View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 17 of 165 FirstFirst ... 71314151617181920212767117 ... LastLast
Results 401 to 425 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    1,880
    Thanks Thanks Received 
    5,510
    Thanked in
    2,124 Posts

Quote Originally Posted by ekrem_drndar View Post
    Ne bismo bili jedina mala evropska zemlja koja je neutralna. Tu pricu o nasoj nemogucnosti da ostanemo neutralni, uglavnom uspjesno, provlace sistemcki igraci u CG, iz licnih interesa.
    Ako dodje, kako kazes, "stani pani", valjda je najlogicnije i najbezbjednije rjesenje ne suprotstavljati se i ne zamjerati nijednoj strani, a ekonomski saradjivati sa svima. Zasto ulaziti u rat, ako za tim nema potrebe?

Sto se tice ove price oko pripajanja CG Srbiji, tacno je da postoji dosta ljudi koji CG smatraju dijelom srpske teritorije, ili srpskom zemljom, pa i unutar same CG, ali zar je sacica srpskih nacionalista razlog da se udje u NATO i potencijalnu katastrofu?
    Ova priča ništa ne znači.

Države koje su neutralne ili "neutralne" u Evropi:
    - Mikro-države: Andora(za odbranu zadužene Španija i Francuska), Monako(za odbranu zadužena Francuska), Lihtenštajn (za odbranu zadužena Švajcarska), Malta (ostrvo), San Marino(za odbranu zadužena Italija), Vatikan(za odbranu zadužena Italija)
    - Ostrva: Irska, Kipar(koji je usput u zamrznutom konfliktu sa Turskom)
    - Švedska i Finska koje se formalno drže po strani, ali imaju kvalitetne vojske i naginju na stranu NATO-a, kod njih se evo priča o sporazumu sa NATO-om koji bi NATo-u omogućio da djeluje na njihovim teritorijama
    - Švajcarska, bankarska, tradicionalno neutralna zemlja, naoružana do zuba, graniči se sa NATO zemljama i Austrijom
    - Austrija koja je obavezana na neutralnost ustavom iz 1955. kada je okončana njena okupacija od strane SAD-a, UK-a, Francuske i SSSR-a, imaju solidnu vojsku i graniče se sa NATO zemljama i Švajcarskom

Mi ne možemo da se poredimo ni sa jednom od ovih država.

P.S.
    Island je proglasio neutralnost u Drugom svjetskom ratu. Ujedinjeno Kraljevstvo ga je okupiralo 1940. iz straha da to prva ne uradi Njemačka.
    Last edited by ASC; 03-09-14 at 23:57.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vecina od ovih drzava koje si nabrojao ima puno para i uticaja. Svajcarska i Lichtenstein imaju bankarksi sektor i jako dobru ekonomiju. Kipar isto tako. Koliko je stranih para na Kipru, drugi je poslije Svicarske. Monaco je igraliste za veoma bogatu elitu i kao takav naravno da smatra da je najbolje da zadrzi neutrlanost, a sa druge strane, niko ga i ne prisiljava, zato sto oni koji imaju novac diktiraju uslove. San Marino je iako nezavisna grad-drzava pod velikim politickim i ekonomskim uticajem Italije i narodski receno, igraju kako Italija svira. Svedska i Finska su isto bogate drzave, a Svedka ima jednu od najjacih vojnih industrija na svijetu. Ipak, ove dvije zemlje su clanice NATO alijanse, i kao takve moraju pratiti politiku NATO-a, svidjelo im se to ili ne. Vatikan je vjerska drzava, i naravno da mora biti neutralan. Austrija je pod jakjim uticajem i zastitom Njemacke, tako da njima clanstvo u NATO-u i nije od neke vaznosti. Island je bogata zemlja sa malom populacijom koja je sama sebi dovoljna,nema vanjskih neprijatelja, a ima vojne sporazume sa skandinavskim zemljama. Andora je pod politickim i vojnim uticajem Spanije, i isto tako jako bogata mikro drzava. Crna Gora niti je bogata zemlja, niti tradicinalno ima nekog zastitnika u evropi. Razvoj zemlje privreda, infrastruktura i institucije jako zavisi od EU i njihovih programa za razvoj. Isto tako, crnu goru nema ko da brani u slucaju bilo kakvog napada spolja - jedina je opcija clanstvo u NATO-u. Lako je ovim gore drzavama, ali kada nemate ekonomsku moc, uticaj i vojnu moc, niste u prilici da budete neutralni. Neutralnost je privilegija bogatih drzava, a Crna Gora to nije.
    Davor

Thanks Thanks Given 
    1,880
    Thanks Thanks Received 
    5,510
    Thanked in
    2,124 Posts

Quote Originally Posted by davorp View Post
    Vecina od ovih drzava koje si nabrojao ima puno para i uticaja. Svajcarska i Lichtenstein imaju bankarksi sektor i jako dobru ekonomiju. Kipar isto tako. Koliko je stranih para na Kipru, drugi je poslije Svicarske. Monaco je igraliste za veoma bogatu elitu i kao takav naravno da smatra da je najbolje da zadrzi neutrlanost, a sa druge strane, niko ga i ne prisiljava, zato sto oni koji imaju novac diktiraju uslove. San Marino je iako nezavisna grad-drzava pod velikim politickim i ekonomskim uticajem Italije i narodski receno, igraju kako Italija svira. Svedska i Finska su isto bogate drzave, a Svedka ima jednu od najjacih vojnih industrija na svijetu. Ipak, ove dvije zemlje su clanice NATO alijanse, i kao takve moraju pratiti politiku NATO-a, svidjelo im se to ili ne. Vatikan je vjerska drzava, i naravno da mora biti neutralan. Austrija je pod jakjim uticajem i zastitom Njemacke, tako da njima clanstvo u NATO-u i nije od neke vaznosti. Island je bogata zemlja sa malom populacijom koja je sama sebi dovoljna,nema vanjskih neprijatelja, a ima vojne sporazume sa skandinavskim zemljama. Andora je pod politickim i vojnim uticajem Spanije, i isto tako jako bogata mikro drzava. Crna Gora niti je bogata zemlja, niti tradicinalno ima nekog zastitnika u evropi. Razvoj zemlje privreda, infrastruktura i institucije jako zavisi od EU i njihovih programa za razvoj. Isto tako, crnu goru nema ko da brani u slucaju bilo kakvog napada spolja - jedina je opcija clanstvo u NATO-u. Lako je ovim gore drzavama, ali kada nemate ekonomsku moc, uticaj i vojnu moc, niste u prilici da budete neutralni. Neutralnost je privilegija bogatih drzava, a Crna Gora to nije.
    Upravo sam to i napisao - da ne možemo da se poredimo ni sa jednom od ovih država.

Inače, Island je članica NATO-a, Švedska i Finska nisu.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ne bismo bili jedina mala evropska zemlja koja je neutralna. Tu pricu o nasoj nemogucnosti da ostanemo neutralni, uglavnom uspjesno, provlace sistemcki igraci u CG, iz licnih interesa.
    Ako dodje, kako kazes, "stani pani", valjda je najlogicnije i najbezbjednije rjesenje ne suprotstavljati se i ne zamjerati nijednoj strani, a ekonomski saradjivati sa svima.
    Za Crnu Goru je nemoguće da ostane neutralna iz razloga koje su ti već nabrojali kao i zbog toga što Crn Gora teži članstvu u EU, a misliš da bi neutralnost doprinjela ulasku u EU ili ga znatno usporila
    Zasto ulaziti u rat, ako za tim nema potrebe?
    Hari deset puta pita da neko napiše kakve smo mi ti "sankcije" uveli Rusiji
    Sto se tice ove price oko pripajanja CG Srbiji, tacno je da postoji dosta ljudi koji CG smatraju dijelom srpske teritorije, ili srpskom zemljom, pa i unutar same CG, ali zar je sacica srpskih nacionalista razlog da se udje u NATO i potencijalnu katastrofu?
    Ogroman broj Srba, Srbijom vlada ista stranka kao i za vrijeme zadnje okupacije(da se ne lažemo u pitanju je text book okupacija) i postoji podrška manjeg broja naših wannabe srba je isti scenario kao i zadnji put pa znamo rezultat
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Ovo što ću napisati je samo veoma hipotetski scenario.

U slučaju da izbije direktan sukob između NATO snaga i Rusije.

Stvar je u tome da nemamo moć zadržati neutralnost, ako ne odaberemo NATO a do sukoba dođe Srbija će podrškom Rusije odlučiti za nas. Pazi ne gledam na to sa nekim prevelikim podzrenjem prema Srbiji, dosta veliki procenat građana Crne Gore bi bilo sasvim zadovoljno sa takvim ishodom i takav potez Srbije bi s njihove tačke gledišta bio sasvim razumljiv.

Međutim to bi nas stavilo na prvu crtu sukoba sa NATO snagama, u tom slučaju bili bi prvi na udaru s mora bez neke velike šanse da se odbranimo jer bi Rusija imala svoja posla daleko od ovog boišta. Bili bi mi i Srbija i čitava moć Mediterana protiv nas. Malo šanse da ostane kamen na kamenu.

S druge strane ako priđemo NATO-u prije eskalacije sukoba dobili bi smo automatsku zaleđinu i niko nas ne bi dirao opet zbog udaljenosti Rusije. Srbija sa svom podrškom Rusije u tom slučaju bi najvjerovatnije ostala neutralna ili čak i sama prišla NATO paktu zbog potpunog okruženja.

Naravno postoji opcija da bi i Srbija i mi ostali neutralni ali su male šanse za to zbog podgrijavanja nacionalizma u takvim vremenima, krv bi brzo proključala i sukob ili aneksija bi postale neizbježne što bi nas svakako stavilo u bezizlaznu situaciju sukobljeni sa višestruko moćnijim neprijateljem.

Ja sam samo praktičan.
    Sirenje NATO-a na istocnu Evropu ima jedan glavni cilj, a to je stezanje obruca i slabljenje Rusije. U svoj toj prici mi smo tu kao potencijalni ruski saveznici na Balkanu, uz Srbiju, sto je nesto sto svakako NATO-u ne odgovara, vec zeli da ima Balkan potpuno pod svojom kontrolom, pa ce zbog toga, cim ispuni minimum uslova za clanstvo koji se traze, Crna Gora i dobiti poziv. Ono sto je lose u svemu tome je sto, kao sto vidite na primjeru Ukrajine, manji (i blizi) se guraju u vatru i sukobe sa neprijateljima NATO-a. Zato izgradnja tolikih vojnih baza u Istocnoj i Centralnoj Evropi, jednostavno, SAD rizik pametno prenosi na nekog drugog.

Zbog toga, mislim da je daleko veca opasnost od ove koju ti pominjes u slucaju neutralnosti, opasnost od samog uclanjenja, jer mi tim cinom na duge staze biramo stranu, i to ne samo saveznika, nego i neprijatelja. A kad imas em neprijatelja, em saveznika kojem si saveznik da bi na tebe prenio dio rizika od ljudskih, materijalnih, ekoloskih gubitaka, vjerujem da je to mnogo opasnije nego neutralnost

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Za Crnu Goru je nemoguće da ostane neutralna iz razloga koje su ti već nabrojali kao i zbog toga što Crn Gora teži članstvu u EU, a misliš da bi neutralnost doprinjela ulasku u EU ili ga znatno usporila

Hari deset puta pita da neko napiše kakve smo mi ti "sankcije" uveli Rusiji

Ogroman broj Srba, Srbijom vlada ista stranka kao i za vrijeme zadnje okupacije(da se ne lažemo u pitanju je text book okupacija) i postoji podrška manjeg broja naših wannabe srba je isti scenario kao i zadnji put pa znamo rezultat
    Mislim da nije nemoguce, i mislim da nam trenutno ne prijeti neka konkretna spoljna opasnost da moramo trcati u NATO glavom bez obzira, pogotovo u ovako komplikovanoj situaciji u Istocnoj Evropi. Sto se tice EU, naravno da licemjerna EU ne bi na to blagonaklono gledala, ali se treba zapitati jos nesto: da li je to pravi put za Crnu Goru? Jeste sve to primamljivo, biti u "elitnom" drustvu, ali treba i malo dublje pogledati, kako prolaze ekonomski slabije clanice, koje nemaju ili imaju malo moci i uticaja.

Za ovo drugo, ja ga pitah zasto je EU uvela sankcije Rusiji, a zasto smo se mi pridruzili? Ne smijemo, ako vec biramo (svojevoljno) put ka EU, gledati i sopstveni interes, vec se moramo usaglasiti sa nekim njihovim "principima", koji nemaju veze sa zdravim razumom?

Za ovo zadnje, valjda si i sam svjestan da se situacija drasticno promijenila od pocetka '92, kad je za ocuvanje zajednice glasalo 96%, i '06, kad je preko 55% bilo za nezavisnost.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Mislim da nije nemoguce, i mislim da nam trenutno ne prijeti neka konkretna spoljna opasnost da moramo trcati u NATO glavom bez obzira, pogotovo u ovako komplikovanoj situaciji u Istocnoj Evropi.
    Kakva "komplikovana situacija u Istočnoj Evropi", ako nas je istorija ičemu naučila to jesste da Crna Gora uvjek izvuče deblji kraj kad su u pitanju "komplikacije u Istočnoj Evropi"
    Sto se tice EU, naravno da licemjerna EU ne bi na to blagonaklono gledala, ali se treba zapitati jos nesto: da li je to pravi put za Crnu Goru?
    EU nije licemjerna već utvrđuje da li njeguješ "Evropske vrijednosti", a Evropske vrijednosti se od USA vrijednosti ipak razlikuju u tome što je Evropi stvarno u interesu mir(bez obzira na čiji račun, samo da je mir) dok je u slučaju USA to interes
    Jeste sve to primamljivo, biti u "elitnom" drustvu, ali treba i malo dublje pogledati, kako prolaze ekonomski slabije clanice, koje nemaju ili imaju malo moci i uticaja.
    Svaka članica je koliko-toliko prosperirala
    Za ovo drugo, ja ga pitah zasto je EU uvela sankcije Rusiji, a zasto smo se mi pridruzili? Ne smijemo, ako vec biramo (svojevoljno) put ka EU, gledati i sopstveni interes, vec se moramo usaglasiti sa nekim njihovim "principima", koji nemaju veze sa zdravim razumom?
    Kojih mi to principa treba da se držimo ? Onog čuvenog "nas i Rusa 300 miliona"? Ta Rusija nikad ništa za nas uradila nije, kad god nam je bilo stani-pani Rusa ni od korova pete

Za ovo zadnje, valjda si i sam svjestan da se situacija drasticno promijenila od pocetka '92, kad je za ocuvanje zajednice glasalo 96%, i '06, kad je preko 55% bilo za nezavisnost.
    svjestan sam ja toga, a da li si ti svjestan toga da u ovoj nakaradnoj državi manjina diktira većini. I da li si svjestan kakav smo mi nakaradan narod koji mijenja naciju u roku od dvadeset godina (sa 3 na 9 pa na 30 %)
    Evo ti mali plastični primjer
    Svi Komani su 1918 bili zelenaši, samo dvadesetak godina poslije su praktično svi otišli u četnike, a danas je većina za DPS.
    Za vrijeme zadnje okupacije je manjina bila za nestanak Crne Gore pa ona nestade
    Last edited by Rakun; 04-09-14 at 02:04.

Thanks Thanks Given 
    579
    Thanks Thanks Received 
    784
    Thanked in
    393 Posts

Mislim da nije nemoguce, i mislim da nam trenutno ne prijeti neka konkretna spoljna opasnost da moramo trcati u NATO glavom bez obzira, pogotovo u ovako komplikovanoj situaciji u Istocnoj Evropi. Sto se tice EU, naravno da licemjerna EU ne bi na to blagonaklono gledala, ali se treba zapitati jos nesto: da li je to pravi put za Crnu Goru? Jeste sve to primamljivo, biti u "elitnom" drustvu, ali treba i malo dublje pogledati, kako prolaze ekonomski slabije clanice, koje nemaju ili imaju malo moci i uticaja. Za ovo drugo, ja ga pitah zasto je EU uvela sankcije Rusiji, a zasto smo se mi pridruzili? Ne smijemo, ako vec biramo (svojevoljno) put ka EU, gledati i sopstveni interes, vec se moramo usaglasiti sa nekim njihovim "principima", koji nemaju veze sa zdravim razumom? Za ovo zadnje, valjda si i sam svjestan da se situacija drasticno promijenila od pocetka '92, kad je za ocuvanje zajednice glasalo 96%, i '06, kad je preko 55% bilo za nezavisnost.
    Odluka o NATO je strateška (čitaj: dugoročna i orjentisana na budućnost). Ne ulazi se u Alijansu zato što nam prijete opasnost sada, već da bi osigurali suverenitet i nepovrijediovst granica na dugi rok. To treba imati na umu. Ni Island nema konkretnih spoljnih bezbjedonosnih problema, pa je punopravni član NATO. Što se tiče neutralnosti, volio bih zagovornike ove opcije da mi odgovore kako to konkretno zamišljaju? Po kom ključu?
    Last edited by johnny bravo; 04-09-14 at 13:33.
    In vino veritas

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

U slučaju da izbije direktan sukob između NATO snaga i Rusije.

1.Stvar je u tome da nemamo moć zadržati neutralnost, ako ne odaberemo NATO a do sukoba dođe Srbija će podrškom Rusije odlučiti za nas. Pazi ne gledam na to sa nekim prevelikim podzrenjem prema Srbiji, dosta veliki procenat građana Crne Gore bi bilo sasvim zadovoljno sa takvim ishodom i takav potez Srbije bi s njihove tačke gledišta bio sasvim razumljiv.

Međutim to bi nas stavilo na prvu crtu sukoba sa NATO snagama, u tom slučaju bili bi prvi na udaru s mora bez neke velike šanse da se odbranimo jer bi Rusija imala svoja posla daleko od ovog boišta. Bili bi mi i Srbija i čitava moć Mediterana protiv nas. Malo šanse da ostane kamen na kamenu.

2.S druge strane ako priđemo NATO-u prije eskalacije sukoba dobili bi smo automatsku zaleđinu i niko nas ne bi dirao opet zbog udaljenosti Rusije. Srbija sa svom podrškom Rusije u tom slučaju bi najvjerovatnije ostala neutralna ili čak i sama prišla NATO paktu zbog potpunog okruženja.

3.Naravno postoji opcija da bi i Srbija i mi ostali neutralni ali su male šanse za to zbog podgrijavanja nacionalizma u takvim vremenima, krv bi brzo proključala i sukob ili aneksija bi postale neizbježne što bi nas svakako stavilo u bezizlaznu situaciju sukobljeni sa višestruko moćnijim neprijateljem.
    Зашто мислиш да од нашег уласка у нато зависи српска спољна политика?
    У тези број 1 кажеш ако останемо неутрални тојест подржимо русију и србија ће је подржати а ако одемо у нато србија ће бити неутрална.

Зар не видиш да србија (колико год јој била ретардирана власт) ипак иде ка европи али наравно пазећи да на том путу не стане на прсте русији?
    Да ли заиста мислиш да би и у ком случају чак и да се деси сукоб између натоа и русије (што је мало вјероватно сјетите се грузије) србија уопште учествовала у том сукобу на ичијој страни а посебно на страни русије док је окружена чланицама натоа?
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

A kad imas em neprijatelja, em saveznika kojem si saveznik da bi na tebe prenio dio rizika od ljudskih, materijalnih, ekoloskih gubitaka, vjerujem da je to mnogo opasnije nego neutralnost
    Pazi, i ja mislim da je neutralnost najbolje riješenje ali ono što želim reći je to da na žalost ne vidim načina da se ta neutralnost održi ako dođe do sukoba. Moje mišljenje da trebamo pristupiti NATO-u nije vezano za nikakve državne ili nacionalne porive, ljudi koji čitaju moje postove znaju koliko sam apolitičan i kojiko prezirem nacionalizam i patriotizam te vidim stabilnu državu tek kao uslužnu djelatnost građanima.

Ono što želim reći je da je odluka pristupanja NATO-u tek praktična odluka jer je našoj državi jako teško u takvim uslovima (uslovima sukoba) održati neutralnost.

Meni Srbija ne smeta i oni imaju svojih poroblema, većih nego mi i bore se za svoje mjesto pod suncem ali znavajući političku situaciju tamo i koliko su desničarske partije tamo jake (tamo je nacionalizam još uvijek ogroman faktor na izborima i kreira javno mišljenje), jasno je da u slučaju sukoba, Srbijanske vlasti ne bi bile u stanju ostati po strani. A to bi bilo kobno po našu državu.

Ja vijerujem da budućnost donosi promijene i da će za 20 do 30 godina nacionalistička garda u Srbiji sići sa scene u staračke domove i da će ih zamijeniti mlađe generacije koje nije mnogo briga za nacionalizam. Kada se to desi onda ponovo možemo računati na neutralnost kao najbolju opciju, ali dans na žalost još nije vrujeme za tako nešto.

Po meni treba odabrati nekoga ko ne ugrožava direktno našu samostalnost.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Зашто мислиш да од нашег уласка у нато зависи српска спољна политика?
    У тези број 1 кажеш ако останемо неутрални тојест подржимо русију и србија ће је подржати а ако одемо у нато србија ће бити неутрална.

Зар не видиш да србија (колико год јој била ретардирана власт) ипак иде ка европи али наравно пазећи да на том путу не стане на прсте русији?
    Да ли заиста мислиш да би и у ком случају чак и да се деси сукоб између натоа и русије (што је мало вјероватно сјетите се грузије) србија уопште учествовала у том сукобу на ичијој страни а посебно на страни русије док је окружена чланицама натоа?
    Pazi moj hipotetički scenario se odnosi na izbijanje sukoba sa Rusijom. Na žalost danas je to sasvim vjerovatna opcija zbog eskalacije sukoba u Ukrajni. Na žalost još nije vrijeme da možemo vijerovati da nacionalizam neće ponovo uzeti maha kroz Srbiju, poslje svega ipak moramo biti svijesni da narod na kraju bira svoje vođstvo, kao i kod nas tako i u Srbiji.

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Mislim da nije nemoguce, i mislim da nam trenutno ne prijeti neka konkretna spoljna opasnost da moramo trcati u NATO glavom bez obzira, pogotovo u ovako komplikovanoj situaciji u Istocnoj Evropi. Sto se tice EU, naravno da licemjerna EU ne bi na to blagonaklono gledala, ali se treba zapitati jos nesto: da li je to pravi put za Crnu Goru? Jeste sve to primamljivo, biti u "elitnom" drustvu, ali treba i malo dublje pogledati, kako prolaze ekonomski slabije clanice, koje nemaju ili imaju malo moci i uticaja.

Po ovom pominjanju sankcija vidi se koliko se barata informacijama. Koje sankcije Rusiji? Da ponovim, za neupučene, sankcije Rusiji ne postoje (osim u interpretaciji medija) već postoje sanckcije prema privatnim računima (i njihovim poslovanjima) ljudima bliskih Putinu koje je EU označila kao krivce za izbijanje sukoba u Ukrajni. Dakle, taj i taj (sa spiska osoba prema kojima su uvedene sankcije) želi da plasira kapital u Francusku/Crnu Goru preko investicija ili na neki drugi način ... E, to mu je onemogućeno. Mi smo se tome pridružili, odnosno, imamo u posjedu tu listu osoba prema kojima su uvedene sankcije (a taj spisak, inače, nije javan). Da li je naš inters da pratimo tzv. ,,zapadne vrijednosti''? Pa, mislim da jeste, no kao i svaka operacija imaju i neke bolne faze (koje bi bile daleko bezbolnije da nije ovakvog nakaradnog DPS-a).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kakva "komplikovana situacija u Istočnoj Evropi", ako nas je istorija ičemu naučila to jesste da Crna Gora uvjek izvuče deblji kraj kad su u pitanju "komplikacije u Istočnoj Evropi"

EU nije licemjerna već utvrđuje da li njeguješ "Evropske vrijednosti", a Evropske vrijednosti se od USA vrijednosti ipak razlikuju u tome što je Evropi stvarno u interesu mir(bez obzira na čiji račun, samo da je mir) dok je u slučaju USA to interes

Svaka članica je koliko-toliko prosperirala

Kojih mi to principa treba da se držimo ? Onog čuvenog "nas i Rusa 300 miliona"? Ta Rusija nikad ništa za nas uradila nije, kad god nam je bilo stani-pani Rusa ni od korova pete

svjestan sam ja toga, a da li si ti svjestan toga da u ovoj nakaradnoj državi manjina diktira većini. I da li si svjestan kakav smo mi nakaradan narod koji mijenja naciju u roku od dvadeset godina (sa 3 na 9 pa na 30 %)
    Evo ti mali plastični primjer
    Svi Komani su 1918 bili zelenaši, samo dvadesetak godina poslije su praktično svi otišli u četnike, a danas je većina za DPS.
    Za vrijeme zadnje okupacije je manjina bila za nestanak Crne Gore pa ona nestade
    Gradjanski rat u Ukrajini, koji se u bliskoj buducnosti moze prosiriti i van granica Ukrajine.

Evropa je licemjerna zato sto ima dvostruke standarde, i to smo vidjeli vec nebrojeno puta, valjda to ne treba dalje pojasnjavati. Jos jedna stvar je tu vrlo jasna: Evropa je i dalje pod kontrolom SAD-a, tako da Evropa moze da se igra demokratije, ali ce kljucne odluke uvijek da idu u korist imperijalisticke politike SAD-a. I o kakvim se tu onda vrijednostima radi?

Sto se tice ovoga prosperiteta clanica EU, pazi, ja ne gledam na tu EU crno-bijelo, proces reformi koje EU zahtijeva ima dosta dobrih stvari koje su nama neophodne, ali je poenta da cemo mi tamo, sa ovakvom vlascu, proci jos gore od svih balkanskih drzava. Je li Bog dao da nam oni daju sto vise kredita, a da ih mi (hvala Vladi CG), ne mozemo nikako vratiti. I ulazimo u jos vece duznicko ropstvo, iz kojeg se tada vise necemo moci izvuc'. Jedan podatak ovdje, a vezan je za rast javnog duga u godini u kojoj su zemlje postale clanice NATO-a:

Uticaj clanstva u NATO na rast BDP-a i spoljni dug
    DRZAVA Godina uclanjenja Rast BDP-a RAST Duga
    Bugarska 2004 +34% +289%
    Hrvatska 2009 -2% +21%
    Ceska 1999 +42% +318%
    Estonija 2004 +28% +240%
    Madjarska 1999 +30% +583%
    Latvija 2004 +28% +465%
    Litvanija 2004 +31% +305%
    Poljska 1999 +66% +626%
    Rumunija 2004 +30% +642%
    Slovacka 2004 +35% +298%
    Slovenija 2004 +12% +442%
    Albania 2009 +12% +268%

Toliko o ekonomskim benefitima ulaska u NATO.

Sto se tice ovoga "kojih principa treba da se drzimo", treba da gledamo svoj interes, a ne da se trudimo da budemo bila cija marioneta. Prije bilo kakve odluke o ulasku u EU ili NATO (ne kazem da je ulazak u EU a priori losa stvar) Crna Gora mora izgraditi demokratsko drustvo, jer samo tada moze odlucivati o svojim interesima.

Ovo zadnje, pazi, sve te promjene "identiteta" koje se desavaju u posljednjih 100 godina su posljedica crnogorskog obozavanja ili straha od aktuelne vlasti. Da sjutra Nova srpska demokratija sa Mandicem dodje na vlast, opet bi imao vecinu stanovnistva koji se izjasnjavaju kao Srbi, a taj problem ceste promjena identiteta u CG se nece iskorijeniti sve dok ne izgradimo gradjansko drustvo, po uzoru na, eto, i brojne EU zemlje. Tek kad se covjek u Crnoj Gori ne bude bojao da se odredi nacionalno, religijski, politicki, moci cemo da razmisljamo o ulasku u EU. Bilo sto prije toga nas vodi u podanicki polozaj, kakav i danas imamo. Zato se mora raditi na promjeni svijesti naroda. Odnosno, svako mora da radi na sebi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pazi, i ja mislim da je neutralnost najbolje riješenje ali ono što želim reći je to da na žalost ne vidim načina da se ta neutralnost održi ako dođe do sukoba. Moje mišljenje da trebamo pristupiti NATO-u nije vezano za nikakve državne ili nacionalne porive, ljudi koji čitaju moje postove znaju koliko sam apolitičan i kojiko prezirem nacionalizam i patriotizam te vidim stabilnu državu tek kao uslužnu djelatnost građanima.

Ono što želim reći je da je odluka pristupanja NATO-u tek praktična odluka jer je našoj državi jako teško u takvim uslovima (uslovima sukoba) održati neutralnost.

Meni Srbija ne smeta i oni imaju svojih poroblema, većih nego mi i bore se za svoje mjesto pod suncem ali znavajući političku situaciju tamo i koliko su desničarske partije tamo jake (tamo je nacionalizam još uvijek ogroman faktor na izborima i kreira javno mišljenje), jasno je da u slučaju sukoba, Srbijanske vlasti ne bi bile u stanju ostati po strani. A to bi bilo kobno po našu državu.

Ja vijerujem da budućnost donosi promijene i da će za 20 do 30 godina nacionalistička garda u Srbiji sići sa scene u staračke domove i da će ih zamijeniti mlađe generacije koje nije mnogo briga za nacionalizam. Kada se to desi onda ponovo možemo računati na neutralnost kao najbolju opciju, ali dans na žalost još nije vrujeme za tako nešto.

Po meni treba odabrati nekoga ko ne ugrožava direktno našu samostalnost.
    Vjerujem u tvoje najbolje namjere, tu nema nista sporno. Ipak, mislim da u slucaju nekog veceg sukoba u Istocnoj Evropi, na udaru ce biti upravo one clanice koje su u NATO savezu, i da to predstavlja daleko vecu opasnost po nas nego recimo srpski nacionalizam.

Pazi, Srbija je izgubila Kosovo, ide ka EU, i ta srpska desnica gotovo da je ugasena. To mozes vidjeti po izbornim rezultatim Dveri, koje nijesu prosle ni cenzus na parlamentarnim izborima.

Srbija i mi imamo, manje vise, iste probleme, a to su podanicke vlasti koje ce prodati i gradjane i drzavni interes, samo da sto duze ostanu na vlasti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Po ovom pominjanju sankcija vidi se koliko se barata informacijama. Koje sankcije Rusiji? Da ponovim, za neupučene, sankcije Rusiji ne postoje (osim u interpretaciji medija) već postoje sanckcije prema privatnim računima (i njihovim poslovanjima) ljudima bliskih Putinu koje je EU označila kao krivce za izbijanje sukoba u Ukrajni. Dakle, taj i taj (sa spiska osoba prema kojima su uvedene sankcije) želi da plasira kapital u Francusku/Crnu Goru preko investicija ili na neki drugi način ... E, to mu je onemogućeno. Mi smo se tome pridružili, odnosno, imamo u posjedu tu listu osoba prema kojima su uvedene sankcije (a taj spisak, inače, nije javan). Da li je naš inters da pratimo tzv. ,,zapadne vrijednosti''? Pa, mislim da jeste, no kao i svaka operacija imaju i neke bolne faze (koje bi bile daleko bezbolnije da nije ovakvog nakaradnog DPS-a).
    Zbog cega su uvedene? Zbog uplitanja u sukob u Ukrajini? Zbog rusenja malezijskog aviona? Ko ga je srusio, i sto se desilo sa citavom onom visednenvnom medijskom pompom oko toga? Zasto se na to zaboravilo?

Kako je moguce da Zapad ima obraza da bilo kome prigovara oko uplitanja u neciju unutrasnju politiku, kad su oni (SAD) finansirali izralesko bombardovanje Gaze, i nakon svega sto se desavalo u Libiji, Siriji, Iraku?
    To je ta licemjerna politika Zapada, kad oni reaguju, i to se zavrsi sa katastrofalnim posljedicama (osim po njih, oni izvuku korist), to je u skladu sa "opstecivilizacijskim principima", a kad je neko drugi prinudjen da brani svoj interes, jer NATO oce ispred nosa da mu instalira rakete, to onda zasluzuje sankcije. I sto se tice te price oko sankcija, one se prosiruju, a mi cemo to nastaviti da podrzavamo, da bi bili kao sav normalni demokratski svijet.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,638
    Thanked in
    2,738 Posts

Quote Originally Posted by ASC View Post
    Ova priča ništa ne znači.

Države koje su neutralne ili "neutralne" u Evropi:
    - Mikro-države: Andora(za odbranu zadužene Španija i Francuska), Monako(za odbranu zadužena Francuska), Lihtenštajn (za odbranu zadužena Švajcarska), Malta (ostrvo), San Marino(za odbranu zadužena Italija), Vatikan(za odbranu zadužena Italija)
    - Ostrva: Irska, Kipar(koji je usput u zamrznutom konfliktu sa Turskom)
    - Švedska i Finska koje se formalno drže po strani, ali imaju kvalitetne vojske i naginju na stranu NATO-a, kod njih se evo priča o sporazumu sa NATO-om koji bi NATo-u omogućio da djeluje na njihovim teritorijama
    - Švajcarska, bankarska, tradicionalno neutralna zemlja, naoružana do zuba, graniči se sa NATO zemljama i Austrijom
    - Austrija koja je obavezana na neutralnost ustavom iz 1955. kada je okončana njena okupacija od strane SAD-a, UK-a, Francuske i SSSR-a, imaju solidnu vojsku i graniče se sa NATO zemljama i Švajcarskom

Mi ne možemo da se poredimo ni sa jednom od ovih država.

P.S.
    Island je proglasio neutralnost u Drugom svjetskom ratu. Ujedinjeno Kraljevstvo ga je okupiralo 1940. iz straha da to prva ne uradi Njemačka.
    Zašto ne bi bilo i
    - Crna Gora - za odbranu zadužena Italija (koja je članica NATO). Iskreno ovo je rješenje koje bi zadovoljilo i neutraliste i one protiv a donekle i one za NATO.
    Da ne pominjem benefite koje bi mi imali u ovome u trgovini sa Italijom koja je još i članica EU.
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Pazi moj hipotetički scenario se odnosi na izbijanje sukoba sa Rusijom. Na žalost danas je to sasvim vjerovatna opcija zbog eskalacije sukoba u Ukrajni. Na žalost još nije vrijeme da možemo vijerovati da nacionalizam neće ponovo uzeti maha kroz Srbiju, poslje svega ipak moramo biti svijesni da narod na kraju bira svoje vođstvo, kao i kod nas tako i u Srbiji.
    Теби је вјероватна а мени баш и не, јер како може бити рата међу економско зависним земљама као што је случај са еу и русијом?
    Национализам у србији је скоро и даље јак као и 90их само они који су на власти се не понашају у складу са тим. И неће јер данас на влсти имамо преобучене радикале па се потписа бриселски споразум који тадић какав такав ненационалиста није уопште разматрао.

Нема рата између еу и русије а самим тим нема сврставања србије уз русију (које би чак и да се хипотетички крене у рат, било потпуно нереално и немогуће јер је окружена нато државама а русија је далеко за разлику од бјелорусије нпр).
    Србија се отима и држи страну и једнима и другима и то је сад за сад једина могућа варијанта што се тиче спољне политике, колико ће моћи да потраје не зависи од њих.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Jedan podatak ovdje, a vezan je za rast javnog duga u godini u kojoj su zemlje postale clanice NATO-a:

Uticaj clanstva u NATO na rast BDP-a i spoljni dug
    DRZAVA Godina uclanjenja Rast BDP-a RAST Duga
    Bugarska 2004 +34% +289%
    Hrvatska 2009 -2% +21%
    Ceska 1999 +42% +318%
    Estonija 2004 +28% +240%
    Madjarska 1999 +30% +583%
    Latvija 2004 +28% +465%
    Litvanija 2004 +31% +305%
    Poljska 1999 +66% +626%
    Rumunija 2004 +30% +642%
    Slovacka 2004 +35% +298%
    Slovenija 2004 +12% +442%
    Albania 2009 +12% +268%

Toliko o ekonomskim benefitima ulaska u NATO.
    Mudro nema šta.
    Naveo si podatak iz PRVE GODINE PO UČLANJENU i to zemlje koje su morale uvesti naoružanje.
    Kao što vidiš povećan je BDP, a povećan deficit je samo prvu godinu i odnosi se na oružije koje NATO članica mora da obnovi. Navedi zemlje koje nisu morale obnoviti naoružanje poput UK, Francuske, Njemačke
    Last edited by Rakun; 15-09-14 at 16:28.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Zašto ne bi bilo i
    - Crna Gora - za odbranu zadužena Italija (koja je članica NATO). Iskreno ovo je rješenje koje bi zadovoljilo i neutraliste i one protiv a donekle i one za NATO.
    Da ne pominjem benefite koje bi mi imali u ovome u trgovini sa Italijom koja je još i članica EU.
    Pogledaj spisak država koje su branjene od strane nekih NATO država, sve te "države" su u sklopu moćnijih NATO članica.
    San Marino i Vatikan su u sklopu Italije, Monako je u sklopu francuske, Linheštajn u sklopu Švajcarske. Znači te "zemlje" ne mogu biti napadnute a da se ne napadnu NATO članice na čijoj su teritoriji dok Italijanima treba 15-tak minuta leta do Crne Gore

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

U slucaju rata izmedju nato saveza i Rusije apsolutno nije bitno jesmo li u savezu sa nekom od zaracenih strana, to nam ne znaci puno sa aspekta sigurnosti.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by opmne View Post
    U slucaju rata izmedju nato saveza i Rusije apsolutno nije bitno jesmo li u savezu sa nekom od zaracenih strana, to nam ne znaci puno sa aspekta sigurnosti.
    U slučaju rata ?!! Direktnog rata između nuklearnih sila jednostavno neće biti jer kraj civilizacije nikome nije u interesu. Kvazi rata preko leđa neke napaćene zemlje tipa ja finansijski podržavam, lobiram i naoružavam ovoga, a druga strana onoga. Ali otvorenog rata nikad

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

U slučaju rata ?!! Direktnog rata između nuklearnih sila jednostavno neće biti jer kraj civilizacije nikome nije u interesu. Kvazi rata preko leđa neke napaćene zemlje tipa ja finansijski podržavam, lobiram i naoružavam ovoga, a druga strana onoga. Ali otvorenog rata nikad
    Pa cemu onda nase svrstavanje na bilo ciju stranu, sad da smo stali uz Rusiju popili bi sankcije od Evrope i Amerike, ovako smo stali uz Evropu i Ameriku pa smo popili sankcije od Rusije.
    Dakle u pitanju su interesi uskog kruga ljudi, vjerovatno neke kombinacije za ocuvanje opljackanog kapitala ili sta vec ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.ph...&nav_id=904259

Kad je pocela ona prica od strane EK, ovdje sam napisao da ce se Rusi bas uzbuditi sta ce im koji birokrata reci. Bas kao sto su i Nemci. Nego sjedi i cuti, mi te placamo i gotovo. Mada, sve je bilo jasno posle austrijske price o Juznom toku. Ne bi se ni oni prsili da ih Nemci nisu gasirali.
    Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

Pretpostavljam da ce posle ovoga Putinu jedino moci da se sagnu i...
    http://webtribune.rs/senzacija-decen...fte-na-svetu/#
    Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Uz Rusiju bih prije stao, takva je kakva je nego uz Illuminate i Masone odvratne kao sto su Amerikanci, djavolja rasa

Page 17 of 165 FirstFirst ... 71314151617181920212767117 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)