, sa Kinom, Indijom, Iranom i čak Turskom u zaleđu i sa odličnim odnosima sa južnoameričkim ekonomijama i Južnom Afrikom takav ishod je nemoguće i zamisliti, naprotiv... Zapad je onaj ko će trpjeti od te zavade, dok mu se god bude činilo da napreduje sa planiranim smanjenjem cijena nafte... Koliko dugo može izdržati, to nije pitanje snage Zapada već procjene Kine, tj. momenta u kome će izmicanje tla dolaru njoj najviše koristiti.
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Xerxes View Post
    Zapad je mogao svojim sankcijama da nagna nekadašnji SSSR u ekonomsku recesiju i privredno zaostajanje jer tada supstitucija dinamizma saradnje nije postojala na globalnom nivou. Sada međutim, sa Kinom, Indijom, Iranom i čak Turskom u zaleđu i sa odličnim odnosima sa južnoameričkim ekonomijama i Južnom Afrikom takav ishod je nemoguće i zamisliti, naprotiv... Zapad je onaj ko će trpjeti od te zavade, dok mu se god bude činilo da napreduje sa planiranim smanjenjem cijena nafte... Koliko dugo može izdržati, to nije pitanje snage Zapada već procjene Kine, tj. momenta u kome će izmicanje tla dolaru njoj najviše koristiti.
    I onda će da se nebeski narod vine u nebo na leđima braće rusa
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Ne vjerujem da je ikome do toga da besciljno leprša uokolo... ali trpljenje posljedica ekonomskog rata je ono na šta zapadna populacija(u hedonističko mekuštvo utonula) nije spremna da se upusti niti da podnosi, i tu će, na tom pitanju Zapad da se cjepka, razjedaće ga sve češće i žešće ispoljavanje unutrašnjih sukoba oko podjele sve manjeg kolača prihoda. I sad se već glože. Jedino što bi taj zakonomjerni proces moglo da pokvari je upravo strah od Rusije. To Putin neće da dozvoli, hoće da ih pusti da se međusobno glođu. Dakle, vrijeme radi na nečemu potpuno novom.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ne vjerujem da je ikome do toga da besciljno leprša uokolo... ali trpljenje posljedica ekonomskog rata je ono na šta zapadna populacija(u hedonističko mekuštvo utonula) nije spremna da se upusti niti da podnosi, i tu će, na tom pitanju Zapad da se cjepka, razjedaće ga sve češće i žešće ispoljavanje unutrašnjih sukoba oko podjele sve manjeg kolača prihoda. I sad se već glože. Jedino što bi taj zakonomjerni proces moglo da pokvari je upravo strah od Rusije. To Putin neće da dozvoli, hoće da ih pusti da se međusobno glođu. Dakle, vrijeme radi na nečemu potpuno novom.
    I onda će Evropi jedini izlaz iz opšteg haosa biti uvođenje zakona Cara Dušana i nebeski narod će zaštititi majku Rusiju štitom kojeg mu je Tesla ostavio u amanet
    Last edited by Rakun; 10-12-14 at 19:55.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

kad smo kod toga koliko evropljana podrzava Putina i kakav je trend:

http://www.businessinsider.com/putin...europe-2014-12
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Kako me ovo pisanje kolege Xerxesa podsjeća na period prije uvođenja sankcija, to vjerovatno pamte samo par starijih forumaša.

