Mislim da se posiljke, koje stizu postom, carine po tzv. skracenom postupku carinjenja, gdje je carina 5% i PDV 19% bez obzira na vrstu robe. Po ovom principu su meni carinili dva puta robu. Prvi put laptop 5%+19%, iako je PDV na racunarsku opremu 7%. Drugi put su mi carinili nekoliko pari cipela, koje su mi stigle u nekoliko paketa, ali istog dana (bio black friday in the USA). Pojedinacna vrijednost svakog od njih je bila manja od 150 €, ali su mi sve to sabrali i ocarinili. U ovom slucaju, bez obzira sto je carina na obucu uvezenu iz SAD-a 15%, carinili su mi opet po principu 5%+19%. Otad, kao sto je i Dutch pomenuo, saljem pakete na sestre, majku ...
Dakle, ako je osnovica 270 €, carina je 13.5 €, PDV 54 € + 4 € podnosenje na carinski pregled.

Reply With Quote
, koje su mi stigle u nekoliko paketa, ali istog dana (bio black friday in the USA). Pojedinacna vrijednost svakog od njih je bila manja od 150 €, ali su mi sve to sabrali i ocarinili. U ovom slucaju, bez obzira sto je carina na obucu uvezenu iz SAD-a 15%, carinili su mi opet po principu 5%+19%. Otad, kao sto je i Dutch pomenuo, saljem pakete na sestre, majku ...

Bookmarks