View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Page 109 of 273 FirstFirst ... 95999105106107108109110111112113119159209 ... LastLast
Results 2,701 to 2,725 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Ono što stoji na papiru nije ono što stoji u realnsosti. U zapadu je partija regiona maltene protjerana.
    Imaju mnogo vise poslanika u parlamentu nego trenutno sto im je rejting, plus imace predsjednickog kandidata. Gdje su protjerani a gdje nisu to je druga prica ali nikakva zabrana te partije ne postoji.

Quote Originally Posted by Shamrock
    Ček ti misliš da to tako funkcioniše, prebače im pare na račun na lijepe oči ? Nije to nikakva pomoć, nego pozajmica/kredit. Njega će vraćat kako znaju i umiju, pa mijenjali oni ekonomiju ili ne. Isto kao i kod nas na kraju krajeva. Diktiraju oni nama - koliko posto BDP-a je dug, koliko može inflacija i tako dalje - a to su uslovi da bi dobili pomoć.
    A da bi se ti uslovi ispunili, reforme se moraju sprovesti.

Tako misliš nažalost jer nisi upućen. Nije dovoljno samo da imaš 1000 nuklearki. Moraš imati i "delivery" metodu, kao i stratešku dubinu. Super je to što SK ima 6 nuklearnih bojevih glava, ali to ne bi nikad palo na Japansko ili Američko tlo da ih ne znam kako lansiraju. Penetraciju Ruske nuklearne triajde, NATO je isprobao u prošlosti i isprobavaće u budućnosti. Ako mislite da će bilo koji lider da se zadovolji sjeverno-koreizacijom svoje zemlje po sistemu "bezbjedni ali odsječeni od svijeta" varate se. Nijedan lider neće prihvatiti da je Rusija okružena NATO paktom. To je faktički i prijetnja i izolacija Rusije, no mi to ne želimo da priznamo jer konstatno se upoređujemo sa našom situacijom i onda smo pomiješanih osjećanja. No treba to sagledati hladne glave. Crna Gora nije Rusija. Što funkcioniše za nas ne funkcioniše za njih.
    Prvo Rusija nikad ne moze biti "okruzena" NATO paktom osim ako ne mislis da su zemlje tipa Kazahstan, Mongolija...potencijalni clanovi. Druga stvar, niko na Zapadu ne zeli Rusiju da izoluje niti to bilo kome treba. Ponavljam, da su to htjeli da urade, mogli su to mnogo lakse za vrijeme Jeljcina kad je Rusija bila u raspadu. "Prosiriti" demokratiju (posto vi mislite da je to prelako) u Gruziju, Jermeniju, Ukrajinu, Bjelorusiju...i potjerati razne Kucme, Lukasenke, Sevarnadzee...u tri lijepe. I USA, a posebno EU drzave, zele partnersku i stabilnu Rusiju jer im to odgovara-zato su i ovoliko meki prema raznim ekscesima koje Rusija pod Putinom pravi. Ako ista jedna, recimo, Njemacka ne zeli, to je izolovana Rusija pod diktatorom koji sjedi na nuklearnom arsenalu-to je bezbjednosna nocna mora koju su prezivljavali 40 godina i koju bi da izbjegnu po svaku cijenu. Medjutim, za sada na ruskoj strani za to nema razumijevanja, jer kao sto rekoh-Putinov kljucni interes je autoritarna diktatura na celu sa njim do kraja njegovog zivota. Antagonizovanje a pogotovo izolacija Rusije namjerno od strane Zapada sa aspekta tog istog Zapada nema ama bash nikakve logike-ni politicke, ni ekonomske, ni bezbjednosne, ni nikakve. Pa taj Zapad je 90ih direktno upumpao novac u Rusiju da bi ih izvukao iz ekonomske rupe, upravo zato sto su se bojali haosa i anarhije u Rusiji i svih bezbjednosnih prijetnji koje bi iz toga mogle proisteci. Da oni stvarno hoce da ih oslabe-pustili bi ih tada da se raspadnu u hiljadu komada.

[COLOR=#333333]Pogledaj na sajt BBC-a ko je istrenirao. Sami su potvrdili da su militatne desničarske skupine orkestrirane u inostranstvu. A da se ne lažemo, nije ona baba od 60 godina zauzimala zgrade i probijala barikade.
    Isti odgovor kao na prethodno.

Ja se ne divim Putinu, a o Rusiji znam svakako mnogo više nego prosječni Crnogorski građanin. Učim ruski, čitam ruske medije. U svakom slučaju, naravno da je Putin kao Putin, i sva njegova svita, štetna za Rusiju. Putin donekle i koči rapidni i nagli razvoj Rusije po sistemu petro-monarhija. Ali Putin je izabrao cilj, koji je nezavisno od položaja građana (tačno je da je ovo priča mlaćenje gloginja tuđom rabotom) ima smisla, i ima uporišta u realnosti, i koji se ne kosi sa onim zadatkom sa kojim se identifikuje većina Rusa - a to je otpor zapadnoj kulturi. Postoje samo šačica zemalja u svijetu u kojoj domaći mediji imaju primat i pored prisustva stranih, dvije najznačajnije su Rusija i Kina. Bez obzira što Facebook i Google normalno funkcionišu u te dvije zemlje, Vkontakte i Yandex (domaći sajtovi) su najpopularniji. Bez obzira što svi uče engleski, Rusi neće da ga govore. Za njih postoji Rusija, i ruska sfera, i ruski jezik. U 80% svijeta, Američki mediji i kultura dominiraju, od Japana do Argentine, od Švedske do Kongoa.
    Ako Rusija nije jezički pokorena, to znači da zapad još uvjek nije ni zagrebao po površini.
    Vecini Rusa otpor prema zapadnoj kulturi nije ni na kraj pameti. Vecina Rusa, pogotovo gradsko stanovnistvo i mladja populacija, upravo zeli da zivi kao ljudi na Zapadu-da im je dostupna (relativno) brza zarada, savremena tehnoloska dostignuca, putovanja, lagodan zivot...Putinov osnovni problem je kako ubijediti te ljude da je autoritarizam "neophodan"-zato mu i treba antagonizacija (spolja) i satanizacija (iznutra) Zapada. Ponavljam, prvi Putinov mandat samo lud covjek ne moze oznaciti uspjehom i za Rusiju i za njega. Ipak mislim da su njegovi dalji koraci za Rusiju veoma stetni i da ce upropastiti sve ono sto je postigao. Ne kazem da ce se to desiti za pola godine (posto neki ovdje imaju obicaj da sve bukvalno shvate).
    Last edited by Recordare88; 07-03-14 at 18:47.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    697
    Thanked in
    379 Posts

Zapadni lideri bi na trenutak mogli da prestanu da čestitaju jedni drugima na "uspesima" u Ukrajini, komentar je kineske državne agencije Sinhua.

Strategija Zapada da stvori takozvanu demokratsku i zapadno orijentisanu Ukrajinu nije nigde dospela. Nasuprot, napravili su “nered i pometnju”, a nemaju ni kapacitet, ni mudrost da to “počiste”.

Međutim, njihov zlokobni plan je pogrešan od samog početka. Pre svega, oni su bili predodređeni da "pucaju sebi u noge", kada su se "pod plaštom demokratije umešali u unutrašnje stvari Ukrajine", posrednim angažovanjem.

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=820860

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Američki razarač "Traktun" prošao kroz Bosforski moreuz

Plovi jenki preko okeana,
    žrtvu traži željan je megdana,
    iza sebe svud ostavlja groblje,
    americi, potrebno je roblje.

Plovi jenki, ljuljaju se lađe,
    đe je kavga tu se prvi nađe,
    nepravdi svojoj da pribavi većinu,
    pa nam onda glumi, čojstvo i vrlinu.
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Imaju mnogo vise poslanika u parlamentu nego trenutno sto im je rejting, plus imace predsjednickog kandidata. Gdje su protjerani a gdje nisu to je druga prica ali nikakva zabrana te partije ne postoji.
    Pa nije to priča, to je osnovni preduslov za funkcionisanje demokratije. Ako se u polovini države jedna politička opcija fizički šikanira onda je tu demokratiji kraj.

A da bi se ti uslovi ispunili, reforme se moraju sprovesti.
    Znam i ja da se moraju sprovesti, no pitanje je hoće li se sprovesti. Da priča "ma mora!" ne pije vodu vidjeli smo na bezbroj primjera do sad.

Prvo Rusija nikad ne moze biti "okruzena" NATO paktom osim ako ne mislis da su zemlje tipa Kazahstan, Mongolija...potencijalni clanovi. Druga stvar, niko na Zapadu ne zeli Rusiju da izoluje niti to bilo kome treba. Ponavljam, da su to htjeli da urade, mogli su to mnogo lakse za vrijeme Jeljcina kad je Rusija bila u raspadu. "Prosiriti" demokratiju (posto vi mislite da je to prelako) u Gruziju, Jermeniju, Ukrajinu, Bjelorusiju...i potjerati razne Kucme, Lukasenke, Sevarnadzee...u tri lijepe. I USA, a posebno EU drzave, zele partnersku i stabilnu Rusiju jer im to odgovara-zato su i ovoliko meki prema raznim ekscesima koje Rusija pod Putinom pravi. Ako ista jedna, recimo, Njemacka ne zeli, to je izolovana Rusija pod diktatorom koji sjedi na nuklearnom arsenalu-to je bezbjednosna nocna mora koju su prezivljavali 40 godina i koju bi da izbjegnu po svaku cijenu. Medjutim, za sada na ruskoj strani za to nema razumijevanja, jer kao sto rekoh-Putinov kljucni interes je autoritarna diktatura na celu sa njim do kraja njegovog zivota. Antagonizovanje a pogotovo izolacija Rusije namjerno od strane Zapada sa aspekta tog istog Zapada nema ama bash nikakve logike-ni politicke, ni ekonomske, ni bezbjednosne, ni nikakve. Pa taj Zapad je 90ih direktno upumpao novac u Rusiju da bi ih izvukao iz ekonomske rupe, upravo zato sto su se bojali haosa i anarhije u Rusiji i svih bezbjednosnih prijetnji koje bi iz toga mogle proisteci. Da oni stvarno hoce da ih oslabe-pustili bi ih tada da se raspadnu u hiljadu komada.
    Ček gdje si ti bio ovih zadnjih 10 godina kad su mediji vrvjeli od dokumentaraca i istraživanja koji svjedoče jedno te isto - da u Američkom kongresu, vrhuški, budžetu, finansijama, vršlja lobi industrije naoružanja kako mu se ćefne. O Kongresu da ne pišem, to im je maltene prćija, ali kako i na koji način uspiju da ojade državnu kasu za projekte koji na kraju budu fijasko, preskupi, precijenjeni, to da ne pričam. Njima je rast nestabilnosti i konflikta u svijetu u svakom interesu. Njima je novi hladni rat ispunjenje svih snova. Nikad oni više nisu izvozili i više se obogatili nego tada. Treba li dodati i činjenicu da su većina tih kompanija proglašene "prevelikim da bi propale" u prevodu mogu da ojade budžet kako hoće kad im zafali para. A ako ikad previše zagusti, bože moj, pokori se nova naftaška autokartija i eto novaca do daljnjeg. Ti se ama baš nikad neće zaustaviti, i od tih ima stotinu razloga da Rusija, i ostatak svijeta, zaziru dovijeka.

Vecini Rusa otpor prema zapadnoj kulturi nije ni na kraj pameti. Vecina Rusa, pogotovo gradsko stanovnistvo i mladja populacija, upravo zeli da zivi kao ljudi na Zapadu-da im je dostupna (relativno) brza zarada, savremena tehnoloska dostignuca, putovanja, lagodan zivot...Putinov osnovni problem je kako ubijediti te ljude da je autoritarizam "neophodan"-zato mu i treba antagonizacija (spolja) i satanizacija (iznutra) Zapada. Ponavljam, prvi Putinov mandat samo lud covjek ne moze oznaciti uspjehom i za Rusiju i za njega. Ipak mislim da su njegovi dalji koraci za Rusiju veoma stetni i da ce upropastiti sve ono sto je postigao. Ne kazem da ce se to desiti za pola godine (posto neki ovdje imaju obicaj da sve bukvalno shvate).
    Znam ja kako ti razmišljaš. Čitao si da je tamo negdje bio Petar Veliki i da je on htio da primakne zemlju zapadu i da oni od tada pate za zapadom itd... Ne, gledaj, to su besmislice. Zapad, kao zapad, dakle kultura, način života, društvene norme itd - fućka se Rusima za taj i takav zapad. Naravno da su oni za velike zarade i putovanja itd, međutim to da oni žele da to postigun putem pošto-poto zapadnjačenja - ne žele. Rusi su narod, koji, a to moramo priznati, nemaju komplekse kakve imaju svi narodi od Ruske pa do Njemačke granice. To što su većina istočno-Evropskih naroda željni da momentalno odbace svoju kulturu i zamijene je globalnom, ne znači i da svi ostali jesu.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jesu li normalni ovi iz USA i NATO, sto salju ove brodove i cuda tamo, ne cini mi se se i ovako ne moze bit napetije no taman da ako neka budala ispali kakav metak i sve ode po djavolu...

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Pošto sam Rusiju vidio samo na sliku, može li neko poređenje od bolje informisanih, koja je razlika između Rusije i CG po pitanju slobode i ljudskih prava, ne na papiru nego u praksi?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by opmne View Post
    ...ako Rusiji ne prijeti nikakva opasnost od strane nato pakta, zasto nato neprestano u pravom smislu te rijeci opkoljava Rusiju svojim vojnim potencijalima koji nijesu kako oni tvrde defanzivnog vec naprotiv, ofanzivnog karaktera ?
    Zamolio bih takodje ElRea da odgovori na isto pitanje, vodite racuna da se sve to odvijalo i sa Jeljcinom na celu Rusije tako da ne stoji prica da je to zbog kako vi kazete Putinove diktatorske prirode.
    Evo, ne znam odakle da počnem...
    Prvo, da odmah raščistimo jedno - i ja sam pristalica oslobađanja od gluposti o ofanzivnom i defanzivnom oružju... Slične dileme imali su i neki policajci, nekada davno kad sam nosio uniformu, pa bi propitivali instruktore "zašto se ova bomba zove defanzivna, a ova ne?"...U principu, defanzivno oružje ima znatno veću razornu moć, veći radijus pokrivanja i koristi se iz zaklona/odnosno sa neke stacionarne pozicije čiji se položaj ne mijenja tokom upotrebe. Ofanzivno oružje obično ima usmjereno dejstvo na određeni cilj/metu, znatno je koncentrisanije, a razorna moć (zavisno o kom oružju se radi/može biti od bombe do raketnog sistema) ograničena je tako da ne može (ukoliko se pravilno upotrebljava) ugroziti jedinicu odnosno pojedinca koji ga koristi i nalazi se u napadu...Naprimjer, bomba M52 je defanzivna bomba, ubojna moć je znatno veća od (novije) bombe M75 (kašikare i to u obije varijante/sa parčadima i zrnom) i smije se bacati samo iz zaklona. Dejstvo njenih parčadi (koja su čak i veća od onih M75) može pokriti prostor i 5x veći od M75...M75 se može koristiti i kao defanzivno oružje, no prije svega namijenjeno je bacanju tokom izvođenja napada...Danas se (na žalost) za potrebe vojske i specijalnih policijskih jedinica uglavnom proizvodi i distribuira defanzivno oružje, tj., oružje velike razorne moći i bez fokusa na konkretan cilj, već borbu prosipanjem ognja na što većem prostoru i bez brige o zaštiti bilo čega na gađanom prostoru. Ofanzivno oružje preživjelo je samo u fragmentima i to u kategoriji specijalnih oružja. Recimo šok i fleš bombe smatraju se preživjelim ostatkom ofanzivnog oružja... Klasična artiljerija (topovi i topovi-haubice) i dio oklopne mehanizacije takođe... Ipak, danas živimo eru raketnog elektronski navođenog naoružanja Toliko o tome...Ako ti ili još neko imate dilema oko toga, bliža objašnjenja vam mogu pružiti na PM....Ono što je bitno jeste da sam ja policajce molio da se ne opterećuju tim glupostima, tim više što mislim da vrijeme juriša i frontovskih borbi trajno pripada istoriji.

Oko Rusije i njenog prava da štiti svoje interese...
    Meni je žao ako se stekao utisak da ja odričem pravo Rusiji da se zauzima za svoje interese i da ih brani. Taman posla! Rusija je dobila mogućnost 1991. (i još uvijek tu mogućnost ima) da svoje interese usklađuje u koordinaciji i partnerskom odnosu sa Zapadom. Uostalom Rusija je mnogo "zapadnjačkija" zemlja nego što je to nekadašnji turski dio Balkana (u koji i mi, liše većine našeg primorja, spadamo) i više nego što ćemo to mi ikada vjerovatno biti. Krivica što Rusija nije pronašla svoje mjesto 1991., u zapadnom civilizacijskom krugu leži i na Zapadu (tj., njegovim pohlepnim i decenijama indoktriniranim finansijskim oligarhijama), zatim na ruskom tadašnjem rukovodstvu koje je bilo potpuno nedoraslo jednom tako visokom cilju, ali i na, na žalost, spletu nekih objektivnih okolnosti. Tu prije svega mislim na činjenicu da je Rusija između 1991. i 1996. bila više poluživa lešina koju su isisavali milioni malih parazita, a ona sama bila je nesposobna da se snađe, trgne i sabere. Ipak, u jednom trenutku (mahom pod uticajem zapada) Rusija je shvatila da može ozdraviti samo ukoliko ga počne oponašati. No, Rusi (tu mislim posebno na Jeljcina, koji nije ni izbliza bio takva budala ko što ga predstavljaju, uostalom on je izabrao Putina za nasljednika iako je ovaj bio pravi marginalac kog gotovo niko nije znao), e taj Jeljcin je shvatio da se privatizacija (na koju ga je pritiskao Zapad) mora provesti, ali ne na način kako je to Zapad predlagao. Naime, Jeljcin (pod uticajem nekih svojih saradnika o kojima ne bih sad da ne dužim) došao je do zaključka da ukoliko raspiše tendere za ruska preduzeća (od kojih su mnoga direktno vezana za namjensku industriju) na tim tenderima će pobijediti strane kompanije jer nije bilo dovoljno moćnih Rusa da ta preduzeća kupe. Ako se to dozvoli (mislio je Jeljcin i oni oko njega) Rusija će postati ne samo kolonija Zapada, već to neće podići standard stanovništvu, a vrlo je izvjesno da će u nekom trenutku proizvesti jugoslovenski efekat, tj., rasparčavanje i komadanje zemlje...Napravljen je plan da se čitavo rusko nacionalno bogatstvo da u ruke "100 Rusa"... Na kraju od tog plana nije nastalo 100 ruskih oligarha sa ogromnim bogatstvom, (kako je bilo zamišljeno) ali jeste njih 10-15. Daleko bi nas odvelo da sad objašnjavam kako su ti ljudi birani. Neki su se tu i ugurali svojom snalažljivošču, poznanstvima i prstom sudbine...Između 1996. i 2003. Rusija prolazi kroz period "prvobitne akumulacije kapitala". Za to vrijeme Zapad je uspio (i to s neviđenim naporom) prokrčiti put samo za Coca-Colu i MC Donalds (ovaj posljednji je čak dobio uslov da logo izradi na ćirilici, jedino takav ističe i da 70% sirovina mora biti iz Rusije)... 2003. Putin je već uveliko bio na vlasti a zemlja (zahvaljući ogromnim prirodnim resursima) bilježila nevjerovatan privredni rast. Neki oligarsi su tada pomislili da je došao trenutak da oni preuzmu najodgovorniju stolicu u Rusiji. Tu prije svega mislim na najsposobnijeg od njih - Hodorkovskog. Putin je tada započeo oštar sukob sa neposlušnim oligarsima i na primjeru Hodorkovskog poslao poruku drugima šta ih čeka ukoliko svaki od njih (koji svoje bogatstvo, kako je on govorio, duguje Rusiji) ne počne svoj profit slati u potpuno nekontrolisane fondove iz kojih Putin finansira sve one projekte koji mu se u trenutku učine zanimljivim, a koji nijesu predviđeni budžetom. Radi se o milijardama dolara. Manji procenat tog ogromnog novca ide na finansiranje Putinove partije "Jedinstvena Rusija", njegovog jugenda "Mlade garde Jedinstvene Rusije" (koja je polufašistička formacija i postoji u gotovo svakom većem selu, a o gradovima da i ne govorimo, nosi ulicama zastave, pjeva rodoljubive pjesme, zastrašuje i premlaćuje omladinu za koju smatraju da "nije pravilno odgojena" i sl), zatim na finansiranje raznoraznih luksuza u kojima uživa sam Putin i njemu bliski ljudi, te za političku korupciju u i van zemlje. Oligarsi u Rusiji su milijarderi. Međutim u stvarnom životu oni imaju tačno određenu svotu novca koju dobijaju kao platu. Na godišnjem nivou to iznosi od miliona do nekoliko desetina miliona dolara. Koliko će ko primati odlučuje Putin. Sav novac koji preduzeća/kompanije/korporacije ostvare dužni su prijaviti Putinu (njegovim saradnicima) i sav profit predati Rusiji. Naravno, po Putinovom tumačenju - on je Rusija. Putin odlučuje i o tome koji nivo plata će imati radnici u svakom preduzeću. Ako je zadovoljan kako neko preduzeće radi, Putin obezbijedi da radnici osjete da se njihov trud cijeni....To je moderna Rusija.
    Takva Rusija, naravno, nije kompatibilna Zapadu i Zapad na nju ne računa. U nastojanju da štiti svoj prostor prirodno je da Zapad povremeno uključuje one zemlje koje su se transformisale ili pokazuju snažno želju transformisati se po uzoru na Zapad. Šta znači "transformisati se"? Znači prihvatiti vrijednosti zapadne civilizacije, a prije svega visoke standarde na polju individualnih prava. Uključujući jednu po jednu zemlju (ili čitave grupe zemalja) Zapad se polako našao na ruskim granicama. Dakle, ne mislim da je Zapadu cilj uništenje ili rasturanje Rusije (mada želim biti fer i reći da sigurno onih sa takvim željama ima), ali mislim da Zapad Rusiju vidi kao prijetnju. Posebno prijetnju po civilizaciju koju želi da odbrani. U trenucima krize (kao što je ova), kada Zapad posrće i s mukom se bori da očuva složenu mrežu država koje mu gravitiraju (a to je 2/3 čovječanstva) primjer Rusije (autoritarnog i i društva bez stvarne demokratije) može biti zarazno primamljiv.
    Rezime: Rusija svakako treba da štiti svoje interese, no u tome je obavezna pridržavati se pravila igre koja važe za sve. Ne može se poput revolveraša u Salunu, nakon što je izgubila partiju pokera naglo ustati i vitlati revolverom, tražiti da joj se ulog vrati i prijetiti da će sve koji joj stanu na put pobiti.
    A to je upravo ono što radi sada u Ukrajini...Najparadoksalnije od svega jeste to što je tu partiju mogla dobiti samo da je sačuvala živce do kraja igre...Ali avaj...
    Last edited by El Re; 07-03-14 at 20:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Rusi su narod, koji, a to moramo priznati, nemaju komplekse kakve imaju svi narodi od Ruske pa do Njemačke granice. To što su većina istočno-Evropskih naroda željni da momentalno odbace svoju kulturu i zamijene je globalnom, ne znači i da svi ostali jesu.
    To je to osnovno, samo sto ta druga granica je malo sira nego samo do Njemacke. Jedan nas djetić pisao nekakav seminarski i radio anketu medju svojim kolegama studentima druge godine. Od 50 ispitanika samo jedan znao kako se prezivao Novak Ramov, a nijedan prezime Nikca od Rovina, sest znalo nabrojati tri slikara crnogorska.... garant nijednom nije bilo glupo zbog tog neznanja i nije bas tesko takvima da budu univerzalno-globalno-panamerikansko-drustveni. Rusi znaju svoje a kad se nesto zna onda se odbacuje samo za nesto bolje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by remark View Post
    Pošto sam Rusiju vidio samo na sliku, može li neko poređenje od bolje informisanih, koja je razlika između Rusije i CG po pitanju slobode i ljudskih prava, ne na papiru nego u praksi?
    Njihovi oriđinali su isti ko i naši po tim pitanjima, dok bi po pitanju nezaposlenosti, zdravstva, standarda, itd. neozbiljno bilo da se nekakva slična poređenja prave.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Kao sto DPS-ovci posmatraju CG kroz Podgoricu (tamo se gradi, tamo ljudi rade, tamo je ZVeeeEEKKkKk) tako nasi ljudi posmatraju Rusiju kroz Moskvu, St. Peterburg i par vecih gradova. Realnost je da su ljudska prava u Rusiji svedena na minimum, misljenje suprotno misljenju putina kaznjivo je zatvorom (Pussy riot i bezbrojni opozicionari, Hodorovski(tajkun) sad je izasao iz zatvora jer se drznuo da krene protiv vlasti), rast nacionalistickih grupacija slicne Obrazu u Srbiji, javno prebijanje LGBT osoba i aktivista, zatvaranje aktivista Grinpisa optuzeni da su spijuni, korupcija na svakom nivou, posast narkomanije na koju niko ne obraca paznju (trenutno jedan od najvecih problema u Rusiji), alkoholizam itd itd...
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Kao sto DPS-ovci posmatraju CG kroz Podgoricu (tamo se gradi, tamo ljudi rade, tamo je ZVeeeEEKKkKk) tako nasi ljudi posmatraju Rusiju kroz Moskvu, St. Peterburg i par vecih gradova. Realnost je da su ljudska prava u Rusiji svedena na minimum, misljenje suprotno misljenju putina kaznjivo je zatvorom (Pussy riot i bezbrojni opozicionari, Hodorovski(tajkun) sad je izasao iz zatvora jer se drznuo da krene protiv vlasti), rast nacionalistickih grupacija slicne Obrazu u Srbiji, javno prebijanje LGBT osoba i aktivista, zatvaranje aktivista Grinpisa optuzeni da su spijuni, korupcija na svakom nivou, posast narkomanije na koju niko ne obraca paznju (trenutno jedan od najvecih problema u Rusiji), alkoholizam itd itd...
    Eh, eh, opet klasična mantra zapadnjaka i raznobojnih apokaliptičara koja se horski poje kada se emancipaciji i promiskuitetu stane za vrat.

Thanks Thanks Given 
    1,855
    Thanks Thanks Received 
    5,434
    Thanked in
    2,086 Posts

http://balkans.aljazeera.net/vijesti...ozila-na-krimu

Četnici u mirovnoj misiji.
    Vele da je mirno i da nema ekstremista. :grin:

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,199
    Thanked in
    796 Posts

Hahahhaahh kakvi kumini.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by ASC View Post
    http://balkans.aljazeera.net/vijesti...ozila-na-krimu

Četnici u mirovnoj misiji.
    Vele da je mirno i da nema ekstremista. :grin:

Nad ovim idiotima izvrsiti prisilnu sterilizaciju ili eutanaziju. Da se ne razmnozavaju. Kukala ti majka iz kakve je ovo rupe izmiljelo...

Quote Originally Posted by Xerxes View Post
    Eh, eh, opet klasična mantra zapadnjaka i raznobojnih apokaliptičara koja se horski poje kada se emancipaciji i promiskuitetu stane za vrat.
    Nemoj grijestiti dusu... Kakva im je situacija sa slobodom govora, i sa pravima? Kakva je korupcija tamo? Pa daj pogledaj sta se desilo za vrijeme ove olimpijade, 50 milijardi su usuli a nijesu mogli zavrsiti kako treba jer su vise od pola tih para pojeli korumpirani cinovnici...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Gandalfe čemu takvo radikalno tumačenje moga gledišta?
    Ako sam čime doveo do toga da mi se bilo što na teret duše stavi, evo se izvinjavam za takav previd. Ni u najmanjoj mjeri ne imadoh takvu namjeru.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Gandalfe čemu takvo radikalno tumačenje moga gledišta?
    Ako sam čime doveo do toga da mi se bilo što na teret duše stavi, evo se izvinjavam za takav previd. Ni u najmanjoj mjeri ne imadoh takvu namjeru.
    Nije radikalno tumacenje, no ti mene optuzi da mantram kao zapadnjak. Dogovorismo se da nema emocija u politici. Reci ti sada meni, kakvo je stanje u rusiji sto se tice elementarnih ljudskih prava, slobode govora i korupcije? Tj. iznesi svoj stav...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Po zapadnim aršinima nikakvo, po zdravorazumskim aršinima upućenih u svjetska dešavanja - jedino moguće, i dobro izvagano sa najmanje štete po narod!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Po zapadnim aršinima nikakvo, po zdravorazumskim aršinima upućenih u svjetska dešavanja - jedino moguće, i dobro izvagano sa najmanje štete po narod!
    To je onda diktatura i podrzavanje iste..
    Diktatura je oblik vladavine, kojoj je glavno svojstvo da jedna osoba, (diktator) ili skupina ljudi (npr. komunistička partija, vojska ili obitelj može vladati neograničenom moću. Neistomišljenici se u diktaturama uglavno proglašavaju državnim neprijateljima. Diktatori često izgrađuju i kult ličnosti.
    Diktatura je naziv za oblik vladavine u kome se sva vlast nalazi u rukama jednog čovjeka ili manje grupe ljudi te koja nije ograničena nikakvim institucionalnim okvirima kao što su ustav, zakoni ili običaji.

Diktature, koje su najčešće uvedene kao privremeno rješenje u svrhu postizanja političke stabilnosti, često su se znale izroditi u krajnje neefikasne i korumpirane režime čija je jedina svrha bilo osobno bogaćenje, a koji su samim svojim nastankom izgubili svaki legitimitet. Vrlo često su se mogle održavati jedino brutalnom demonstracijom sile, ponekad izazivajući kontra-efekt u obliku štrajkova, demonstracija, oružanih pobuna, gerilskih pokreta ili pučeva te tako otklanjajući stabilnost koja im je trebala biti smisao postojanja.
    Neka hvala. Zivjela zapadna civilizacija i demokratski uredjen sistem prava i obaveza.
    Kome treba sila jednog dousnika obavestajne sluzbe i "visina etike" proistekle iz tog pranja mozga, i nije za nista sem za kavez... Slobodno nek uvedu opet "gvozdenu zavjesu", prerano je skinuta..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 07-03-14 at 22:22.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Gleda Jenki na majku Rusiju
    kako braca rujno vino piju.
    da udari bogami ne smije
    a brat Rujo iz Kremlja se smije.
    :nevreness:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kod nas je banja i majka Janja, a tamo je zvek zivi. Kad izadjes na ulicu milicja kontrolise pa ako u takulinu nemas sliku Putina odma zatvor. Kad se ide u crkvu prvo se molis Putinu a onda Bogu uz obavezan pocetak "dragi Boze cuvaj nam Vladimira Vladimirovica i njegovu žopu". E to bi se i nekako i izdrzalo da Putin nije teski reketas. Kad prośecni Sergej primi platu odma mora uplatiti 5% Putku, a ako je tajkun odma 50%. Poznat je primjer da je onaj Abramović htio da kupi naseg selektora za trenera njegovog kluba ali Putin rekao "njet" i ovaj se pokrio usima i iz silne depresije kupio neki gradić sa Cukcama. Sto se tice umjetnickih sloboda to je tek uzas zivi. SvljeCki poznati Pussy riot je zaglavio zatvor zbog fantasticnog koncerta, a da su takav koncert priredile u nekoj sinagogi garant bi dobile oskara ( onu statuu ne naseg kolegu iz SDP) a da su izabrale neku katedralu izbila bi jagma teska koju će katolicku zemlju predstavljati na Evroviziji. Posto 'oćes poredjenje sa nama da su na primjer to uradile u nasem novom hramu u PG, Risto bi prikova sve za Vezirov most koji ne bi sa njima pLjevali, a Sveto zaduzio Bdvu, Grbalj i Pastroviće samo da ih dovede na koncert na Jazu. Zbog takve diktature niko na ulici ne smije ne pjevati no ni zuba obijeliti jer kako znas da li se bas ta pjesma svidja diktatoru. Mene djavo naćera da pjevusim onaj poznati hit " ko je babu Joku sprstio na dzadu" i jedva zivu glavu izvukoh ne zbog babe Joke a ni dzade no kazu da pjevak ka vatrogasno vozilo i uznemiravanje javnog reda i mira.
    Sto se tice ljudskih sloboda tu je malo teza situacija jer nije problem sa slobodama ljudi već sto su na slobodi neljudi. Na primjer je Putin strpao u zatvor jednog finog cojeka kojem su jos finije kolege kao poklon za rodjendan ni manje ni vise vec ubili novinara koji pisao o njegovim marifetlucima. Valjda ti ne treba obLjasnjavati da su takvi ljudi u svakom dravom demokratskom sistemu vrlo, vrlo priznati gradjani.
    E posto kazes da nijesi bio, ja te śetujem da tamo ni za zivu glavu ne ides, a ako već moras ili od inata oćes prvo napisi testament da se rodbina nedaj boze ne svadja oko imetka, a onda kupi gumene gace pa se tek zaputi.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Tacno se po komentarima i "vidjenjima" ove situacije moze zakljuciti ko je skolovan na zapadnim a ko na istocno-blokovskim osnovama...
    Razlicitosti koje su nepomirljive tj. u teskom neskladu u svakom pogledu.
    No dobro je dok su iste na distanci...Zato i rekoh "gvozdena zavjesa" i mirna "Bosna"...

Hvala Lepo
    p.s. Ne znam Amera koji je otisao u Rusiju da ostane citav zivot - na odredjeni period radi posla ili nekog "grijeha" da.. Ali zato iz istocnog bloka koji jure za citav zivot u USA iha - ako ih moze "zapast".. Toliko o "ljepotama" sistema...
    Last edited by Maja; 07-03-14 at 22:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Rezime: Rusija svakako treba da štiti svoje interese, no u tome je obavezna pridržavati se pravila igre koja važe za sve. Ne može se poput revolveraša u Salunu, nakon što je izgubila partiju pokera naglo ustati i vitlati revolverom, tražiti da joj se ulog vrati i prijetiti da će sve koji joj stanu na put pobiti.
    A to je upravo ono što radi sada u Ukrajini...Najparadoksalnije od svega jeste to što je tu partiju mogla dobiti samo da je sačuvala živce do kraja igre...Ali avaj...
    Pravila igre su odavno prekršena. Džentlmenski dogovor je prekršen. Putin je prećutao Libiju. Od Libije je zapad profitirao. Putin je prećutao mnogo što šta. A na slično razumijevanje nije naišao. Pa nije on blesav da pusti UN trupe da uđu u Krim. Tako su ušle UN trupe i na Kosovo, pa se Srbija slikala sa njim za jednu deceniju.

Dakle za sve postoji crvena linija. Kao što su SAD odlučile da ne mogu sebi zbog časti i reputacije da priušte da se ne osvete Talibanima za 9/11 i to u odnosu 100 mrtvih Talibana za jednog mrtvog Amerikanca, tako ni Putin ne može pustiti da mu nižerazredni politički regruti od Jacenuka pa do Klička kroje kapu u njegovom dvorištu.

Dakle ja kao civil, razmišljam "pih na Džordž Buša". Ali Džordž Buš i ja nismo isto. Džordžu Bušu se neko posprdao sa glavom u njegovom dvorištu i srušio ikone Nju Jorka. To je moralo da se plati i to lokvama krvi. Za njega nije bilo izbora.

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    To je to osnovno, samo sto ta druga granica je malo sira nego samo do Njemacke. Jedan nas djetić pisao nekakav seminarski i radio anketu medju svojim kolegama studentima druge godine. Od 50 ispitanika samo jedan znao kako se prezivao Novak Ramov, a nijedan prezime Nikca od Rovina, sest znalo nabrojati tri slikara crnogorska.... garant nijednom nije bilo glupo zbog tog neznanja i nije bas tesko takvima da budu univerzalno-globalno-panamerikansko-drustveni. Rusi znaju svoje a kad se nesto zna onda se odbacuje samo za nesto bolje.
    Gledaj, ne bih da idemo u drugu krajnost. Nisu Rusi posebno prosvećeni, ni posebno intuitivni ni pragmatični. Po nekim stvarima slični su nama. Međutim radi se o zemlji koja je vjekovima bila u centru svjetskih dešavanja, o zemlji koja nikada nije stojala na marginama istorije, i o narodu koji je godinama odbijao integraciju sa zapadom. Rus ne želi da zamijeni Ruso-sferu sa zapadnom kulturom iz tih razloga. Po njima, oni imaju taj luksuz i tu privilegiju da grade svoju kulturnu sferu, i sa tim su zadovoljni. Naravno da oni svi voze BMW, piju Kolu itd. Međutim naravno i da svi govore isključivo ruskim jezikom, naravno da svi vide sebe kao značajnu zemlju, i naravno da se smatraju za globalno važnije nego što su Poljaci. Rusu čast ne dozvoljava da se spusti na nivo Poljske. Dakle čak nisu ruske proizvode potisnuli ni u internet-medijskoj sferi gdje zapadni kapital ubjedljivo vlada, a kamo li u nečem drugom.
    Last edited by Shamrock; 07-03-14 at 22:51.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    6
    Thanked in
    4 Posts

jurisni helikopteri snimljeni danas na Krimu...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

inspirisan nekim clankom kojeg je objavila balkanska aljazira, citam i ne vjerujem.

Za nekoliko godina muslimani će činiti polovinu regruta u ruskoj vojsci. URusiji koja ima 144 miliona stanovnika, sada ima oko 23 miliona ...
    Rusija kroz 20 godina, pravoslavna ili muslimanska?

Teško da će Rusi zadržati Moskvu, pošto izumiru kao mamuti, samo polako. Mamuti su brzo izumrli, kaže protojerej Dimitrij Smirnov
    Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril Foto Fonet

Moskva – Prema prognozama patrijarha Kirila, kroz 20 godina će u Rusiji broj redovnih parohijana u pravoslavnim crkvama dostići 40 miliona. U isto vreme, predstavnici muslimanske zajednice predviđaju znatan porast sledbenika islama u zemlji.
    Muslimani čine sve veći procenat stanovništva u Rusiji i njihov proporcionalni udeo u ukupnom stanovništvu raste, što će po oceni analize lista Vašington Tajms (Washington Times) u osnovi promeniti karakter te zemlje i s vremenom imati “dramatične” efekte.
    evo nesto opsirnije;

U analizi list navodi da je ubistvo Rusa Jegora Sserbakova 10. oktobra od strane muslimana iz Azerbejdžana izazvalo anti-imigracione nerede u Moskvi, vandalizam i napade, kao i hapšenje 1.200 ljudi i iznelo u prvi plan napetosti u Rusiji.

List navodi da sada u Rusiji ima između 21 i 23 miliona muslimana od ukupno 144 miliona stanovnika, ili 15 odsto, ali da taj procenat brzo raste. Etnički Rusi, skloni alkoholu, imaju evropske stope rasta nataliteta a afričke stope smrtnosti. Ruskinje u proseku rađaju 1,4 dete a muškarci imaju životni vek od 60 godina, navodi list.

Nasuprot tome muslimanske žene imaju u proseku 2,3 dece i manje prekida trudnoće nego Ruskinje. U Moskvi žene Tatara rađaju šestoro dece, Ccečena i Inguša po desetoro. Pored toga tri do četiri miliona muslimana preselilo se u Rusiju iz bivših sovjetskih republika uglavnom iz Azerbejdžana i Kazahstana, a i neki Rusi prelaze u Islam.

Ovi trendovi, piše u analizi, ukazuju da se broj hrišćana smanjue za 0,6 odsto godišnje a muslimana raste za isti procenat, što će po oceni analize imati “dramatične efekte tokom vremena”.

Neki analitičari predviđaju da će muslimani postati većina u Rusiji u 21. veku što bi bila demografska revolucija koja bi u osnovi promenila karakter zemlje.

Pol Gloub stručnjak za ruske manjine zaključuje da “Rusija prolazi kroz versku transformaciju koja će imati još već uticaj na međunarodnu zajednicu nego raspad Sovjetskog Saveza”.

Gloub citira jednog komentatora o Rusiji koji predviđa džamiju na Crvenom trgu u Moskvi i kaže da više ne važi pretpostavka da će Moskva ostati okrenuta ka zapadu. Gloub predviđa da će demografski skok muslimana u Rusiji imati duboki uticaj na njenu spoljnu politiku.

Za nekoliko godina muslimani će činiti polovinu regruta u ruskoj vojsci. To onda postavlja pitanje da li će takva vojska delovati efikasno s obzirom na bes koji domaći muslimani osećaju prema taktici ruske vojske u Čečeniji, i šta ako se druge muslimanske oblasti u Rusiji pobune protiv Moskve, da li će se muslimanski vojnici boriti da ih zadrže u okviru Rusije.

Ruski muslimani, koji čine 57 od ukupno 182 etničkih grupa u Rusiji postaju sve samouvereniji i počeli su da koriste izraz muslimanska Rusija da označe svoje ambicije, navodi Vašington tajms.

Muslimanski analitičar Danijal Isaja kaže da taj izraz ukazuje da je Islam neotuđivi deo Rusije i da Rusija kao država i civilizacija ne bi mogla da postoji bez Islama i muslimana, kao i da su u mnogim delovima ruske teritorije muslimani prethodili Rusima.

Ovakva priča izaziva nelagodnost među ruskom populacijom, koja brine zbog demografskog gubitka od oko 700.000 Rusa godišnje, i zbog toga se okreće veri i protiv muslimana. Kao rezultat pojavljuju se pristrasni izveštaji u medijima, napadi na džamije i drugi zločini, napori da se zaustavi muslimanska imigracija i porast ekstremističkih ruskih nacionalističkih grupa kao što je “Pokret protiv ilegalne
    imigracije” Aleksandra Belova.

Kremlj je po oceni lista reagovao kontradiktorno na tu temu. Tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev je 2009. pokušao da umiri situaciju ističući značaj Islama za Rusiju, i ukazujući da muslimanske osnove daju važan doprinos u promovisanju mira u društvu, pružanju duhovnog i moralnog obrazovanja mnogima kao i u borbi protiv ekstremizma i ksenofobije.

Medvedev je takođe rekao da zbog velikog broja muslimana u zemlji Rusija ne mora da traži prijateljstvo sa muslimanskim svetom već da je organski deo tog sveta.

Međutim Kremlj s druge strane diskriminiše svoju muslimansku manjinju i čak odobrava porast ksenofobije među svojim građanima, navodi list.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Pravila igre su odavno prekršena. Džentlmenski dogovor je prekršen. Putin je prećutao Libiju. Od Libije je zapad profitirao. Putin je prećutao mnogo što šta. A na slično razumijevanje nije naišao. Pa nije on blesav da pusti UN trupe da uđu u Krim. Tako su ušle UN trupe i na Kosovo, pa se Srbija slikala sa njim za jednu deceniju.

Dakle za sve postoji crvena linija. Kao što su SAD odlučile da ne mogu sebi zbog časti i reputacije da priušte da se ne osvete Talibanima za 9/11 i to u odnosu 100 mrtvih Talibana za jednog mrtvog Amerikanca, tako ni Putin ne može pustiti da mu nižerazredni politički rekruti od Jacenuka pa do Klička kroje kapu u njegovom dvorištu.

Dakle ja kao civil, razmišljam "pih na Džordž Buša". Ali Džordž Buš i ja nismo isto. Džordžu Bušu se neko posprdao sa glavom u njegovom dvorištu i srušio ikone Nju Jorka. To je moralo da se plati i to lokvama krvi. Za njega nije bilo izbora.
    Kakav "primjer"... Njegovo "Dvoriste" je svaka nezavisna drzava u okruzenju pa se polaze pravo na vojnu intervenciju, i to je isto sto i direktni napad na Drzavu teroristickim akcijama po svojim gradjanima? Moze se porediti bas...
    Vidim kako su opravdavali okupaciju Poljske od strane Njemacke 1939... "Dvoriste" i manjina su bili u pitanju...
    No.. onda sto dalje od "dvorista"...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 07-03-14 at 22:59.

Page 109 of 273 FirstFirst ... 95999105106107108109110111112113119159209 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)