Da, tu si dijelom u pravu. Napravicu kad budem imao vremena topik jer je prilicno obimna tema, i nadovezati se na ovaj post.
Gledaš na problem očima etike a ne evolutivno. Etika je posljedica evolucije kroz kooperaciju. Ali da ne duljim.
Evolutivno mi smo kooperativna vrsta koja ulazi u koperaciju sa ostalim vrstama zarad preživljavanja.
Pšenica na primjer je vrsta koja je u kooperaciji (simbiozi) sa nama. Mi smo našu dijetu prilagodili pšenici i ovisimo o toj biljci, Pšenica se s druge strane prilagodila našim potrebama. Mi je štitimo, razmnožavamo i održavamo, ona za uzvrat nas hrani.
Ovo važi i za sve ostale kulture i stoku. Mi smo evolutivno kooperativna vrsta, a ne etički kooperativna vrsta. Etika je evolutivni pritisak kojeg ljudi doživljavaju u procesu rafinacije naših kooperativnih mogućnosti (putokaz u kojem smijeru kooperativna evolucija treba da ide).
Ljudi su pomalo prihvatali druge vrste u svoj sistem preživljavanja kroz eone postojanja, prvo jednu, pa dvije pa cijelu količinu vrsta, danas pomalo prihvatamo čitave ekosisteme pa i cijelu planetu. Etika nas uči o tome što pogrešno radimo i zahvaljujući etici znamo gdje pravimo greške (zagađenje, prekomijerno iskorištavanje resursa i slično).
Ponavljam ti posmatraš sa etičke strane ja gledam čisto evolutivno, a evolutivno mi smo kooperativna vrsta na nivou uspiješnog preživljavanja nas i vrsta koje su u kooperaciji sa nama.
Primjer su recimo kokoške koje su jedna od najuspiješnijih vrsta životinja na planeti koje brojem prevazilaze sve pričije vrste na planeti, sve zato jer su u kooperaciji sa nama. Mi ih hranimo, liječimo, razmnožavamo i dajemo zaštičen okoliš, za uzvrat ih koristimo za hranu i materijal.
Naravno, etički gledano, ljudi imaju problem na načinu na kojem se taj odnos ostvaruje, zbog načina kako percepiramo nasilje i degradaciju. Međutim evolutivno gledano kokoške i ljudi su u skoro perfektnoj simbiozi (ovo važi i za sve ostale vrste koje su u kooperaciji sa nama).
Da, tu si dijelom u pravu. Napravicu kad budem imao vremena topik jer je prilicno obimna tema, i nadovezati se na ovaj post.
If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant
A šta su hipotetičke bijele rupe ako ne dovođenje ekstra energije/materije u naš univerzum ?
U ostalom ako vjerujemo fizici nemoguće je postići veću brzinu od brzine svjetlosti tako da vrsta goriva i ne igra toliko ulogu.U slučaju da je naše znanje fizike tačno sigurno bi došli kroz nekakvu crvotočinu
Last edited by Rakun; 15-01-14 at 14:09.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Ono što ja mogu da zaključim je da mi ne znamo puno toga , a i to što znamo bi se moglo obrnuti naglavačke. Kao sto smo to radili mnogo puta. Funestis je u pravu kad kaže da nemamo referentnu tačku na osnovu koje bi i mogli da znamo kakav je vanzemaljski oblik života koji bi mogli sresti. Ono sto čini nas je naša svijest ,spakovana u tijela od krvi i mesa. Možda su oni prevazisli to i svijest prenijeli u neku vrstu plazme,energije ,mašine , čega li već i oslobodili se ovakvog oblika kakav mi imamo . Ne moraju da jedu , da imaju sunce, . Moguce da komuniciraju bez riječi , da su zaboravili jezik , da su svi povezani na jednu mrezu i da imaju kolektivnu svijest. Možda je citavi univerzum ta mreža, i mi nesvjesni toga povezani. Evo se cudo od tehnološkog napretka napravlio za poslednjih 100 godina , a za 1000 narednih ( ako opstanemo kao civilizacija) , ko zna sto cemo biti i dje i kako cemo zivjeti , mozda necemo ni mi biti u ovim tijelima. Mislim , ja neću sigurno![]()
P.S. Malo SF-a![]()
Ludilom maskiram dosadu
Bijele rupe su skup riješenja Anštajnovih jednačina opće relativnosti. Međutim kao takve, nikada nisu osmotrene (kao recimo crne rupe koje su indirektno posmatrane) međutim naravno to ne znači da ne postoje.
Međutim s druge strane one ne predstavljaju ulaz iz drugog svemira već produkt topologije našeg prostora. U principu crna rupa je ulaz, bijela rupa je izlaz i oboje se nalaze u istom svemiru.
S druge strane što se tiče bijelih rupa postoji i ograničenje poput ovog opisanog u linku kojeg si sam postavio (koje otprilike predviđa i kako bi smo mogli osmotriti bijelu rupu):
Takođe postoji i razrada topologije bijele rupe koja govori da one u stvari i nisu vidljive zbog gravitacije. Bijela rupa je u suštini izvrnuta crna rupa. Ovo znači da postoji barem jedna veličina koja opisuje bijelu rupu koja nema suprotan znak, a to je gravitacija. Ovo ima za posljedicu da se bijela rupa ponaša poput crne rupe i za posmatrača iz vanka ona se ne razlikuje od crne rupe.A 2011 paper argues that the Big Bang itself is a white hole. It further suggests that the emergence of a white hole, which was named a 'Small Bang', is spontaneous—all the matter is ejected at a single pulse. Thus, unlike black holes, white holes cannot be continuously observed—rather their effect can only be detected around the event itself. The paper even proposed identifying a new group of gamma-ray bursts with white holes
U suštini, zbog gravitacije uvijek postoji obzorije događaja koje ne dozvoljava posmatranje unutar crne (ili bijele) rupe.
Da li se radi o bijeloj ili crnoj rupi je moguće utvrditi samo ako uđemo u obzorje događaja u protivnom, posmatraču izvan obzorja bi izgledalo da vidi samo standardnu, običnu crnu rupu.
Gravitacija je uvijek privljačna sila, čak i antimaterija, čije su sve karakteristike suprotne normalnoj materiji posjeduje masu koja je privlačna sila i nema suprotni znak.
Gravitacija je uvijek privlačna i to važi i za bijelu rupu.
Teorija ne dozvoljava niti jednom obijektu koje ima masu da se kreće brzinom svijetlosti. Kretanje brže od svijetlosti je teoretski moguće. Problem je u tome što spori obijekat nikada ne može doseći brzinu svijetlosti, a obijekat koji se kreće brže od svijetlosti nikad ne može usporiti toliko da se kreće brzinom svijetlosti. Druga posljedica ovoga je i ta da spori obijekat se kreće u vremenskom smijeru iz uzroka u posljedicu a obijekat koji se kreće brže od svijetlosti se kreće u vremenskom smijeru iz posljedice u uzrok (odnaosno unazad u vrijeme). Jedan drugog ne mogu vidjeti niti detektirati.U ostalom ako vjerujemo fizici nemoguće je postići veću brzinu od brzine svjetlosti tako da vrsta goriva i ne igra toliko ulogu.U slučaju da je naše znanje fizike tačno sigurno bi došli kroz nekakvu crvotočinu
Međutim postoji rupa u zakonu zasnovana na topologiji prostora u gravitacionom polju. Pošto prostor biva skrenut u gravitacionom polju, moguće je (teoretski) iskriviti i zgusnuti prostor oko jakog gravitacionog polja na takav način da se dva udaljena mijesta u prostoru spoje iskrivljenim prostorom (pod dejstvom gravitacije) što je u suštini definicija crvotočine.
Crvotočina nije izvan prostora već je dijelom prostora i ponaša se kao prečica.
Na sličnom principu radi i famozni Warp drive, odnosno Alcubierre drive.
Ovo ne krši limit brzine svijetlosti već zaobilazi problem, jer putnik prelazi manju razdaljinu između dva obijekta (prečicom) koji izgledaju dalji nego što jesu ukoliko postoji crvotočina koja spaja njihove pozicije u prostoru.
Međutim s druge strane postoje metrički problemi sa crvotočinama i sa Alcubierre pogonom jer za njihovo otvaranje i ostvarenje je potrebna negativna masa što je za sada u sveri nemogućeg iako postoje špekulativni računi pa čak i eksperimenti koji govore o mogućnosti i da se čak i taj problem zaobiđe (ne eliminiše, već zaobiđe, još jedna rupa u zakonu), međutim rezultati tih eksperimenata su za sada nejasni.
Warp-field experimentsMain article: Warp-field experiments
In 2012, a NASA laboratory announced that they have constructed an interferometer that they claim will detect the spatial distortions produced by the expanding and contracting spacetime of the Alcubierre metric. The work has been described in Warp Field Mechanics 101, a NASA paper by Harold Sonny White. Alcubierre has expressed skepticism about the experiment, saying "from my understanding there is no way it can be done, probably not for centuries if at all". Results have been reported as "inconclusive".
Last edited by funestis; 15-01-14 at 15:50.
Ti se ponašaš kao da su naučnici otkrili sve što ima da se otkrije i to je mali problem. Možeš li sa stopostotnom sigurnošću da tvrdiš da ne postoje prolazi između dimenzija ? Ne možeš. Većina toga što pišeš je u domenu teorije, a ako išta znamo to je da se nauka razvija i da je nestalna ne samo na teoriji već i u praksi.Koliko znamo možda će se u daljoj budućnosti ispostaviti da je scenario filmova poput Mission to Mars i Prometheus tačan i praktično ispada da su vjernici što se kreacionizma tiče velikim dijelom u pravu
Last edited by Rakun; 15-01-14 at 17:11.
Ja mogu da špekulišem samo o onome što znam. Mnoge stvari koje si pomenuo se relativno dobro razumiju i teško da mogu dati neki nepredvidljiviji rezultat.
Miješaš naučne teorije sa ličnim uvijerenjima.
Voliš ti koristit Starw Man, vidim ja![]()
@funestis daj mi par dobrih dokumentaraca o istrazivanju zivota u svemiru, a moze i koji dobar o svemiru generalno. Hvala.
Na ovom topiku u podforumu Nauka Generalno ima dobar izbor raznih dokumentaraca koji su dostupni na Youtubeu: Dokumentarci
S druge strane evo i još nekoliko specifično prema zahtijevu:
Istraživanje života u svemiru:
1. Universe serijal:
2. drugo:
Postoji čitav niz drugih dokumentaraca na Youtubeu o ovim temema, međutim ima ih toliko da ih je nemoguće sve postaviti. S druge strane gore postavljen link sa dokumentarcima sadrži mnoge od njih pa ih nisam htio ponovno linkovati ovdije. Takođe na tom linku ima i čitav niz dokumentaraca i o svemiru.
Sto se tiče dokumentaraca o UFOlogiji i tipa Anchient Aliens, takvih ima i još više i stvarno ih bije teško naći na Youtubeu ili bilo gdje drugo na netu.
@funestis hvala na brzom odgovoru, taman da imam cime da se zanimam. Ne znam jesi li pogledao ovo, malko je kontroverzno u pojedinim djelovima ali je fin brain teaser.
Tačno tako, ti možeš da špekulišeš o onome što znaš . Možemo li se složiti da u univerzumu ima ∞-n stvari koje ne znamo. Ti u nekim slučajevima imaš stav sveznajućeg
Što se nauke tiče nemam ama baš nikakvih ličnih uvjerenja osim da postoji neuporedivo inteligentniji život od našeg, više inteligentniji, na manje/više istom stupnju inteligencije, i neinteligentni život. To moje uvjerenje se uglavnom bazira na odnosu matematike i otkrivenih planeta pogodnih za život
Matematika mi govori da negdje postoje inteligentni madraci koji globuju
A sta ako postoji inteligentan zivot koji vibrira na drugacijoj frekvenciji i jednostavno ne mozemo da ga vidimo?
Last edited by Rakun; 30-01-14 at 16:39.
Ne znam u kom smislu. Sve što ostavlja neki trag iza sebe je vidljivo. Tehnički u svemiru ne postoji ništa izvan našeg čulnog područja uzimajući u obzir tehnologiju. Što tehnologija bude bila bolja to će se naš opseg posmatranja povećavati, tako da sve što je u okviru zakona prirode esencijalno vidljivo. Čak i stvari poput neutrina, tamne materije ili mračne sile su vidljive kroz njihove interakcije.
U principu ako nešto ne interaguje sa ičim što posmatramo je nešto što je nevidljivo jer nema nikakav uticaj. U tom rezonu tako nešto esencijalno za nas ni ne postoji jer ni mi onda ne možemo interagovati sa tim. Ne postoji interakcija samo u jednom pravcu, uvijek je to sprega u dva pravca (povratna sprega koja proističe iz zakona o održanju energije odnosno momenata, akcija i reakcija).
Nešto što postoji na takav način da za nas u potpunosti ne postoji, ne postoji. Takođe zbog principa povratne sprege njima mi ne postojimo.
Naravno, možemo maštati i filozofirati o takvim bićima ali s obzirom da ne postoji način da sa njima interagujemo (ili oni sa nama) oni će uvijek biti samo dijelom mašte bez načina da ih se potvrdi ili opovrgne. U svim svrhama takva bića ne postoje za nas.
@Funestis eto u sklopu ove teme nijesam stigao da te pitam sljedece:
1. Tvoje misljenje o "Disclosure project" svjedocenjima.
2. Dokumentarac THRIVE, (ako si gledao)?
Što se tiče "Disclosure project" njih za sada ne uzimam previše za ozbiljno jer najveći dio onoga što predtavljaju su samo svijedočenja sa gomilom slika i fotografija koje nemaju skoro nikakvu vijerodostojnost jer su sve takve da ih je lako falsifikovati. Nemaju vijerodostojan skript koji se u većini slučajeva opet temelji na ljudskim svijedočenjima.
Nema onoga što bih nazvao naučnim metodom, pristup svemu tamo nije nepristran.
Danas malo UFO-loga se mogu pohvaliti da su pravi naučnici, nekoliko njih koje sam smatrao da imaju pravi pristup su odustali od potrage jer nisu mogli pronaći niti jedan objektivno validan trag što je poprilično indikativno o čemu se ovdije radi.
Naravno ovo u opće ne znači da nas ne posjećuju vanzemaljci već da oni koji ih traže to rade na način koji šteti njihovoj vijerodostojnosti, barem u naučnim krugovima.
Što se tiče Thrive, to je još jedan (do duše napredan) new age projekat bez merita. Obijašnjavanje da se sve u društvu, na planeti i u svemiru vrti oko torusa je klasično svođenje po principu logičke smicalice Post hoc ergo propter hoc, odnosno: dogodilo se A pa se dogodilo B što znači da je A prouzročilo B, što nije tačno. Tip prodaje Snake Oil, na fin, komplikovan i mističan način.
Njegovu teoriju o globalnoj kontroli i zavijeri obara u startu dinamika društva koja je suštinski previše nestabilna da dozvoli stvaranje organizacije tolikog nivoa bez upotrebe nekog oblika superbrze obrade podataka. Čak i nije teško izračunati koliki bi trebao biti računar da omogući toliko stepen kontrole koju on predviđa, radi se o klasi mašine tvz Jupiter Brain.
Poduhvat globalne dominacije je moguć scenario međutim za svoje izvođenje potreban nivo tehnologije je danas nezamisliv i radi se o post singularity tipu poduhvata. Trenutno, svijetska politika i ekonomija je previše kaotična da bi ovakav projekat imao ikakve šanse za ostvarenje na današnjem nivou.JUPITER-BRAIN: A posthuman being of extremely high computational power and size. This is the archetypal concentrated intelligence. The term originated due to an idea by Keith Henson that nanomachines could be used to turn the mass of Jupiter into computers running an upgraded version of himself.
Ne kažem da neko tamo ne pokušava, međutim takvi pokušaji su za sada osuđeni na propast. Matematika takvog poduhvata ne laže.
@Rakune ja mu to stalno govorim, ali on se drzi onoga sto zna trenutno. Isto kao sto astrobiolozi traze zivot na drugim svjetovima naspram onoga kako se zivot razvio kod nas. Astroficizari koji traze ET, tipa SETI, traze samo u odredjenom spektru jer samo takav poznaju. Dr Micio Kaku je davno kritikovao takav nacin jer ko zna kakvu tehnologiju za komunikaciju mogu imati koju mi ne koristimo. Mozemo biti, kao sto on kaze, u sred razgovora 2 civilizacije, a da toga nijesmo ni svjesni. Jedine reference za svako pitanje nam je ono sto imamo na Zemlji.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks