nije da sam bas pratio ali prebroj sam, a tek one Italijane sto su nalazili zakopane oko Sutomora i to nakon 10 god.
She is only here to annoy herself!
U turizmu je paklena konkurencija i dobro je da nekako Crna Gora opstaje.Nijesmo losi generalno,iako sam laik za tu tematiku.
Ne znam sto je tolika povika na turiste iz Srbije u smislu da su losi.Recimo prepotentni Grci su zadovoljni turistima iz Srbije i smatraju da nijesu teski na novcaniku.Grcima najvise smetaju Cesi,Poljaci i Madjari,njih smatraju cicijama i niskobudzetnim gostima.
Citam hrvatsku stampu i vidim da i Hrvati smatraju Srbe boljim turistima od recimo Madjara kojima je preplavljena hrvatska obala.
Tesko se moze parirati Spaniji,Italiji i Grckoj. Od ostalih zemalja samo se Hrvatska uspjela nesto malo primaci tim zemljama jer je privukla nesto njemackih turista.
ja neko ko izdaje apartman preko 20 godina mogu vam reci da dostina ovdje lupa gluposti, toliko o tome
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Tachno mi se zaplache kad vidim kako pojedini gledaju na turizam u CG...
CG nije samo obala, shto prije to shvatite svima ce nam biti bolje... Ne mora se biti veliki struchnjak da svakom bude jasno, fokusiranjem na ponudu mora i plazha potpuno obogaljujemo sav potencijal koji imamo... Nekad davno smo imali shansu da napravimo elitnu ponudu, sad kad je vec pola primorja unishteno to ce malo tezhe ici... Shto se tiche broja sunchanih dana, temperature, kapaciteta itd nikad necemo moci da se takmichimo sa pojedinim destinacijama, zato i ne treba da se ugledamo na razne Egipte, Tunise, Turske i sl... Umjesto 3 mjeseca ljeti i 2 zimi (zanemarljiva chak i kad ima snijega), mozhemo napraviti ponudu sa trajanjem sezone 10-12 mjeseci...
Kako se mi ne mozhemo takmichiti sa Egiptom i Tunisom u gore navedenom, oni se josh manje mogu takmichiti sa raznovrsnoshcu nashe ponude... Sigurno u svijetu postoje mjesta koja mogu priblizhno konkurisati CG ponudi, ali ne postoji sve spakovano u jednu malu zemlju, koja samostalno izlazi na trzhishte i prodaje svoju ponudu kao cjelinu (jedina stvar za koju odajem priznanje NTO je za slogan "Montenegro wild beauty")... U roku od par sati mozhete biti u jednom od najljepshih zaliva na svijetu prepunom kulturnog naslijedja, jednoj od najljepshih plazha u Evropi i kitesurfing-a, uzhivati u danu na Skadarskom jezeru, posjetiti mauzolej na Lovcenu, Cetinjski manastir, Ostrog i josh mnogo vjerskih objekata, splavariti na Tari, proci kanjon Nevidio i obici josh ko zna koliko kanjona i jezera, spushtati se paraglajderom u zaliv ili na plazhe u BD, poci na dzip safari, skakati sa bandzija, obici avanturistichke parkove itd... Ovo je samo dio trenutne ponude, a mnogo stvari se josh mogu realizovati samo ako za to bude bilo volje... Sad treba neko da dodje i kazhe da za malo sunca i pijeska sa niskom cijenom boravka ima interesovanja, a da za sve ovo shto CG nudi odjednom nema...? Ne budite smijeshni... Interesovanja ima i te kako i pored nesposobnosti NTO da bilo shta organizuje kako valja, a sa pravilnim radom sjever ne bi zaostajao ni mrvu za obalom... Tuzhno je kad podjesh na Crno jezero i vidish da su 4 od 5 autobusa koji su tu iz Dubrovnika, da su vecina rent-a-car auzomobila takodje iz DU, no dubrovchani su nauchili kako da prodaju uslugu, ne zadovoljavaju se time shto ce od gosta uzeti pare za krevet... Zato je potrebno da se promijeni svijest, a ona ce se teshko promijeniti sama od sebe, treba neko idiote koji su navikli da samo prodaju krevet i ne razmishljaju ni o chemu drugom nauchiti da tako odavno ne ide u normalnim turistichkim destinacijama... Pa ce se taj brav potruditi da gostu objasni u chemu sve mozhe da uzhiva u dragoj nam drzhavi, a ne da gost ne zna mozhe li uopshte doci do Zhabljaka ili ima jedan bus dnevno... Zbog toga se nadam da par sezona ne gledamo Ruse i Srbe, jer njima mozhemo prodavati mu*a za bubrege, zapadnjacima bash teshko...
P.S. I dalje ne vjerujem da sam prochitao da je pokazatelj sigurnosti kad vidish policajce na svakom koraku, do sad sam bio ubjedjen da je upravo suprotno...
#fakenews
odes fino u turisticku organizaciju da prijavis apartman, oni dodju slikaju, odrede kategorizaciju, moras imati atest za struju i uplatis im nesto. koliko nisam siguran ali nije nesto previse.
sto se tice prijave turista imas fino ljude koji idu po terenu, zovnes ih i dodju ti kuci i naplate 70 centi po danu boravka i ne mislis se o nicemu.
ovo ti je ovako iz glave kako je bilo proslo ljeto nije bilo posebnih poreza i sl. stvari.
Moracu da provjerim, ali nijesam siguran da je puno skuplje da se tura odradi iz DU imajuci u vidu kako nashi vole odrati sa cijenama... U svakom sluchaju puno bi pametnije bilo da izreklamiramo to kako treba, pa da gost zna shta ima u ponudi nego shto cemo npr dati 2m da Sabrija prosheta na Evroviziju...
#fakenews
prava zarada od turizma je bila do 1991,kada su dolazili Njemacki turisti.drzao sam tada restoran,pored hotela koji je bio 6 mjeseci popunjen sa Njemackim gostima.dorucak,rucak,vecera bilo je divota radit sa njima.ovo sada je nekako nemojte se uvrijedit gospodo,"bez veze".a ko nam odlucuje i vodi turizam,tek tu sam-no coment.:nonchalance:
Veliki broj cruise linija ide prvo KO pa DU pa Split i zavrse u Veneciji. Ali ovo sto je Medoje pricao nijesu turisti sa kruzera, tesko da oni imaju vremena da opale 4sata voznje do skadarskog i 4 sata nazad(mozda pojedini kruzeri koji se u dubrovniku zadrzavaju vise od 12h) Ovo su gosti smjesteni po hotelima koji kupuju aranzmane tj. imaju ih organizovano iz hotela, tj. u vecini slucajeva imaju to prodano godinu - dvije unaprijed preko raznih turistickih agencija. E sad vrlo je zanimljivo sto su Hrvati pametni pa im organizuju dorucak u hotelima, daju im neki sendvic lunch paket u putu(ili im ne daju nista) dok rucak imaju organizovano u turi/hotelu kad se vrate. Tako da ti turisti lise ulaska u NP ne potrose nista.
U sezoni nema dana da na Crno jezero ne dodje 7-10 autbousa iz Dubrovnika. Iz BD ih dolazi 2 maximalno 3.
Nesposobnost nasih ljudi da prodaju pod 1. i takitka privlacenja gostiju koji su zainteresovani samo da se izvale na plazi(Srbi i Rusi) pod 2. je vrlo slaba strategija razvoja.
Ma jasno jokac.
Ne mozes ti ljudima da objasnis da su to ljudi koji imaju kulturu u turizmu. Zapadni Njemci su putovali i 60-70 pa onda njihova djeca 80-90 i sad da je srece unuci da im dolaze.
To su ljudi (konkretno u restoranskom biznisu) koji dodju pa naruce aperitiv, predjelo, glavno jelo, desert i onda to zaliju bocom nekog dobrog vina. Stari crngorski turisticki radnici znali su da cijene takve goste pa su i cijene bile prihvatljive, a i gosti su bili zadovoljni kvalitetom i kvantitetom. A ne kao sSrbi i rusi da im je leskovackog rostilja ili pola kila praseceg pecenja a sto jefitnije da im to ispadne, BD mi ostaje u gorkom sjecanju. U Kotoru se svaki put najezim kad vidim da u starom gradu nicu picerije, brze hrane, i restorani koji blage veze nemaju sa crnogorskom kuhinjom tj. sa primorskom kuhinjom.
Last edited by Gandalf_White; 22-03-14 at 13:02.
One Ring to Rule them all...
ja vama pricam o stvarima sa kojima sam u kontakt, eto takav mi posao da sam stalno u kontaktu sa vodicima iz HR a i kum i par prijatelja su vozaci autobusa bas kod tih tura pa smo bas prie nekoliko raspravljali o tome.
a sto ti mislis da se kruzer zadrzi po ure i ode, imas fino ponudu dje ces i sta ces da gledas pa ti biraj. hoces po Kotoru da mlatis, hoces po Njegusima itd itd.
Medo_je
mogu se i ja raspitati, znam da mi je kum rekao da su nedje zaboravili flajere u sjedista sto oni kao agencija nude i da su putnici bili iskomentarisali da su oni platili skoro duplo skuplje ako ne i vise agenciji koja im je to organizovala na kruzer.
vjeruj mi ljeti svi lijepo zarade, nekad je tesko i naci autobus za to. a vec su poceli da voze po malo, mada od maja pocinje ono pravo i ove godine je to trejalo do novembra.
A od sad ce da traje sve manje,nazalost.Sad neka se nadje neko pametan i pita me zasto,iskuliracu ga,da se ne trudi da postavlja pitanje na koje je odgovor ocigledan.
http://www.viator.com/tours/Dubrovni...ik/d904-2562MN
Kotor - Njegusi - Cetinje - Budva - Sveti stefan - 50e
To je to od 50-75e sto je vise nego prihvatljivo. Nasi nece da upale kombi Kotor - Lovcen ispod 250e (kombi od 8 ljudi) moze biti 4 ili 8 oni 250e rade znaci 30e po osobi...
Trebali bi razumjeti da je na kruzerima sve skuplje, imam prijatelja u zalivu koji agencijski preko kruzera puni svoje kajake on ih agenciji izdaje za 13e po osobi agencija kruzeru za 18 a kruzer gostima za 37. Za 2 ipo sata drndanja po zalivu. Ovo sto sam ja dao su normalne ture. Opet kazem malo njih ode do kotora ili do CG sa kruzera direktno kada ce vec svratiti u CG a ako se pak odluce na to, ovi ih dobro isklepaju po usima...
Last edited by Gandalf_White; 22-03-14 at 14:05.
Rekao sam da više neću pisat na ovome forumu (ma neće me neki kreteni potjerat), ali ne mogu a da ne odgovorim na neke postove. Ko god ti je pričao da se iz Dubrovnika organiziraju izleti kruzeraša do Crne Gore taj te slagao. Eto ja ti kažem iz prve ruke da se s kruzera ne organiziraju izleti u CG, barem ja to dosad nikad nisam vidio, pogotovo ne u "ko zna koliko" autobusa, jer je to fizički nemoguće organizirat. Organiziraju se izleti po Konavlima, Pelješcu, do Korčule, panorame Dubrovnika, obilazak Starog Grada, ali izleti do CG ne. Kruzeri se u Dubrovniku zadržavaju od 6 do maksimalno 10 sati, imaju točno vrijeme polaska i ne čekaju ni dragoga Boga, a obzirom da izlet u CG ne može trajati kraće od 8 sati, a i to je prekratko (vožnja, zaustavljanje Perast, Kotor..., i ono što je najbitnije gužve na cestama i zastoji na granici te nemogućnost planiranja vremena trajanja izleta) ni jedna agencija ne želi garantirati da će se putnici vratiti na vrijeme pa se shodno tome takvi izleti niti ne organiziraju. Meni s malim autom čekanje na granici, ako ne idem na Konfin, zna potrajati od pola sata pa do 3 sata, a u prosjeku čekam pola sata na Debelom brijegu i pola sata na Karasovićima U SVAKOM SMJERU, znači ukupno dva sata samo na granici. Sad zamisli koliko čeka autobus koji vozi 50 ljudi, a i naši i vaši policajci na granici nerijetko skeniraju sve dokumente (naši zbog propisa EU, a vaši nemam pojma zašto)
Ti autobusi koje ti viđaš su puni hotelskih ili gostiju iz privatnih apartmana koji preko raznih agencija (Elite, Atlas, Gulliver, Lea travel....) odlaze na jednodnevni izlet koji obično traje od 8 ujutro pa najkasnije do 8 navečer (moji izleti traju i kraće, negdje do 6 navečer), nakon čega se vraćaju u hotel bez ikakve brige hoće li hotel otploviti bez njih![]()
Tura iz Dubrovnika do CG (standardni izlet Dubrovnik - Verige - Perast - Kotor - Budva - panorama Sveti Stefan s pratiteljem iz Dubrovnika i vašim vodičem koji čeka u Kotoru) dođe u prosjeku oko 450 kuna po glavi (60 eura). Neke agencije su malo jeftinije a neke i skuplje. Hrana nije uračunata u cijenu.
imam druga koji je kupio dobar auto i kombi i radi samo sa turistima,sto sa kruzera koji dolaze u Kotor sto iz Dubrovnika.i ide mu super,sad uzima jos jedan kombi,dok mi je recimo drugi drug koji radi u drzavnoj firmi,kao dodatni posao kupio isto vrhunski kombi sa full opremom i planira da se ukljuci u kruzer biznis da razvozi po zalivu i do Lovcena.svjedoci smo autobusa i kruzera koji su po Kotoru i pustimo se prica kojekakvih sa strane koji jednostavno ne mogu izgleda doc do izrazaja na svojim forumima pa mute sa strane.u pamet se Crnogorci,davno je receno.:encouragement:
Molim sve koji imaju smestaj da mi se jave
Svjedoci smo i autobusa i kruzera po kotoru. Ali objasni covjek a evo i ja objasnjavam da ti ljudi ne dolaze sa kruzera iz Dubrovnika jer je fizicki nemoguce, vec dolaze iz hotela, hostela, apartmana itd.... Mozda neki izolovani slucajevi sa kruzera ali bas tesko.
Skoro ni jedan kruzer ne ostaje u Dubrovniku 2 dana. Ako ostaju dodju uvece prenoce pa krecu ujutro. Zamisli sad kruzer je u dubrovniku 8h do maximalno 10-12. Tebi je samo zastoj na granici u prosjeku po sat - sat ipo vremena u full sezoni ( a ide do 3 sata, imam problema svake godine pa znam). Apsolutno je nemoguce da oni za 5 sati odrade kotor, lovcen, cetinje, budvu, sveti stefan i da se vrate za dubrovnik. Ovo je sve pod uslovom da istog trenutka sjednu u autobus...
E sad zamisli da su zastoji po 3h u oba smjera... Ode ti kruzer njih ne zanima. A smatram da bi bas tesko bilo da babe i djedovi na kruzerima rizikuju da brod otplovi bez njih
Pa i ovdje zavisi čime voziš, koliko je gostiju i koliko vremena traje izlet. Ova gornja cijena je za autobus i veću grupu ljudi za izlet od 8 ujutro do otprilike 8 navečer. Ja s malim autom vozim individualne izlete (znači 1-3 osobe) Perast - Kotor - Budva i nazad po cijeni od 200-250 eura po izletu (ovisno o vremenu zadržavanja) + vodič koji čeka u Kotoru, a njega plaćaju sami gosti na licu mjesta.
Evo našao jednu ponudu agencije Adriatic Global.
There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)
Bookmarks