"Kao sto je u Londonu, Rimu, Pari Sen Zermenu..." - Slavoljub Stijepovic
HAHAHAHAHAHAHAHHAHHAHA
Da li je moguce ovo?
Lekic je dao ponudu SDP-u ali postavimo ovako situaciju:
Uzmimo da se SNP bude pitao u PG. Onda su izvisili svi zajedno. SNP ce se samoubiti i otici u koalciju sa DPS-om (hipoteticki). SDP+ ceka posle izbora da vide sta ce i kako ce.
Ljudi ukoliko opozcija izgubi na izborima u PG, vlast se nece promijeniti sledece 20 godina. Ovo nam je poslednja sansa...
One Ring to Rule them all...
"Kao sto je u Londonu, Rimu, Pari Sen Zermenu..." - Slavoljub Stijepovic
HAHAHAHAHAHAHAHHAHHAHA
Da li je moguce ovo?
Stijepović bolje da nije radio intervju.Koliko se čovjek isprosipao, pa ono nije humano.
što je najbolje u svemu - to će biti glavni čovjek Pg-a
oni i magarca da kandiduju - sigurno bi pobijedio
Pa vidi istorijski Milo se moze porediti sa Rimskim imperatorima. Tako je Kaligula postavio konja da bude senator. Zasto Milo ne bi mogao postaviti Stijepovica za gradonacelnika? Ako je vec isti taj covjek koji ne umije 2 svezati i ne pita se sa glavom bio ministar prosvjete.
Zapamtite sta sam vam rekao, za jedno 20-50 godina ucice se o politickom sistemu u CG kao primjer izrugivanja demokratiji i demokratskim vrijednostima...
Ovaj put si omašio u procjeni.Teško da će se Migo dokopati stolice.
Hipoteticki sam postavioDaleko od toga da ce se dokopati. Samo sam pitao "Zasto ga ne bi mogao postaviti"
Aquaria u ziva istina je gostovao kod Shupkovica
P.S.
evo i prva anketa na uzorku od 1000 ljudi. Nemojte me pitati odakle mi informacija jer vam ne mogu reci.
DPS - 41.5%
DF - 34.5%
SDP+ - 14%
SNP - 9%
BS - 1%
Znaci BS je sa DPS-om ne razumijem zbog cega nijesu stavljali koalicije ali dobro.
Last edited by Gandalf_White; 26-04-14 at 10:22.
Hvala, sad ću da kupim grickalice i da odgledam tu komediju :lolblue:
Sent from my 9790
SituaZia je vrlo napeta.. Zar ne shvatate da SDP-ci ne umiju da razmisljaju hipoteticki..tkz "lijeva skrijetanja" sasjekli bi u korjenu. Samo sto im kaze vodja .. dalje od toga jok.
Hvala Lepo
Da je DPS građanska država...
Crna Gora kao evropski grad...
:mrgreen:
Samo vas posmatram...Drugari, you got it all wrong...
Ali ne krivim vas, jer vi (baš kao i većina građana CG) padate u zamku da:
1. mislite da su izbori za Podgoricu izbori kao i za svaku drugu opštinu
2. zanemarujete širu sliku i geopolitički kontekst Evrope koja se nalazi pred najvećim bezbjednosnim iskušenjem još od kubanske krize 1962,
3. mislite da je biračko tijelo političkih subjekata koji se utrkuju baš toliko fleksibino da je u svakoj varijanti spremno prihvatiti odluke o postizbornim savezima svojih političkih predstavnika
Ponoviću i objasniću ću... Svijet nakon 28.02 (i krimskog Danciga) nije isti Svijet kao onaj prije toga. Sve opcije i kalkulacije koje su postojale do tada i bile relativno prihvatljive, najednom postaju djelimično ili potpuno neprihvatljive. Dakle, svako ko misli da je političkim subjektima u CG preostao i dalje veliki manevarski prostor, te da mogu voditi politiku "svih opcija" - u velikoj su zabludi.
Ali, idemo redom:
Izbori u Podgorici su zapravo generalna proba za parlamentarne izbore. Eventualni postizborni savez SDP-PCG sa srpskim partijama (u cilju stvaranja većine u Skupštini grada) iz temelja bi uzdrmao političku scenu.