Thanks Thanks Given 
    2,026
    Thanks Thanks Received 
    6,239
    Thanked in
    2,907 Posts

,,1.000 godina'', da, da, no još smo u njima, ipak nam ,,tranzicioni pobjednici'' kroje sudbinu ... No, valjda neće tih 1.000 godina ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    I onda će Evropi jedini izlaz iz opšteg haosa biti uvođenje zakona Cara Dušana i nebeski narod će zaštititi majku Rusiju štitom kojeg mu je Tesla ostavio u amanet
    Što je najljepše, Evropa (njene najjače zemlje) u svoj ovoj halabuci igra, ako ne i odlučujuću ulogu u gorepomenutoj igri... Ali, ko je ikada i živio u uvjerenju da će Njemačka da dozvoli da se kao rezultat međusobne razmjene svih njenih tehnoloških prednosti u narednim decenijama presele u Rusiju a da ona za to ne dobije ništa više nego povoljnu cijenu sirovina, taj ništa ne zna, ne o geopolitici, nego . . .

kakav Tesla, kakav nebeski narod moj Rakune? Zar zaista očekuješ da vodimo takav "razgovor"?! :stupid:
    Last edited by Xerxes; 10-12-14 at 20:18.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by remark View Post
    Kako me ovo pisanje kolege Xerxesa podsjeća na period prije uvođenja sankcija, to vjerovatno pamte samo par starijih forumaša.
    Mene više podsjeća na period prije bombardovanja

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    GW,

globalnoj ekonomiji niska cijena nafte je poput vjetra u leđa. Što nafta ode niže - to bolje.

Inače, štetu od niske cijene mogu imati zemlje u razvoju i sa velikom populacijom, a koje su budžetski dominantno oslonjene na cijenu nafte i nemaju fleksibilnost da izdrže kolebanja i velike padove cijene.
    Tu prije svega mislim na Rusiju, Iran, Venecuelu i Nigeriju. Za njih je ovo što se dešava ravno košmaru.

Slazem se da ce biti vjetar u ledja, ali kratkorocno. Ono sto je moja bojazan je sledece. Zbog niske cijene nafte, pocece da cvjetaju kompanije koje su direktno vezane za cijenu nafte - transport - izgradnja - putari, i ne samo oni nego je cijena nafte ukljucena u sve segmente bilo kakve proizvodnje ili usluge.

E sad kako cijene budu padale (a po podacima sa vise izvora niko ne ocekuje porast cijena sledece 2 godine), tako ce rasti i kompanije, a sve na osnovu trenutne cijene nafte. Zbog niskih cijena porasce i traznja sto ce opet dovesti do naglog (vjestackog) rasta.
    Na jerusalem postu naidjoh na podatak da SA kosta 2$ da proizvede barel nafte, oni da ga prodaju i 5$ opet su zaradili. Ali kao sto ti vec rece, Arapi su pametno radili i ulagali svoje novce u svaku privrednu granu na planeti, tako da oni jednostavno mogu obustaviti vadjenje nafte dok se cijene ne dignu na cijenu koja njima odgovara. Manja ponuda i velika traznja uslovice opet rast cijena, sto ce veliki broj ovih kompanija otjerati u duznicko ropstvo.

E sad da se nadovezem na ovo sto si rekao za siromasne zemlje.

Ako to ne zvuci kao realan scenario onda da se vratimo na Nigeriju od 125miliona stanovnika. Rastrzana korupcijom, plemenskim i vjerskim mini ratovima, Boko Haram hara itd.
    Pad cijena nafte i tako ce uzdrmati vec slomljenu zemlju, sto ce sve vise ljudi otjerati u ekstremizam i cak moze dovesti do ogromnog gradjanskog rata.

A onda imamo i zemlje koje ne spominjemo a koje ucestvuju od 1-4% svaka u svjetskoj proizvodnji.

Azerbejdzan - glavni izvoz nafta

Alzir - 95% svog izvoza su nafta i naftni derivati

Brazil - Proizvodi 3.05% sve svjetske nafte, Petrobras djelimicno drzavna kompanija vrijedi preko 300 milijardi $ i ima godisnji obrt od 130 milijardi...

Onda da ne nabrajam ponaosob imamo Angolu, Kazahstan, Indoneziju, Kolumbiju, Libiju, Argentinu(koja je vec bankrotirala), Egipat...

Vecina ovih zemalja su nestabilne ili djelmicno nestabilne, tako da obaranje cijena nafte samo moze pogorsati stanje, kako ekonomsko tako i sa druge strane jacanje ekstremistickih pokreta itd... Tako da je jedan od uticaja na globalnu ekonomiju bio i uticaj na ove zemlje.

Definitivno zanimljiv dio ljudske istorije. Imam neki osjecaj da ce jednog dana djeca uciti u skolama o ovom periodu.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    kad smo kod toga koliko evropljana podrzava Putina i kakav je trend:

http://www.businessinsider.com/putin...europe-2014-12
    Malo ga farbaju sa tekstem

Resulting from the election of May 25, 20% of the European Parliament members are representatives of parties supporting dissolution of the EU," a CESI report
    states
    .
    ali je jedno sigurno da nema zemlje u kojoj neki sadasnji sef ima popoluranost kao Putin u Rusiji.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

kakav Tesla, kakav nebeski narod moj Rakune? Zar zaista očekuješ da vodimo takav "razgovor"?! :stupid:
    Ja nastavio gdje si ti stao i u kom si stilu pisao

PS.
    ne reče mi barem jednu stvar po kojoj su Rusi kulturološki napredniji od zapada

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    ali je jedno sigurno da nema zemlje u kojoj neki sadasnji sef ima popoluranost kao Putin u Rusiji.
    Ima

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Ako to ne zvuci kao realan scenario onda da se vratimo na Nigeriju od 125miliona stanovnika. Rastrzana korupcijom, plemenskim i vjerskim mini ratovima, Boko Haram hara itd.
    Pad cijena nafte i tako ce uzdrmati vec slomljenu zemlju, sto ce sve vise ljudi otjerati u ekstremizam i cak moze dovesti do ogromnog gradjanskog rata.

A onda imamo i zemlje koje ne spominjemo a koje ucestvuju od 1-4% svaka u svjetskoj proizvodnji.

Azerbejdzan - glavni izvoz nafta

Alzir - 95% svog izvoza su nafta i naftni derivati

Brazil - Proizvodi 3.05% sve svjetske nafte, Petrobras djelimicno drzavna kompanija vrijedi preko 300 milijardi $ i ima godisnji obrt od 130 milijardi...

Onda da ne nabrajam ponaosob imamo Angolu, Kazahstan, Indoneziju, Kolumbiju, Libiju, Argentinu(koja je vec bankrotirala), Egipat...

Vecina ovih zemalja su nestabilne ili djelmicno nestabilne, tako da obaranje cijena nafte samo moze pogorsati stanje, kako ekonomsko tako i sa druge strane jacanje ekstremistickih pokreta itd... Tako da je jedan od uticaja na globalnu ekonomiju bio i uticaj na ove zemlje.

Definitivno zanimljiv dio ljudske istorije. Imam neki osjecaj da ce jednog dana djeca uciti u skolama o ovom periodu.
    Koliko sam ja pratio El Re je pisao o ekonomski zaraćenim stranama tj Zapad i njegovi saveznici poput SA vs. Rusija,
    a ne zemljama trećeg svijeta koje uopšte ne učestvuju u "Ratu" između Rusije i Zapada i na kraju će biti kolateralna šteta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Да је СССР пропао из економских разлога је мит баш као што је мит и да је СФРЈ пропала из економских разлога.

СССР је пропао из политичких разлога. Баш као и СФРЈ. Периферија је отказала послушност центру, из политичких разлога. Баш као и у СФРЈ

Идеја комунизма је била на издисају, а ти економски проблеми су само привољели, али не и подстакли периферију да се одвоји.

У тим задњим тобоже неподношљиво кризним годинама, СССР је са својим буџетом за 1991 планирао тестирање невидљивих авиона, нове свемирске програме, изградњу носача авиона и шта све не. СФРЈ је требала баш те године да тестира прототип Новог Авиона.

Ето толика је криза била. А радници у ЦГ су излазили на улице са захтјевима да се плата повећа цијелих "50%". Не да се не смањује, него да се повећава . Толико су људи имали утиска о кризи.

Thanks Thanks Given 
    2,026
    Thanks Thanks Received 
    6,239
    Thanked in
    2,907 Posts

Da, mit, kao i ,,перестройка'' ...

Mi smo smjenili Anta Markovića i propali (jer je mit da nam treba neka ko će se brinuti o ekonomiji, političari su ti koji znaju), zapravo, kako ko, ,,tranzicioni dobitnici'' su se snašli, ostalima, ko je kriv, jel' te.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

he ruble has fallen to a new all-time low, tracking the dive in the price of oil and reflecting the overall weakness of the Russian economy.

Russia's currency traded at 55.02 rubles to the dollar in early trading on Thursday, surpassing the previous low set on Dec. 3. The ruble also hit an all-time low against the euro of 68.47.

The ruble has lost about 42 percent of its value since January, battered by Western sanctions imposed over the conflict in eastern Ukraine and the drop in the price of oil, the backbone of the Russian economy.
    The latest decline came despite expectations that the Russian Central Bank on Thursday will raise interest rates again in an effort to help stabilize the ruble.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Moglo bi gore bez problema stojati i "Donbas, before and after Maidan Revolution"
    Uostalom, sve te ruševine u Donbasu delo su ukrajinske armije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Donbass before and after Yanukovitch

Најјачи спин "прије него што су га уништиле Руке трупе" а 90% штете је од гранатирања украјинске војске

Mi smo smjenili Anta Markovića i propali (jer je mit da nam treba neka ko će se brinuti o ekonomiji, političari su ti koji znaju), zapravo, kako ko, ,,tranzicioni dobitnici'' su se snašli, ostalima, ko je kriv, jel' te.
    Шта сам ја рекао осим да је и СФРЈ као и СССР пропали из политичких а не економских разлога ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Juri cijena nafte ka dnu. Probija zvučni zid. Trenutno oscilira između 58.80 i 59.30 $ za barel, no strelica koja pokazuje trend i dalje je crvena što znači da će najvjerovatnije padati i dalje. Najdublja poniranja događaju se poslijepodne, tj., nakon što počne sa radom američki NYMEX. Tada vrijednost nafte bukvalno izgleda poput čovjeka koji doživljava srčani udar.
    E sad, ako ste se o cijeni nafte jučer i danas informisali u crnogorskim medijima (a koji listom, ko u najboljim danima Miloševića, prenose izvještavanja Tanjuga, tanjugalo ih u glavu), poput recimo ND Vijesti (navodno novine kojoj se najviše vjeruje), mogli ste pročitati da je cijena nafte stabilna. (??)
    Takođe ste mogli pročitati i opširan tekst o Putinovom raspoloženju, sa velikm naslovom "Putin ljut zbog niske cijene nafte i vrijednosti rublje". Zamislite??! Putin se naljutio! (??). I to je vijest?? Valjda će nam sad pošto je ljut oduvati kuće ko u onoj priči o vuku i prasićima.
    U Tanjugu i crnogorskim medijima se pitaju - ko to smije da ljuti Putina! Kako se usuđuju sa Zapada da ljute takvu gromadu od čovjeka. Pa to je skandal...

Eto, po piskaralima iz naše balkanske rupe "cijena nafte je dakle stabilna". Ko je pratio mogao je vidjeti da je upravo suprotno. U svega 2 dana cijena nafte strmoglavila se za preko 4 dolara. Gubici država i pojedinaca koji rade sa naftom i za 50 centi pada iznose milijarde i milijarde dolara, a ne za 4 dolara. A što drugo reći nego da me stid đe živim. i žao mi je ovog naroda kako se s njim manipuliše. Da je makar u ime neke plemenite ideje pa prosti jadi.

Na istom nivou srpski i crnogorski mediji bili su početkom '90-ih. Većina vas na žalost (ili na sreću) to vrijeme ne pamti. Izgleda da je ova prokleta avlija osuđena da u njoj nikad ne svane.
    Last edited by El Re; 12-12-14 at 10:28.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Još malo u prilog tome kako je divno živjeti danas u Putinovoj Rusiji.

Suočeni sa stravičnim padom rublje koja je od januara do danas izgubila 43% svoje vrijednosti, a cijene su zbog sve manje ponude raznih roba široke potrošnje (razlog: sankcije, špekulanti i dr. muke poznate ovđe iz perioda ranih 90-ih) pošle u nebo između 15 i 20%, što je sve učinilo da prosječan Rus za svoju platu sada može kupiti gotovo pola od onoga što je mogao prije nego što je Putin poželio da oslobađa djelove Ukrajine od Ukrajinaca.
    E sad već se stiglo u fazu kada Rusi traže svog Avrama koji će nekakvim čarobnim štapićem okončati košmar u koji su upali.
    Poslanici u Dumi će danas ili ovih dana razmatrati prijedlog da se kreira "nova rublja".
    http://mir24.tv/news/economy/11769389

Zanimljivo je to što za razliku od "Avramovog dinara" koji je prekinuo konstantno propadanje vrijednosti srpske valute tako što ju je vezao za vrijednost 1 dinar = 1 DM (nešto kasnije 3.3 dinara - 1 DM) i učinio ga konvertibilnim, Rusi izgleda planiraju da učine upravo suprotno, tj. da "nova rublja" (ko u vremenu SSSR-a) ne bude konvertibilna.
    Genijalno!...Baš me interesuje epilog ove inicijative jer možda ona najbolje odražava sliku tumaranja i nacionalnog ludila u kom se nalazi rusko društvo, a posebno njegova vlast.

Za one koji znaju engleski evo još malo vijesti iz Rusije (with love):
    Evo što kažu pojedini ruski ekonomisti i analitičari:
    "What most Russians really need is news about the unfolding economic crisis that Mr Putin’s message from above largely ignored. The continuing fall in the rouble, eroding living standards and a sharp rise in food prices are worrying people far more than the fate of separatists in Ukraine. Now that sanctions are starting to bite, enthusiasm for war and isolation is diminishing fast. Cognitive consonance between propaganda and people’s self-feel does not withstand external shocks,” says Mikhail Dmitriev, head of New Economic Growth, a think-tank.

Over the past nine months opinion polls find that support for the presence of Russian troops in Ukraine have fallen from 74% to 23%. Many who dismissed Western sanctions as irrelevant now fret over Russia’s isolation. “The sanctions are working,” says Lev Gudkov, head of the Levada Centre, an independent pollster. The consumers who have emerged in Russia’s big cities in the past decade are “not prepared to tighten their belts,” he adds. "This does not mean that such people are prepared to sacrifice their consumption for civic freedoms, either."

Ovo nećete pročitati u Vijestima, Tanjugu i sličnim propagandnim agancijama i biltenima koji treba da umire proputinovske simpatizere.
    Last edited by El Re; 12-12-14 at 11:18.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    E sad, ako ste se o cijeni nafte jučer i danas informisali u crnogorskim medijima (a koji listom, ko u najboljim danima Miloševića, prenose izvještavanja Tanjuga, tanjugalo ih u glavu), poput recimo ND Vijesti (navodno novine kojoj se najviše vjeruje), mogli ste pročitati da je cijena nafte stabilna. (??)

Eto, po piskaralima iz naše balkanske rupe "cijena nafte je dakle stabilna".di.

Na istom nivou srpski i crnogorski mediji bili su početkom '90-ih. Većina vas na žalost (ili na sreću) to vrijeme ne pamti. Izgleda da je ova prokleta avlija osuđena da u njoj nikad ne svane.
    :?

RTS: Cena nafte pala na ispod 60 dolara za barel
    http://www.rts.rs/page/stories/ci/st...7;л.html

Page 32 of 165 FirstFirst ... 222829303132333435364282132 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)