Economist nije bas ljevicarski list ali da ne cijepam dlaku na cetiri dijela-drugo sto cu da kazem je da se malo previse koristi ta analogija "sahovske table", "piona" i "velikih igraca" koji ih povlace i zrtvuju. Kriza u Ukrajini je pitanje Ukrajine i Rusije isto koliko je pitanje Zapada i Rusije, cak vjerovatno i vise. Iz prostog razloga sto Rusija Zapadu nije "dostojan" protivnik niti to moze biti u narednih minimum 30 godina. Putin i te kako dobro zna da bi bilo kakav prolongirani konflikt sa Zapadom izgubio u roku od najvise godinu dana-jer nema bukvalno nista cime se moze suprotstaviti produzenom ekonomskom pritisku i diplomatskoj izolaciji Zapada ukoliko do toga dodje. Ono na sta Putin racuna je neaktivnost Zapada, izazvana prosto cinjenicom da bi odlucnu akciju Zapad, a posebno neke EU zemlje, morale platiti novcem sto im se bas i ne radi. Znam da se po Internetu, cak i od nekih, ajde da ih tako nazovemo, ozbiljnijih analiticara (i Angele Merkel
) provlaci prica da je Putin "megaloman" i da je "izgubio kontakt sa realnoscu"-to naravno sluzi u propagandne svrhe, ali je mnogo daleko od istine, jer ako ista moze obiljeziti Putinov nacin vladanja to je tvrdokorni realizam i u spoljnoj i u unutrasnjoj politici. Ponavljam, Putinov iskljucivi interes u citavoj prici je situacija kod kuce i odrzavanje diktature kod kuce-on je ruski nacionalista, patriota ili ljubitelj Sovjetskog Saveza koliko li sam i ja 
Sa druge strane, Rusija nema "globalni" domet ali medju "komsijama" ima i te kako-i upravo tu je pogodno mjesto za konflikte od kojih se putinizam hrani i od kojih zivi. Sa druge strane, USA pod Obamom ima dugorocni trend i strategiju povlacenja sa evropske scene, a niti EU kao institucija, niti njene vodece drzave clanice nemaju ekspanzivne spoljnopoliticke ambicije. Da imaju-ne bi prijem novih clanica u EU trajao po 12 godina, na primjer 
Nego, posto generalno na politickim topicima a i ovdje ljudi dosta imaju obicaj da se hvale, evo da i ja vala jednom to uradim, pa da kazem da isto prija sujeti kad bivsi americki drzavni sekretar i savjetnica za nacionalnu bezbjednost razmislja isto kao i ja 
http://www.washingtonpost.com/opinio...22c_story.html
Last edited by Recordare88; 09-03-14 at 09:45.
Deserve's got nothing to do with it.
Bookmarks