Page 621 of 666 FirstFirst ... 121521571611617618619620621622623624625631 ... LastLast
Results 15,501 to 15,525 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Decku se nema sta zamjerati, lep, pametan, ima mogucnosti, ali i najsposobnijeg oca u CG...ko je kriv ostaloj deci kad nemaju sve to... tate im nisu na "nivou"...gurali su uspjesno njegovog tatu (ili neuspjesno druge tate) da bude to sto jeste, a njihova deca nek posmatraju sta su im tate uradile i zahvaljujuci kojima su tu gdje jesu, malo gore ili dole...
    Hvala Lepo
    Tebi Majo nikako ugoditi
    Na sve imas neki komentar pun ironije ili sarkazma ili oboje. Lijepo bi bilo za promjenu normalno komunicirati. Znam ja da smo svi mi na forumu daleko ispod tvog intelekta, i znam da nas sve imas u malom prstu. Ali ponekad se spusti na nivo nas obicnih gradjana. Ne mozemo svi biti aristokratija.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

ma zeza me ljubav prema british sarkazmu... i kad sam sa vama ovdje to znaci da vas bar u vecini uvazavam...ne sve naravno, ali takav je zivot... za njih koje spominjete ovdje a vode sve u CG ne bih rekla, a glasate za njih koji vas ne uvazaVaju, sve radite u interesu njihove djece, unucadi, praunucadi itd...i nesto ako zakucite s tim guranjem za svoju decu... ne glasate za mene.... oni su u dugu prema vama, ne ja...
    ovo sto rekoh zaista mislim i nista od napisanog nije van mojih opstih stavova kad pisem o cg jer joj zelim beznteresno najbolje, ali sta vi u cg radite e to je za deseterac g. Milovana.....
    Ako mi neko kaze argument da ovo nije tacno sto sam napisala, razmislicu, ali i Vi sami znate da je bolno istinito...
    Mogu objektivno arisokratski navesti licni primjer slicnosti sa recenim, ali koga to zanima, tja...
    Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 28-03-14 at 21:49.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

For Love & Honor
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    For Love & Honor
    da, da... sto rece moj "guru" prije tot godina ..:" zbog ljubavi svijet okrecem, zbog casti se i te ljubavi odricem"...voli da me citira ponekad...
    Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 28-03-14 at 22:18.

Thanks Thanks Given 
    1,487
    Thanks Thanks Received 
    5,937
    Thanked in
    2,794 Posts

Šta sve krčka u telekomovoj kuhinji

http://www.vijesti.me/vijesti/zakuca...-clanak-190650
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    ma zeza me ljubav prema british sarkazmu...
    Neuzvracena.

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,599
    Thanked in
    3,306 Posts

Quote Originally Posted by jokac View Post
    kad im se moze,neka nas gaze,sto drugo da se radi....
    Podrzavam momka maksimalno.
    Koliko danas ima mladih ljudi da se bave uspjesnim biznisom? I to jos ovako inovativnim, nesto sto ne postoji na nasim prostorima. Rame iz rame sa skandinavcima. Svako dobro mu zelim.

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    1,602 Posts

I onda se neko pita oce li se radit hidroelektrane na moraci...

Sent from my iPad using Tapatalk
    f6

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,599
    Thanked in
    3,306 Posts

U Crnoj Gori, samo 13 odsto smještajnog kapaciteta predstavljaju hoteli, a preostalih 87 posto čine apartmani, kazao je suvlasnik hotelske Grupe Montenegrostars Žarko Radulović gostujući na NTV Montena. Žarko Radulović

Radulović je kazao da u Hrvatskoj hoteli čine 40 odsto ukupnih smještajnih kapaciteta, dok u Italiji u odnosu na ukupnu smještajnu ponudu hoteli čine 70 odsto.
    On je saopštio i da samo četvrti dio hrane koja se nudi turistima je iz domaće proizvodnje, i dodao da proizvodnja hrane za potrebe turizma traži kontinuitet, a da domaći poljoprivrednici to još ne mogu da obezbijede.
    “Hotelu tokom cijele godine treba kvalitetno povrće. Crna Gora, a to država treba da obezbijedi, mora izgraditi dva distributivna centra, jedan u centralnom dijelu a jedan na primorju. To bi spasilo male individualne poljoprivredne proizvođače”, kazao je Radulović NTV Montena.
    Kao problem crnogorskog turizma, Radulović vidi i nedostatak srednjeg kadra. Za njega je sporan i način obrazovanja budućih turističkih radnika.
    "Oni tokom školovanja moraju imati radnu praksu u trajanju bar pola vremena njihovog studiranja. Hotel je sam za sebe fakultet. Tada bi nakon 3-4 godine dobili potpuno osposobljen kadar“, kazao je Radulović.