Odluka SDP-PCG da lavira i dozvoli mogućnost koaliranja sa oba glavna takmaca (a prije svega sa opozicijom) u početku (i sve do 28.02.) činila se kao idealna varijanta, a potencijalnim biračima ove koalicije ta varijanta (usuđujem se reći) izgledala je potpuno prihvatljivo.
Ni međunarodni faktori sa Zapada (čija je CG interesna sfera) takav razvoj događaja ne bi vidjeli kao problematičan. Naprotiv, odgovarao bi im i vidjeli bi ga kao sredstvo pritiska na Đukanovića da demokratizuje zemlju.
Ali, odjednom (od 28.02.), ništa više nije isto...
Kriza u koju je zagazila Evropa izrazito je ozbiljna, nepredvidiva i opasna. I Zapad i Rusija nalaze se u utisku da su napadnuti, da im je upućen ozbiljan izazov i da su njihovi interesi vitalno ugroženi.
U ovakvoj situaciji nijedan scenario razvoja događaja nije isključen. Koliki je obim problma najbolje govori činjenica da predsjednik vodeće zemlje Zapada već punih mjesec dana ne silazi iz aviona, već obilazi redom sve saveznike Zapadnog svijeta i podstiče ih na zbijanje redova. Obilazak je počeo sa Evropom (koja je za SAD najvažniji partner i njena svojevrsna ekstenzija). Nakon razgovora sa svim evropskim liderima učinio je posjetu i Vatikanu (obzirom na uticaj koji njegov vjerski poglavar ima na dobar dio Svijeta), a ovih dana obilazi Japan, Koreju, Maleziju i Filipine. U Rusiji rade isto. Zbijaju redove sa svojim saveznicima. Predsjednik RF susreo se sa liderima zemalja saveznica (mahom iz centralne Azije) a uveliko traju pripreme za njegovu posjetu Kini...
Da je svako bitan i da će SVAKO na svijetu biti NATJERAN (ovako ili onako) da se svrsta, u to nema nikakve dileme. Bezobrazluk koji je nastupom demonstrirala Moskva prema CG jasno pokazuje da ničija politika (pa ni male CG) Moskvi nije beznačajna i itekako se uzima u obzir.
Ipak, politički uragan koji bjesni Evropom ne bi imao gotovo nikakav učinak na crnogorsku unutrašnju političku scenu da u samoj CG postoji jedinstven konsensuz stanovništva o državnoj orjentaciji i najmanje dvotrećinska većina oko izbora saveznika kog se (i u dobru i u zlu) trebamo držati. Na žalost - to nije slučaj.
Ne zato što nam je to nešto potpuno novo, već zato što je to najednom postalo jako važno.
Odluka SNP-a da se partija svrsta uz Moskvu (koji je to uradio jako grubo i na vrlo ponižavajući način), te nešto manje pompezna, ali vrlo jasna odluka DF-a da i oni jasno gledaju put Moskve i priželjkuju politički poraz Zapada (možda i neki drugi) ima karakter pravog zemljotresa na političkoj sceni CG.
Vrlo brzo će se pokazati da je Đukanović zaista nevjerovatan miljenik sudbine i da se SDP i PCG već nalaze u problemu. Taj problem će postati ozbiljan ako ga ne prepoznaju i brzo reaguju.
Ne samo što više Zapad nije spreman pozdraviti koaliciju SDP-PCG sa partnerima koji se svrstavaju na Zapadu otvoreno neprijateljsku stranu (iako su ga godinama šarmirali i kleli se u njegove vrijednosti), već ni birači SDP-a i PCG više (moja je makar procjena) ne priželjkuju ovu koaliciju sa srpskim partijama.
Zvuči nevjerovatno, ali je po meni činjenica (i nešto je slično prokomentarisao i Zlatko Vujović nedavno) da će ono što se dešava na globalnom planu imati itekako odraza na ono što se u CG bude događalo na unutrašnjem planu.
Svako ko misli da će Zapad dozvoliti da se poljulja stabilnost Crne Gore kao njihovog saveznika i klijenta, tako što bi vlast na državnom nivou bila uzdrmana ili dovedena u pitanje nekakvim jačanjem proruskih snaga - neopisivo je naivan.
