View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 38 of 199 FirstFirst ... 283435363738394041424888138 ... LastLast
Results 926 to 950 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Ja sam trol koji sam za već par svojih teza naveo linkove koji potkrepljuju moje tvrdnje, a ti nisi trol koji etiktiraš ? Čudan neki rezon. Ne znam samo koga misliš da ubijediš u to.

@ Recordare88

Nećemo se igrati nagađanja šta je pisac htio da kaže. Ja sam otvoreno rekao šta podržavam i naveo razloge, koji će daleko prije nekoga ubijediti u svrsishodnost NATO integracija, nego li vaše etiketiranje građana, parolama "oni koji ne misle dobro Crnoj Gori".

Dakle prije će mene neko saslušati nego vas.

Još bi trebalo i da mi zahvalite.
    Apsolutno nigdje nisi iznio niti jedan argument u korist NATO integracija.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

indirektno tražiš da se meni izbrišu postovi, isključivo zato što tebi nisu po volji. .

Da, tvoji postovi su me toliko porazili da osjećam krizu samopoštovanja i napade malodušnosti od preksinoć.
    Taman posla da želim da se tvoji postovi obrišu. Zašto oduzeti ljudima zadovoljstvo da te prebrzo zaborave?...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Apsolutno nigdje nisi iznio niti jedan argument u korist NATO integracija.
    Naravno da to nije tačno

Dobijamo unapredjenje, usavrsavanje i rasporedjivanje nase vojske i mornarice, bolji bezbjednosni okvir, i daleko najvaznije, zastitu vazdusnog prostora, kao i potencijalno bolje mogucnosti za nase vojnike po pitanju karijere
    Stvari su vrlo jednostave. Crna Gora ima 3000 vojnika, odnedavno valjda i 1500. No ajde da zanemarimo brojke koje su sekundarne: Ti vojnici nemaju podršku iz vazduha, nemaju podršku sa mora, nemaju podršku kakvih drugih oružja koje mogu pomoći na taktičkom nivou (rakete na navođenje, dronovi, pa čak i obična oklopna vozila). Dakle govorimo o 1500 prašinara. Svoj vazdušni prostor ne kontrolišemo.

U bezbjednosnoj procjeni ne može da postoji stavka "ma neće se ođe ništa desit". To je neozbiljno. Dakle ukoliko u neko dogledno vrijeme Vlada CG nije sposobna sama da ostvari minimum uslova za tako nešto, onda neka ostvari uz pomoć saveznika.

Tu dolazimo i do objašnjenja zašto Švajcarska Austrija i slične zemlje nisu u NATO. Pa jer oni bez problema mogu da isfinansiraju odbrambenu politiku koja će da pokrije potencijalne rizike u njihovom neposrednom okruženju. Šta više, imaju potpuno moderne, fleksibilne i organizovane oružane snage. Šveđani su čak proizveli i svoje sopstvene lovce četvrte generacije. Dakle nemojmo da se stavljamo u taj koš.
    Quote Originally Posted by El Re View Post

Da, tvoji postovi su me toliko porazili da osjećam krizu samopoštovanja i napade malodušnosti od preksinoć.
    Taman posla da želim da se tvoji postovi obrišu. Zašto oduzeti ljudima zadovoljstvo da te prebrzo zaborave?...
    Drago mi je da nisi uspio da citiraš nijedan post u kome ja ismijavam članstvo Crne Gore.
    Last edited by Shamrock; 28-01-14 at 15:14.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Naravno da to nije tačno
    Izvinjenje, propustio sam ovo. Moja greska.

U svakom slucaju, mnogo je bolje bilo da si se zadrzao na ovome, nego sto si zamucivao pricu nepotrebnim digresijama.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Izvinjenje, propustio sam ovo. Moja greska.

U svakom slucaju, mnogo je bolje bilo da si se zadrzao na ovome, nego sto si zamucivao pricu nepotrebnim digresijama.
    Nisam ja zamućivao priču, nego sam pokušao da demistifikujem pitanje NATO integracija od raznih istorijsko-kulturnih dilema, koje se plasiraju od starta teme, a koje nemaju nikakve veze sa real-politikom. Nema boljeg priloga tome, od izjave Rasmusena, koji je naveo precizno i nedvosmisleno razloge zbog kojih je Crna Gora zakočena na putu NATO integracija. Sve ostalo spada u špekulacije i teorije zavjere, sa kojima mi nije ni najmanji problem da izađem na kraj. One i nemaju za svrhu da objasne smisao NATO integracija, nego da se uklope u širu ideologiju koju određeni forumaši propagiraju. Njima je ova tema samo jedna na kojoj pišu jedno te iste stvari kao i na drugim temama.

Thanks Thanks Given 
    895
    Thanks Thanks Received 
    1,317
    Thanked in
    694 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ocigledno malo znas i mnogo je bolje se bar malo informisati pa o necem diskutovati. Ovo sto si napisao bilo bi smijesno da nije zalosan nivo neznanja. Ratno stanje hahhahahhaha e sta se sve neće procitati
    Drago mi je što sam te nasmijao.
    Moguće je da ja ne razumijem -vjerovatno se vojni savezi sklapaju u cilju širenja jevanđelja i promovisanja ljudskih prava?
    Zaista mi je nevjerovatno da se ne želi izreći ni slova o našim obavezama u ratnim sukobima kojih će biti i sad ih ima - toga nažalost nikad neće biti deficit.
    NATO je vojni savez-svaka zemlja stupa u njega i preuzima veliki broj obaveza-o tome se upadljivo ćuti a ja ne volim kad se prećutkuje nešto što nas čeka sjutra.
    Koliko god se neko meni smije ja se smijem tri puta više onima koji o ulasku u NATO pričaju kao da idemo na EGZIT festival da skačemo i pjevamo,duvamo travu i krešemo ribe onda odmorimo pa opet ispočetka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Crna Gora je na raskrsnici, moze da bira istok i azijatsku svijest i korupciju na svim nivoima kao u Grckoj, Turskoj, Bugarskoj i Rumuniji, dje se ne zna ko pije a ko placa,
    a moze i ZAPAD, dje su cisti racuni,
    i dje se vlast dijeli na sudsku, zakonodavnu i izvrsnu, a prva stepenica je clastvo u NATO, da osiguramo potencijalne INVESTITORE,
    da nam nece Rusi diktirat politiku, i upravljat daljinski iz Moskve kao sa GUBERNIOM U SIBIR, i kupovat mrtve DUSE I PROPALE FABRIKE da peru prljavi kapital u nase ves masine,
    dje ima domaceg GLIBA DA ZAMITI MORACU DO ADZOVIH VRBA.
    OKRUSENI smo NATO vim snagama sa svih bandi, i stvarno bi bio APSURD, da se CGa IZOLUJE, sa 625 000 stanovnika, ili pola KOPENHAGENA.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kurogane View Post
    Zaista mi je nevjerovatno da se ne želi izreći ni slova o našim obavezama u ratnim sukobima kojih će biti i sad ih ima - toga nažalost nikad neće biti deficit.
    Ne postoje takve obaveze, u intervenciji u Iraku je učestvovala koalicija koju su činili SAD, UK i Poljska, Danska i Australija (zadnje dvije pod komandom UK). Dakle na dobrovoljnoj bazi. Obaveze mogu postojati u slučaju odbrane, no takav scenario je malo vjerovatan, i od takve obaveze CG ima više koristi nego štete, jer CG ne može nikoga da brani, dok nas mogu drugi.

Koliko god se neko meni smije ja se smijem tri puta više onima koji o ulasku u NATO pričaju kao da idemo na EGZIT festival da skačemo i pjevamo,duvamo travu i krešemo ribe onda odmorimo pa opet ispočetka.
    Ja ne vidim kakve bi trenutno štete CG vojska mogla da ima ako se rasporedi negdje u svijetu. Svakoj vojsci je potrebno iskustvo, pa tako i našoj. Nažalsot, mi nemamo drugačijeg načina za drill vojnika, osim vojnih vježbi, ili u misijama, a i jedno i drugo NATO može da obezbijedi.

Quote Originally Posted by milovan View Post
    Crna Gora je na raskrsnici, moze da bira istok i azijatsku svijest i korupciju na svim nivoima kao u Grckoj, Turskoj, Bugarskoj i Rumuniji, dje se ne zna ko pije a ko placa
    Turska, Bugarska, Rumunija i Grčka su već članice NATO, a zadnje tri i EU. Nazivati Grčku, kolijevku zapadne civilizacije azijatskom zemljom, je ne samo nesipravno, nego i krajnje neumjesno. O vladavini prava da ne pričamo. Kao ni o činjenici da mnoge zemlje u Aziji su delko ispred CG po pitanju pomenutih vrijednosti.

Ni sami vršioci vlasti na zapadu nikada ne idu toliko daleko da izjave da u njihovoj zemlji nema korupcije, naprotiv.
    Last edited by Shamrock; 28-01-14 at 15:59.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Nisam ja zamućivao priču, nego sam pokušao da demistifikujem pitanje NATO integracija od raznih istorijsko-kulturnih dilema, koje se plasiraju od starta teme, a koje nemaju nikakve veze sa real-politikom. Nema boljeg priloga tome, od izjave Rasmusena, koji je naveo precizno i nedvosmisleno razloge zbog kojih je Crna Gora zakočena na putu NATO integracija.
    Da, i Turska se mrcvari na putu u EU praktično od 1963. jer je demonstrirala loše rezultate u vezi sa reformom u oblasti poglavlja "poljoprivreda i ribarstvo"...Kakav si ti komedijaš...
    Turska može dubiti na glavi i u želji da odobrovolji evropske građane (jer oni odobravaju proširenje) učiniti i nezamislive stvari, no biće joj džaba. Mrcvariće je i držati u čekaonici do beskraja. Ona će postati dijelom EU samo ako se Unija nađe u samrtnom času pa je neposredno prije vlastitog samoubistva oženi (onako iz milosrđa zbog tolikog čekanja) ko što je Hitler Evu Braun...A zašto? Zato što nije dovoljno braniti Zapadnu civilizaciju. Potrebno je i živjeti njene vrijednosti...

Ali kako da ti shvatiš tako delikatne stvari... Njeguj ti i dalje azijske vrijednosti...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by kurogane View Post
    Drago mi je što sam te nasmijao.
    Moguće je da ja ne razumijem -vjerovatno se vojni savezi sklapaju u cilju širenja jevanđelja i promovisanja ljudskih prava?
    NATO je vojni savez-svaka zemlja stupa u njega i preuzima veliki broj obaveza-o tome se upadljivo ćuti a ja ne volim kad se prećutkuje nešto što nas čeka sjutra.
    Koje su to obaveze? Jedina obaveza koju ima zemlja članica je da štiti druge zemlje članice u slučaju napada na neku od njih. Ni jedna zemlja članica nema nikakvu obavezu uključiti se u bilo koji drugi sukob na ovoj planeti (primjer Irak ili Libija), niti je bilo tko može natjerati na to, osim ako se radi o mirovnoj operaciji pod mandatom UN-a, a na zahtjev te organizacije ili vlade zemlje u kojoj se sukob događa (primjer Afganistan).
    Last edited by bracodubrovnik; 28-01-14 at 16:18.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Braco, kako se ti snalazis u tom ratnom stanju odkad Hrvatska udje u NATO

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Turska, Bugarska, Rumunija i Grčka su već članice NATO, a zadnje tri i EU. Nazivati Grčku, kolijevku zapadne civilizacije azijatskom zemljom, je ne samo nesipravno, nego i krajnje neumjesno. O vladavini prava da ne pričamo. Kao ni o činjenici da mnoge zemlje u Aziji su delko ispred CG po pitanju pomenutih vrijednosti.
    Sjecam se te KOLIJEVKE JEVROPSKE DEMOKRATIJE,
    za moga zivota sa VOJNOM FASISTICKOM HUNTOM,
    koja je poslala Mikisa Teodarakisa da pjeva u Svedsku,
    a te BITAMGE AZIJATSKE su potrosili BUDUCNOST SVOJIH POTOMAKA za IGRACKE IZ NJEMACKE SA GUSENICAMA, i krali nogama i rukama SVOJ NAROD I SVOJE POTOMKE,
    SISNJAR DO SISNJARA, sve PUSTO TURSKO , 350 milijardi EURA DUGA, ako to nije AZIJATSKO I PUSTO TURSKO, I GORE OD ERDOGANA I LOPOVA MINISTARA, onda cu ja odustat da tebe ista OBJASNJAVAM, jer vidim da je tebi sve "JASNO".
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Braco, kako se ti snalazis u tom ratnom stanju odkad Hrvatska udje u NATO
    Ne izlazim iz podruma

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Crna Gora je na raskrsnici, moze da bira istok i azijatsku svijest i korupciju na svim nivoima kao u Grckoj, Turskoj, Bugarskoj i Rumuniji, dje se ne zna ko pije a ko placa,
    i dje se vlast dijeli na sudsku, zakonodavnu i izvrsnu, a prva stepenica je clastvo u NATO, da osiguramo potencijalne INVESTITORE,
    da nam nece Rusi diktirat politiku, i upravljat daljinski iz Moskve kao sa GUBERNIOM U SIBIR, i kupovat mrtve DUSE I PROPALE FABRIKE da peru prljavi kapital u nase ves masine,
    dje ima domaceg GLIBA DA ZAMITI MORACU DO ADZOVIH VRBA.
    OKRUŽENI smo NATO vim snagama sa svih bandi, i stvarno bi bio APSURD, da se CGa IZOLUJE, sa 625 000 stanovnika, ili pola KOPENHAGENA.
    Samo da ponovim dobar post da ga neki zabluđeli omladinci pritvrde u glavu...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Grcka, Spanija i Portugal su primljenje u EU,
    da sprijece VOJNE HUNTE I FASISTE DA DIVLJAJU U JEVROPI, iz preventivnih razloga, kao KONDOM.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    39
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    32 Posts

Samo da ponovim dobar post da ga neki zabluđeli omladinci pritvrde u glavu...
    Na zapadu možda i jesu čisti računi ali mi se ne nalazimo na zapadu, malo šta dijelimo sa njima, počni od običaja ... a evo koliko godina usvajamo njihove standarde al ja ne vidim poboljšanje od njih,
    stvar je vrlo prosta mi ne možemo kopirati njih a izgleda da "nam i ne dozvoljavaju" a šta mislite ko krera našu današnju politiku, Rusija, Kina ili Indija ? Ne bih rekao da je i jedna od njih

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Vido89 View Post
    Na zapadu možda i jesu čisti računi ali mi se ne nalazimo na zapadu, malo šta dijelimo sa njima, počni od običaja ... a evo koliko godina usvajamo njihove standarde al ja ne vidim poboljšanje od njih,
    stvar je vrlo prosta mi ne možemo kopirati njih a izgleda da "nam i ne dozvoljavaju" a šta mislite ko krera našu današnju politiku, Rusija, Kina ili Indija ? Ne bih rekao da je i jedna od njih
    Kreira je nasa AZIJATSKA SVIJEST, nijesmo bili pod AUSTRIJOM I MLJETACKOM REPUBLIKOM, stavljali smo TURBAN NA GLAVU U BRSKUT, samo da Knjazu ne placamo POREZ NA CETINJE, i zapalise nam kuce na Laze Jankovica, dje smo stavili barjak CRNOGORSKI NASI SELJANI.
    Tako bi sjutra i moju i auto, da VAM UVEDEM DANSKE POREZE I OBAVEZE,
    PA VAS POCNEM NOGOM U GUZICU IZBACIVAT IZ VASE KUCE I NAPLACIVAT POREZE I DUGOVE, jer VAM je svijest AZIJATSKA.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da, i Turska se mrcvari na putu u EU praktično od 1963. jer je demonstrirala loše rezultate u vezi sa reformom u oblasti poglavlja "poljoprivreda i ribarstvo"...Kakav si ti komedijaš...
    Da li sam ja ikada negirao da Turska nije na dobrom putu u EU. Naravno da ne.

Sjecam se te KOLIJEVKE JEVROPSKE DEMOKRATIJE,
    za moga zivota sa VOJNOM FASISTICKOM HUNTOM,
    koja je poslala Mikisa Teodarakisa da pjeva u Svedsku,
    a te BITAMGE AZIJATSKE su potrosili BUDUCNOST SVOJIH POTOMAKA za IGRACKE IZ NJEMACKE SA GUSENICAMA, i krali nogama i rukama SVOJ NAROD I SVOJE POTOMKE,
    SISNJAR DO SISNJARA, sve PUSTO TURSKO , 350 milijardi EURA DUGA, ako to nije AZIJATSKO I PUSTO TURSKO, I GORE OD ERDOGANA I LOPOVA MINISTARA, onda cu ja odustat da tebe ista OBJASNJAVAM, jer vidim da je tebi sve "JASNO".
    Dobro je kad je zemlja Platona, Aristotela, Sokrata, Periklea, zemlja u kojoj je nastala ideja parlamentarizma, zemlja u kojoj su začeti pozitivizam, racionalizam, empirizam, politička misao - zemlja azijske vrijednosti. No, ti nisi ni pokušao to da objasniš, samo si izlijepio par etiketa (šišnjari, turci, azijati)

Kreira je nasa AZIJATSKA SVIJEST, nijesmo bili pod AUSTRIJOM I MLJETACKOM REPUBLIKOM, stavljali smo TURBAN NA GLAVU U BRSKUT, samo da Knjazu ne placamo POREZ NA CETINJE, i zapalise nam kuce na Laze Jankovica, dje smo stavili barjak CRNOGORSKI NASI SELJANI.
    Tako bi sjutra i moju i auto, da VAM UVEDEM DANSKE POREZE I OBAVEZE,
    PA VAS POCNEM NOGOM U GUZICU IZBACIVAT IZ VASE KUCE I NAPLACIVAT POREZE I DUGOVE, jer VAM je svijest AZIJATSKA.
    Možeš li neki link da daš na ovo što pričaš, ili ćemo da raspravljamo po sistemu "zna narod" i "turban na glavu u brskut".

Grcka, Spanija i Portugal su primljenje u EU,
    da sprijece VOJNE HUNTE I FASISTE DA DIVLJAJU U JEVROPI, iz preventivnih razloga, kao KONDOM.
    Ne, te zemlje su primljene u EU kad su zbacile vojne hunte sa vlasti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Na zapadu možda i jesu čisti računi ali mi se ne nalazimo na zapadu, malo šta dijelimo sa njima, počni od običaja ...
    Ne znam na koje običaje misliš...I oni se raduju na svadbama, plaču i tuguju na sahranama,.. dakle - pojasni?
    U protivnom steći ću utisak da ti u porodici njeguješ neke egzotične običaje..

a evo koliko godina usvajamo njihove standarde al ja ne vidim poboljšanje od njih,
    Promjene u CG su evidentne. Problem sa promjenama u CG je samo u tome što je na vlasti suviše dugo ista partija i transformišemo se presporo u odnosu na zaostatak za uređenim svijetom koji moramo savladati što prije. Dakle, nije rješenje u tome da odustanemo, već da ubrzamo.
    A to što promjene nijesi u stanju vidjeti može biti iz razloga:
    1. što si mlad pa ne pamtiš CG prije 20, 30 godina i zapravo nemaš š čim da uporediš
    2. što živiš u svijetu koji se mijenja a da toga nijesi svjestan, baš kao što ni roditelji ne primjećuju kako rastu njihova maloljetna djeca jer su svakodnevno s njima.
    3. ne živiš život, već imaš neki svoj mali paralelni svijet ograničen na uzak prostor i uzak krug ljudi među kojima se krećeš.

Drugih razloga nema i ne može biti...
    Last edited by El Re; 28-01-14 at 17:44.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Nebi da skrecen sa teme, ali sam odrastao uz guslasku pjesmu NAPAD KUCA NA LAZE JANKOVIC, jer su jedino nase kuce i jedna kuca Darmanovica bile za Knjaza na toj kuci je bio BAJRAK CGe, da apsurd bude veci, taj potomak ARSA BAJOVA je predsjednik RADIKALNE SESELJEVE STRANKE, kad nas LJELJEKAJU STARI Brskucani, cesto pocnju sa kuce nase zapalise kuce vase, kasnije sam to povezao sa krvavim obracunima Knjaza sa Kucima,
    a razlog se uvijek precutkuje.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

DPS je trebao na skup pozvat i oko kampanje uključit Amfilohija kao novog strateškog partnera za put u EU i NATO.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PA:28. januar 2014.
    ČELNICI VLADAJUĆE KOALICIJE: Intezivirati napore koji vode članstvu u NATO

Na inicijativu predsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića danas je u Vladi organizovan sastanak čelnika političkih partija članica vladajuće koalicije, saopšteno je Portalu Analitika iz Vlade.
    Sastanku, kojim je predsjedavao premijer Đukanović, prisustvovali su predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, predsjednik FORCE Nazif Cungu, predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka i predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka.
    Predsjednik Đukanović je između ostalog naglasio da je intenziviranje aktivnosti na ispunjavanju obaveza iz evroatlantske agende jedan od najvažnijih programskih prioriteta Vlade u ovoj godini, u susret NATO Samitu, na kojem Crna Gora očekuje poziv za članstvo. Između ostalog, jedno od ključnih pitanja je i podrška javnosti za ostvarenje ovog strateškog cilja, što je prije svega bio povod za okupljanje koalicionih partnera, kako bi se i partijskim linijama poboljšala informisanost građana o prednostima članstva Crne Gore u NATO.
    Svi učesnici sastanka podržali su prioritetnu posvećenost Vlade realizaciji ovih zadataka u sve četiri identifikovane prioritetne oblasti, uključujući i djelovanje Komunikacionog tima, kao i spremnost za intenzivniji rad kroz partijsku infrastrukturu, i nastavak javnog dijaloga koji podrazumijeva objektivnu i konstruktivnu raspravu i uključenost svih aktera društva, imajući u vidu da je riječ o strateškom državnom pitanju od interesa za cijelo društvo.
    Sastanak čelnika vladajuće koalicije uslijedio je nakon što je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić zatražio od predsjednika Filipa Vujanovića da zakaže sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi bilo raspravljano o tome šta treba uraditi da bi Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO.
    Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je u ponedjeljak, predstavljajući godišnji izvještaj NATO-a, kazao da je napredak Crne Gore u prošloj godini očigledan, ali da još ima posla u dostizanju standarda NATO-a.
    - Kada je Crna Gora u pitanju, izazovi ostaju bezbjedonosne agencije koje moraju dostići standarde Alijanse i borba protiv korupcije, naveo je Rasmusen.

Thanks Thanks Given 
    895
    Thanks Thanks Received 
    1,317
    Thanked in
    694 Posts

Izvjesno je da ćemo vrlo brzo postati i formalno članica NATO saveza pa kako nam bude-daj bože da iz toga nešto dobro proizađe za Crnu Goru i njeno stanovništvo.
    Lično ne gajim optimizam ali evo,da vidimo i to čudo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa to što ti misliš da to nema svrhu, ne znači da to nije istina. Najveći stepen demokratske aktivnosti u razvijenim društvima se ne ostvaruje preko izbora nego putem direktnog učešća - neformalni kanali, nevladine organizacije, direktno uključivanje u kampanju, peticije, aktivizam, referendumi itd... To su sve realne stvari. To što je to jako slabo razvijeno u CG potpada pod ovo što sam ja naveo.
    "To sto je jako slabo razvijeno u Crnoj Gori" potvrdjuje da ovdje nijesi zaista zbog diskusije nego zarad sitnih provokacija, obzirom da si tvrdio suprotno, deklamujuci postulate politickih teorija neprimjenljive u Crnoj Gori...

Ti pokušavaš da se izvučeš nadajući se da ja imam riblje pamćenje, ali narafski, pamćenje mi nije ni potrebno, nego dva klika mišem
    Ovo si ti napisao, i dodao da je za to kriva azijska matrica. Ja sam istakao da je to nonsens, pozivajući se na istraživanje Freedom House, koji tvrdi da se ne radi o minimumu uslova.
    Da pokusavam da se izvucem iz ovakve diskusije, to je cinjenica (i to cu uskoro uraditi).

Jos jednom:

1. Azijska matrica,

2. Odnosi sa Kinom,

3. Prisustvo US kopnenih trupa, avijacije, mornarice i instalacija u tim drzavama i regionu.

Azijska matrica posebno, obzirom da:

1. Osnova vojnog saveza je partnerstvo izgradjeno na medjusobnom povjerenju, na pouzdanosti svake pojedinacne clanice i njenoj lojalnosti idejama i civilizacijskim vrijednostima oko kojih se savez gradi. Ne moze se racunati na stabilno partnerstvo i izgraditi stepen povjerenja u odnosu na rasu koja, najblaze receno, ima distancu prema bijelcima;

2. Japan je posebno osjetljivo pitanje, radi se o drzavi u kojoj je doktrina militarizma, zapravo, religija, bez obzira na period postratovske hibernacije, u toku kojeg je izgradjena moderna drzava. U kombinaciji sa prvim ciniocem, rizik se uvecava

3. Japan je drzava na koju su US istovarile dvije atomske bombe, nijesam sklon da vjerujem da su Japanci to arhivirali

4. Danas je, dodatno, problem uspon nacionalizma u Japanu, iz te vrece je izvucen aktuelni premijer

Ipak, s druge strane, SAD i Japan su, cak i kad bismo zanemarili veoma dobre odnose, nuzni saveznici u susret kineskoj ekspanziji, a forma tog partnerstva, na kraju, nije mnogo ni bitna.

Avganistan se nalazi u centralnoj aziji.

Samo potvrdjujes sumnju da si ovdje zbog provokacija. Naglasio sam zasto je vazan centralnoazijski region, i pomenuo sam Avganistan kao drzavu u kojoj se nalazi nekoliko desetina hiljada zapadnih vojnika.

U Turskoj i Izraelu se ne nalaze američki vojnici. I ne samo to, već su i jedna i druga zemlja u regionu vodile ratove bez saglasnosti i uprkos savjetima saveznika, Turska protiv Kurda, Izrael 1948 rat, šestodnevni rat, rat u Libanu i tako dalje. Osim toga, sve značajnije naftovode u zemljama bliskog istoka, zapadne kompanije već drže. Investicije su isplaćene, ostalo ih više ne zanima.

Fala bogu pa danas ima google, da ne moramo da otvaramo Britaniu za informacije.

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Forces_Korea

Eto, i demantovah sam sebe, nije 50.000, nego 28.000. U svakom slučaju, više nego što imaju vojnika u bilo kojem drugom kraju planete. A evo što još stoji u tekstu

Do brojke od 50.000 sam došao vjerovatno računajući ovo

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Forces_Japan

Gdje ima još 35.685 vojnika. Dakle, sve zajedno, 63.000 vojnika u Aziji. Ne računajući aviatičare u Australiji
    1. I u Turskoj i u Izraelu se nalaze US vojnici.

2. To nije poenta - i jedna i druga su partnerske drzave, dominantne vojne sile u regionu, te nije neophodno snazno prisustvo americkih kopnenih trupa u regionu. Mozes li to da prepoznas i razumijes?

3. U Njemackoj je stacionirano izmedju 40 i 50 hiljada vojnika. U citavoj Evropi izmedju 60 i 70 hiljada...

Gubimo vrijeme.

Prisustvo Američkih trupa bilo gdje u svijetu se može jedino tumačiti kao potreba trenutnih i budućih vremna, jer to nije religijski kult, nego pragmatična država koja se rukovodi svojim interesima. Održavanje trupa u stranim zemljama je vjerovatno najskuplji posao na planeti, koji SAD košta stotine milijardi dolara, naravno da se u tu avanturu ne upuštaju zbog prošlih vremena

Eto, dokazao sam da nisam preuveličao, nego čak i potcijenio. Naravno da se radi o zaštiti granica, ali ne samo zaštiti granica, već i interesa. To za razliku od nas, Amerikanci smatraju potpuno legitimnim vojnim zadatkom.
    Evo ga opet...
    Dobro, i za tebe jedna ekskluzivna informacija - SAD imaju najkvalitetniju kosarkasku reprezentaciju.

Moraces da se pomiris sa cinjenicom da su BI i CA jos uvijek strateski znacajniji od Pacifika, i to se vjerovatno zadugo nece promijeniti. Obrati paznju sta se danas desava na Bliskom istoku i razmisli ko bi mogao planirati i koordinirati "operacijama":

1. U Egiptu su islamisti svrgnuti, sudice im se ako bace papir na ulici ili je predju na nedozvoljenom mjestu;

2. U Iranu je "slucajno" pobijedio Rohani. On danas vodi drzavu kroz proces "pacifikacije" i integrisanja u medjunarodnu zajednicu, cak poziva zapadne kompanije da ulazu u domacu energetsku infrastrukturu;

3. U Turskoj se ljulja do juce neprikosnovena Erdoganova autokratija, zbog "slucajno" otkrivene korupcije;

4. Sirija se preselila u Zenevu...

5. CA gasovod, u ciju smo izgradnju i mi ukljuceni, nema narocit ekonomski i enegetski znacaj, ali konkurentu u geopolitickoj igri simbolicno je poslata poruka - tek je pocelo.

Za to vrijeme, najuzbudljiviji dogadjaj u Pacifiku odigrao se kad se jedan Kinez na patrolnom brodu posjekao dok je dok je otvarao konzervu ribe.

Znači otpada teza o tome kako JA kaska po pitanju sloboda i demokratije. Možda si mislio na Balkan.
    Naravno da kaska. JA je cjelina.

Interesantno je to da kako vas dvojica kad god vas demantujem, ili zaključite da to više nema veze sa temom (a imalo je kad ste se vi toga latili), ili da se ne može porediti sa CG. Pa znaš kako, naravno da se ne može porediti neka druga država sa CG, ali zato se itekako pomoću toga može zaključiti da pravoslavlje nije bilo barijera za integraciju CG u EU/NATO, zapadnu Evropu. Grci su od sedamdesetih tu. Dakle jedina barijera je real-politika, gdje smo mi debelo zakazali. Ali naravno, vama je bitnije da tome pridate neki mitološki značaj jer u tim vodama dobro plivate. Naravno, ja najbolje plivam u vodama činjenica. Uopšte, vi potpuno odbijate da razgovarate o činjenicama, jer vam je do sad odlično funkcionisao sistem etiketiranja.

Ponudio sam ti objasnjenja u skladu sa svojim mogucnostima. Nijesam planirao da te razocaram.
    Last edited by Jal Cargo; 28-01-14 at 21:06.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    "To sto je jako slabo razvijeno u Crnoj Gori" potvrdjuje da ovdje nijesi zaista zbog diskusije nego zarad sitnih provokacija, obzirom da si tvrdio suprotno, deklamujuci postulate politickih teorija neprimjenljive u Crnoj Gori...
    Ne, ja sam tvrdio da se DEMOKRATSKA društva ne upravljaju samo direktino sa vrha ka dnu, nego i obratno, dok si ti jedini tvrdio da Elite u CG treba da okrenu stvari (kao da to do sad ne rade, no kakva elita, takva i država) jer se to tako radi svugdje.

1. Azijska matrica,

2. Odnosi sa Kinom,

3. Prisustvo US kopnenih trupa, avijacije, mornarice i instalacija u tim drzavama i regionu.

Azijska matrica posebno, obzirom da:

1. Osnova vojnog saveza je partnerstvo izgradjeno na medjusobnom povjerenju, na pouzdanosti svake pojedinacne clanice i njenoj lojalnosti idejama i civilizacijskim vrijednostima oko kojih se savez gradi. Ne moze se racunati na stabilno partnerstvo i izgraditi stepen povjerenja u odnosu na rasu koja, najblaze receno, ima distancu prema bijelcima;

2. Japan je posebno osjetljivo pitanje, radi se o drzavi u kojoj je doktrina militarizma, zapravo, religija, bez obzira na period postratovske hibernacije, u toku kojeg je izgradjena moderna drzava. U kombinaciji sa prvim ciniocem, rizik se uvecava

3. Japan je drzava na koju su US istovarile dvije atomske bombe, nijesam sklon da vjerujem da su Japanci to arhivirali

4. Danas je, dodatno, problem uspon nacionalizma u Japanu, iz te vrece je izvucen aktuelni premijer

Ipak, s druge strane, SAD i Japan su, cak i kad bismo zanemarili veoma dobre odnose, nuzni saveznici u susret kineskoj ekspanziji, a forma tog partnerstva, na kraju, nije mnogo ni bitna.
    Pa ti si se tek sad vratio na teren racionalne priče. No, jedino što i dalje nije ostalo razjašnjeno je šta to znači "Azijska matrica". Pojam koji sam na ovoj temi prvi put u životu sreo i koji ni do sad niste razjasnili. Prvo je nešto El Re pominjao kulturu, no jasno je i onima sa osnovom školom da u Aziji postoji mnogo kultura, pa je onda nešto bilo demokratija, pa sam ja rekao da postoji i demokratija. Nadam se da ćemo konačno da razjasnimo pojam "Azijska matrica". Čak sam ukucao to u google da ne ispadne da sam ja taj koji je neinformisan, i ništa korisno nije izašlo.

Samo potvrdjujes sumnju da si ovdje zbog provokacija. Naglasio sam zasto je vazan centralnoazijski region, i pomenuo sam Avganistan kao drzavu u kojoj se nalazi nekoliko desetina hiljada zapadnih vojnika.
    Ok, a ja sam utvrdio da ih na bliskom istoku nema. Dakle tvoj zaključak je da je centralna azija bitniji strateški region nego Pacifik ?

1. I u Turskoj i u Izraelu se nalaze US vojnici.
    Ne nalaze se sa zadatkom niti se nalaze trajno. Kao što si mogao pročitati na linkovima koje sam postavio, Američko prisustvo u Japanu i Koreji je strateško i trajno, čak te jedinice imaju i naziv "Američke snage u Koreji" i "Američke snage u Japanu". Dakle nisu tu zbog obuke, opservacije i razmjene, nego na zadatku, čak imaju i svoj grb.

2. To nije poenta - i jedna i druga su partnerske drzave, dominantne vojne sile u regionu, te nije neophodno snazno prisustvo americkih kopnenih trupa u regionu. Mozes li to da prepoznas i razumijes?
    Što ne znači da će oni braniti Američke interese.

3. U Njemackoj je stacionirano izmedju 40 i 50 hiljada vojnika. U citavoj Evropi izmedju 60 i 70 hiljada...
    Normalno, gdje će drugo nego na prvoj liniji potencijalnog fronta sa Rusijom.

Za to vrijeme, najuzbudljiviji dogadjaj u Pacifiku odigrao se kad se jedan Kinez na patrolnom brodu posjekao dok je dok je otvarao konzervu ribe.
    Vjerovatno je to zato što oružja poput: 1. Nuklearnih balističkih interkontinentalih projektila, 2: Nuklearnih balističkih podmornica, 3. Nuklearnih fast-attack podmornica, 4. Strateških bombardera dugog dometa, 5. Nosača aviona sa fiksnim krilima 6. Lovaca 4 i 5 generacije sirotinjske zemlje bliskog istoka i i centralne azije mogu samo da sanjaju. Naravno da se u Pacifiku ne može započinjati sukob na način na koji se može započeti u Levantu. Zato se upravu u Pacifiku događa trka, a ne igra mačke i miša kao na bliskom istoku.

Naravno da kaska. JA je cjelina.
    Ok, kapiram što si htio da kažeš. Doduše, i Evropa je cjelina, no da ne dužimo.
    Last edited by Shamrock; 28-01-14 at 21:57.

Thanks Thanks Given 
    39
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    32 Posts

Ne znam na koje običaje misliš...I oni se raduju na svadbama, plaču i tuguju na sahranama,.. dakle - pojasni?
    U protivnom steći ću utisak da ti u porodici njeguješ neke egzotične običaje..
    Običaj da se plaća po satu, a ne "đuture" (mislim na privatnike), da se prekovremeni sati skoro duplo plaćaju, običaj da se ne radi preko 12 sati a plaća 8, običaj da ako imam "najbolje kvalifikacije" "ja" budem primljen a ne sin presjednika opšitine, običaj da me ne salijeću 10 dana pred izbore, običaj da se plata prima preko banke treba li ti još koji ?

Promjene u CG su evidentne. Problem sa promjenama u CG je samo u tome što je na vlasti suviše dugo ista partija i transformišemo se presporo u odnosu na zaostatak za uređenim svijetom koji moramo savladati što prije. Dakle, nije rješenje u tome da odustanemo, već da ubrzamo.
    Šta je evidentno ? Koje promijene ? Što su šalteri ljepši (bukvalno mislim) to što se radnice obraćaju na Vi i što su mlade i našminkane, to što su računi "moderniji", to što imamo dosta taxi firmi pa kad sjedeš u novo auto i provozaš se po PG-u ili Budvi i sve ti izgleda tako bajno i mi smo EU

Na koju reformu misliš kad kažeš da su evidentne promijene iz koje oblasti ? Turizma ? Sem Budve gdje su izgrađeno više od 2 hotela ? A šta je sa sudstvom, zdravstvom, obrazovanjem, bankarskim sektorom, saobraćajem, poljoprivredom. Koja se firma ne prodaje ovih dana možeš li ih nabrojati na prste jedne ruke ? Samo nemoj da kažeš kako su privatizacije dobre za CG, kolika je korist od privatizacije El. privrede ostale da ne pominjem, pa ko "normalan" može da misli da ako prodaš nešto strancu da će ti doprinosi iz te firme biti veći nego da je neko domaći vodi ?

A to što promjene nijesi u stanju vidjeti može biti iz razloga:
    1. što si mlad pa ne pamtiš CG prije 20, 30 godina i zapravo nemaš š čim da uporediš
    2. što živiš u svijetu koji se mijenja a da toga nijesi svjestan, baš kao što ni roditelji ne primjećuju kako rastu njihova maloljetna djeca jer su svakodnevno s njima.
    3. ne živiš život, već imaš neki svoj mali paralelni svijet ograničen na uzak prostor i uzak krug ljudi među kojima se krećeš.
    Drugih razloga nema i ne može biti...
    1. Ne vidim promjene što ne pamtim CG od prije 20 god ? Više je tada ljudi radilo u NK nego sada u cijeloj CG što znači da su ljudi sa Žabljaka mogli da dođu u BD i odsjednu u hotelu a koliko ih danas može ?
    2. Svijet se mijenja, ima promjena i u CG ali šta će mi donijeti promjene ustava i tolikoh zakona, šta će donijeti što neko blizak vlasti pravi lijepe zgrade pa mi grad izleda lijepo, šta će mi donijeti tolike ne vladine organizacije koje upošljavaju od 2-5 ljudi u prosjeku ?
    3. Vidim ti ga živiš, otkud ti znaš "gdje" ja živim, i kako živim

Page 38 of 199 FirstFirst ... 283435363738394041424888138 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)