View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Page 111 of 273 FirstFirst ... 1161101107108109110111112113114115121161211 ... LastLast
Results 2,751 to 2,775 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    476
    Thanks Thanks Received 
    635
    Thanked in
    250 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Dade li iko dokaze da je zapad iskonstruisao demonstracije ili se to onako propagandno prihvatilo kao sto se i namjeravalo da bi Rusija izvrsila invaziju na dio teritorije nezavisne drzave? I jos jedno pitanje za upucene, kad predsjednik jedne drzave pobjegne u drugu i zatrazi vojnu intervenciju od iste, to nije tesko krivicno nedjelo protiv interesa svoje drzave tj. veleizdaja? Kako moze imati funkciju predsjednika kad je uradio upravo to, zar automatski ne prestaje validnost funkcije?

Hvala Lepo
    Pa ne treba ih ni davati,svako svoj pogled smatra ispravnim.Malo mi zbrku stvaraju izjave Ukrajinskog rukovodstva agresija Rusije,porobise otese,nagrdise i sto sve ne...Imam osjecaj da im je toliki uticaj u zemlji da ce na kraju citava Ukrajina raspisat referendum o pripajanju RF...Zelim rec da u svakoj zemlji u slicno prezentovanoj situaciji populaciju ne treba na silu mobilisati(Klicko je objavio opstu prvog dana krize)ili eto da se makar okupi neka masa sa Maydana u znak protesta...
    Malo mi je to nejasno,pokusavam bit nepristrasan malo se nesto pita Jacenjuk & CO cinjenicno stanje.

poslato

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znaci kapitulacija bez ispaljenog metka pred Ruskom armijom i naoruzanjem? Sto se spominje quqavna "podgoricka skupstina" po CG vise...Tad pred puskama, sad pred tenkovima.. isto - "dobrovoljna" veleizdaja..
    Ista logika...

Hvala Lepo
    I to je po tebi vojna intervencija ??

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ne znam da li je terminoloski korektan izraz, ali ako vam neko izvede trupe strane vojske u vasoj drzavi, primora vase vojne kasarne da kapituliraju bez metka, Vi to mozete zvati i "projekcija" straha od sile demonstrirane ispred nosa.. Efekat je isti..
    Recimo vojska Albanije po Ulcinju i Tuzima, zauzima vlast nad kasarnama CG, a Vi ne osecate - vojnu intervenciju nad drzavom CG? Nije ispaljen metak pa je sve ok? Turisticki samo bez viza pa ovo ono?

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 02:03.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne znam da li je terminoloski korektan izraz, ali ako vam neko izvede trupe strane vojske u vasoj drzavi, primora vase vojne kasarne da kapituliraju bez metka, Vi to mozete zvati i "projekcija" sile ispred nosa.. Efekat je isti..
    Recimo vojska Albanije po Ulcinju i Tuzima, a Vi ne osecate - vojnu intervenciju nad drzavom CG?

Hvala Lepo
    Pa ne misliš valjda da je smisao ruskih trupa na Krimu samo da sjede i posmatraju šta se dešava u vanrednim situacijama i čekaju 2042 ili 2046 do kada važi sporazum između dvije zemelje ? Ja nisam vidio da je crnomorska flota prešla granice Krima na kojima ima pravo kretanja...

Drugo, tumačenje nekih događaja starijih više od 100 godina sa današnjim aršinima je besmisleno jer neki standardi tada i sada nisu bili isto. Prije svega kada se govori o međunarodnim odnosima i pravnim standardima.

Ako je ovo, što ti navodiš, vojna intervencija. Šta je onda ono kada Saudijska Arabija i SAD upotrebom vatrene sile pređu iz jedne države u drugu, svrgnu jednu vladu i postave drugu ?

Thanks Thanks Given 
    476
    Thanks Thanks Received 
    635
    Thanked in
    250 Posts

Ne znam da li je terminoloski korektan izraz, ali ako vam neko izvede trupe strane vojske u vasoj drzavi, primora vase vojne kasarne da kapituliraju bez metka, Vi to mozete zvati i "projekcija" sile ispred nosa.. Efekat je isti..
    Recimo vojska Albanije po Ulcinju i Tuzima, a Vi ne osecate - vojnu intervenciju nad drzavom CG?

Hvala Lepo
    Nije kvalitetan primjer,od same specificnosti "zakupa"Krima za potrebe Ruske vojske preko nekadasnjeg federalnog suzivota i jos par faktora koji obesmisljavaju poredjenje CG i AL u bilo kom pogledu.A Janukovica je izlisno komentarisati,politicki je mrtav svakako.

poslato

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

Inače dobar dio vojske koja drži kontrolu nad Krimom su vojnici koji su napustili Vojsku Ukrajine.
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Mislite na Sadamovu invaziju na Kuvajt i reakciju na isto?
    p.s. Zakupljen je Sv. Stefan pa ne znaci da se moze zakupac setati sa naoruzanim personalom po Budvi i sire i zahtijevati odvajanje te teritorije od CG...Ili po vama moze iz istog razloga?

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 02:08.

Thanks Thanks Given 
    476
    Thanks Thanks Received 
    635
    Thanked in
    250 Posts

p.s. Zakupljen je Sv. Stefan pa ne znaci da se moze zakupac setati sa naoruzanim personalom po Budvi i sire i zahtijevati odvajanje te teritorije od CG...Ili po vama moze iz istog razloga?

Hvala Lepo
    Pa mozda dodje jedna ceta vojnika da ljetuje samo u unoformama,mos' li im u tom slucaju sto?Je li to agresija,kad se metaforise nek ide do krajnjih granica

poslato

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Hvala Lepo
    Uz dužno poštovanje prema svakom učesniku na ovom forumu al' vidim da ne razumiješ ono o čemu pišeš. Znao sam da ćeš se 'vatati za hemijsko oružije kojeg nema, za nuklearne bombe kojih takođe nema i sl... aranžmane holivudske propagande kako bi opravdala zamišljeni oreol pravednosti i slobodarskog duha iznad ,,Slobodine'' glave čija se baklja davno ugasila.

Mislim na invaziju Saudijske Arabije uz logističku podršku SAD-a na Bahrein (mislim 2011. godine) kada su se građani te države pobunili protiv režima i diktature monarha iz porodice Al-Kalifa. Tada su protesti bili 100x veći od ovih u Ukrajini, a Arapi i Ameri su ih ugušili tenkovima, oklopnim transporterima i sl...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ja sam rekla da pisem u kontekstu interesa CG u odnosu na svjetska desavanja i sta to moze kao "pravilo" prouzrokovati protiv CG interesa, a vi vjerovatno pisete iz brige prema Ukrajini, iz navijackih pobuda protiv i za.. Vec sam to nekoliko puta ponovila, i vidi se u svakom mom postu.
    A niste mislili na Sadamovu invaziju na Kuvajt.. cudno, a spominjali ste istoriju itd.. Cudno bas.
    Vec kad spomenuste Holivud, da i tamo su najpopularniji glumci visine vaseg "tigra" g. Putina.. Zbog scenografije valjda ili sta vec... Ubise se ruski mediji da ga holivudski predstave onim sto nije, ali briga ih, vidim i po vecini ovdje koji se preslikavaju u tu silu - da su uspjeli...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 02:23.

Thanks Thanks Given 
    476
    Thanks Thanks Received 
    635
    Thanked in
    250 Posts

Ja sam rekla da pisem u kontekstu interesa CG u odnosu na svjetska desavanja i sta to moze kao "pravilo" prouzrokovati protiv CG interesa, a vi vjerovatno pisete iz brige prema Ukrajini, iz navijackih pobuda protiv i za.. Vec sam to nekoliko puta ponovila, i vidi se u svakom mom postu.
    A niste mislili na Sadamovu invaziju na Kuvajt.. cudno, a spominjali ste istoriju itd.. Cudno bas.

Hvala Lepo
    Kao prvo srecan tebi 8 mart
    Ja niti branim istok niti zapad,pokusavam nepristrasno sagledati situaciju i zdravorazumno rasudjivati-sto ne znaci da sam u pravu,niti da je moja percepcija ultimativna u odnosu na bilo ciju.
    A sto se tice interesa CG ne vidim ih u svjetlu ove situacije niti kroz prizmu bilo cega slicnog(mozda aludiras na nesto)
    i mislim da je najispravnije kao i do sad biti neutralan(po pitanju date teme).
    Molim lepo

poslato

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vec kad spomenuste Holivud, da i tamo su najpopularniji glumci visine vaseg "tigra" g. Putina.. Zbog scenografije valjda ili sta vec...

Hvala Lepo
    Koliko ja vidim ti čitavo vrijeme govoriš da su Rusi ,,okupirali ovo'', da su ,,zauzeli ono'', ,,suverena država'' ... ,,Rusija nema kredibilitet'', ,,opravdan stav Stejt Dipartmenta'' i sl.

Pravo je pitanje kako si 100% sigurna da ti znaš ,,šta je to pravi put za CG'', a drugo ovdje niko ne govori šta je interes Crne Gore. Kakav interes ima Crna Gora na Krimu ? Nema nikakve, ovo što piše El Re su čista blabetanja koja nemaju u vezi dvije blage. Mali su uvijek ,,mali'', a veliki neprikosnoveni. Da je NATO pakt i EU tako siguran za male zemlje kako onda objašnjavaš orgije koje Turska (kao članica NATO-a) organizuje na Kipru koji drži praktično pod vojnom okupacijom kao Hitler Kraljevinu Jugoslaviju '41 ...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Xtraktor View Post
    Kao prvo srecan tebi 8 mart
    Ja niti branim istok niti zapad,pokusavam nepristrasno sagledati situaciju i zdravorazumno rasudjivati-sto ne znaci da sam u pravu,niti da je moja percepcija ultimativna u odnosu na bilo ciju.
    A sto se tice interesa CG ne vidim ih u svjetlu ove situacije niti kroz prizmu bilo cega slicnog(mozda aludiras na nesto)
    i mislim da je najispravnije kao i do sad biti neutralan(po pitanju date teme).
    Molim lepo

poslato
    Hvala, i lijepo sto ste se sjetili da cestitate. Kordiijalni Cmok, cmok, cmok.
    Koliko shvatam i Ukrajina je bila "neutralna" ali sa sopstvenom vojskom i naoruzanjem, ali ta "neutralnost" pada kad joj je teritorija okupirana stranom armijom i konstantnim kapitulacijama od sopstvenog vojnog kadra po kasarnama..

Quote Originally Posted by salex View Post
    Koliko ja vidim ti čitavo vrijeme govoriš da su Rusi ,,okupirali ovo'', da su ,,zauzeli ono'', ,,suverena država'' ... ,,Rusija nema kredibilitet'', ,,opravdan stav Stejt Dipartmenta'' i sl.

Pravo je pitanje kako si 100% sigurna da ti znaš ,,šta je to pravi put za CG'', a drugo ovdje niko ne govori šta je interes Crne Gore. Kakav interes ima Crna Gora na Krimu ? Nema nikakve, ovo što piše El Re su čista blabetanja koja nemaju u vezi dvije blage. Mali su uvijek ,,mali'', a veliki neprikosnoveni. Da je NATO pakt i EU tako siguran za male zemlje kako onda objašnjavaš orgije koje Turska (kao članica NATO-a) organizuje na Kipru koji drži praktično pod vojnom okupacijom kao Hitler Kraljevinu Jugoslaviju '41 ...
    Nisam rekla ni jednom da je opravdan stav SD, sto ne znaci da necu reci, ali u ovom slucaju iz licnih interesa trebali su da ignorisu Ukrajinu i Evropu uopste, i nek se EU nosi sa svim.. Ionako primaju ogromne plate - vece nego US predstavnika Kongresa i Senata, pa nek mozgaju sami sta ce.
    Ako Vas ne zanima CG mene interesuje, i zato ja pisem o CG i opasnostima koje "rusko pravilo o manjini i dvoristu" moze imati po CG. G. El Re pise iz svoje perspektive na bilo kojoj temi, i slagala se ja sa tim vidjenjem ili ne sasvim je svejedno. Uvazavam, procitam, komentarisem, ili preskocim za neko drugo - detaljnije tumacenje. Nisam ni ja a ni Vi ucili iste skole sa g. El Reom, niti imamo slicno zivotno i obrazovno iskustvo da bi bahato ponizavali njegovo vidjenje sa nepotrebnim izrazima koji su pezorativni tipa - blebetanje, i slicno. To isto bi on mogao i Vama da napise/uzvrati x puta, a i bilo ko drugi, ali kao sto rekoh razlicito vaspitanje, odnos prema sopstvenom poimanju "casti i dostojjanstva" itd itd... Sto znaci ako i ne uzvrati da ne misli ili ne moze mnogo ostrije prema Vama. Razliciti smo i ok..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 02:42.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako Vas ne zanima CG mene interesuje, i zato ja pisem o CG i opasnostima koje "rusko pravilo o manjini i dvoristu" moze imati po CG. G. El Re pise iz svoje perspektive na bilo kojoj temi, i slagala se ja sa tim vidjenjem ili ne sasvim je svejedno. Uvazavam, procitam, komentarisem, ili preskocim za neko drugo - detaljnije tumacenje. Nisam ni ja a ni Vi ucili iste skole sa g. El Reom, niti imamo slicno zivotno i obrazovno iskustvo da bi bahato ponizavali njegovo vidjenje sa nepotrebnim izrazima koji su pezorativni tipa - blebetanje, i slicno. To isto bi on mogao i Vama da napise/uzvrati x puta, a i bilo ko drugi, ali kao sto rekoh razlicito vaspitanje, odnos prema sopstvenom poimanju "casti i dostojjanstva" itd itd... Sto znaci ako i ne uzvrati da ne misli ili ne moze mnogo ostrije prema Vama. Razliciti smo i ok..

Hvala Lepo
    Majo, čitam tvoje postove odavno na ovom forumu. Ako se za nekog može reći da je ,,rusofil'' (u onom negativnom kontekstu kako vi tretirate poštovaoce ruske kulture i državnosti) onda se i za vas može reći da imate neki fetiš na EU, NATO pakt, i ,,Zapad''. Jer nikako drugačije se ne može objasniti vaš iracionalni stav prema svemu što dolazi iz američke kuhinje.

Uveli ste novi termin ,,kapitulacija''... Da li vi znate šta je kapitulacija ?? U ukrajini nigdje nije bilo kapitulacije, i kao što sam rek'o nijedne novine nisu izvjestile da je vojska RF prešla granice Krima.

,,Sa g. El Reom'' :barbershop_quartet_ ... Korisnik El Re je maštovit i krativan lik i uvijek se dobro ismijem čitajući njegove maštovite postove, ali ovo na ovoj temi je neopisivo...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Majo, čitam tvoje postove odavno na ovom forumu. Ako se za nekog može reći da je ,,rusofil'' (u onom negativnom kontekstu kako vi tretirate poštovaoce ruske kulture i državnosti) onda se i za vas može reći da imate neki fetiš na EU, NATO pakt, i ,,Zapad''. Jer nikako drugačije se ne može objasniti vaš iracionalni stav prema svemu što dolazi iz američke kuhinje.

Uveli ste novi termin ,,kapitulacija''... Da li vi znate šta je kapitulacija ?? U ukrajini nigdje nije bilo kapitulacije, i kao što sam rek'o nijedne novine nisu izvjestile da je vojska RF prešla granice Krima.

,,Sa g. El Reom'' :barbershop_quartet_ ... Korisnik El Re je maštovit i krativan lik i uvijek se dobro ismijem čitajući njegove maštovite postove, ali ovo na ovoj temi je neopisivo...
    Nemam nista protiv rusofila, i ne znam otkud vam i to.. Rusija i sve istocne drzave koje su bile pod gvozdenom zastavom me uopste ne zanimaju u zivotu, a kamoli oni koji Djilasovski poje o "zlatnim kravama" po Moskvi...
    Sto se tice EU i tu ste me zamijenili sa g. Hari Krisnom, on je bio ostro za to, a ja sam indiferentna totalno prema EU kreditima i mogucim funkcijama pojedinaca iz drustva. Kultura zapadne Evrope, norme, USA ...to da. NATO zbog istog i zbog toga sto sam se trudila i kao malenkost da do nezavisnosti CG dodje, pa vidim bezbjednosnu opasnost za tu mrvicu od ljepote bez vojske, bez vojne podrske, a posebno kad vidim rezonovanje njenih gradjana kad je u pitanju slicna osnova u Ukrajini - vjetrometina.
    Pustite Vi g. El Rea, ima ko postuje njegovo pisanje, pa i to znaci nesto. Bez maste nema ni razuma, pa nije zgoreg malo zamisliti slicnu situaciju da se desi na tlu CG. Sa par miliona eura bi Rusi lako pokrenuli rusofile na demonstracije po CG tj. ex trgu Repubike (kao sto su i na Majdanu mozda), lako bi se zainteresovao komsiluk za svoje manjine i "istorijske teritorije"... pa nije naodmet zamisliti tako nesto - iako je to stvar potrebe stratega vise nego analiticara, ali...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 03:01.

Thanks Thanks Given 
    476
    Thanks Thanks Received 
    635
    Thanked in
    250 Posts

[QUOTE=Maja;3650118]Hvala, i lijepo sto ste se sjetili da cestitate. Kordiijalni Cmok, cmok, cmok.
    Koliko shvatam i Ukrajina je bila "neutralna" ali sa sopstvenom vojskom i naoruzanjem, ali ta "neutralnost" pada kad joj je teritorija okupirana stranom armijom i konstantnim kapitulacijama od sopstvenog vojnog kadra po kasarnama..

Evo i tebi par cmokova (ne moras persirati)

Mislio sam na neutralnost CG po pitanju svrstavanja na bilo koju stranu u slucaju Ukrainske krize
    Moje vidjenje je da mi realno ne mozemo biti dovedeni u takav polozaj,a mastu radije koristim za kreativu

poslato

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Sto vidite - ocekujte... CG je interesna zona Rusije kao sto je i Ukrajina, istorijski i svakako. Srbiju su bacili na koljena, i preko njih mogu sve. Zato nema neutralnosti. Ne postoji u takvim uslovima. To moze Cile, Urugvaj, Paragvaj, Argentina itd... CG to sebi sad ne smije da dozvoli.
    Jasno mi je da ljudi zaboravljaju istoriju iz osnovne, ali da do prije mjesec dana pisu hvalospjeve o odlucnom "Njet" Tita SSSR-u zbog ovakvih rabota Moskve po okruzenju, "vriska" na Informbirovce (samo sto ne "lincovase" sagovornike), slavljenje metoda Golog Otoka, a ovih dana bi zbog istih reakcija Rusije prema drzavama u okruzenju i Rusi od ljubavi da postanu... E stvarno takvu "konzistentnost" ne vidjeh nigdje sem ovdje na forumu. Cesto se zapitam jesu li to iste osobe za istim nickom, ili ih je po 10, pa za svaku temu neko drugi pise sa istog..
    Kreativa vam je sta? Obzirom da sam i ja neki akademski "lik" nesto mi to podvajanje kreativnosti nije jasno..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 03:32.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nemam nista protiv rusofila, i ne znam otkud vam i to.. Rusija i sve istocne drzave koje su bile pod gvozdenom zastavom me uopste ne zanimaju u zivotu, a kamoli oni koji Djilasovski poje o "zlatnim kravama" po Moskvi...
    Sto se tice EU i tu ste me zamijenili sa g. Hari Krisnom, on je bio ostro za to, a ja sam indiferentna totalno prema EU kreditima i mogucim funkcijama pojedinaca iz drustva. Kultura zapadne Evrope, norme, USA ...to da. NATO zbog istog i zbog toga sto sam se trudila i kao malenkost da do nezavisnosti CG dodje, pa vidim bezbjednosnu opasnost za tu mrvicu od ljepote bez vojske, bez vojne podrske, a posebno kad vidim rezonovanje njenih gradjana kad je u pitanju slicna osnova u Ukrajini - vjetrometina.
    Pustite Vi g. El Rea, ima ko postuje njegovo pisanje, pa i to znaci nesto. Bez maste nema ni razuma, pa nije zgoreg malo zamisliti slicnu situaciju da se desi na tlu CG. Sa par miliona eura bi Rusi lako pokrenuli rusofile na demonstracije po CG tj. ex trgu Repubike (kao sto su i na Majdanu mozda), lako bi se zainteresovao komsiluk za svoje manjine i "istorijske teritorije"... pa nije naodmet zamisliti tako nesto - iako je to stvar potrebe stratega vise nego analiticara, ali...

Hvala Lepo
    Ja sam za Eu, ja sam za (uslovno) NATO pakt... Al' iz sasvim drugih razloga od onih koje vi/ti (kako ti volja) pominješ.

Prvo, žalosno je to što ti misliš da će USA-e zaratovati sa nekim zbog mikro Crne Gore. Ako Americi ili bilo kojoj drugoj vojnoj sili koja ima interese ovdje bude u interesu da CG bude nezavisna - ona će biti nezavisna. Ako USA-e bude u interesu da CG bude ,,zavisna'' - ona će takva biti. Majo, koliko muzike, toliko para. To što bi CG eventualno postala član NATOa uopšte ne znači da je ona sigurna. Još samo reci da će CG biti ravnopravna sa ostalim članicama u NATO-u kada uđe i da onda pjevamo

P.S. Ukrajina je deset puta vrjednija i važnija od CG, a Ameri nisu ni mrdnuli repom zbog nje. A Kosovo, je li ono član NATO-a ? Paralela Kosovo i Ukrajina ?? Moja Majo...
    Last edited by salex; 08-03-14 at 03:43.

Thanks Thanks Given 
    476
    Thanks Thanks Received 
    635
    Thanked in
    250 Posts

Ja opet cini mi se po treci put naglasavam da je po mom licnom sudu najbolje da CG ostane u odnosu na situaciju u Ukraini nesvrstana.
    To na sta ti aludiras(okvirno)je pitanje na koje ja nemam adekvatan odgovor jer mi nije okupirala mastu takva ideja.Ne kazem da ti je s nekih aspekata bezrazlozna prica ali konkretno Rusija da nas okupira je nekreativno utrosena masta.Bez uvrede,to je moj stav.I onako nam duguju za onaj rat s Japanom
    A ovo to sto vidis i ocekuj,gledao sam prije par godina erupciju vulkana kod Madagaskara pa...

poslato

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ja sam za Eu, ja sam za (uslovno) NATO pakt... Al' iz sasvim drugih razloga od onih koje vi/ti (kako ti volja) pominješ.
    Fino i jasno... Ja nisam za EU jer me EU i ne zanima - indiferentna totalno, a bezuslovno sam za ulazak CG pod NATO kisobran iz razloga bezbjednosti i opstanka Drzave CG.

Prvo, žalosno je to što ti misliš da će USA-e zaratovati sa nekim zbog mikro Crne Gore. Ako Americi ili bilo kojoj drugoj vojnoj sili koja ima interese ovdje bude u interesu da CG bude nezavisna - ona će biti nezavisna. Ako USA-e bude u interesu da CG bude ,,zavisna'' - ona će takva biti. Majo, koliko muzike, toliko para. To što bi CG eventualno postala član NATOa uopšte ne znači da je ona sigurna. Još samo reci da će CG biti ravnopravna sa ostalim članicama u NATO-u kada uđe i da onda pjevamo
    Imate neki primjer da NATO drzave nijesu zastitile svoju clanicu od onih koje nisu clanice NATO? Postoje ugovori i nacela koja podrazumijevaju sva ta pravila pa da ne ulazim u ono sto ne znam u detalje. Sto se tice ravnopravnosti, to je smijurija. Zna se ucesce, u prevodu broj akcija...
    P.S. Ukrajina je deset puta vrjednija i važnija od CG, a Ameri nisu ni mrdnuli repom zbog nje. A Kosovo, je li ono član NATO-a ? Paralela Kosovo i Ukrajina ?? Moja Majo...
    Meni je Ukrajina toliko vrijedna da ne bih ni Orlov krs dala za nju citavu.. Toliko o kriterijumima vrijednosti. A Amerima koliko je vrijedna, sa svim hohstaplerima koji su je uveli u duznicko ropstvo prema istoj Rusiji, i da im to USA placa.. pa bili bi ludi i uvcetom da mrdnu a kamoli cim drugo..
    Ex AP KIM je deseta prica sa konstantnim tenzijama u trajanju od 80 godina sa Beogradom, akcijama i reakcijama internog tipa, i svasta nesto, ali Albanija nije trazila prisajedinjenje, niti je usla direktno na teritoriju AP i u njene kasarne. No, i KIM me zanima koliko i Ukrajina.. Proslo vrijeme, a izigravati generala posle bitke - boo.
    Bitnije je predvidjeti okolnosti koje nosi ono sto je sad.. Ocigledno duze pripremano i do tancina. Sto ne znaci da neko ne planira i nesto za nas interesni teren... Ko zna..

Samo svoja.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 03:59.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Xtraktor View Post
    Ja opet cini mi se po treci put naglasavam da je po mom licnom sudu najbolje da CG ostane u odnosu na situaciju u Ukraini nesvrstana.
    To na sta ti aludiras(okvirno)je pitanje na koje ja nemam adekvatan odgovor jer mi nije okupirala mastu takva ideja.Ne kazem da ti je s nekih aspekata bezrazlozna prica ali konkretno Rusija da nas okupira je nekreativno utrosena masta.Bez uvrede,to je moj stav.I onako nam duguju za onaj rat s Japanom
    A ovo to sto vidis i ocekuj,gledao sam prije par godina erupciju vulkana kod Madagaskara pa...

poslato
    Razmislite ipak, radi Vas...
    Bice Vam jasnije ako procitate od pocetka ove tekstove...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    476
    Thanks Thanks Received 
    635
    Thanked in
    250 Posts

Vjerovatno da sam neki dio vaseg expozea preskocio pa je prevladalo vase misljenje da vam opstruiram tezu sto mi nije bila namjera a vidim u predzadnjem postu da ste konkretno pojasnili i svidja mi se jasan stav.
    Ja sam u diskusiju usao vezano za naslovljenu tematiku ne implicirajuci bilo sto mimo toga,dobro sem 8 marta
    Nato kisobran ili Ruska cerada,mozda nesto trece mislim da zavredjuje zaseban pdf jer bi se imalo pricati jos uz razmatranja potencijalnih agresora i sl.
    Ratovanje su skupa zanimacija u svakom pogledu.

poslato

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Tacno se po komentarima i "vidjenjima" ove situacije moze zakljuciti ko je skolovan na zapadnim a ko na istocno-blokovskim osnovama...
    Razlicitosti koje su nepomirljive tj. u teskom neskladu u svakom pogledu.
    No dobro je dok su iste na distanci...Zato i rekoh "gvozdena zavjesa" i mirna "Bosna"...

Hvala Lepo
    p.s. Ne znam Amera koji je otisao u Rusiju da ostane citav zivot - na odredjeni period radi posla ili nekog "grijeha" da.. Ali zato iz istocnog bloka koji jure za citav zivot u USA iha - ako ih moze "zapast".. Toliko o "ljepotama" sistema...

Vezano za ovo boldovano...

Da, odlično ste to primijetili... Možda je to i Vama uočljivo od ranije, no meni je svakako postalo još početkom '90-ih... I tada se glavni šav crnogorskog društva pokazao upravo na toj liniji razdvajanja crnogorskih građana. Ne treba naravno uzeti tu podjelu kao apsolutnu, geometrijsku i hiruški preciznu, no i '90-ih se, baš ko i danas, crnogorsko društvo suštinski diferenciralo i lomilo na prozapadne i proazijatske snage i grupe... U svakom od ovih slojeva gotovo da nema čovjeka koji nije pod određenim stepenom uticaja oba ova svjetonazora (jer radi se o potpuno različitom vrjednosnom sistemu koji ti ljudi baštine), ali kod svakog od njih neki od uticaja preovlađuje i dominantno je zaslužan za sliku koju taj pojedinac formira o svijetu, društvu u kom živi, svom mjestu i ulozi u njemu. Dosta toga dolazi kao proizvod stepena obrazovanja, okruženja kojem je pojedinac bio izložen i dr. društvenih i ličnih faktora...
    Zato ja (u želji da pojednostavim kako bi ljudi lakše shvatili) već godinama govorim o azijatluku našeg naroda, koji je na žalost jako izražen. Mnogi su mislili i misle da ja to prenaglašavam, a neki čak i ne razumiju o čemu govorim. Prosto, to im DPS nije objasnio i o tome se javno ne priča. A zašto je to tako izraženo u CG? Vjerujem da je to najviše zaslugom orjentalne kulture i pravoslavnog etnofiletizma koji je ovdje dominantan posljednjih 400-500 godina...
    Krajem '90-ih smo imali fizički slom/rasulo kod tih azijatskih snaga jer je došlo do poraza političke elite koja se predstavljala kao zaštitnik tih vrijednosti. Došlo je do cijepanja unutar onog što bi se moglo nazvati njihova "intelektualna elita". Politički i svaki dr. kurs i diskurs zemlje (prvo CG, a zatim i Srbije), naglo je promijenjen, no obrasci ponašanja su ostali primarno azijatski. Veliki djelovi stanovništva sakrili su se pod taj novi diskurs pa danas imamo situaciju da se, (naprimjer), bivšim liberalima predstavljaju i oni koji su liberale '90-ih zvali ustashama i mrzjeli iz dna duše. Čovjek bi po broju danas deklarisanih "bivših liberala" pomislio da je ta partija imala najmanje 30% društva iza sebe, a ne je taj broj (i u najboljim danima) bio ispod 15%.
    Nijesu naravno liberali bili jedini eksponenti tog svijeta i tih vrijednosti, ali jesu dobri kao primjer.
    Svakom je bilo jasno da tu nešto ne štima, jer kako onda objasniti da je Pink najpopularnija i najgledanija TV u CG, a SPC institucija društva kojoj se najviše vjeruje...

Ponavljam, zato je ova tema toliko popularna. Jer je pokazala da je to taj osnovni šav našeg društva. Šav koji nam se zateže, nadima ili nabira pod nogama i prijeti da naše društvo pocijepa svakog časa. Ko god hoće da vidi lako zapaža da se gosti sa situacijom u Ukrajini lakše identifikuju nego sa situacijom u Bosni koja je tu preko ograde...A zašto? Pa zato što dodir Zapada i Istoka presijeca i tu zemlju, baš kao i našu. Mene, koliko to rastužuje, pomalo i zabavlja, jer tvrdim da se ni na jednoj temi gosti nijesu više otvorili i bolje upoznali nego na ovoj. I to je dobro...
    Ulaziti u polemike i objašnjavati nadugačko i posvećeno nešto nekom sa kim ne dijelite osnove vrijednosti - besmisleno je. Kad je već struktura gostiju tako heterogena, ja sam iz tog razloga odlučio ne komentarisati više postove koji su daleko udaljeni od mog vrjednosnog sistema...

Takođe, ostajem pri svojoj tvrdnji da će diferencijacija crnogorskog društva na tom šavu s vremenom biti sve izraženija. Uostalom taj šav je i u najvećem dijelu zaslužan za to što naša nacionalna "elita" (takva kakva je) luta, a ova zemlja se vrti u mjestu ko mačka koja juri vlastiti rep.

U nekom trenutku, pogotovu ukoliko Rusija izgura bilo kakvu zadovoljštinu za svoju agresiju u Ukrajini (pa makar se to ogledalo u nasilnom održanju statusa quo), vrlo ozbiljne turbulencije s vremenom će ozbiljno zatalasati i naše društvo. Rekao sam, to može biti za godinu, dvije, pet ili neku godinu više, no to je definitivno pred nama.
    Da li će se to sa Zapada mirno posmatrati i spokojno čekati da provri u Crnoj Gori i Srbiji, ne vjerujem, ali biće još puno prilika da o tome govorimo. Prije svega zato što će teme koje u pozadini imaju ovaj šav, u budućnosti dominirati crnogorskim društvom.

Kao što ste rekli, za sada (a ja bih dodao "i još neko vrijeme") bićemo na distanci, svjesni naših nepomirljivih razlika. Do kada...Vidjećemo...
    Last edited by El Re; 08-03-14 at 08:24.

Thanks Thanks Given 
    39
    Thanks Thanks Received 
    986
    Thanked in
    584 Posts

Mislim da Crna Gora i njeni građani treba malo više da se okrenu sebi, a ne da čekaju oće li im neko sa strane baciti kosku da je glođu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Potrošači ruskog gasa i stepen/omjer oslanjanja na isti...

Page 111 of 273 FirstFirst ... 1161101107108109110111112113114115121161211 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)