Mora se priznati da je Đukanović po državu (ali najviše po sebe lično i svoju partiju) odigrao maestralan i munjevit potez kojim je otklonio svaku dilemu da je Zapadu on zaista najbolji i najpouzdaniji saveznik u CG. A amateri u CG? E oni će da plate cijenu i da vježbaju politiku i ubuduće...
Podgorica može doći u ruke srpske opozicije samo ukoliko DF i SNP sami budu u stanju formirati vlast. Sva istraživanja (uključujući i njihova) govore da je to u domenu naučne fantastike.
Koliko je naglo ojačala pozicija DPS-a i Đukanovića (nakon podrške sa Zapada i novog rasporeda figura na tabli) najslikovitije govori scena od juče, đe se Đukanović poput kakvog gospodara obrušio na partije koje predstavljaju nezadovoljne suvereniste. Onako nešto nije viđeno još od dana kada je nezadovoljne suvereniste predstavljao LSCG. To samo govori o snažnom (i potpuno iznenadnom) vjetru u leđa koji mu je dala novonastala situacija u Evropi.
Svi koji misle da će Zapad biti ubuduće i onoliko kritičan prema njemu koliko je bio do sada, na žalost, varaju se. Ljestvica se odjednom drastično spuštila i Zapadu je najednomi prihvatljiv i Lukašenko bude li se ovaj odlučio da okrene leđa Moskvi.
Koliko će situacija za SDP i PCG postajati komplikovanija i sve više im vezivati ruke da uopšte razmišljaju o koaliciji sa DF-om i SNP, pokazaće budući događaji. Ulazak ruskih invazionih snaga u kontinentalnu Ukrajinu sve više izgleda kao najvjerovatniji epilog. Takav čin neminovno će dovesti do potpunog zaoštravanja odnosa Zapada i Rusije. Vrlo vjerovatno i do otpočinjanja otvorenog ekonomskog i političkog rata.
Što tenzije budu rasle to će se proruske snage u CG sve više svrstavati uz Moskvu i tako će bilo kakvo političko savezništvo sa prozapadnim partijama i savezima postajati sve teže i objektivno manje moguće. Da stvar bude komplikovanija, to savezništvo neće željeti ni njihovi birači. Naprotiv, već se sada daju uočiti signali da se oni (a posebno potencijalni birači SDP-a i PCG) tom savezništvu opiru.
Ovo je najopasnija moguća situacija koja se mogla desiti SDP-u i PCG i oni će biti prinuđeni prilagoditi politiku što prije ili će se suočiti sa debaklom na izborima.
Što je najveća nesreća, ja već sada uočavam da mnogi suverenisti (uključujući i one izrazito kritične prema DPS-u) tu partiju, proporcionalno stepenu kojim procjenjuju obim ugroženosti države, sve više vide kao siguran izbor.
To je karta na koju računa Đukanović i nemam dilemu da se ova opasnost već uočava u vrhu SDP-a i PCG. Međutim, ozbiljnijih pomaka i prilagođavanja politike novoj situaciji još nema, a sat otkucava...
Ovo je napisao čovjek koji će u svakoj varijanti svoje povjerenje ukazati koaliciji Pozitivne i SDP-a. Ti ljudi su najbliži mojih političkim opredjeljenjima i viđenju najboljeg modela budućnosti za crnogorsko društvo i državu.
Međutim, politika ne traži samo dobru ideju, već i dobre menadžere. One koji su u stanju planirati i 2 koraka unaprijed i koji su u stanju pretpostaviti poteze svojih konkurenata.
Šta mislim da SDP i PCG treba da urade sada?
Da javno saopšte ono što potajno i planiraju. A to je:
Da će vlast u PG s njima kao činiocem, biti moguća samo ukoliko s druge strane budu imali partnere proZapadne političke orjentacije. Ukoliko u opoziciji partnera te orjentacije nema, u bilo kojoj drugoj varijanti SDP i PCG spremni su pristati samo na mogućnost da srpska opozicija (ako joj je baš toliko do smjene DPS-a kao što se kunu) podrži njihovu manjinsku vlast u gradu.
Tačka. To je jasna ponuda. Njihovim biračima lako razumljiva i (čvrsto sam ubijeđen) jedino prihvatljiva.
Sve drugo (a posebno ovo "svi dolaze u obzir") SDP i PCG povešće u debakl.
Naravno, dozvoljavam mogućnost da i ja griješim, no, sve je više znakova, da to ni ovog puta nije slučaj.
Last edited by El Re; 26-04-14 at 11:43.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
SDP ni u kojem slučaju ne želi sa NOVOM i PZP, Pozitivna nikako ne želi sa DPSom.
Koja je svrha koalicije SDP-Pozitivna?
Najveća parodija bi bila da na kraju sve odluči SNP.
Brzo će se sve znati, ostalo je još mjesec dana.Onda ćemo imati vremena da komentarišemo ko je bio u pravu, ko je omašio, itd... Biće CdM-a nakon ovih, a i nakon još mnogih izbora.
Samo lagano i bez pretjeranih emocija.
Mislis da u SDP to ne znaju - da od ishoda lokalnih izbora u Podgorici, odnosno postizbornih kominatorika na principu "ja tebi, ti meni", koliko god to zvucalo nevjerovatno, zavise, bukvalno, nasi izgledi u Velsu tj. clanstvo u NATO...
No, dobro, igra se uskoro mora zavrsiti.
ko nije vidio
ko zna, mogao bi SDP biti najveći gubitnik ovih izbora - a takođe mislim da to DPS uveliko i priželjkuje.. a ovo govorim kao potpuno neutralan - tj. nit mogu glasat na ovim izborima (jer nisu u moju opštinu) nit' sam se politički opredijelio.. no ovo je moje viđenje stvari i nije nužno da će se desiti..
u pravu je El Re, ovo više nije nivo opštinskih izbora - nego globalnih
a što ću, moram malo :lolblue:
Svrha koalicije SDP-a i Pozitivne jeste da se kroz politički blok prezentira nešto što će biti viđeno kao "nova ponuda" i tako animira što veći broj birača da toj koaliciji da glas.
Postoji pristojan broj glasača koji ne bi glasali ni SDP, ni PCG samostalno, no spremni su koaliciji dati glas. Pogotovo koaliciji na čijem je čelu čovjek kojeg bi ličnom biografijom (uglednog profesora i čovjeka bez mrlje) poželjela svaka partija.
Da su SDP i PCG izašli samostalno, najmanje jedna partija od njih nalazila se u riziku da ne prođe i tako prospe glasove. No, mnogo gore po nju bio bi politički šamar zbog činjenice da nema odbornike (pa ni težinu) u glavnom gradu. Jer ako ne postojite u glavnom gradu, vi i nijeste relevantna politička partija.
Dakle, odluka dvije partije da nastupe u koaliciji bila je, strateški gledano - odličan potez.
To je win-win situacija za obije članice i bez političkih štetnih nus efekata.
Međutim, iako očekujem da će partneri nakon izbora ostati zajedno i voditi (makar u početku) usaglašenu politiku, ubijeđen sam da ove partije na ovu koaliciju gledaju samo kao na prevozno sredstvo do cilja i na kratak rok.
Uopšte ne bi trebalo biti iznenađenje ukoliko nakon izbora (kada koalicija obavi svoju svrhu zbog koje je i nastala) svako nastavi svojim putem.
Zapravo, koalicija će se produbiti samo ukoliko dva subjekta budu u poziciji da odlučuju o novoj vlasti u PG.
Toliko o tome - zašto koalicija SDP-a i PCG?
Što se tiče mogućeg osjećanja prevarenosti birača (zbog postizbornog izbora ovog ili onog partnera), o tome nema ni govora. Svaki birač SDP-PCG već sada je jasno upoznat sa mogućnošću da koalicija za partnera odabere i srpske partije i DPS.
Ko te (vrlo jasne) poruke iz SDP-a i PCG ne želi da čuje, taj ima neki ozbiljan problem sam sa sobom.
Druga je stvar što ja smatram da platforma "svi dolaze u obzir" uskoro neće biti ni mudra, ni moguća, ali, da ne trčimo...Idemo u korak s vremenom i vrlo brzo će se i to pitanje nametnuti...
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks