Da
Ne
http://www.dan.co.me/?nivo=3&datum=2...ne%20zarastaju
topik je Da li u Nato. Nadam se da se ovo nece brisati.
Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.
Ukoliko ste porijeklom iz CG, izuzev par gradova u Boki (ne i krajolika oko njih), onda imam loše vijesti o vašim precima.
Last edited by Shamrock; 01-05-14 at 01:47.
You can kill a player, but you can't kill the game
Стара ЦГ, прво село на граници ЦГ Млетачке Републике/Аустрије.Глупо је причати о јебању коза а да су били номадска племена јесу.
Моји преци су били за ЦГ услове добростојећа породица, па су још прије 100 година живјели пристојно и били на угледу.Касније су се преселили у град Бар, у једну нормалну и неоптерећену средину, која је седамдесетих и осамдесетих доживјела прави и економски и културни процват.
Не знам знаш ли да јединствени ДПС никад није побиједио у Бар, и да је Барско руководство било једнино које се супроставило хистерији крајем осамдесетих.
Данас је Бар нешто друго, а разлог за то треба потражити у томе што се за задњих 20 становништво увећало за дупло.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Nisam baš htio ići u te detalje. Čisto sam htio napomenuti da vam čukunđedovi nisu nosili tuniku, čitali Platona ispod masline kraj foruma, odmah pored statue Venere, dok im je na pjatu stojao Tibarski grgeč i čaša crvenog vina, nego su čuvali koze po katunima, nosili 3 sloja na nogama i nijedan iznad pojasa, a kad je trebalo nešto da se pročita čekali su popa da se probije kroz mećavu 2 nedelje.
A ako ste kojim slučajem iz dobrostojeće CG familije - pa, eto čuvali su koze, ali su imali za ručno rađeni ljevor. I to je nešto.
Potpisujem,
Milsim da teza neću u nato jednaka mrzim Crnu Goru samo dokaz da oni koji u nju vjeruju ne umiju da saberu dva i dva nega samo promovišu ono što im se kaže da je dobro pa ne bitno da
li je to ulazak u vojnu organizaciju, i skok u jamu. Pa da ti isti odluče da "daju" Debeli Brijeg i kažu da je to u dobro susjetske svrhe ja se pitam da li bi i to imalo "glupu" promociju kao i ovo ovih dana
Živjeli !
Postajemo članica a nećemo morati ? Interesantno
Opent ista priča samo ovaj put "vjerovatno možda nećemo"2. Vjerovatno necemo morati da izdvajamo ni tih 67 miliona za odbranu. Ovo su samo preporuke kojih se drzave clanice cesto ne pridrzavaju ali ne trpe posledice - uglavnom zato sto se uzima u obzir njihova ekonomska situacija.
Uoci krize 2008., na jednom samitu je preporuceno da drzave clanice izdvajaju 2 ili 2,5%, zaboravio sam, medjutim, kad se desio finansijski slom, neke clanice su ogranicile svoja izdvajanja za odbranu na duplo nize iznose od preporucenih.A očekujemo brdo love od njih a ?
Pa da naša ekonomska računica
A ona se vjerovano više odnoso na velike ma nemoj mi reć, ma neka eto čemo se nadaju ovi što su ZA. Ču vjerovatno nećemo morati Bože sačuvaj a šta ako budemo morali ?3. Nama niko nece skakati po glavi ako ne budemo u stanju da ispunimo ovu preporuku. Ona se vjerovatno vise odnosi na velike, vodece, i drzave srednje velicine, posebno na one koje se nalaze u istocnoj Evropi. I upravo to je nasa prednost - zato sto smo, po svim kriterijumima, "mali". To ne znaci da mozemo da radimo sta hocemo, ali cesto ce nam "progledati kroz prste" zbog te cinjenice (kao sto nam je EU/ECB precutala unilateralnu euroizaciju).
A to je za 2014 godinu, za 2013 su bila manja znači da očekujemo izdvajanja oko 2 miliona u narednim god jel to hoćeš da kažeš ? Argumenti su ti taman ko toga ministra koji planira jednake rashode za sledeću kao što su bili i u prošloj4. Ministar finansija tvrdi da cemo izdvajati 400 000 eura za clanarinu. Sa troskovima za misije, koji se, ako sam pronasao odgovrajuci podatak, za 2014. krecu izmedju 1,5 i 2 miliona, to bi znacilo da cemo na godisnjem nivou izdvajati oko 2,5 miliona za NATO.![]()
Ја сам противнике учлањења у НАТО још раније клсификовао у двије групе:
Прва су људи који немају довољно информација или су у највећем броју случајева заведени разним неистинама и полуинформацијама.Тим људима ваља помоћи да схвате шта чланство у НАТО значи.Да се разумијемо неће нам кад уђемо у НАТО потећи мед и млијеко, али смо барем на дужи рок омогућили мир.
Друга категорија су људи који заступају националне пројекте који директно задиру у суверенитет и територијални интегритет као и биће Црне Горе и Црногорског народа, и који су бијесни на НАТО што им је пореметио планове на Балкану.Чланство Црнe Горе у НАТО виде као додатну, чак и непремостиву препреку за остваривање њихових планова.Барем смо на овом форуму те људе и организације потпуно разоткрили.
Ја још на овом форуму, и мимо њега, нисам чуо да је неко предложио неку смислену алтернативу чланству Црне Горе у НАТО пакт.
Ја бих баш волио да је чујем, јер ја, колико год покушавао, ту алтернативу не могу да видим.
Пазите, није чланство у НАТО само по себи циљ.Циљ је на најјефтинији начин обезбиједити дугорочну стабилност, безбједност и мир овој земљи.
Живио.![]()
Last edited by BAR; 01-05-14 at 02:55.
šta ti rekoh :lolblue:
https://twitter.com/officialamfi
Писао сам о томе раније.
Ми данас у ЦГ имамо значајан проценат становништва који би се у случају сукоба Црне Горе са неким сусједом понашао као Хрвати у Југославији 1941.
И то није природно стање, него послиједица рада агената који су убачени из тих земаља и који раде по Црној Гори.И ту мислим и на великосрпски национални пројекат као најопаснији и великоалбански пројекат, а имамо и назнаке великобошњачког пројекта, док је најмањи проблем питање морске границе са Хрватском.
У ЦГ и региону има довољно материјала за барем два-три рата.
Све то сад изгледа као имагинарни сценарио, али рат на овим просторима спречава само присуство НАТО-а.Кад би се НАТО повукао овдје би се поново разбуктали ратови, а територија Црне Горе би била једно од важнијих бојишта.
Такав сценарио можда одгововара великосрпском или неком другом националном пројекту.Црној Гори и Црногорцима сигурно не.
То само показује колико се не разумијеш у тему.
Не постоји јефтинији начин да се обезбиједи безбједност за једну балканску земљу, од чланства у НАТО пакту.
Ако мислиш да је систем општенародне одбране који форсирају неутралне земље јефтинији, онда си у заблуди.
Најјефтиније је или немати одбрану уопште, или имати ово тренутно полустање које се тешко може назвати системом одбране; Али то није одговорно према будућности ове земље и овог народа.
Обавезни смо да се укључимо само у случају кад би нека земља НАТО пакта била нападнута, и то само на сјеверној хемисфери.Ниједна чланица није обавезна да учествује у офанзивним операцијама, било НАТО-а било земаља чланица појединачно.
Објаснио сам ти горе, учлањујемо се због мира у Црној Гори и на Балкану.
А које су то земље са којима је НАТО у сукобу?
Last edited by BAR; 01-05-14 at 15:32.
Kao nečega što je trenutno realno i moguće ne.
Ali u daljoj budućnosti i povoljnim okolnostima po velikosrpski nacionalni projekat (u slučaju rasta srpskog nacionalizma u Srbiji i političkog i vojnog odsustva Zapada iz regiona) moguće. Imali smo prilike da gledamo šta se dešavalo u Hrvatskoj i Bosni devedesetih a i mi smo bili na ivici u periodu 1998-2000.
Da li misliš da bi nekom u SFRJ 1987. palo na pamet da će za 5 godina Sarajevo bit pod opsadom a Vukovar sravnjen sa zemljom?
Takođe ni Ukrajincima prije godinu dana nije bilo na kraj pameti da će Krim biti aneksiran od strane Rusije a ostatak države pod prijetnjom ruske invazije. Krim im je oduzet a u istočnoj Ukrajini se kopaju rovovi.
Stvari se mijenjaju. Mi ne možemo da znamo u kakvom će stanju biti region 2020, 2025 ili 2030. Većina Srba ne priznaju Crnogorce kao posebnu naciju a Crnu Goru vide kao "vekovnu srpsku zemlju".
Evo čemu učite srednjoškolce u Srbiji:
http://www.e-novine.com/drustvo/4533...neiskreni.html
Last edited by ASC; 01-05-14 at 19:06.
Kakva totalna kratkovidost i nepoznavanje istorije. Pa taj isti zapad je 1918 rekao Srbiji da može da pripoji CG. I sad se vi kunete u zapad kao u nekoh stoprocentnog obožavaoca Crne Gore.
Jesi li ti ozbiljan da porediš odnose i političku situaciju u regionu(a i svijetu uopšte) iz 1918. sa 21. vijekom?
Pa ako je nekom 1987 godine padalo na pamet da će se SFRJ raspasti, onda je taj mogao svašta zamisliti.
No mi je zaista smešno da Crnogorci ulaze u NATO u strahu od agresije iz Srbije.:tears_of_joy:
Ne pomažu ti ni nategnute paralele sa Hrvatske i BiH, niti izlizane floskule o "velikosrpskom nacionalnom projektu", "opsadi Sarajeva" i slično...Opet mi je smešno jer nidje veze nema.
Mislim, zaista me interesuje kako ti to zamišljaš?
Ne zamišljam ništa.
Ja rekoh da to ne vidim kao realno sada a ni u bliskoj budućnosti. A nadam se nikad.
Međutim, paralele uopšte nisu nategnute. Srbi su prije 20 godina bili spremni da ratuju i ratovali su u susjednim država gdje su imali značajnu manjinu. Ako se neki među vama opet užele puškaranja za Crnu Goru bi bilo najbolje da taj momenat dočeka u NATO-u.
Crnogorska vojska u trenutnom stanju nije sposobna da se suprotstavi stranoj agresiji. A sredstava za njeno povećanje i adekvatno naoružavanje nema.
Crna Gora ne može da ima bitnog uticaja na dešavanja u Srbiji.
Srbija u Crnoj Gori može. Prije svega preko (pro)srpskih partija i SPC-a. Srbija je finansirala crnogorske opozicione parije od nezavisnosti do 2012.
Srbija je 2011. usvojila državni program „Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu“ u kome se kao cilj navodi dobijanje statusa konstitutivnog naroda za Srbe u Crnoj Gori, priznavanje Srbije kao matice svih Srba, mogućnost davanja srpskog državljanstva svim Srbima iz regiona koji to požele.
Ovi djelovi vezani za Crnu Goru su uklonjeni nakon protesta iz Crne Gore.
Što se 1918. tiče Srbija je tada bila saveznik Zapada i imala je jake lobije u Francuskoj i Engleskoj. Imali su vojsku koja je probila Solunski front i zajedno sa saveznicima bitno učestovala u lomljenju Austo-ugarske. Imali su teritoriju Crne Gore pod okupacijom.
Crna Gora nije imala vojsku. Crnogorska vlast je i dalje bila u egzilu i nije joj dozvoljen povratak u Crnu Goru.
Srbiji se progledalo kroz prste.
Ja ne gledam na zapad kao "stoprocentne obožavaoce Crne Gore", ali je činjenica da su nam spasili pozadinu 2000. godine i da je u najboljem intresu Crne Gore da uđe u NATO.
Last edited by ASC; 01-05-14 at 20:40.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks