View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Page 40 of 273 FirstFirst ... 303637383940414243445090140 ... LastLast
Results 976 to 1,000 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Što mislite, koliko je realna priča da su se u Ukrajini ne samo sukobili zapadni i Ruski interesi, nego i Njemački i Američki. Navodno EU vrši pritisak na demonstrante da prihvate ono što je dogovoreno između opozicije i Janukoviča, a Amerikanci podstiču nerede i paramilicije.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Nemoj da se uvrijedis, ali ti stvarno treba da potrazis medicinsku pomoc. Ili to, ili si trol prve kategorije koji nas lozhi ovdje. Ako je to u pitanju-cestitam na vjestini.
    Ne, pa zašto pobogu da se uvrijedim.

Vidiš, tražio sam medicinsku pomoć više puta - svaki mi put iznova kažu: "idi drmaj čamac onome 88", ili kako bi oni još to voljeli da kažu "HH" iliti "Heil Hitler"... kako god tebi ljepše to zvučalo...
    Lakše mi je da govorim ISTINU, jer mi je svakako važnije da živim u miru sa sobom, nego li sa tobom!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Što mislite, koliko je realna priča da su se u Ukrajini ne samo sukobili zapadni i Ruski interesi, nego i Njemački i Američki. Navodno EU vrši pritisak na demonstrante da prihvate ono što je dogovoreno između opozicije i Janukoviča, a Amerikanci podstiču nerede i paramilicije.
    Odmah da ti kazem nikoliko. Merkel je na direktnoj vezi sa Obamom citavo vrijeme i svi potezi su do tancina usaglaseni.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Izgleda da ovi u Ljvovu ne pristaju, ne ovi u Kijevu.
    Ma bitno je da prije svega ovi u Kijevu pristanu. No, ja sam skeptičan... Ne mislim da je frustracija kod onih na zapadu zemlje veća nego kod onih koji demonstriraju u Kijevu. Uostalom, oni su ti koji su krvarili... Dijelom ih i razumijem. Zaista...Oni su ustali protiv Janukoviča. Umjesto da ih čuje on je na njih krenuo silom i počeo da ih ubija...Da sam ja na njihovom mjestu, danima bio životom ugrožen i gledao stradanje svojih drugova i saboraca svuda oko sebe - tražio bih njegovu glavu po svaku cijenu. Nikakav Kličko i dr. pauni me ne bi interesovali...
    Janukovič je taj koji je svojim potezima od 10% militanata učinio da to postane preovlađujući stav i emocija svih onih koji su bili na Majdanu.
    Davno je rečena mudrost - ne započinji ono što nijesi spreman da dovedeš do kraja.
    Ali, jako je malo državnika među poitičarima. Većinom do vlasti stignu nepotpuno obrazovane osobe i ljudi s traumama i psihološkim opterećenjima.
    No, i ako ovi u Kijevu pristanu, nijesam optimista da će se problem zapada zemlje lako riješiti. Tamo ono što bi se moglo nazvati "ukrajinska revolucija" nije napravilo pauzu ni na 5 min. Njih uopšte ne interesuje Ukrajina dualizama. Oni žele Ukrajinu po mjeri isključivo ukrajinskog identiteta Zaporoške kozačke države i kasnijih pokreta za nacionalno oslobođenje. Sve što nije čisto ukrajinsko, za njih je uljez i treba biti odstranjeno.
    Last edited by El Re; 21-02-14 at 13:52.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Na Majdanu nestvarne slike...Ljudi slave ko na fešti...Neki Igraju fudbala i sl...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U istocnom dijelu Ukrajine je gotovo isto raspolozenje kao na Krimu tako da ako ovi krenu u secesiju mogu da potpisem da ce doci do podjele zemlje.
    Veliki dio demonstranata na Majdanu je iz zapadne Ukrajine, to je tako jos od protesta oko zatvaranja Timosenkove.

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Odmah da ti kazem nikoliko. Merkel je na direktnoj vezi sa Obamom citavo vrijeme i svi potezi su do tancina usaglaseni.
    Ova slika mi je odma pala na pamet kad pročitah ovo

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Desi li se da ovi Rusi na Krimu zaista proglase secesiju biće zanimljivo ponašanje američkih brodova u Crnom moru koji su tamo uplovili 3. februara. Zvanično da pomognu obezbjeđenje igara u Sočiju.
    Podsjetimo, tamo su razarač USS Ramage i admiralski brod 6. (Mediteranske) flote USS Mount Whitney' sa oko 600 marinaca.
    Edit: da me neki mitomani ne shvate pogrešno, ne očekujem III svjetski rat i sl. gluposti...Ne očekujem ni bilo kakvo pokazivanje mišića, ali posade na ovim brodovima će se zaista naći u interesantnoj situaciji.
    Pod uslovom da je komandno osoblje uopšte "zatečeno" svim ovim što se događa...
    ne vjerujem da za njih tu ima neke razlike, oni cekaju da se zavrse olimpijske i da idu odatle, pretpostavljam da im se ide u malo toplije krajeve
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    ne vjerujem da za njih tu ima neke razlike, oni cekaju da se zavrse olimpijske i da idu odatle, pretpostavljam da im se ide u malo toplije krajeve

Pa nisu ni oni blesavi, znaju oni PERFEKTNO da se nije uputno igrati Napoleona ili Hitlera...
    Lakše mi je da govorim ISTINU, jer mi je svakako važnije da živim u miru sa sobom, nego li sa tobom!

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zbog čega su ginuli ovi, kad potpisaše maltene isti sporazum koji im je nuđen ima dvije nedjelje?
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Zbog čega su ginuli ovi, kad potpisaše maltene isti sporazum koji im je nuđen ima dvije nedjelje?
    Jer je Janukovic odbijao da potpise taj sporazum do danas

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    64
    Thanked in
    30 Posts

Šta se desilo na kraju?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Potpisali su ga. Demonstracije ce se nastaviti dok se ne ispune svi zahtjevi iz sporazuma.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Larisa View Post
    U istocnom dijelu Ukrajine je gotovo isto raspolozenje kao na Krimu tako da ako ovi krenu u secesiju mogu da potpisem da ce doci do podjele zemlje. .
    Niko (bar ne vrijedan pažnje) do sada nije demonstrirao to raspoloženje. Dok se ne dogodi, to su samo nečije hipoteze ili želje. Ne kažem da nijesi u pravu, ali da ne požurujemo događaje i stvaramo sliku koja (još) ne postoji.

Quote Originally Posted by Larisa View Post
    Veliki dio demonstranata na Majdanu je iz zapadne Ukrajine, to je tako jos od protesta oko zatvaranja Timosenkove.
    Najveći dio demonstranata je iz Kijeva. To pokazuju i lični podaci stradalih. Ja sam čak bio iznenađen kada sam vidio da na spisku stradalih demonstranata na Majdanu ima čak i etničkih Rusa. Naravno, ima ih i sa zapada zemlje...
    Sve je ovo malo komplikovanije nego što izgleda...Sama činjenica da većina Ukrajinaca/demonstranata (koji imaju tako snažna antiruska osjećanja) govori ruski, za mene je bila više nego zanimljiva.
    Ne zato što je to normalno ili nenormalno (ko smo mi da sudimo?) već zato što svaki čovjek, koliko god obrazovanja imao polazi od nekih predrasuda stečenih u sredini u kojoj je odrastao i živi.
    Last edited by El Re; 21-02-14 at 15:28.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sama činjenica sa većina Ukrajinaca/demonstranata koji imaju tako snažna antiruska osjećanja govori ruski, za mene je bila više nego zanimljiva.
    Ne samo većina demonstranata, nego i većina Ukrajinaca govori ruski. Samo što se prave raznorazne mape koje žele da pokažu da se ukrajinski govori u 70% zemlje što blage veze sa mozgom nema. To što neko zna ukrajinski ne znači i da ga govori svakodnevno. Uostalom, podatak da je 80% ukrajinskog interneta na ruskom dovoljno govori.

Potpisan sporazum

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Ne samo većina demonstranata, nego i većina Ukrajinaca govori ruski. Samo što se prave raznorazne mape koje žele da pokažu da se ukrajinski govori u 70% zemlje što blage veze sa mozgom nema. To što neko zna ukrajinski ne znači i da ga govori svakodnevno. Uostalom, podatak da je 80% ukrajinskog interneta na ruskom dovoljno govori.
    Da, samo to ne znači da to nekom daje za pravo da poseže za Ukrajinom. Ne kažem da ti to sugerišeš, već čisto da ne ostane izgubljeno u prevodu.
    Zna se da je ukrajinski jezik autohton na području Ukrajine, ali je duga dominacija Rusije (prije svega kulturna) učinila svoje.
    Posezati za Ukrajinom samo na bazi jezičke bliskosti bilo bi smisleno koliko i da Srbi posežu za Hrvatskom samo zato što im je Vuk oblikovao jezik po uzoru na crnogorsko-hercegovačku formu koju, je li, Srbi vide kao dio svog etnosa. Kada bi se današnji Hrvati (posebno oni od Karlovca na sjever) sreli sa svoji precima od prije 150 godina gotovo da bi se sporazumijevali rukama.

Za jezičku formu koju im je donio Vuk (e, jes, onaj Vuk kog su Srbi proganjali, a SPC proklela zbog rječnika i prevoda Biblije) Hrvati su ga proglasili počasnim građaninom Zagreba još 1861. I do danas je na tom spisku.

Nego, da se vratimo Ukrajini.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

nevjerovatno je da se moralo sve ovo izdesavat da bi se na kraju sporazum potpisao... u svakom slucaju neka je sa srecom, napokon lijepe vijesti!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da, samo to ne znači da to nekom daje za pravo da poseže za Ukrajinom. Ne kažem da ti to sugerišeš, već čisto da ne ostane izgubljeno u prevodu.
    Pa nemaju Ukrajinci dileme oko toga. Rusi kao Rusi su većina na Krimu (koji je ionako 50tih sklepan u Ukrajinsku teritoriju). Rusi ne posežu za Ukrajinom teritorijalno, to su prevaziđene forme, nego geo-politički. Njemačkoj ne treba poljska teritorja, nego poljsko savezništvo.

Zna se da je ukrajinski jezik autohton na području Ukrajine, ali je duga dominacija Rusije (prije svega kulturna) učinila svoje.
    Da, isti je slučaj i sa Bjelorusijom. No daleko su više učinili biznis i mediji na tom polju, nego SSSR i Rusija zajedno.

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

naravno da ima i Rusa medju protestantima, proEU Rusa ima i u samoj Rusiji i to ne mali broj, kako onda da ih ne bude u Ukrajini
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Nadati se da ce primirje prerasti u mir, ali to ce se po mom misljenju tesko dogoditi. Ukrajina je imala polozaj kojim je mogla mnogo vise da su tezili neutralnosti, jednostavno ocijukanje sa EU i sa EAU ce je skupo kostati. Kako je zapad ustanovio cijepanje suverenih drzava zbog raznih razloga, ne sumnjajte da ce Rusija iskoristiti svoje "pravo" da se poigra mapom Ukrajine. Naravno da ce se EU poigrati ekonomijom Ukrajine, samo pomislite koliko ce ukrajinskih preduzeca ugasiti ukidanje carina sa EU, jos ako Rusi znacajno poskupe gas, a to je dozvoljeno sredstvo prijeteljskog ubjedjivanja u sve blagodeti clanstva u EU. No Rusija ce vjerovatno prvo zaigrati na geografske igre, je li se i vama ukazuje drzavna granica Dnjeprom ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ElRe, ja pricam iskustveno, poslije skoro 10 godina zivota u Ukrajini. Ne citiram nikoga ali to je moje misljenje na osnovu dugogodisnjeg posmatranja situacije.
    Ne govori vecina demonstranata ruski, ali istina je da ih ima znacajno vise nego sto sam ocekivala i to je nesto sto me ohrabruje. Dosta ima mladih etnickih Rusa koji su za promjene ali su na istoku zemlje i dalje u velikoj manjini.
    Ako su prijavljeni u Kijevu ne znaci da su Kijevljani, taj status je, ao i skoro pa sve ostalo na prodaju tj predmet korupcje koja je nevjerovatna i koja je jedan od glavnih razloga, po meni, sto je Ukrajini neophodna revolucija.

Shamrock, ne govori vecina Ukrajinaca ruski, to je bas onako podijeljeno - zapad i gotovo sva ruralna mjesta u Ukrajini govore ukrajinski (to je posledica ruske kape i maltene zabrane ukrajinskog jezika za vrijeme Staljina) ali vecina etnickih Rusa ne govori ukrajinski tako da je na istoku zastupljen jedino u skolama i institucijama sistema.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo vratise Ustav iz 2004. Jednoglasno, glasalo 140 deputata Regiona

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Jos da promijene zakon da bi Klickko mogao biti kandidat za preśednika i sve super dok opet ne pobijedi moj drug Januk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne vjerujem da ce on biti kandidat opozicije, jaca je Batkivscina nego njegova partija.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Jos da promijene zakon da bi Klickko mogao biti kandidat za preśednika i sve super dok opet ne pobijedi moj drug Januk
    Vala ako ga njegova partija posle OVOGA ponovo izabere za kandidata, onda su ludji no sto izgledaju

Page 40 of 273 FirstFirst ... 303637383940414243445090140 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)