tranzicija para iz naših džepova u njihove![]()
Ja ne razumijem sta znaci "tranzicija u CG"? Sta im je to? Ko je to?
Sto se tice gasenja u privatnom sektoru i kako se vrse pritisci da se sve "zdrave" firme udalje od CG, da ugase svoje poslove, da sprijece njihov dalji razvoj - to pratim i sama godinama.
p.s. Hvala sto ste me prethodnim tekstom podsjetili da platim mjesecne priv. obaveze.![]()
Hvala Lepo
tranzicija para iz naših džepova u njihove![]()
She is only here to annoy herself!
Pa ovo je sasvim ok..Tranzicija iz centralnoplanskoga socijalističkoga gospodarstva na tržišno te transformiranje totalitarističke nedemokracije u demokraciju, stavljanje socijalističkih poduzeća na ravnopravni teren s novim tržišnim konkurentima te na kraju, pokušaj da se uz pomoć znanja i modernizacije premosti vijekovni civilizacijski jaz između razvijenih i nerazvijenih zemalja u relativnom kratkom vremenskom roku od jednog do nekoliko desetljeća. Proces se smatra završenim te onda kada ne uživaju specifične beneficije u oblicima javnih subvencija ili financijskih olakšica i kada se produktivnost ne može prepisivati povijesti poduzeća.
Najznačajnije karakteristike same tranzicije su: sporost, skupoća, teškoće pri djelovanju samoga procesa i dramatične promjene u dva smjera:
- što prije i što bezbolnije društvenu imovinu učiniti privatnom sa prepoznatljivim i odgovornim vlasnikom
- uklopiti se u svjetske tokove prijelaza u postindustrijsko doba
Ne moze se nazivati uticajem "tranzicije" ono sto je unisteno, opljackano, devastirano, ponizeno, i lose poslovanje.. Zasto u CG krive tu famoznu "tranziciju" kad ona veze s tim...
Hvala Lepo
Dobro, kod nas se isto tako redovno upotrebljavaju i izrazi "demokratija", "vladavina prava" i slične stvari, to ne znači da su stvarno prisutne. Vala Majo, zar ne umijete da prepoznate pjesničku slobodu naših vlastodržaca?
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Pa tranzicija iz socijalizma u kapitalizam, pa iz kapitalizma u neoliberalnu ekonomiju, pa sad kad smo ostali bez para u neku abominaciju socijalizma i neoliberalizma, sa pokusajem rodjenja nakrivog djeteta socijalizma i trzisnog kapitalizma.
Tu smo nedje. Eksperimentisemo pa smo u stalnoj tranziciji.
Ne kao ostali, kod nas se stalno desava tranziciomo kretanje![]()
Nemam vala sto reci, ali mi je gusht da se upisem na ovu 666. stranu ovog topicaMolila bih da mi ne brisete upis.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks