1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta
2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju
3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti
4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu
sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država
nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim
Što mislite, koliko je realna priča da su se u Ukrajini ne samo sukobili zapadni i Ruski interesi, nego i Njemački i Američki. Navodno EU vrši pritisak na demonstrante da prihvate ono što je dogovoreno između opozicije i Janukoviča, a Amerikanci podstiču nerede i paramilicije.
You can kill a player, but you can't kill the game
Lakše mi je da govorim ISTINU, jer mi je svakako važnije da živim u miru sa sobom, nego li sa tobom!
Ma bitno je da prije svega ovi u Kijevu pristanu. No, ja sam skeptičan... Ne mislim da je frustracija kod onih na zapadu zemlje veća nego kod onih koji demonstriraju u Kijevu. Uostalom, oni su ti koji su krvarili... Dijelom ih i razumijem. Zaista...Oni su ustali protiv Janukoviča. Umjesto da ih čuje on je na njih krenuo silom i počeo da ih ubija...Da sam ja na njihovom mjestu, danima bio životom ugrožen i gledao stradanje svojih drugova i saboraca svuda oko sebe - tražio bih njegovu glavu po svaku cijenu. Nikakav Kličko i dr. pauni me ne bi interesovali...
Janukovič je taj koji je svojim potezima od 10% militanata učinio da to postane preovlađujući stav i emocija svih onih koji su bili na Majdanu.
Davno je rečena mudrost - ne započinji ono što nijesi spreman da dovedeš do kraja.
Ali, jako je malo državnika među poitičarima. Većinom do vlasti stignu nepotpuno obrazovane osobe i ljudi s traumama i psihološkim opterećenjima.
No, i ako ovi u Kijevu pristanu, nijesam optimista da će se problem zapada zemlje lako riješiti. Tamo ono što bi se moglo nazvati "ukrajinska revolucija" nije napravilo pauzu ni na 5 min. Njih uopšte ne interesuje Ukrajina dualizama. Oni žele Ukrajinu po mjeri isključivo ukrajinskog identiteta Zaporoške kozačke države i kasnijih pokreta za nacionalno oslobođenje. Sve što nije čisto ukrajinsko, za njih je uljez i treba biti odstranjeno.
Last edited by El Re; 21-02-14 at 13:52.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Na Majdanu nestvarne slike...Ljudi slave ko na fešti...Neki Igraju fudbala i sl...![]()
ORA ET LABORA
U istocnom dijelu Ukrajine je gotovo isto raspolozenje kao na Krimu tako da ako ovi krenu u secesiju mogu da potpisem da ce doci do podjele zemlje.
Veliki dio demonstranata na Majdanu je iz zapadne Ukrajine, to je tako jos od protesta oko zatvaranja Timosenkove.
Zbog čega su ginuli ovi, kad potpisaše maltene isti sporazum koji im je nuđen ima dvije nedjelje?
Just to slip the skin...
Šta se desilo na kraju?
Potpisali su ga. Demonstracije ce se nastaviti dok se ne ispune svi zahtjevi iz sporazuma.
Deserve's got nothing to do with it.
Niko (bar ne vrijedan pažnje) do sada nije demonstrirao to raspoloženje. Dok se ne dogodi, to su samo nečije hipoteze ili želje. Ne kažem da nijesi u pravu, ali da ne požurujemo događaje i stvaramo sliku koja (još) ne postoji.
Najveći dio demonstranata je iz Kijeva. To pokazuju i lični podaci stradalih. Ja sam čak bio iznenađen kada sam vidio da na spisku stradalih demonstranata na Majdanu ima čak i etničkih Rusa. Naravno, ima ih i sa zapada zemlje...
Sve je ovo malo komplikovanije nego što izgleda...Sama činjenica da većina Ukrajinaca/demonstranata (koji imaju tako snažna antiruska osjećanja) govori ruski, za mene je bila više nego zanimljiva.
Ne zato što je to normalno ili nenormalno (ko smo mi da sudimo?) već zato što svaki čovjek, koliko god obrazovanja imao polazi od nekih predrasuda stečenih u sredini u kojoj je odrastao i živi.
Last edited by El Re; 21-02-14 at 15:28.
ORA ET LABORA
Ne samo većina demonstranata, nego i većina Ukrajinaca govori ruski. Samo što se prave raznorazne mape koje žele da pokažu da se ukrajinski govori u 70% zemlje što blage veze sa mozgom nema. To što neko zna ukrajinski ne znači i da ga govori svakodnevno. Uostalom, podatak da je 80% ukrajinskog interneta na ruskom dovoljno govori.