http://www.cdm.me/turizam/radulovic-...de-cine-hoteli

Lose mi je kad vidim ovoga da drzi govor o turizmu u CG. No na kojem nivou je turizam ovaj je taman najsposobniji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zarko Radulovicu,uvjek se nekako zaboravlja prica o placanju turistickih radnika,sve ti to zamotas lijepo ali kvalitetnog radnika moras i da platis,sve se pominju standardi i brda i doline ali plate se vjesto izbjegavaju.zadovoljan radnik u turizmu je osnova dobrog posla.....trebao bi to da znas........

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ministar zdravlja obećao:

Ljekova od 10. aprila neće faliti

Nestašica ljekova u državnim apotekama biće riješena do 10. aprila, obećao je ministar zdravlja Miodrag Radunović, odgovarajući na poslanička pitanja.
    Radosav Nišavić (SNP) ukazao je da pacijenti često ne uspiju da dobiju propisani lijek jer ga nema u državnim apotekama, pa su primorani da ga nabavljaju kod privatnika po znatno većim cijenama, koje im niko ne refundira.
    "Posebno su ugroženi stariji, penzioneri, čija su primanja minimalna i od kojih moraju da izdvajaju i za ljekove", kazao je Nišavić.
    Na problem nestašice ljekova ukazala je i Ljiljana Đurašković (DF), koja je napomenula da medikamenti i medicinska sredstva fale i u zdravstvenim institucijama, pa su građani onemogućeni da urade i analize:
    "Trudnice ne mogu da urade "torč" test u državnoj ustanovi, a kod privatnika ga plaćaju više od 100 eura. Deficitarne su i analize hormona štitaste žlijezde".
    Đurašković je rekla da nema ljekova za kardiovaskularne bolesti, sedativa, antibiotika, kao ni preparata za šećernu bolest.

Radunović je odgovorio da je distribucija ljekova u toku, te da je tenderska procedura uticala na probleme na tržištu.
    "Omogućavanjem realizacije recepata u privatnim apotekama obezbijediće se dostupnost zdravstvene zaštite i na taj način trajno riješiti probleme sa nestašicom ljekova”, kazao je Radunović, najavljujući uvođenje te mogućnosti od septembra.
    On je ocijenio da građani troše dosta ljekova, posebno antibiotika i sedativa i da misli da u tome Crna Gora prednjači u Evropi:
    "Trenutno radimo analizu zbog čega je to tako, jer mislim da nije narod Crne Gore toliko bolestan".
    http://www.vijesti.me/vijesti/ljekov...-clanak-190868

Opet šuplja priča koja se vuče iz mjeseca u mjesec, od tendera do tendera, od poništavanja jednog do poništavanja drugog. A između silnih saopštenja i konferencija za štampu, običan narod ne može doći do lijekova. E, moj Radunoviću - nije ministrovanje samo slikanje i izlazak u javnost sa bombastičnim izjavama i osudama propusta u zdravstvenim ustanovama, treba i nešto da se radi...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Zarko Radulovicu,uvjek se nekako zaboravlja prica o placanju turistickih radnika,sve ti to zamotas lijepo ali kvalitetnog radnika moras i da platis,sve se pominju standardi i brda i doline ali plate se vjesto izbjegavaju.zadovoljan radnik u turizmu je osnova dobrog posla.....trebao bi to da znas........
    To je to jokac.

Splendid izrabljava sezonsku radnu snagu, unistava ih za neke mizerne plate, a traze iskustvo, profesionalizam. Zato su im i kuhinje pune Makedonaca i Kosovara, konobari i sankeri su im Srbi itd.

A ovo za poljprivrednike iskreno mi je zao sto ih stalno prozivaju. Prije par godina sam mislio da pocnem da se bavim poljprivredom da mi ne lezi neka djedovina neobradjena. Ali sam onda skontao da ne daj boze pobije mi mraz usjeve ili se desi susa pa nema kapi vode u Zetu ti si zavrsio. Sve sto imas ulozio si i to je to. Niko te ne stiti i propao si i kao covjek i kao biznismen.
    U turizmu ces vratiti bar nesto novca. Tesko da ce za sezonu biti 0 gostiju, u trgovinu tesko da ces prodati 0 proizvoda, u proizvodnji da ces proizvesti 0.
    Ako hocemo vec u EU, neka drzava uskladi zakone sa njima onda. Pa neka bude svaki paradajz isti, neka se zna kako i sta se proizvodi. Ali isto tako ako ti nevrijeme pobije usjeve ili ako neka zaraza poobaljuje svinje drzava dodje i plati ti.
    Pa onda krediti za navodnjavanje koji nisu od Prve CG banke pa su ih dobijali ljudi da odu na ljetovanje i kupe auto, pa uposljavanje agronoma da se zna dje se sta sadi i kako.

Mislim da je gospodin Radulovic izgubio dodir sa stvarnoscu. Prica o 70% apartmana, ali ne prica da ni jedan strani investitor(srednjih kapaciteta) nije voljan doci u CG i uloziti, opet zbog toga sto drzava nije voljna izdati dozvole na vrijeme, sto se na tenderima prodaju mudah za bubrege po cijenama da te glava zaboli. Pa ljepse je otici i uloziti negdje u regionu u drzave koje imaju odrzivu strategiju razvoja turizma a ne ka' crnogorci - $edimo pred kucu doci ce gosti i dobro nam platiti.

Thanks Thanks Given 
    1,487
    Thanks Thanks Received 
    5,937
    Thanked in
    2,794 Posts

Ćatović hates this.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

mozda su zato sve cg gospodje na drzavnim rukovodecim pozicijama punije?
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    249
    Thanks Thanks Received 
    1,849
    Thanked in
    933 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    U Crnoj Gori, samo 13 odsto smještajnog kapaciteta predstavljaju hoteli, a preostalih 87 posto čine apartmani, kazao je suvlasnik hotelske Grupe Montenegrostars Žarko Radulović gostujući na NTV Montena. Žarko Radulović

Radulović je kazao da u Hrvatskoj hoteli čine 40 odsto ukupnih smještajnih kapaciteta, dok u Italiji u odnosu na ukupnu smještajnu ponudu hoteli čine 70 odsto.
    On je saopštio i da samo četvrti dio hrane koja se nudi turistima je iz domaće proizvodnje, i dodao da proizvodnja hrane za potrebe turizma traži kontinuitet, a da domaći poljoprivrednici to još ne mogu da obezbijede.
    “Hotelu tokom cijele godine treba kvalitetno povrće. Crna Gora, a to država treba da obezbijedi, mora izgraditi dva distributivna centra, jedan u centralnom dijelu a jedan na primorju. To bi spasilo male individualne poljoprivredne proizvođače”, kazao je Radulović NTV Montena.
    Kao problem crnogorskog turizma, Radulović vidi i nedostatak srednjeg kadra. Za njega je sporan i način obrazovanja budućih turističkih radnika.
    "Oni tokom školovanja moraju imati radnu praksu u trajanju bar pola vremena njihovog studiranja. Hotel je sam za sebe fakultet. Tada bi nakon 3-4 godine dobili potpuno osposobljen kadar“, kazao je Radulović.

http://www.cdm.me/turizam/radulovic-...de-cine-hoteli

Lose mi je kad vidim ovoga da drzi govor o turizmu u CG. No na kojem nivou je turizam ovaj je taman najsposobniji.
    Ovaj je dosadio svake godine nešto palamudi predstavlja se ka najači turistički radnik zato što vodi hotel koji bi svako od nas umio voditi a ovamo izrabljuje radnu snagu koliko iđe može.Ni u jednom intervju ne pomenu kolika je prosječna plata u Splendidu to tako vješto izbjegava.
    I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Podrzavam momka maksimalno.
    Koliko danas ima mladih ljudi da se bave uspjesnim biznisom? I to jos ovako inovativnim, nesto sto ne postoji na nasim prostorima. Rame iz rame sa skandinavcima. Svako dobro mu zelim.
    bavili bi se i mi uspjesnim biznisom no nemamo recepte......

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    To je to jokac.

Splendid izrabljava sezonsku radnu snagu, unistava ih za neke mizerne plate, a traze iskustvo, profesionalizam. Zato su im i kuhinje pune Makedonaca i Kosovara, konobari i sankeri su im Srbi itd.

A ovo za poljprivrednike iskreno mi je zao sto ih stalno prozivaju. Prije par godina sam mislio da pocnem da se bavim poljprivredom da mi ne lezi neka djedovina neobradjena. Ali sam onda skontao da ne daj boze pobije mi mraz usjeve ili se desi susa pa nema kapi vode u Zetu ti si zavrsio. Sve sto imas ulozio si i to je to. Niko te ne stiti i propao si i kao covjek i kao biznismen.
    U turizmu ces vratiti bar nesto novca. Tesko da ce za sezonu biti 0 gostiju, u trgovinu tesko da ces prodati 0 proizvoda, u proizvodnji da ces proizvesti 0.
    Ako hocemo vec u EU, neka drzava uskladi zakone sa njima onda. Pa neka bude svaki paradajz isti, neka se zna kako i sta se proizvodi. Ali isto tako ako ti nevrijeme pobije usjeve ili ako neka zaraza poobaljuje svinje drzava dodje i plati ti.
    Pa onda krediti za navodnjavanje koji nisu od Prve CG banke pa su ih dobijali ljudi da odu na ljetovanje i kupe auto, pa uposljavanje agronoma da se zna dje se sta sadi i kako.

Mislim da je gospodin Radulovic izgubio dodir sa stvarnoscu. Prica o 70% apartmana, ali ne prica da ni jedan strani investitor(srednjih kapaciteta) nije voljan doci u CG i uloziti, opet zbog toga sto drzava nije voljna izdati dozvole na vrijeme, sto se na tenderima prodaju mudah za bubrege po cijenama da te glava zaboli. Pa ljepse je otici i uloziti negdje u regionu u drzave koje imaju odrzivu strategiju razvoja turizma a ne ka' crnogorci - $edimo pred kucu doci ce gosti i dobro nam platiti.
    u pravu si,a za gospodina Zarka bih porucio,da i kod nas ima vrhunskih konobara i kuvara,mozda i boljih nego nedje drugdje,ali nas treba platit,makar nek bude po Evropski sa cime se nas dug Zarko i ekipa tako znaju cesto poredit.ne treba uvozit radnu snagu ima Crna Gora njemu potrebne kadrove,samo plati druze nas.a ne uvozit ove sa strane pa ispada da nece nasi da rade.ma sami smo sebi uvjek najgori bili......

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,599
    Thanked in
    3,306 Posts

2010 mi ponudise da radim u Splendid na recepciju za 100e mjesecno. Ono dok ne naucis posa godinu, dvije.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Cuo sam da konobari u Splendidu nemaju baksis nego da baksis ostaje kuci... Inace kad sam vidio gdje su im smjesteni animatori bili. To su neki bungalovi bez klime 2x2, kao da zive pustinjaci tu a ne ljudi. Ocekuje se od njih da su skockani sredjeni, nasmijani a ne mogu ljudi da disu od vrucine i insekata. Zarko Radulovic i gospoda njemu slicna unistavaju Crnogorske kadrove.

Masu puta osudim i nase ljude sto nece da rade. Mojom nekom logikom ljepse je raditi za 300e nego $edjeti kuci i ne raditi nista i neko drugi da ti kupuje cigare i daje za kafu. I onda imamo problem da nemamo kadra, jer jedino robovi iz BiH, Srbije, Kosova i Makedonije hoce da rade za te pare. Onda nasi ljudi nemaju nikakvo prakticno znanje i to je to. Turizam ne zaposljava ni 5% koliko bi moglo ljudi. Zbog cega? Da bi ostajalo vise hijenama... Dobrog radnika moras dobro platiti.

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,599
    Thanked in
    3,306 Posts

Ne znam je li neko primijetio... ali mi nemamo hotela. U hotele ne treba racunat splendid i butik hotele. Jedino sto imamo je Aman. Da smo privlacnija destinacija brendovi poput Hiltona, Starvuda, Sofitela, Meridiena, Meriota bi dolazili sami i nicali kao pecurke. Evo ovaj Regent se sad otvara, makar se nesto kuva u taj Porto Montenegro. Ovo ostalo sve jad i cemer. Nekakvi splendidi i butik hoteli i slicni sto zaposljavaju jeftinu radnu snagu.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

u pravu si,a za gospodina Zarka bih porucio,da i kod nas ima vrhunskih konobara i kuvara,mozda i boljih nego nedje drugdje,ali nas treba platit,makar nek bude po Evropski sa cime se nas dug Zarko i ekipa tako znaju cesto poredit.ne treba uvozit radnu snagu ima Crna Gora njemu potrebne kadrove,samo plati druze nas.a ne uvozit ove sa strane pa ispada da nece nasi da rade.ma sami smo sebi uvjek najgori bili......
    moj dobar prijatelj je konobar vec 20 godina i to veoma trazen. njemu plata nije ispod 500 e dje god je radio. dobar kadar ce uvijek naci posao a za 200 e neces naci dobrog konobara nidje, nego vecinom iz Srbije koji bjeze iz te sirotinje u drugu pa im je to dok se ne snadju. a nikad prije toga tacnu ni nosili nisu
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,599
    Thanked in
    3,306 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    moj dobar prijatelj je konobar vec 20 godina i to veoma trazen. njemu plata nije ispod 500 e dje god je radio. dobar kadar ce uvijek naci posao a za 200 e neces naci dobrog konobara nidje, nego vecinom iz Srbije koji bjeze iz te sirotinje u drugu pa im je to dok se ne snadju. a nikad prije toga tacnu ni nosili nisu
    Vala da nakon 20 godina karijere jos uvijek budes konobar i radis za 500e... steta.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Vala da nakon 20 godina karijere jos uvijek budes konobar i radis za 500e... steta.
    covjek se pronasao u tom poslu i voli taj posao, radi u jedan bolji restoran. da ga vidis kao ti posluzi ribu i ocisti je ispred tebe prosto je milina gledati. takvi konobari su rijetki i cijenjeni, a ne rade on za platu neo za baksis koji je i vise nego dobar u takvim restoranima sa gostima koji cijene uslugu.
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Glupost

Kakva medijska mafija? Da nije medijska mafija uzela novac prilikom privatizacije Telekoma?

Uvecaj! "Dah odmazde nije lako sakriti" (Foto: Savo Prelević)

Balša Brković

Autor je pisac, urednik kulturne rubrike ND Vijesti

Ma jesu li sve to gluposti? Papiri, dokazi, ozbiljna institucija (i ozbiljna država) stoje iza te priče. Može li sve to biti samo - glupost.
    Čovjek bi za defanzivni odabir riječi u situaciji u kojoj se nalazi premijer očekivao neku smisleniju riječ. Jer, glupost je samo to što je, ona nije koncept. Ako kaže “podvala”, ili “manipilacija”, ili “namještaljka”, ili... sve to su koncepti, samim tim i stav koji ide uz to, glupost je samo odustvo bilo kakvog koncepta. Pa zašto premijer već nekoliko puta insistira da je sve to baš - glupost. I to interkontinentalna. Sjećamo se kako kaza - gluposti ima i preko okeana... (Ko bi rekao? Zašto bi okean ukidao glupost?)

Kažu da je pamet raspoređena najbolje na svijetu: svi vjeruju da je imaju dovoljno. Ta činjenica utiče na popularnost “etikete” koju je odabrao premijer: glupost. Jer, svako određuje što je glupost sa pozicija sopstvene pameti.
    I vjerovatno je razlog za takav premijerov stav (odabir riječi) isti onaj koji ga je natjerao da vrlo precizno objasni da ne vidi ništa sporno u američkoj inicijativi. Premijer u procijepu, reklo bi se. Dakle, ne spori pravo Amerikancima (partnerima) na takvo što, ali sve je - glupost. Odnosno, metodološki ništa nije sporno, ali...
    Jedna od ključnih psiholoških vrijednosti zrelosti je sposobnost da se uvidi svoja krivica za nešto. Djeci je uvijek kriv neko drugi. Ozbiljni ljudi ne bi smjeli da igraju tu igru.
    Ipak, najava obračuna sa (neposlušnim) medijima (eto ko je kriv!) nije naivna stvar. Posebno ako je izgovorena na onaj način, na onom mjestu i u onom trenutku. Svako ko je vidio njegovu najavu shvata o čemu se radi. Dah odmazde nije lako sakriti.
    Dakle - najmoćniji čovjek u državi je u neprilici, a on najavljuje nove obračune. Kakva medijska mafija? Da nije medijska mafija uzela novac prilikom privatizacije Telekoma? Ili, možda je medijska mafija natjerala Amerikance (svašta može ta medijska mafija) da istražuju čitav slučaj i dođu baš do takvih zaključaka i rezultata... Da li je (nepostojeća) medijska mafija kriva za sve u ovoj državi.
    Takav utisak želi da ostavi čovjek koji zaista vlada Crnom Gorom. I to ne od juče. Zar to nije pomalo neobično? On vlada, ali, postoji neka mitska medijska mafija koja mu - pravi malu decu, što no rekli Beograđani... On ima sve poluge vlasti, novac, lojalne partijske vojnike, čitav sistem, ali sve mu je uzalud. Medijska mafija mu čini čuda... Tu nešto nije u redu. Treba da se zabrine Đukanović. Sve je u njegovim rukama, ali, izgleda da postoji neko ko ga u svakom trenutku nadigrava i donosi mu glavobolje.
    Ipak, kada kaže “Brzo ćemo vidjeti ne samo šta je ko činio u ovom, nego i šta je činio u prethodnom vremenu”, to djeluje ne samo prijeteće (što je on htio), već i cinično. Jer, ko to govori? Nekadašnji Miloševićev jurišnik, čovjek koji zbog šahovnice nije htio da igra šah, popularni narodni predvodnik iz vremena kada je službena pjesma bila “Crnom Gorom teče Zeta, uskoro će i Neretva!”. Toliko o tome “šta je ko činio” u prethodnom vremenu. To što ga je njegov politički nagon za preživljavanjem preselio na drugu stranu ne poništava to što se “činjelo u prethodnom vremenu”.
    U nekoj od ranijih izjava premijer je insistrirao da će se slatko smijati svemu ovome, čitavoj toj američkoj priči. Odnosno - “gluposti”. Meni nije ličio na čovjeka spremnog na sladak smijeh. A vama?
    Na koncu, poslije svega jasnije je zašto premijer insistira da VDT mora da bude lojalan državnom interesu. (“A država, to sam ja.”) Ipak, bilo bi bolje da novi VDT bude prije svega lojalan pravdi i pravu. Ali, izgleda da se primjer toga boji? Pogodite zašto? I onda će vam sve biti - jasno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Porodica koja nam je približila svet okeana

Posle četiri decenije plovidbe na jedrenjaku „Kli-kli”, Jelena i Srboljub Kojadinović ponovo u Beogradu, kao domaćini 36. Sajma nautike

Jedrenjak „Kli-kli” na otvorenom moru

Mislili smo da nikada nećemo biti „upakovani” u paket-aranžman i ukrcati se na turistički kruzer, „ploveći luksuzni grad”. Brod koji nudi slabu zamenu za snove o belom jedru i beskrajnoj pučini, koju smo mi, srećom, doživeli plovidbom po svetu. Ali, svi smo, izgleda, zarobljenici svojih snova. Tako snovi naše porodice ne prestaju. Otišli smo na krstarenje do Foklandskih ostrva tim džambo-brodom, gde nas je i zatekao poziv da budemo domaćini 36. Sajma nautike u Beogradu – kaže u razgovoru za naš list Jelena Kojadinović, jedriličar, navigator, pisac, član porodične posade Kojadinović, uz supruga Srbu.
    Najbitnije u lancu njihove plovidbe po svetu od 1976. jesu „dečji glasovi u vetru mora i okeana”. Ovo uvek prozbore Jelena i Srboljub Kojadinović, kada posle skoro četiri decenije iskažu šta je smisao njihovih života. Boreći se sa talasima i olujama, njih dvoje sa decom Vanjom (još od kad je imao 13 meseci) i Milom (rođena na Tahitiju), na keču „Kli-kli”, koji su sami sagradili, postali su retki putnici iz Srbije koji su nam približili svet okeana i plovidbe.
    Još od kraja sedamdesetih Kojadinovići su osvajali morska prostranstvima. Čitali smo njihove izveštaje i zamišljali gde su tada. Njihove putopise smo čekali kao oni kopno posle duge plovidbe.

Porodica Kojadinović nekada na svom keču (Foto porodični album)

A danas kada se na elektronskoj „Gugl mapi” na ekranu kompjutera gledaju daleki krajevi, kako klincima objasniti šta znače reči „Plamena ostrva” „Ostrvo oblaka”, „Zemlja ljudi” ili „Uskršnje ostrvo”, ako nisu čuli za Fatu Hivu, Nuku Hivu, Eijao, Moreu i čitali njihove knjige i putopise?

– Komercijalizacija i turizam ubili su romantiku plovidbe, ali i morske daljine. Supermoderne jedrilice, tehnološka čuda od karbona i elektronike, sa posadama od 20 i više ljudi, vredne desetine miliona evra, na najopasnijim svetskim regatama prelaze Atlantik za desetak dana. Na ostrvima Polinezije turizam „ubija” nestvarne lepote laguna. Hoteli niču kao koralni sprudovi, u zalivima Bora Bore, Moree ili Tahitija – ističe Srboljub Kojadinović za naš list.

Mnogo se toga promenilo, dodaje Srba i nastavlja:

– Sad auto-piloti čine plovidbu lakšom. Dži-pi-es navigacija određuje poziciju broda, uz moguću grešku od dva metra.

A nekada je Srbi, građevinskom inženjeru, slikaru, moreplovcu i Jeleni, fizičaru, bilo potrebno dve stranice proračuna, tri snimanja sekstantom (prolaza sunca) i vedri horizont. Dakle, sve ovo da bi pronašli poziciju, sićušnu tačku – „ubod čiode” na karti – a u stvarnosti, omeđeni okean u vidu trougla, stranica dugih tri kilometra, samo da se ne bi nasukali na koralne atole Atlantika, Pacifika, Indijskog ili drugih voda koje su prejedrili. Za četiri decenije oplovili su celu planetu, objavili tri knjige putopisa. Srboljub je naslikao i desetine slika, vrednih platna koje su na izložbama videli ljubitelji umetnosti širom sveta.

Srboljub Kojadinović (Foto R. Krstinić)

„Član porodice” – jedrenjak „Kli-kli” usidren je sada u Tivtu. Održavaju ga i svake godine pripremaju za kraće plovidbe, uz crnogorsku obalu, sa decom, unučićima i prijateljima. Ovaj keč sada ima i novog kapetana, njihovog sina Vanju, junaka čuvenog putopisnog TV serijala „Vanja sa okeana”. On je leti jedini kapetan, kad stigne iz Francuske sa porodicom.
    Jer, kaže Srba, penjanje na jarbol (visok 15 metara) u 73. godini postao je „malo” teži sport. A ono što ostaje jesu knjige, serije, nagrade, priznanja, Srbine slike uz Vanju i Milu – decu okeana. Kako kaže naš sagovornik, more tišine postoji samo na mesecu, a more nežnosti je u nama i porodici. To ih je i prevelo srećno do početka njihovog kruga plovidbe – Beograda, baze iz koje su pošli kao „klinac i klinka” (odakle potiče i ime broda „Kli-kli”) u osvajanje planete. Kao što su i rekli na otvaranju Sajma nautike: „Prvi je Atlantski, drugi Tihi, treći Indijski, a najveći, najbeskrajniji okean je u nama.”

politika.rs

---------------------------------------------------

Koga zanima, jedan stariji i nesto opsirniji tekst o porodici Kojadinovic i njihovim putovanjima, nedeljnik "Vreme":

http://www.vreme.com/arhiva_html/526/29.html

Page 621 of 666 FirstFirst ... 121521571611617618619620621622623624625631 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)