View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Results 1 to 25 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Kad bi ovi rijesili vec rijeseno kosovsko pitanje, pa da ne lovim ove postove po forumu koji su stvarno o temi kao tvoj ili Gettyjev, dobro bi bilo

Uglavnom, htjedoh reci sledece: misljenja sam da ukrajinska vojska nije sposobna davati otpor ruskoj ni 10 dana ukoliko dodje do invazije, bez direktne vojne podrske Zapada koje makar za sada, nece biti. Stoga mislim da i dalje mora da primjenjuje strategiju izbjegavanja i da ostaje mirna na bilo kakve provokacije, jer, u hipotetickom scenariju da sjutra pocne pucnjava, tesko da bi vojna pomoc Zapada, sve i da je bude, stigla na vrijeme a Rusi bi vec ostvarili svoje ciljeve. Kao sto je to fino naglasio Turcinov-nalaze se na dva sata voznje od Kijeva.

Sto se Krima tice, moje je misljenje da vlast u Kijevu, iako ce naravno javnosti pricati sasvim suprotnu pricu, potajno prizeljkuje da joj se Krim makne sa grbace. Milion i nesto proruskih glasova manje, i ogroman izvor nestabilnosti van Ukrajine. Plus ono sto je posebno bitno-Putinov Krimski rat br2 je, ako ne galvanizovao, a ono povecao podrsku i kredibilitet koju Kijev uziva u istocnoj i jugoistocnoj Ukrajini. To se dobro vidi po masovnosti pro-ruskih demonstracija-sjetimo se da su prije 10 dana u Donjecku, Harkovu, Mikolajevu...marsirale desetine hiljada ljudi u podrsku Rusiji i protiv Kijeva. Iako su demonstracije ovih dana mnogo nasilnije, ukljucuju mnogo manje ljudi-na gromoglasno najavljivanom skupu u Donjecku oko Gubareva, prije 3-4 dana, uspjeli su skupiti samo 6 hiljada. U Harkovu, Luhansku-manje od hiljade. Putinov referendum ce, ne bude li agresivnih poteza sa druge strane, neminovno gurnuti Istok vise prema Kijevu, nego prema Moskvi.

E sad, sto Putinu u citavoj prici odgovara? Moje je misljenje da mu je vise potrebna "tiha" tenzija u ovom momentu, nego nova eskalacija. Reakcija Zapada na invaziju na Krim (iako su, vjerujem, zapadni lideri vec pomireni sa trajnim gubitkom Krima) je bila osjetno ostrija nego sto se ocekivalo. Slusao sam Merkelovu uzivo u cetvrtak u Bundestagu-izuzetno ostar i neuoobicajeno emotivan (za nju) govor. Njemci su bili veoma iznenadjeni, a juce je imala sastanak sa BDI (Industrijskom komorom) i dobila, makar javno, carte blanche za sankcije od shefa organizacije. A sjetimo se inicijalne Angeline reakcije-oprez, diplomatija. Stajnmajer je cak javno kritikovao mogucnost sankcija, na prvu loptu. To sve znaci-ako je najumjerenija reakcija takva-kakva je ova "jastrebovska"? Mislim da to zna i Putin i stoga ide na strategiju tenzije vise nego eskalacije. Moguce je da cak i maksimalno odlozi formalnu aneksiju Krima da bi odrzavao napetost sto duze a istovremeno se predstavio kao "odgovoran i umjeren".

Sve ovo pricam da bih dosao do sledece poente-mislim da, u ovom momentu, dalja eskalacija ne odgovara nikom. Zapadu jer mu se bas i ne zuri da uvode ekonomske sankcije koje ce i njih "pecnuti po prstima", Putinu jer bi daljom eskalacijom prakticno gurnuo Zapad na takav korak koji bi po njega (koliko god EU/SAD pretrpjeli gubitaka) bio tezi (jer mu je ekonomija znacajno slabija i ranjivija) a Kijevu tek nikako jer prosto nema kapaciteta za takvu borbu. Medjutim, ne treba zaboraviti-situacija u kojoj bi se Putin iz ukrajinske krize izvukao samo sa Krimom je za njega veliki poraz. Stoga je dalji nastup na istocnu Ukrajinu logican nastavak-pitanje je samo kada. Moje je misljenje da ce on odrzavati status kvo, sacekati da seUkrajina neminovno povuce sa naslovnih strana svjetskih medija, odrzavati tenzije provokacijama tipa ovih sinocnjih u Harkovu ili Donjecku, i iskoristiti predsjednicke izbore-to mu je idealna prilika za dalju invaziju, pogotovo sto ce situacija na istoku drzave biti napeta i bez mijesanja Rusije. Za vlast u Ukrajini bi to znacilo kompletnu destabilizaciju, a Zapadu bi opet trebalo vremena da se "mobilise". Zato mislim da upravo tog scenarija treba da se cuva i Kijev i osovina Vasington-Berlin.
    Recordare,

prvo, Ukrajina je do zuba naoružana... Nije to neka ex YU republika u pokušaju osamostaljenja, već nacija od preko 40 miliona duša koja živi u nezavisnoj i dobro naotužanoj zemlji već 23 godine.
    Da li se ukrajinska sila može mjeriti sa ruskom? Naravno da ne. Ali neće Rusi sve što imaju povuć sa svake strane te ogromne zemlje da bi ratovali po Ukrajini, a kamoli će se za potrebe Ukrajine i ratnih napora provodit po Rusiji mobilizacija ko 1941. Pa oni su za potrebe okupacije Krima poslali (na ono što su već imali na Krimu) tek nešto oko 15-ak hiljada dodatnih vojnika. Dakle, nikakva impresivna sila nije krenula na Ukrajinu.
    Drugo, (a za ovo što ću reći bi bilo lijepo da mi daš malo prednosti jer mi je to bila profesija popriličan broj godina) - u ratnom sukobu prednost je uvijek na strani onog ko se brani, a ne onog ko napada. Ili da bi se savladalo odjeljenje vojnika u odbrani (8-12 ljudi) potrebno je da to odjeljenje trpi napad jedinice najmanje snage voda (od 30-40 ljudi). Ili ugrubo, na jednog koji se brani potrebna su 3 čovjeka u napadu. I taj napad mora biti pravilno koordiniran.
    Treće, ukoliko Rusi zaglibe u ukrajini, pa sve i da im gradovi počnu padat ko domine, njih tamo ne čeka cvijeće. Ti si pametan i obrazovan čovjek koji ne nasijeda na propagandu za idiote. Događaji iz Harkiva, Donjecka, Dnjepropetrovska i dr. gradova po istoku, jasno pokazuju da pristalica nove vlasti u Kijevu ni najmanje ne nedostaje. Možda nijesu većina, ali nijesu ni takva manjina kako nam se svima to činilo u osvit ove krize... Po ruskoj propagandi čovjek bi zaključio da je Banderaša i dr. fanatika iz zapadne Ukrajine toliko da simultano mogu dolazit po istočnih gradova i organizovat mitinge po tih gradova poznajući svaku zgradu i ulicu ko da su u njoj odrasli. To su gluposti naravno...A kako se dogodilo to da je istočni dio Ukrajine ipak znatno mirniji i pribraniji nego što je to nagovještavao početak nove vlasti u Kijevu? Mislim da je među mnogim Ukrajincima na istoku ipak porasla rezerva prema Rusima jer ruska invazija nije ono što su oni željeli. Bliski odnosi sa Rusijom "da", ali ruska okupacija svakako "ne". Gotovo nikakvu dilemu nemam da je Putin napravio grešku s tom vojnom igrarijom. Trebao je to ostaviti Ukrajincima da sami riješe i naravno pomagati sebi naklonjenu stranu. Ovako je ponizio sve Ukrajince. Bili oni do tada prozapadno ili proruski orjentisani. Svojom vojnom mačo-igrom (ko kakvo dijete) on je učinio da se oko Kijeva ujedini gotovo sav bezbjednosni i državni aparat Ukrajine. Pitanje je veliko da li bi to Kijevu pošlo za rukom da nije bilo Putinove gluposti da im sve te ljude pošalje u zagrljaj.
    Ali nebitno...Kakav god bio otpor Ukrajinaca, Ruse u Ukrajini čeka aktivan i pasivan otpor. U to nikakve dileme nema. A taj otpor može trajati godinama i iscrpljivati Moskvu do iznemoglosti.
    Osim toga, onog dana kada dođe do sukoba Ukrajinaca i Rusa, znaj da neće proći dugo, Rusiji će se ko plikovi otvoriti žarišta na drugim mjestima po Rusiji.

Što se tiče ostalog... Ja mislim (i ne od juče) da svi ljudi koji negiraju mogućnost sukoba (i to iz razloga što to navodno nikom ne odgovara) zapravo polaze od pogrešne premise da je rat "bad for bussines". Naravno da je loš, ali samo po biznis onog na čijoj se teritoriji vodi i kojeg taj rat ekonomski iscrpljuje. Za sve druge - naprotiv" Rat je najbolji generator svjetske ekonomije. Zvuči surovo i stravično, ali ovo zna svako ko je iz istorije ikada učio. Da ne objašnjavam zašto (odvelo bi nas daleko), a i moglo bi zvučati morbidno.
    Na žalost, to je tužna (ili tragična, kako ko hoće) priča o čovjeku i ljudskoj civilizaciji.
    Ukratko, rat je svakako tragedija za ratom pogođene, ali ne i za one koji stoje sa strane i pomažu ratne napore ili obnovu nekog ratom razorenog prostora.

Za ostalo, u pogledu nastavka Putinove avanture, vidim da se slažemo i tu nemam što da dodam...
    Last edited by El Re; 15-03-14 at 19:42.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)