Potpisan sporazum
![]()
Da, samo to ne znači da to nekom daje za pravo da poseže za Ukrajinom. Ne kažem da ti to sugerišeš, već čisto da ne ostane izgubljeno u prevodu.
Zna se da je ukrajinski jezik autohton na području Ukrajine, ali je duga dominacija Rusije (prije svega kulturna) učinila svoje.
Posezati za Ukrajinom samo na bazi jezičke bliskosti bilo bi smisleno koliko i da Srbi posežu za Hrvatskom samo zato što im je Vuk oblikovao jezik po uzoru na crnogorsko-hercegovačku formu koju, je li, Srbi vide kao dio svog etnosa. Kada bi se današnji Hrvati (posebno oni od Karlovca na sjever) sreli sa svoji precima od prije 150 godina gotovo da bi se sporazumijevali rukama.
Za jezičku formu koju im je donio Vuk (e, jes, onaj Vuk kog su Srbi proganjali, a SPC proklela zbog rječnika i prevoda Biblije) Hrvati su ga proglasili počasnim građaninom Zagreba još 1861. I do danas je na tom spisku.
Nego, da se vratimo Ukrajini.
ORA ET LABORA
nevjerovatno je da se moralo sve ovo izdesavat da bi se na kraju sporazum potpisao... u svakom slucaju neka je sa srecom, napokon lijepe vijesti!
Pa nemaju Ukrajinci dileme oko toga. Rusi kao Rusi su većina na Krimu (koji je ionako 50tih sklepan u Ukrajinsku teritoriju). Rusi ne posežu za Ukrajinom teritorijalno, to su prevaziđene forme, nego geo-politički. Njemačkoj ne treba poljska teritorja, nego poljsko savezništvo.
Da, isti je slučaj i sa Bjelorusijom. No daleko su više učinili biznis i mediji na tom polju, nego SSSR i Rusija zajedno.Zna se da je ukrajinski jezik autohton na području Ukrajine, ali je duga dominacija Rusije (prije svega kulturna) učinila svoje.
naravno da ima i Rusa medju protestantima, proEU Rusa ima i u samoj Rusiji i to ne mali broj, kako onda da ih ne bude u Ukrajini![]()
She is only here to annoy herself!
Nadati se da ce primirje prerasti u mir, ali to ce se po mom misljenju tesko dogoditi. Ukrajina je imala polozaj kojim je mogla mnogo vise da su tezili neutralnosti, jednostavno ocijukanje sa EU i sa EAU ce je skupo kostati. Kako je zapad ustanovio cijepanje suverenih drzava zbog raznih razloga, ne sumnjajte da ce Rusija iskoristiti svoje "pravo" da se poigra mapom Ukrajine. Naravno da ce se EU poigrati ekonomijom Ukrajine, samo pomislite koliko ce ukrajinskih preduzeca ugasiti ukidanje carina sa EU, jos ako Rusi znacajno poskupe gas, a to je dozvoljeno sredstvo prijeteljskog ubjedjivanja u sve blagodeti clanstva u EU. No Rusija ce vjerovatno prvo zaigrati na geografske igre, je li se i vama ukazuje drzavna granica Dnjeprom ?
ElRe, ja pricam iskustveno, poslije skoro 10 godina zivota u Ukrajini. Ne citiram nikoga ali to je moje misljenje na osnovu dugogodisnjeg posmatranja situacije.
Ne govori vecina demonstranata ruski, ali istina je da ih ima znacajno vise nego sto sam ocekivala i to je nesto sto me ohrabruje. Dosta ima mladih etnickih Rusa koji su za promjene ali su na istoku zemlje i dalje u velikoj manjini.
Ako su prijavljeni u Kijevu ne znaci da su Kijevljani, taj status je, ao i skoro pa sve ostalo na prodaju tj predmet korupcje koja je nevjerovatna i koja je jedan od glavnih razloga, po meni, sto je Ukrajini neophodna revolucija.
Shamrock, ne govori vecina Ukrajinaca ruski, to je bas onako podijeljeno - zapad i gotovo sva ruralna mjesta u Ukrajini govore ukrajinski (to je posledica ruske kape i maltene zabrane ukrajinskog jezika za vrijeme Staljina) ali vecina etnickih Rusa ne govori ukrajinski tako da je na istoku zastupljen jedino u skolama i institucijama sistema.
Evo vratise Ustav iz 2004. Jednoglasno, glasalo 140 deputata Regiona![]()
Jos da promijene zakon da bi Klickko mogao biti kandidat za preśednika i sve super dok opet ne pobijedi moj drug Januk![]()
Ne vjerujem da ce on biti kandidat opozicije, jaca je Batkivscina nego njegova partija.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks