View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Page 98 of 273 FirstFirst ... 4888949596979899100101102108148198 ... LastLast
Results 2,426 to 2,450 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Putin je predlozen za Nobelovu nagradu za mir, a vala kad je dobio Obama slobodno je i njemu mogu dati i eto odma' rat
    Neka Putin nego Snouden

Inace, gledam nesto ove ankete popularnosti u Ukrajini-kako ce Klicka da ispreskacu, kao mladog majmuna. Tacno ce Julija odustati od kandidature za predsjednika (nikad nije ni rekla decidno da ce se kandidovati) u korist Porosenka, koji je nova licnost, najpopularniji na Majdanu, nezamjeren itd itd. Njih dvoje ce tako fino da se dogovore, da je to sprdnja. Ona odustane (zbog bolesti, kajanja, potrebe za novim ljudima...naci ce se lako razlog) i kaze: evo ja sam obecala da cu biti garant promjena u Ukrajini, i zato podrzavam cokoladnog, on je novi, popularan, uspjesan...sto sve ne. A posto ce brzo i parlamentarni izbori vjerovatno (jer nikome ne odgovara da drzi 200 i kusur poslanika Partije regiona u Skupstini, a ta partija se bukvalno raspada i ne bi je glasalo 10 posto ljudi na izborima)-Juliji fino posle tih izbora, kao lideru najjace partije, premijerska fotelja, koja je inace posle promjena ustava jednako bitna kao i predsjednicka, ako ne i vise. Majdan i narod zadovoljan jer je dobio Porosenka (novo lice) i reforme, kralj cokolade zadovoljan jer je prvi predsjednik nove Ukrajine, oligarsi zadovoljni jer je Pero i sam oligarh kao i Julija pa ce svi lako naci zajednicki jezik, a Julija zadovoljna jer se opet pita i zadovoljava politicke ambicije. Jacenjuka ce negdje kao Milo Luksica-u spoljne poslove ili finansije, jer je on moderni politicar zapadnog tipa, pritom vrlo sposoban (Jacenjuk, ne Luksic), i valjace za petljanje sa EU i/ili bolne finansijske i administrativne reforme-koje ce se morati sprovoditi, jer Evropa nema bash obicaj da baci 11 milijardi da ih Ahmetov i kompanija medjusobno raspodijele. Desnicari ce se, ko ima mozga, prikloniti gdje kome, a ko nema poci na marginu politicke scene i postati nebitni osim u neredima pri fudbalskim utakmicama i gej paradama. Klicko ce tu najvise da izgubi jer pravi glupost za gluposcu od pocetka ove krize-a pogotovo kad mu Julija odustane od kandidature pa pored glupiranja ispane i lazov. On slagao vjerovatno nije, ali je zasluzio lekciju posto je prvo navalio ka' june ja pa ja predsjednik i niko drugi, a onda je poceo po medijima da prica ko ce se jos kandidovati i nasao se vrlo uvrijedjen sto ima takvih Nego, imace priliku da bude opozicija u doba bolnih reformi koje ce se morati sprovoditi, i vjerovatno ce moci da pogura svoju partiju u lijevo i bude protiv-teza JUliji, Batkivscini i ovima okolo, a i naucice lekciju i steci iskustvo koje mu sad bash puno fali. Imace i on svoje shanse.

Mada, sve u svemu, ovo je i najbolji scenario za Ukrajinu-nije perfektan naravno ali najvise sto mogu izvuci iz citave situacije sto se tice unutrasnje politike.
    Last edited by Recordare88; 05-03-14 at 21:01.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Isti ti oligarsi bi na svojoj kozi osjetili sta je kriza i otkazali poslusnost Putinu.
    Pa zato i pricam da je prijetnja oligarsima (ruskim) najbolje oruzje protiv Putina u ovoj krizi, i to bi ga odma prinudilo da sjede za sto i bude razuman jer bi morao cuvati mir kod kuce.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post

Inace, gledam nesto ove ankete popularnosti u Ukrajini-kako ce Klicka da ispreskacu, kao mladog majmuna. Tacno ce Julija odustati od kandidature za predsjednika (nikad nije ni rekla decidno da ce se kandidovati) u korist Porosenka, koji je nova licnost, najpopularniji na Majdanu, nezamjeren itd itd. Njih dvoje ce tako fino da se dogovore, da je to sprdnja. Ona odustane (zbog bolesti, kajanja, potrebe za novim ljudima...naci ce se lako razlog) i kaze: evo ja sam obecala da cu biti garant promjena u Ukrajini, i zato podrzavam cokoladnog, on je novi, popularan, uspjesan......
    Klicko je imao fantastican tim za politicki marketing prilikom parlamentarnih izbora i ako ga zadrzi on ja najozbiljniji kandidat i protivkandidat gradonacelniku Harkova. Julija nema nikakve sanse jer ona je bila vazda dok bila u zatvoru, sad....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Klicko je imao fantastican tim za politicki marketing prilikom parlamentarnih izbora i ako ga zadrzi on ja najozbiljniji kandidat i protivkandidat gradonacelniku Harkova. Julija nema nikakve sanse jer ona je bila vazda dok bila u zatvoru, sad....
    Gradonacelnik Harkova je izjavio da se nece kandidovati plus vrlo lako mu se moze desiti da ga nove vlasti sudski progone- a tesko da ce Klicko pokupiti glasace na istoku Ukrajine. Mislim da ako se svede na bilo Klicko protiv Julije bilo Klicko protiv Porosenka da Vitalij nema nikakve shanse-jedino da se kandiduju svo troje, pa da Klicko mozda nekog pobijedi u drugom krugu (tu da se iskaze marketing, nezamjerenost, nekorumpiranost itd). Iz bivse vlasti najvise glasova po anketama ima Tigipko ali to je samo 6-7 posto...A bilo Porosenko, bilo Julija ce lako sastavit tim za marketing dobar takodje, pogotovo ovaj prvi. Plus za njega takodje (do neke mjere) vazi isto sto i za Klicka i zato i mislim da ce se Julija povuci iz trke i podrzati njega ako odluci on da se kandiduje.
    Last edited by Recordare88; 05-03-14 at 21:21.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

"Ovih dana smo osetili da ima ko da nas brani i da smo spremni da se branimo sami. Shvatili smo da smo nekome zaista potrebni. Svi Krimčani su osetili, kako BRATSKI NAROD RUSIJE gori od želje da im pomogne i da ih zaštiti. Sve ovo vreme u Sevastopolj svakoga dana dolaze političari i delegati Državne dume Ruske Federacije. Obećana nam je stvarna pomoć."

"Sinoć nam je doputovao još jedan «revolucionar» – Pjotr Parošenka, koji spada u deset najvećih oligarha Ukrajine. Došao da «razgovara». Dočekan je tako da je prešao izvesno rastojanje po gradu, seo u taksi i rekao: na stanicu! Ljudi su mu vikali: zašto si došao? On: Da kod vas ne bi bilo rata! Ljudi viču: a gde je rat, nema rata! On: Da bi bio mir! Ljudi: Gledaj, kod nas je ionako mir!"

http://facebookreporter.org/2014/03/...%D0%B0-%D0%BD/
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Gradonacelnik Harkova je izjavio da se nece kandidovati plus vrlo lako mu se moze desiti da ga nove vlasti sudski progone- a tesko da ce Klicko pokupiti glasace na istoku Ukrajine. Mislim da ako se svede na bilo Klicko protiv Julije bilo Klicko protiv Porosenka da Vitalij nema nikakve shanse-jedino da se kandiduju svo troje, pa da Klicko mozda nekog pobijedi u drugom krugu (tu da se iskaze marketing, nezamjerenost, nekorumpiranost itd). Iz bivse vlasti najvise glasova po anketama ima Tigipko ali to je samo 6-7 posto...A bilo Porosenko, bilo Julija ce lako sastavit tim za marketing dobar takodje, pogotovo ovaj prvi. Plus za njega takodje (do neke mjere) vazi isto sto i za Klicka i zato i mislim da ce se Julija povuci iz trke i podrzati njega ako odluci on da se kandiduje.
    Iskreno ne znam kako izgleda anketa o kojoj pises, ali je Socis pocetkom februara imao ispitivanje sa rezultatima: moj drug takoreći brat Januk 29,5 Klicko - 28,7 procenata Pero cokolada (18,6) Arsenij Jaceniuk (9,2) i komunista Petro Simonenko (4,7).
    Pricam na osnovu parlamentarnih pa su korekcije moguće, ali Pero cokolada moze par procenata gore u odnosu na ovu anketu i to je maksimum. Jacenjuk ili Julija svejedno su oko 10% a sto je on rekao da neće biti kandidat to je da ga malo mole i mole i on teska srca prihvati Ako narednih mjeseci ne bude zescih prosipanja Klichko ide do oko 30%

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Iskreno ne znam kako izgleda anketa o kojoj pises, ali je Socis pocetkom februara imao ispitivanje sa rezultatima: moj drug takoreći brat Januk 29,5 Klicko - 28,7 procenata Pero cokolada (18,6) Arsenij Jaceniuk (9,2) i komunista Petro Simonenko (4,7).
    Po ovoj najnovijoj anketi (link dolje), Pero Cokolada 31 posto, Klicko 21, Julija 14...Najbolji iz kamarile tvog prijatelja Januka Tigipko je na 6 ili 7 cini mi se, komunista ovaj na 5. Super sto si postavio prethodnu anketu, pa da uporedjujemo. Moze se zakljuciti da Cokoladni i Julija(Jacenjuk) rastu i uzimaju bivse Janukoviceve glasove a Klicko pada.

A sto se partija tice, Batkivscina oko 23, UDAR oko 22, Solidarnost oko 19, Regioni 13, Komunisti 5 i Banderovci 4

Na tome i baziram procjenu da ce Pero i Julija da razdijele funkcije na ravne casti. Julija njemu podrsku na predsjednickim, Pero koaliciju sa njom (Solidarnost) na parlamentarnim. Ono moze i obrnuto, ali mi se nekako cini da ce prije krenuti na novo lice na predsjednickim, a oprobano za premijera. Batkivscina i Solidarnost su inace i sad zajedno i imaju zajedno 42-45 posto glasova u svakoj varijanti. Plus sto mislim da prije neko od ovo dvoje moze da racuna na bivse Janukove glasove nego Klicko.

Evo ti link, isto Socis radio:

http://www.socis.kiev.ua/ua/press/no...znja-2014.html
    Last edited by Recordare88; 05-03-14 at 23:02.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/447300...rim--nisu-isto

"Ne mislim da je Kosovo imalo pravo na samoopredeljenje, jer je istorijski srpsko. Sa druge strane, Krim je istorijski ruska teritorija."

E sad fino ovom logikom da dodju Englezi i kazu Amerika, Indija, Pakistan, Australija itd su istorijski nase, nemaju pravo na nezavisnost.
    Neki ljudi ne zasluzuju da postoje, samo trose vazduh...
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    1,569
    Thanks Thanks Received 
    2,182
    Thanked in
    1,045 Posts

"Ne mislim da je Kosovo imalo pravo na samoopredeljenje, jer je istorijski srpsko. Sa druge strane, Krim je istorijski ruska teritorija."

E sad fino ovom logikom da dodju Englezi i kazu Amerika, Indija, Pakistan, Australija itd su istorijski nase, nemaju pravo na nezavisnost.
    ako posle ove izjave ljudi ne shvataju da ruse ne zanima kosovo zato sto je srpsko,nego sto brane svoje interese,isto kao i amerikanci

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

Mislim da će se do parlamentarnih izbora u Ukrajini osnovat neka proruska partija(ili će ojačati neka od postojećih, npr Rusko Jedinstvo koje sada vodi glavnu riječ na Krimu), a regioni će ili u penziju ili će bit na nekom nivou komunista
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije zanimljivo što je Putin to izjavio, jer za njega je Kosovo tamo nega balkanska rupčaga.

Ono što je zanimljivo je kako to Blic i u kojem tonu prenosi. Prava su srpska verzija Vijesti.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Sud u Kijevu naredio je hapsenje Predsjednika Vlade Krima i Predsjednika krimske Skupstine, prenosi sluzbeni sajt drzavnog tuzilastva. Ako je stanovnistvu Krima do sad falilo dokaza da je mainland Ukrajina "neprijatelj", onda ga nova kijevska vlast sama pruzi.
    Siguran sam da tijekom zadnjeg tijedna dana imalo je puno ljudi na Krimu koji su sebe pitali "Jesmo li u pravu da se toliko oslanjamo na Ruski Imperij?" Sad su dobili cvrsti odgovor iz Kijeva "JESTE!"
    Bogami, oni su u Kijevu jos veci idijoti od nasih u Moskvi
    Last edited by A+A; 06-03-14 at 03:26.

Thanks Thanks Given 
    267
    Thanks Thanks Received 
    126
    Thanked in
    61 Posts

Ovo sto je Putin izjavio je samo primjer kako izgleda kada se upotrebljavaju dvostruki standardi.

Posao si previse u proslost sa pricom o bivsim engleskim kolonijama, poredjenje ne stoji. Savremene medjunarodno priznate granice su nepovredive - tako da ni Kosovo ni Krim nemaju pravo na nezavisnost, apsolutno. Ali, buduci da ga je Kosovo dobilo - presedan je napravljen, a steta neminovna.

Thanks Thanks Given 
    267
    Thanks Thanks Received 
    126
    Thanked in
    61 Posts

Sustina, ukratko:

"Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, podseća da ovo nije prvi put da Vladimir Putin koristi Kosovo kao argument u vreme kada su se za nezavisnost borile bivše gruzijske republike Južna Osetija i Abhazija.
    - Vladimir Putin je Zapadu prepustio izbor - poštovanje međunarodnog prava ili podsticanje secesije. Tada je bio veoma jasan. Sada je Rusija izabrala isti put. Putin Zapadu vraća milo za drago. Poređenjem Kosova i Krima on ih podseća da Rusija ne radi ništa što Zapad nije radio sa Kosovom - objašnjava Simić."

Thanks Thanks Given 
    891
    Thanks Thanks Received 
    1,316
    Thanked in
    693 Posts

Evo još milijardi

EVROPSKA KOMISIJA

Jedanaest milijardi evra za Ukrajinu
    Evropska unija nudi 11 milijardi evra pomoći Ukrajini za stabilizaciju ekonomskih, ali i političkih i socijalnih prilika u zemlji. O toj pomoći, ali i mogućim merama protiv Moskve, u četvrtak (6.3) odlučuju lideri EU.

Evropska unija priprema paket pomoći Ukrajini u iznosu od „ najmanje 11 milijardi evra“ raspoređenih u periodu od narednih nekoliko godina: „Pomoć će biti izdvojena iz budžeta EU, kao i preko međunarodnih finansijskih institucija baziranih u Evropi. U pitanju je paket formiran da pomogne odgovornoj, inkluzivnoj i reformski orijentisanoj vlasti u Ukrajini“, izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Kako je najavljeno u Briselu paket pomoći Ukrajini bio bi sastavljen od „trenutnih i kratkoročnih mera“ u oblasti trgovine, ekonomije tehničke i finansijske pomoći, a realizovao bi se uz pomoć Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).
    „Važno je da se Ukrajina obaveže na reforme, da u vlast budu uključeni svi politički činioci i da se ova pomoć iskoristi na najbolji mogući način. Za primenu tog programa, od Ukrajine se očekuje i da potpiše ugovor sa Međunarodnim monetarnim fondom“, objasnio je Barozo. Pored pomoći u zajmovima i donacijama EU je spremna da u oblasti trgovine odobri provizije Ukrajini koje proističu iz dogovora o asocijaciji, a koji je kao ponuda „još na stolu“, kao i da osigura energetski sistem odnosno funkcionisanje gasne mreže između EU i Ukrajine.
    Ekonomska pomoć u cilju političkog i socijalnog mira u Ukrajini
    DW.DE

Evropski paket pomoći Ukrajini, koji bi trebalo da bude usvojen na vanrednom samitu lidera EU u četvrtak (6.3.) u Briselu, dok bi i Evropski parlament trebalo da dâ svoju saglasnost, slučajno ili ne, u svom iznosu se poklapa sa pomoći od 15 milijardi dolara koje je Moskva ranije obećala ukrajinskim vlastima na čelu sa sada svrgnutim predsednikom Viktorom Janukovičem. Sadašnje ukrajinske vlasti navode da je zemlja pred bankrotom i da joj je potrebno 35 milijardi evra kako bi stabilizovala ekonomiju. U Kijevu se trenutno nalazi i misija Evropske komisije koja bi trebalo da proceni „hitne potrebe“ Ukrajine.
    Naglašavajući da je pored međunarodne diplomatske inicijative i ekonomska pomoć neophodna za „politički i socijalni mir“ u Ukrajini, predsednik Evropske komisije pozvao je i na koordinisanje međunarodne finansijske pomoći kroz formiranje posebnog donatorskog mehanizma: „Evropska unija je spremna da organizuje sastanak svih zainteresovanih za ovaj projekat“, izjavio je Barozo i dodao: „Situacija u Ukrajini predstavlja i test naših sposobnosti da stabilizujemo naše susedstvo i obezbedimo nove mogućnosti, ne samo za neke, nego za većinu. Nadam se da smo dorasli ovom važnom izazovu za Ukrajinu, ali i za EU kao celinu.“
    Sankcije za korupciju u Ukrajini
    Pred vanredni sastanak šefova država i vlada zemalja članica EU koji se sastaju kako bi razmotrili pomoć Ukrajini, ali i moguće mere ukoliko Moskva ne promeni svoj pristup situaciji na terenu, u Briselu se ponavlja stav da je na ukrajinskom narodu da odlučuje o svojoj budućnosti, da se sloboda i bezbednost svih građana Ukrajine mora poštovati kao i teritorijalni integritet njihove zemlje. U EU pozdravljaju direktan dijalog Moskve i Kijeva, ali i insistiraju na raspoređivanju međunarodne posmatračke misije na Krimu, uz očekivanje da se „niko neće usprotiviti njihovom prisustvu“.
    Istovremeno, EU je finalizovala i spisak od 18 imena ljudi za koje se veruje da su odgovorni za korupciju i pronevere ukrajinskih državnih fondova. Njihova imovina na teritoriji Unije biće zamrznuta po hitnom postupku, već u četvrtak (6.3), kada će biti poznata i njihova imena. Neke od zemalja članica već su jednostrano uvele te sankcije protiv svrgnutog predsednika Ukrajine i njegovog bliskog kruga saradnika.
    Autorka: Marina Maksimović, Brisel
    Odgovorni urednik: Ivan Đerković

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Markez View Post
    Sustina, ukratko:

"Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, podseća da ovo nije prvi put da Vladimir Putin koristi Kosovo kao argument u vreme kada su se za nezavisnost borile bivše gruzijske republike Južna Osetija i Abhazija.
    - Vladimir Putin je Zapadu prepustio izbor - poštovanje međunarodnog prava ili podsticanje secesije. Tada je bio veoma jasan. Sada je Rusija izabrala isti put. Putin Zapadu vraća milo za drago. Poređenjem Kosova i Krima on ih podseća da Rusija ne radi ništa što Zapad nije radio sa Kosovom - objašnjava Simić."
    Ovo vazi samo ukoliko Krim stvarno bude nezavisan, a ukoliko krenu u pripajanje Rusiji (sto je za sad namjera) ova prica ne pije vodu nikako jer te dvije stvari nisu iste-analogna situacija bi bila da Albanija krene da pripaja Kosovo, sto bi automatski izazvalo konflikt.

Thanks Thanks Given 
    267
    Thanks Thanks Received 
    126
    Thanked in
    61 Posts

To uopste nije u planu, sto je i Putin nedavno jasno predocio. Nije cak ni pominjao nezavisnost, vec termin "ucesce o odlucivanju o sopstvenoj buducnosti"...

Inace, mislim da su i secesija i aneksija u suprotnosti sa medjunarodnim pravom - tako da teorije po kojima je jedno u odredjenim uslovima dopustivo a drugo nikako nije nemaju utemeljenje.
    Last edited by Markez; 06-03-14 at 08:40.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://www.kyivpost.com/opinion/op-e...ne-338527.html

Posebnu paznju obratiti na tacke 1,3,4,5,6,8 i 10, posto se cesto i na Forumu spominju.

Thanks Thanks Given 
    267
    Thanks Thanks Received 
    126
    Thanked in
    61 Posts

Izvor: kyevpost

Simpaticno je kako se Kijevski izvori kod pristalica "prozapadne" opcije u sukobu uzimaju zdravo-za-gotovo, dok se vijesti sa RussiaToday, npr, nonsalantno odbacuju kao pristrasne i neosnovane.

Npr, vec kod clana 1 se vidi da je rijec o proizvoljnima zakljuccima, ne cinjenicama. "Jaki dokazi upucuju na..." - KOJI jaki dokazi? Registarske tablice vozila? Koja, kakva? Pripadnici snaga koji se "izjasnjavaju kao Rusi"? Koji, kada, kako? Ovo je samo gomila proizvoljnih tvrdnji Ukrainske strane, kojima pokusavaju podrzati svoje stavove i stranu price. Potpuno legitimno, naravno, ali moramo razdvojiti dokazane fakte i subjektivne zakljucke. Tako da se ovo nikako ne moze ni prezentovati kao cinjenicno stanje, kako ti to pokusavas...
    Last edited by Markez; 06-03-14 at 09:18.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izvor: kyevpost

Simpaticno je kako se Kijevski izvori kod pristalica "prozapadne" opcije u sukobu uzimaju zdravo-za-gotovo, dok se vijesti sa RussiaToday, npr, nonsalantno odbacuju kao pristrasne i neosnovane.
    Sve ovo sto sam nabrojao su vise puta naglasili svi vodeci mediji (BBC, Telegraph, Guardian, Euronews, CNN, NYT, Deutsche Welle...), ovi su samo to rezimirali u deset tacaka radi lakse orijentacije.

Slobodno podji na sajtove svih ovih medijskih kuca i naci ces sve informacije odavde i tamo.

Thanks Thanks Given 
    267
    Thanks Thanks Received 
    126
    Thanked in
    61 Posts

Sve ovo sto sam nabrojao su vise puta naglasili svi vodeci mediji (BBC, Telegraph, Guardian, Euronews, CNN, NYT, Deutsche Welle...), ovi su samo to rezimirali u deset tacaka radi lakse orijentacije.

Slobodno podji na sajtove svih ovih medijskih kuca i naci ces sve informacije odavde i tamo.
    Vec objasnih - to su nista drugo do zakljucci i stavovi Ukrajinske strane i zapadnih partnera, i za koje (vecinu) nema konkretnih (opipljivih) dokaza.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vec objasnih - to su nista drugo do zakljucci i stavovi Ukrajinske strane i zapadnih partnera, i za koje (vecinu) nema konkretnih (opipljivih) dokaza.
    Lose si objasnio jer mediji u EU i USA ne funkcionisu bas kao oni kod Putina pa da moraju pisati sve sto im se naredi, vec mnogo vise barataju cinjenicama i kredibilnim izvorima i istrazivanjem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Ne znam sta se desilo sa Vasim jucerasnjim postom koji je bio osvrt na ovu temu i odnosom javne rijeci prema situaciji i uopste.. Mozda ste Vi izbrisali, mozda administratori, ali svejedno ostao je utisak..
    Svako dobro i saglasna Vasem jucerasnjem zakljucku.[IMG]file:///C:/Users/Boris/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.png[/IMG]
    Hvala Lepo
    Majo,
    Iz poštovanja prema Vama lično (kao i poštovanja prema velikom broju Vas koji ste mi pisali na PM da ne odustajem) odlučih da Vam odgovorim.
    Prvo ukratko oko toga zašto sam odjednom PERSONA NON GRATA i zašto se moji postovi naprasno brišu? Ako znam, jadi me znali...Ne pada mi ni na pamet da vrijeme provodim pokušavajući da to odgonetnem. 7 godina pisao sam na isti način, istim stilom i zastupajući iste vrijednosti. Za upravo taj diskurs više puta na PM-u i preko vage dobijao sam pohvale i od strane samog moderatora, a o drugima da i ne govorim. A i zašto da ne bi? Većina Vas koja mi se privatno obratila ovih dana i sama je katkad bila žrtva mog oštrog jezika. A Boga mi nijeste ni Vi mene šteđeli. Ipak, naši postovi se nijesu prepoznavali po tome. U većini su ti postovi (a tu mislim na starije forumaše) po tonu, zanimljivosti i stepenu tolerancije bili (rekao bih) antologijski... Osvrti na stavove i polemike nas nekoliko prenosili su među komentatorima na svim crnogorskim portalima (i „Vijesti“ i RTCG, i dr.). O nama su čuli i mnogi koji na CdM nikada nijesu došli, iako mnogi od nas (a za sebe znam definitivno) nikada na tim drugim portalima jednu riječ nijesmo napisali u životu.
    A zašto smo uživali u komunikaciji? Zato što smo imali saglasje oko osnovnih vrijednosti. Struktura gostiju se u međuvremenu promijenila. Veliki broj ljudi koji nemaju ne samo neophodno predznanje za diskusiju na ovom PDF-u, već ni elementarnu kulturu, odjedanput je prepoznala ovaj prostor kao svoj i sada, na žalost, rekao bih čine većinu. Post koji se sastoji iz pitanja gostima „ko bi od vas trpao Juliju Timošenko?“ (ko što je to učinio jedan unazad par stranica) nekada je bio nezamisliv... Dakle, nema ovo „izguravanje“ veze s mojim stilom...Ali, poštujem...Ovo je privatni medij i oni koji ga vode sami odlučuju kakve goste i publiku žele...Zaista to iskreno i bez imalo ironije duboko poštujem.
    Zahvalan sam CdM-u (počev od moderatora, bio bih zaista pašče kad bih to zaboravio) na priličnoj ličnoj afirmaciji koju sam zahvaljući portalu doživio. Moje pisanje bilo je dostupno mnogima i to je u godinama iza nas rezultiralo i određenim kontaktima koje sam ostvario sa pojedinim ljudima iz svijeta domaće politike i medija. Dakle,..nema ljutnje...

U vezi Vaših konstatacija vezanih za situaciju u CG u osvrtu na dešavanja u Ukrajini...Potpisujem svako slovo u Vašem postu... Obrazovani i ljudi koji nijesu zalutali na ovaj PDF savršeno razumiju da je situacija u Ukrajini ne samo nevjerovatno podudarna sa onim što mi imamo u CG i ex YU (s tim se slaže i g-din Jovanović sa „Analitike“ vrstan poznavalac prilika u bivšem SSSR-u), već je (živi bili pa vidjeli) po meni zloslutna najava onog što tek predstoji Crnoj Gori. Za godinu, dvije, 5, 10 ili 20 (nebitno), no od onog što se sada tamo dogodi zavisiće i sudbina ovog dijela Balkana...Putin upravo pokušava da vrati časovnik na 1991., i da prekompoziciju prostora SSSR-a izvrši onako kako on misli da je to trebalo učiniti još 1991. Samo neznaven čovjek može nasjesti na to da je Putinov cilj Krim. Ne, u prvoj fazi njegova namjera je Rusiju dovesti na rijeku Dnjestar. On zna da svi potrebni preduslovi za to ne postoje u ovom trenutku, ali ga je razvoj situacije u Ukrajini potpuno zatekao i primorao da reaguje. Mislim,da je bio zatečen momentom i brzinom razvoja događaja u podjednakoj mjeri u kojoj je to bio Zapad. I jedna i druga strana vjerovale su da će pitanje Ukrajine doći na red tek za 5-6 godina. Kad se i jedni i drugi ekonomski i politički konsoliduju i pripreme infrastrukturu da se tim pitanjem pozabave. Svi su znali da će taj dan jednom doći, no nijesu željeli da se to desi sada. Zapad tek pokazuje skromne znake ekonomskog oporavka, a njegova energetska zavisnost od ostatka Svijeta i dalje je visoka. S druge strane Rusija je najmanje 10-15 godina daleko od tačke kada bi bila politički i ekonomski uporediva sa SSSR-om. Naravno, ne govorimo o SSSR-u pred raspad, već o SSSR-u do 1985. Dakle, politički i ekonmski uticaj Rusije (koji dolazi kao posljedica) prisustva u drugim državama Svijeta, neuporediv je sa dometima koje je postigao SSSR u vremenu hladnog rata. U to vrijeme nije postojala tačka zemaljske kugle na kojoj SSSR (sve do kraja '70-ih XX vijeka) nije bio u stanju parirati Zapadu i politički, i ekonmski i svojim vojnim prisustvom.
    Danas Rusija nema nijednog relevantnog prijatelja spremnog da uistinu stane uz nju. Bukvalno je sama...

(nastavak niže)
    Last edited by El Re; 06-03-14 at 10:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Drugi razlog zašto ni Zapadu ni Rusiji ne odgovara zaoštravanje u ovom trenutku jeste činjenica da će taj sukob (u to nikakve sumnje nema) značajno oslabiti njihovu poziciju prema Kini. I tu prije svega mislim na vidno ograničavanje mogućnosti da joj i jedni i drugi (u slučaju međusobnog ekonmskog i političkog iscrpljivanja) pariraju u Aziji i Africi. Dugoročno, to je za njih pogubno. Ali, Ukrajina (ta Pandorina kutija) već je otvorena. I nikome od njih sada nema nazad. Ljudi koji su ginuli u Ukrajini proteklih dana uvjereni u svoje ideale i koji zaslužuju svako poštovanje za svoju skromnu i plemenitu pobudu da budu slobodni u SVOJOJ ZEMLJI od domaćih izdajnika i lopova, usput su poremitili krhki balans snaga i napravili štetu po međunarodne odnose čije će implikacije trajati decenijama...Ne, nijesam optimista da je sada moguće puno toga učiniti. Evo zašto:
    Zapad je već više puta „okretao glavu“na ruski avanturizam (i u Moldaviji, i u Gruziji), što ga je već koštalo krnjenja ugleda u vlastitoj javnosti. A to arogantno demonstriranje sile (koje više priliči srednjem vijeku) nije samo Putinov „modus operandi“, već i njegov svjestan pokušaj da ponižavanjem Zapada za Rusiju pribavi priznanje njenog statusa i legitimaciju njenih interesa. Ukoliko bi Zapad prećutao Ukrajinu, izigrao i ostavio taj narod na cjedilu, čitava struktura Zapada (i EU i NATO i sve druge org.) toliko bi bile diskreditovane, da bi se počele (u procesu koji bi trajao neko vrijeme) urušavati iznutra. Može zvučati pretjerano, no tvrdim da bi to bio početak definitivnog kraja jedinstva među zapadnim saveznicima i zemljama u njihovoj orbiti, te početak kraja Svijeta (a posebno Evrope) kakvog poznajemo.
    Ukoliko bi pak Rusija popustila (a tvrdim da je i neki, bilo kakav, kompromis – popuštanje), bio bi to definitivan kraj ne samo aspiracija Rusije da bude globalna sila, već početak unutrašnjeg rastakanja same Ruske Federacije...
    Zato očekujem da su pred nama godine izražene nestabilnosti, napetosti, u nekom trenutku gotovo izvjesnog građanskog rata u Ukrajini, pa čak i sa vrlo realnom mogućnosti za rat između dva suparnika u kojima sam govorio. To nužno ne podrazumijeva nuklearni rat. Vjerujem da bi za nuklearnim oružjem bilo koja strana posegnula isključivo u slučaju potpunog kolapsa i uništenja, no podrazumijeva sasvim realnu opasnost od svjesno izazvanih havarija na nuklearnim postrojenjima kojih samo u Ukrajini postoji 15. Radioaktivni oblak iz bilo koje od njih bi bio u stanju (u nekoliko dana) pokriti između 15 i 40% evropskog kontinenta. Sve strane će se dakako truditi da do toga ne dođe, no u slučaju eskalacije sukoba u UE za takav incident dovoljna je grupa dovoljno motivisanih/sluđenih ljudi ne brojnija od one potrebne za otmicu putničkog aviona.
    Kad već pomenusmo nuklearno oružje, ukoliko pat pozicija potraje, sasvim je realna mogućnost da ga Ukrajina opet sama razvije. Ima nuklerane elektrane (dakle potrebno gorivo) i ima brojne stručnjake još iz vremena SSSR-a sa kojima bi gotovo preko noći opet postala nuklearna sila. Takođe, ne treba isključiti ni mogućnost da joj Zapad sam pomogne oko razvoja ili čak ustupi dio nuklearnog arsenala.
    Podjela Ukrajine ne rješava problem ne samo zbog činjenice da bi se u slučaju takvog kompromisa svi osjećali kao gubitnici (a najviše sami Ukrajinci), već i zbog geostrateškog položaja onog što „ostane“ egzistirati kao Ukrajina. Bio bi to suviše veliki i suviše duboko uvučeni a kipeći čir u trbuhu Rusije, da bi se ona ikada više osjećala prijatno i sigurno.
    Po sve uključene jedino uistinu podnošljivo (ne i zadovoljavajuće) rješenje bio bi dogovor Zapada i Rusije da se Ukrajina sačuva, garantuje njen teritorijalni integritet u današnjim granicama i pomogne ZAJEDNIČKIM SNAGAMA Zapada i Rusije njen ekonomski oporavak. Takva Ukrajina bila bi neka vrsta tampon zone, lišena mogućnosti uvezivanja u bilo kakve političke i vojne blokove. Lijepo zvuči, no ta opcija je najmanje realna. Zašto? Zato što je za ekonomsko ozdravljenje Ukrajine potreban ogroman novac, koji niko ne planira dati nečemu van njegove ekonomske i političke sfere uticaja. Osim toga, polarizacija naroda u Ukrajini već je prešla tačku kada je povratak na staro nemoguć. Na takvo rješenje sada bi teže bilo privoljeti one na istoku i jugu, nego one na zapadu zemlje. Takođe, takvo rješenje podrazumijevalo bi dizanje ruskih ruku od ruske paradržave u Moldaviji i trajno odricanje od granice na Dnjestru koju Rusi vide kao minimum svojih prirodnih i istorijskih aspiracija.
    Dakle, ponavljam – očekujem da će se situacija u Ukrajini dodatno komplikovati.

(nastavak niže)
    Last edited by El Re; 06-03-14 at 10:27.

Page 98 of 273 FirstFirst ... 4888949596979899100101102108148198 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)