Quote Originally Posted by SashaB View Post
Davno sam odgledao ovaj dokumentarac. Odusevio me nas tehnoloski napredak u naseljavanju drugih planeta, a posebno ovaj sistem propulzije Orion. Da li postoji neki podatak koliko bi kostao samo sistem propulzije? Koliko je genijalan ovaj projekat odusevljava me i 10% brzine svjetlosti!!! Do marsa za manje od mjesec dana... WTF>..
Ovakav projekat nema cijenu i nalazi se izvan ekonomije. Da bi se ovakav projekat ostvario unutar ekonomije, ljudi trebaju već biti na nivou exploatacije Sunčevog sistema (rudarenje asteroida i kometa, permanentne svemirske naseobine u obliku manjih O-Niel cilindara ili prstenova), zanimljivo, naseljavanje drugih planeta nije nužno.

Jedino bi neka velika iminentna katastrofa mogla pokrenuti ovakav projekat u idućih 100 godina i zahtijevala bi esencijalno ekološko uništenje planete i iscrplivanje postojećih resursa na Zemlji.

Cijena ovakvog projekta se danas ne može platiti osim u slučaju da se više ništa ne može izgubiti.

Međutim sam projekat je tehnološki lak za izvođenje i civilizacija koja rutinski rudari asteroide i komete bi mogla izraditi čitavu flotu ovakvih brodova bez većih problema.