View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 58 of 199 FirstFirst ... 84854555657585960616268108158 ... LastLast
Results 1,426 to 1,450 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Za ovo ćemo sačekati kada se rasplamsa priča i počnu ozbiljniji pregovori. Moje trenutne prognoze su da će za početak u LB biti usidreno 3-4 ratna broda i postavljen mini-kamp za mornare
    Та 3-4 брода могу само да носе заставу Црне Горе а да ти морнари буду припадници Морнарице Црне Горе, што је на папиру већ случај.
    Нема разлога да Американци врше било какво пребацивање из Напуља било гдје по Јадрану, рачунајући ту и италијански дио.
    До сад су већ могли узет Драч, или Плоче, да имају интерес за присуство у јужном или средњем Јадрану.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kenneth, pored mornarickih i kopnenih baza i instalacija u Italiji, Grckoj, Turskoj, Bugarskoj, na Kosovu (vjerovatno sam nesto preskocio), plus baze u drugim drzavama clanicama koje NATO moze iskoristiti po potrebi, ne vidim zasto bi otvarali jos jednu bazu u ovom, balkansko-mediteranskom, regionu, pa jos kod nas, sto bi, dodatno, znacilo ogranicenja u pogledu kapaciteta. Ako postoji interes ili potreba za necim takvim, a mislim da ne postoji, onda je logicnije da ce se odluciti za Hrvatsku ili Albaniju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Za ovo ćemo sačekati kada se rasplamsa priča i počnu ozbiljniji pregovori. Moje trenutne prognoze su da će za početak u LB biti usidreno 3-4 ratna broda i postavljen mini-kamp za mornare
    Za Boga dragoga ljudi o čemu vi pričate? Navedi mi jedan jedini smisleni razlog zbog kojega bi NATO držao 3-4 broda na sidru u luci Bar i čemu bi točno služio taj kamp za mornare (ovo me posebno nasmijalo). Kad nađeš neki smisleni razlog odgovori mi zašto to NATO dosad nije napravio u puno zaštićenoj i deset puta bolje prometno povezanoj luci Ploče?

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    Za Boga dragoga ljudi o čemu vi pričate? Navedi mi jedan jedini smisleni razlog zbog kojega bi NATO držao 3-4 broda na sidru u luci Bar i čemu bi točno služio taj kamp za mornare (ovo me posebno nasmijalo). Kad nađeš neki smisleni razlog odgovori mi zašto to NATO dosad nije napravio u puno zaštićenoj i deset puta bolje prometno povezanoj luci Ploče?
    Divim Vam se ...
    To se zove plemenitost.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Divim Vam se ...
    To se zove plemenitost.

Hvala Lepo
    Ne znam što mi to treba ali ne trpim neznanje

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

E pa nek mi neko kaze da ne postoji "balkansko ludilo".. Em se branio od povampirenog ratnog "komsiluka", em taj "zatucani komsiluk" pokusava dovesti k razumu i da sebi urade bolje.. hahahahaaaaaaaaaa Ko sa indijannciima.
    Pa dje ovo ima sem na Balkanu .. Nevjerovatno.
    I kako da balkance iko sa zapada razumije, pa znao jezik perfektno do srzi - nema sanse.
    Show.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 10-04-14 at 00:47.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Та 3-4 брода могу само да носе заставу Црне Горе а да ти морнари буду припадници Морнарице Црне Горе, што је на папиру већ случај.
    Нема разлога да Американци врше било какво пребацивање из Напуља било гдје по Јадрану, рачунајући ту и италијански дио.
    До сад су већ могли узет Драч, или Плоче, да имају интерес за присуство у јужном или средњем Јадрану.
    Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Kenneth, pored mornarickih i kopnenih baza i instalacija u Italiji, Grckoj, Turskoj, Bugarskoj, na Kosovu (vjerovatno sam nesto preskocio), plus baze u drugim drzavama clanicama koje NATO moze iskoristiti po potrebi, ne vidim zasto bi otvarali jos jednu bazu u ovom, balkansko-mediteranskom, regionu, pa jos kod nas, sto bi, dodatno, znacilo ogranicenja u pogledu kapaciteta. Ako postoji interes ili potreba za necim takvim, a mislim da ne postoji, onda je logicnije da ce se odluciti za Hrvatsku ili Albaniju.

I jedna i druga luka su smješne u odnosu na Bar, ova je dušu dala za to...

A Bog te čuo da će to bit crnogorski ratni brodovi sa našim mornarima

Inače, nisam pesimistična histerija po tom pitanju, nadam se da griješim
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To je naucna fantastika. Jasno ti je da bi to znacilo besmisleno, a skupo, preseljenje iz Italije, odnosno izgradnju infrastrukture u Crnoj Gori koja bi morala da zadovolji kriterijume za prihvat i opsluzivanje nekoliko desetina brodova, nekoliko stotina aviona, nekoliko desetina hiljada vojnika? Pritom, jug Italije ima bolju stratesku poziciju za potrebe kontrole Mediterana.
    Uostalom, iako nasa spoljna politika upucuje na to da smo deklarativno prozapadna zemlja, u sustini u Crnoj Gori je i dalje prisutna, najblaze receno, rezerva prema Zapadu, odnosno tradicija masturbiranja na pomen Rusije, tako da ni elementarni politicki kriterijum ne ispunjavamo za nesto tako osjetljivo.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Hawaii, Maui, izvukoh se iz Honolulu-a kolima posle shopingovanja i krenem da uhvatim "djir" oko ostrva.. Vozim lagano i posmatram plantaze ananasa, kraja nema... uhvatim autoput pa ka ugasenom vulkanu, prosetah se po unutrasnjosti istog, pa se odlucih da produzim ka Perl Harburu, sunce ugrijalo, autoput.. Te sile od Pacificke vojne flote.. Za poklonit i zanijemjet momentalno.. Khm, "crnogorska" humoristicka misao, vic - gdje bi to u CG stalo..
    San Diego...laganica voznja kroz vojnu bazu... Posmatram ljude koji su usput zastali.. poneko sa turbanom na glavi, neko tako ovako.. Nigdje vojne policije.. Prodjoh i pored uredno odrzavanog vojnog groblja uradjenog na USA vojni nacin, sve u liniji... Parkiram auto, lepo odsetam vidikovcem, bacim pogled na dio pacificke flote , zanijemim od te sile i fotografisem na suncanom danu.. ugledam pored mene fiksirani dvogled, ubacim novcic i posmatram.. Mislim se, oni nasi preplaseni komunisti od prije nekoliko dana u sred PG mi zabranise da uslikam tablu sa cjenovnikom parking usluga (suludo vrijeme za placanje, nigdje vidjeno u Evropi i sire) - zabranjeno, rekose kad ratnicki istrcase iz kabinice sa klima uredjajem.. Skupise se tada moji prijatelji oko mene da me zastite od agresivnih maco-silnika u civilu.. Jer i ne shvatih na mah sta se desava.. A tu, okean, ratna flota, oko mene vojna baza.. Sloboda, mir, sklad..
    Kasnije koji dan, nakon posjete ZOO vrtu, na putu izmedju San Diega i OC, ogromna nuklearna centrala.. Slikaj radi sta osh, nigdjje "junackog" znaka komunistickih policajaCA i cega vec (zabranjeno slikaVAnje)... Parkiraju se ljudi i jos imaju drvene klupe i stolove za piknik.. Niko nista..
    Kukavicama vazda frka, hrabri se nemaju sta i od cega kriti..
    Neko bi u CG vise volio da im NATO brodovi dolaze u CG vode iz neprijateljskih pobuda, a iz prijateljskih jok..

God Bless America i u pamet se Crnogorci....

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 10-04-14 at 01:33.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

To je naucna fantastika. Jasno ti je da bi to znacilo besmisleno, a skupo, preseljenje iz Italije, odnosno izgradnju infrastrukture u Crnoj Gori koja bi morala da zadovolji kriterijume za prihvat i opsluzivanje nekoliko desetina brodova, nekoliko stotina aviona, nekoliko desetina hiljada vojnika? Pritom, jug Italije ima bolju stratesku poziciju za potrebe kontrole Mediterana.
    Uostalom, iako nasa spoljna politika upucuje na to da smo deklarativno prozapadna zemlja, u sustini u Crnoj Gori je i dalje prisutna, najblaze receno, rezerva prema Zapadu, odnosno tradicija masturbiranja na pomen Rusije, tako da ni elementarni politicki kriterijum ne ispunjavamo za nesto tako osjetljivo.
    Nisam pričao o preseljenju kao ni o stotinama aviona, nego o laganom širenju...
    Imati mini bazu na ovim prostorima mnogo bi značilo za NATO, pitanje je vremena kad će niknuti na barem jedna Jadranu, a luka Bar je, opet kažem, dušu dala zato. Znajući našu vlast, daće im i još im se poklonit.
    E sad ovo što si spomenuo, 'kontrola mediterana', tu se pretpostavljam opet naša mišljenja mimoilaze, da li misliš da je ta 'kontrola' radi očuvanja reda i mira ili nešto drugo?

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Hawaii, Maui, izvukoh se iz Honolulu-a kolima posle shopingovanja i krenem da uhvatim "djir" oko ostrva.. Vozim lagano i posmatram plantaze ananasa, kraja nema... uhvatim autoput pa ka ugasenom vulkanu, prosetah se po unutrasnjosti istog, pa se odlucih da produzim ka Perl Harburu, sunce ugrijalo, autoput.. Te sile od Pacificke vojne flote.. Za poklonit i zanijemjet momentalno.. Khm, "crnogorska" humoristicka misao, vic - gdje bi to u CG stalo..
    San Diego...laganica voznja kroz vojnu bazu... Posmatram ljude koji su usput zastali.. poneko sa turbanom na glavi, neko tako ovako.. Nigdje vojne policije.. Prodjoh i pored uredno odrzavanog vojnog groblja uradjenog na USA vojni nacin, sve u liniji... Parkiram auto, lepo odsetam vidikovcem, bacim pogled na dio pacificke flote , zanijemim od te sile i fotografisem na suncanom danu.. ugledam pored mene fiksirani dvogled, ubacim novcic i posmatram.. Mislim se, oni nasi preplaseni komunisti od prije nekoliko dana u sred PG mi zabranise da uslikam tablu sa cjenovnikom parking usluga (suludo vrijeme za placanje, nigdje vidjeno u Evropi i sire) - zabranjeno, rekose kad ratnicki istrcase iz kabinice sa klima uredjajem.. Skupise se tada moji prijatelji oko mene da me zastite od agresivnih maco-silnika u civilu.. Jer i ne shvatih na mah sta se desava.. A tu, okean, ratna flota, oko mene vojna baza.. Sloboda, mir, sklad..
    Kasnije koji dan, nakon posjete ZOO vrtu, na putu izmedju San Diega i OC, ogromna nuklearna centrala.. Slikaj radi sta osh, nigdjje "junackog" znaka komunistickih policajaCA i cega vec (zabranjeno slikaVAnje)... Parkiraju se ljudi i jos imaju drvene klupe i stolove za piknik.. Niko nista..
    Kukavicama vazda frka, hrabri se nemaju sta i od cega kriti..
    Neko bi u CG vise volio da im NATO brodovi dolaze u CG vode iz neprijateljskih pobuda, a iz prijateljskih jok..

God Bless America i u pamet se Crnogorci....

Hvala Lepo
    Normalno da je mirno i lijepo u SAD, i mnogo mirnije nego što ovdje narod misli, kako neće kad su oni svoje ratove prenijeli na drugi kraj svijeta?

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Vi bi opet da ratujete sa USA? Da ih vi naucite pameti i kako treba ili ne treba da zive, rade, i sta da cine? Meni se sve cini da bi svi gradjani CG obuku mantije i sta vec religijsko i da se prosetaju Amerikom kao propovijednici .. Mozda bi ih mogli okrenuti, tj. prevaspitati? Da razmislite o tome?
    p.s. Samo se molite da opet neka zenska ne zaluta do ovalnog salona, inace nagrdise vas.. Koja je to sila kad zbog obicnog sex odnosa, ili sta je vec bilo, oduva 4tvrtu svjetsku vojnu silu (ili koja li bjese???) sa lica zemlje.. A ne sprdajte se, dobro je sto vas hoce milom..
    Pocecu da se pitam sta to osim lipa raste po CG a da od toga glava cuda cini.. ne sastavlja se sa sobom.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 10-04-14 at 01:47.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

A čekaj sad? Mi bi da opet ratujemo sa USA? Kakav sad rat, zar to nije bila samo 'intervencija', i da smo mi pretrpjeli minimalnu štetu?

Ja njim neću da kažem šta i kako da čine, ali neću da oni meni to isto govore, daleko im kuća što se mene tiče, tim ubicama nije mjesto u mom domu...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Odoh radit'.. Jes da vas volim citat' i nasmijat se, ali...
    A Vi se odmorite malo, san cudo cini posle takvih komentara.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisam pričao o preseljenju kao ni o stotinama aviona, nego o laganom širenju...
    Imati mini bazu na ovim prostorima mnogo bi značilo za NATO, pitanje je vremena kad će niknuti na barem jedna Jadranu, a luka Bar je, opet kažem, dušu dala zato. Znajući našu vlast, daće im i još im se poklonit.
    Meni taj tvoj scenario ne djeluje logicno, rekao bih da je tek jedna vrsta jeftine propagande u cilju zastrasivanja ionako dezorijentisanog naroda (ako me vrijeme demantuje, onda ces dobiti izvinjenje od mene, ako ti nesto znaci).
    Nijesam vojno lice, nijesam ni politicar. Ali, za tumacenje nekih pojava i procesa, umjesto formalnih kvalifikacija, cesto je dovoljna logika ili iskustvo - ako ne u sudjelovanju, onda u opazanju tih pojava i procesa, a u vojnoj i politickoj doktrini postoji obrazac koji je relativno lako prepoznati, pod uslovom da covjek tri-cetiri puta procita dnevne novine ili pogleda informativni program. Pitanje je, zasto "lagano sirenje" i zasto bi za Vasington ili Brisel "mnogo znacilo" da imaju Bar kao NATO luku, pa jos mini formata, sta god to bilo? Mozda u slucaju nekog rata, kad se Bar moze iskoristiti kao manevarska luka, ali rat nije realnost, a i Sesta flota je (ne samo oni, tu je jos nekoliko partnerskih mornarickih i vazduhoplovnih snaga), u tom slucaju, valjda dovoljno sposobna, a Crna Gora ionako u zoni mogucih operacija, da pravovremeno i efikasno reaguje i pokrije "nedostatak" luke u Baru.
    Rusija nema mediteransku flotu i pretenzije na jadranske luke (tj. ne moze im bit), izgubili su uticaj na Balkanu, dodatno su se samoizolovali intervenisanjem u Ukrajini i dodatno uskratili sebe za slicne avanture po svijetu... Ne vidim poentu, pogotovo ne trpanja dva-tri broda koji bi strazarili u Baru...

E sad ovo što si spomenuo, 'kontrola mediterana', tu se pretpostavljam opet naša mišljenja mimoilaze, da li misliš da je ta 'kontrola' radi očuvanja reda i mira ili nešto drugo?
    I zbog ocuvanja reda i mira, i zbog ucesca u nekom buducem ratu, npr. Sirija ili Iran, sto mu dodje isto, ako pogledas "siri okvir". Flota u Mediteranu ima svoje mjesto u partiji saha koja se, na isti nacin, uz upotrebu istih, samo dodatno unaprijedjenih sredstava, orudja, tehnika, strategija... igra od kad postoji civilizacija.
    Last edited by Jal Cargo; 10-04-14 at 03:48.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,624
    Thanked in
    2,729 Posts

Vi bi opet da ratujete sa USA? Da ih vi naucite pameti i kako treba ili ne treba da zive, rade, i sta da cine? Meni se sve cini da bi svi gradjani CG obuku mantije i sta vec religijsko i da se prosetaju Amerikom kao propovijednici .. Mozda bi ih mogli okrenuti, tj. prevaspitati? Da razmislite o tome?
    p.s. Samo se molite da opet neka zenska ne zaluta do ovalnog salona, inace nagrdise vas.. Koja je to sila kad zbog obicnog sex odnosa, ili sta je vec bilo, oduva 4tvrtu svjetsku vojnu silu (ili koja li bjese???) sa lica zemlje.. A ne sprdajte se, dobro je sto vas hoce milom..
    Pocecu da se pitam sta to osim lipa raste po CG a da od toga glava cuda cini.. ne sastavlja se sa sobom.

Hvala Lepo
    Ovo je ona USa kod koje je robovlasništvo bilo zakonom dozvoljeno do 1865 godine?
    Ili ona USA kod koje se crnci i bijelci nijesu mogli voziti istim autobosum a đeca im ići u iste škole do prije 50 godina?
    Možda je to ona USa koju je Vijetnam i Tajvan ostavio "u male" po obrazovnom sitsemu.
    Baš si našla od koga da učimo.

Prijatno ti bilo.
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Meni taj tvoj scenario ne djeluje logicno, rekao bih da je tek jedna vrsta jeftine propagande u cilju zastrasivanja ionako dezorijentisanog naroda (ako me vrijeme demantuje, onda ces dobiti izvinjenje od mene, ako ti nesto znaci).
    Nijesam vojno lice, nijesam ni politicar. Ali, za tumacenje nekih pojava i procesa, umjesto formalnih kvalifikacija, cesto je dovoljna logika ili iskustvo - ako ne u sudjelovanju, onda u opazanju tih pojava i procesa, a u vojnoj i politickoj doktrini postoji obrazac koji je relativno lako prepoznati, pod uslovom da covjek tri-cetiri puta procita dnevne novine ili pogleda informativni program. Pitanje je, zasto "lagano sirenje" i zasto bi za Vasington ili Brisel "mnogo znacilo" da imaju Bar kao NATO luku, pa jos mini formata, sta god to bilo? Mozda u slucaju nekog rata, kad se Bar moze iskoristiti kao manevarska luka, ali rat nije realnost, a i Sesta flota je (ne samo oni, tu je jos nekoliko partnerskih mornarickih i vazduhoplovnih snaga), u tom slucaju, valjda dovoljno sposobna, a Crna Gora ionako u zoni mogucih operacija, da pravovremeno i efikasno reaguje i pokrije "nedostatak" luke u Baru.
    Rusija nema mediteransku flotu i pretenzije na jadranske luke (tj. ne moze im bit), izgubili su uticaj na Balkanu, dodatno su se samoizolovali intervenisanjem u Ukrajini i dodatno uskratili sebe za slicne avanture po svijetu... Ne vidim poentu, pogotovo ne trpanja dva-tri broda koji bi strazarili u Baru...

I zbog ocuvanja reda i mira, i zbog ucesca u nekom buducem ratu, npr. Sirija ili Iran, sto mu dodje isto, ako pogledas "siri okvir". Flota u Mediteranu ima svoje mjesto u partiji saha koja se, na isti nacin, uz upotrebu istih, samo dodatno unaprijedjenih sredstava, orudja, tehnika, strategija... igra od kad postoji civilizacija.
    Narod nije dezorijentisan, gledajući rezultate izbora i ankete, rekao bih da je narod vrlo odlučan
    Zašto lagano širenje, pa eto, sve više zemalja ulazi u taj 'savez' i zašto ne bi proširili svoje kapacitete, kad imaju šansu. Zašto baš Bar i zašto 'mini baza', mini zato što ova luka i nije baš velika, ali je pozicija odlična, veliki lukobran i zaklonjena je iza brda, opet kažem, luka Bar je dušu dala za to. Vojnicima se sviđa i luka i sam Bar, imao sam priliku da porazgovaram sa nekoliko njih, različitih rankova, dolazili su iz nekoliko tura u posjete i svraćali u Dablin pub, malo kulturniji barani znaju kakvo je to mjesto bilo. Dodatni podstrek je dao neko od naših funkcionera (ne sjećam se tačno ko) koji je izrazio spremnost da ustupi luku kao bazu, čak se i prosula priča kroz grad da luku namjerno sabotiraju i njene poslove (a trenutno stanje je realno očajno, imam XX prijatelja, kumova koji rade tamo) tako da sve se vuče ka tome...

Volim ovu priču oko reda i mira, to je donekle istina, ali ako to podrazumjeva red i mir 'kako se nama sviđa'. Treba biti slijep i naivan i ne pomisliti da je to kreiranje jednog debelog zida ispred Rusije. Pogledajte samo mapu zemalja koje su u NATO i sve će vam biti jasno. Usput, koliko ima zemalja, Azije, Južne Amerike, Afrike koje su članice NATO-a, Australija?
    U eventualnom sukobu, Amerika ima alibi, 'nije ona ništa nego NATO' iako su sva sr*nja njihovo maslo. I mi ćemo biti tu povučeni, može CG imati jednog vojnika koji će ispaliti jedan metak i ne ubiti nikog, mi smo podjednako krivi kao i SAD u očima nevinih žrtava.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Komsije mi, stvarno u CG imate "kriticnu masu" za jednu najezdu visokomoralnih proroka na USA.. Penzioneri bi se glat i pjeske uputili iz CG ka Disney world-u i cak Disneyland-u, a cini mi se i vecina omladine iz tog zanra.. Cudo bi napravili .. tacno zamisljam veliki naslov u LA Times-u " LA ocekuje bliski susret trece vrste s' montenegra", a u zabacenom kutku erotska foto iz game of thrones xx serial sa komentarom - Montenegrini ih prevazisli. Vodeci tim hollywood-skih zvijezda, sve sa srednjim vezom rezisera, plus odbrana od strane fanova Star Trek-a puzili bi na koljenima, bicevali se usput trazeci oprost od bezgresnih a tek pristiglih monte-monaha uz molbu da se tatoo potpisu sa cirilicnim fontom..
    Gorilla bi u medjuvremenu iz Studio Univerzal od srece kanuo suzu i zatreptao ka pogubljenim rodjacima iz svog davno izgubljenog plemena..
    Da, sve se to odvija pri pristizanju najjupornijih od Lijeve Rijeke, Ljutotuka, Savnika, Mrtvog dubokog, Morace, Pluzina, Berana.. 3014-te god.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 10-04-14 at 11:42.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Narod nije dezorijentisan, gledajući rezultate izbora i ankete, rekao bih da je narod vrlo odlučan
    Zašto lagano širenje, pa eto, sve više zemalja ulazi u taj 'savez' i zašto ne bi proširili svoje kapacitete, kad imaju šansu. Zašto baš Bar i zašto 'mini baza', mini zato što ova luka i nije baš velika, ali je pozicija odlična, veliki lukobran i zaklonjena je iza brda, opet kažem, luka Bar je dušu dala za to. Vojnicima se sviđa i luka i sam Bar, imao sam priliku da porazgovaram sa nekoliko njih, različitih rankova, dolazili su iz nekoliko tura u posjete i svraćali u Dablin pub, malo kulturniji barani znaju kakvo je to mjesto bilo. Dodatni podstrek je dao neko od naših funkcionera (ne sjećam se tačno ko) koji je izrazio spremnost da ustupi luku kao bazu, čak se i prosula priča kroz grad da luku namjerno sabotiraju i njene poslove (a trenutno stanje je realno očajno, imam XX prijatelja, kumova koji rade tamo) tako da sve se vuče ka tome...
    Opet, to nema svrhu - jer su postojeci kapaciteti u Italiji dovoljni i ne postoji opravdanje u strateskom smislu, kao sto ne postoje uslovi, politicki i posebno infrastrukturni, za stacioniranje flote u Crnoj Gori.

Volim ovu priču oko reda i mira, to je donekle istina, ali ako to podrazumjeva red i mir 'kako se nama sviđa'. Treba biti slijep i naivan i ne pomisliti da je to kreiranje jednog debelog zida ispred Rusije.
    Pa?

Pogledajte samo mapu zemalja koje su u NATO i sve će vam biti jasno. Usput, koliko ima zemalja, Azije, Južne Amerike, Afrike koje su članice NATO-a, Australija?
    Diskusija koja se nedavno vodila ovdje, ne bih da se ponavljam. Usput, Australija je ucestvovala u invaziji na Avganistan i Irak. Mozda je Australija iz nase perspektive udaljeno i samodovoljno ostrvo, ali to ostrvo je dio zapadne civilizacije, jednako kao USA, UK, Francuska, Njemacka...

U eventualnom sukobu, Amerika ima alibi, 'nije ona ništa nego NATO' iako su sva sr*nja njihovo maslo. I mi ćemo biti tu povučeni, može CG imati jednog vojnika koji će ispaliti jedan metak i ne ubiti nikog, mi smo podjednako krivi kao i SAD u očima nevinih žrtava.
    Stvarno mislis da je Americi potreban alibi, kad zavrse neku ratnu operaciju (u kojoj NATO, samim tim i Crna Gora kao clanica, uopste ne mora formalno da ucestvuje)? I, evo, recimo da formalno NATO, a ne USA + nekoliko saveznika, izvrsi invaziju na Siriju - mislis li da ce neko pokazati prstom na Crnu Goru, koja ionako ne moze ucestvovati u ratnim operacijama (niti bi se to ocekivalo od nas), nego se moze ukljuciti tek nakon invazije, kao dio misije poput one u Avganistanu?

I, kad pocnete da licitirate nevininim zrtvama u Iraku i Avganistanu, ne zaboravite da su iza nas ostale destine hiljada takvih - tu, u nasem dvoristu, za koje vas boli ***** jer se, eto, nijesu uklapale u nasu viziju svijeta ili nam se, jednostavno, nije dopadao nacin na koji se mole zamisljenom prijatelju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

I, kad pocnete da licitirate nevininim zrtvama u Iraku i Avganistanu, ne zaboravite da su iza nas ostale destine hiljada takvih - tu, u nasem dvoristu, za koje vas boli ***** jer se, eto, nijesu uklapale u nasu viziju svijeta ili nam se, jednostavno, nije dopadao nacin na koji se mole zamisljenom prijatelju.
    Ono što je iza nas je za istoričare, filosofe, seminare i kafanske razgovore, a ne za naša moralna razmatranja jer se to ne može mijenjat, za razliku od onoga što je ispred nas.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne moze se mijenjati, ali moze mijenjati nas i uticati "na ono sto je ispred nas".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Volim ovu priču oko reda i mira, to je donekle istina, ali ako to podrazumjeva red i mir 'kako se nama sviđa'. Treba biti slijep i naivan i ne pomisliti da je to kreiranje jednog debelog zida ispred Rusije. Pogledajte samo mapu zemalja koje su u NATO i sve će vam biti jasno. Usput, koliko ima zemalja, Azije, Južne Amerike, Afrike koje su članice NATO-a, Australija?
    Koliko god se ti trudio očito da si upao u temu koja ti baš i ne ide. Da je NATO imao ikakvog interesa otvarati pomorske baze po Jadranu već bi to odavno napravio. Postoje luke koje su i atraktivnije i sigurnije, također su "iza brda", u zaljevu gdje im ne trebaju lukobrani ali ih svejedno imaju, a i namjena im je upravo vojna (ratna). Recimo ratna luka Lora u Splitu koja već preko 60 godina ima svu potrebnu infrastrukturu jer je, jelte, ratna luka, nalazi se u sred Jadrana, povezana je s cijelom Europom željeznicom i modernom autocestom, a zrakom je povezana s cijelim svijetom jerbo splitski aerodrom može prihvatiti i najveće vojne zrakoplove današnjice. Uvjeren sam da je u Splitu i puno više irskih pubova i sličnih "institucija" koje uzimaš kao argument, a i posjeta vojnih brodova NATO saveza daleko odskače iznad ostalih luka ovih prostora, a kamoli ne barske.

Dakle zašto bi netko uopće gradio novu mornaričku bazu pored već postojeće, a ako je ta mini baza (kako je ti nazivaš) uopće potrebna zašto već nije oformljena? Osim toga što je to toliko loše u jednoj NATO bazi u nekoj državi? U bazama rade i civili, što znači otvaranje novih radnih mjesta sa, za naše pojmove, prilično visokim plaćama. Vojnici koji su stacionirani u takvim bazama su u pravilu odlični potrošači pa to pomaže i gospodarstvu grada/regije u kojemu je baza smještena. Da završim, NATO nema nikakvog interesa graditi pomorske baze po Jadranu jer da je drugačije već bi ih imao. Budu li se pojavili ti interesi siguran sam da će to odraditi u lukama čija je namjena već ratna, a ne teretno-putnička, a sve da to naprave u Baru ne vidim ništa loše u tome.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zanimljivost...

212 oklopnih vozila MRAP, donacija SAD za hrvatsku vojsku kao članici NATO ... za šta se komšije spremaju ???

Ili ako je suditi po boji i stanju vozila (iz Avganistana) da im je logičnije i mnogo-mnogo ekonomičnije bilo da ih ostave neđe usput nego da ih transportuju skroz do SAD....

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by Domaćin View Post
    Zanimljivost...

212 oklopnih vozila MRAP, donacija SAD za hrvatsku vojsku kao članici NATO ... za šta se komšije spremaju ???
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Studenti u Crnoj Gori su rekli ne u Nato!!!

Page 58 of 199 FirstFirst ... 84854555657585960616268108158 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)