Page 572 of 666 FirstFirst ... 72472522562568569570571572573574575576582622 ... LastLast
Results 14,276 to 14,300 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,196
    Thanked in
    795 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    na eko pumpe je mnogo lakse, to mogu razumjeti. tamo ti mogu dati koliko hoces racuna i sta hoces, tamo se odavno radi svasta, cak imaju dil sa radnicima na pumpi, dijele pare . za to odavno znam, ne pricam samo o ljudima iz drzavnih firmi, nego bilo koja firma u kojoj se to moze.
    ali u taksi, imas destinaciju, imas fiskalni racun koi taksista mora da pravda,i ako ih vise kuca on sve to mora pravdati, i dodavati para na pazar.
    Imas ti destinaciju kapiram da ti ne moze on dat cetiri racuna za jednu voznju ali on ima ujutro 50 voznji pa ti da racun od prosle voznje.Moj brat je jednoj gospodji iz ne znam tacno kojeg ministarstva svako jutro cuvao po 4 racuna zato i kazem da se to radi.
    Uostalom ne znam nikoga da uzima racune kad se vozi tako da im je to najmanji problem dat nekome racun
    Last edited by PrijekiLijek; 24-01-14 at 15:28.

Thanks Thanks Given 
    1,423
    Thanks Thanks Received 
    5,653
    Thanked in
    2,660 Posts

a vozio si se u taksi valjda znas kako se racuni dobijaju tamo, eto mi vjencani kum radi tamo pa eto ponesto znam sto moze a sta ne, i koji se racuni pravdaju a koji ne. jos ces mi reci da se na paragon blok ispisuju racuni i pravdaju.
    Pitaj kuma koliki postotak ljudi uzima račun u taksiju? Je l' izdaje svima, ili samo onima koji traže? Lično, nijednom nisam dobio račun u taksiju..
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by PrijekiLijek View Post
    Imas ti destinaciju kapiram da ti ne moze on dat cetiri racuna za jednu ovznju ali on ima ujutro 50 voznji pa ti da racun od prosle voznje.Moj brat je jednoj gospodji iz ne znam tacno kojeg ministarstva svako jutro cuvao po 4 racuna zato i kazem da se to radi.
    Uostalom ne znam nikoga da uzima racune kad se vozi tako da im je to najmanji problem dat nekome racun
    ja uvijek uzmem racun, sto god radio
    i njoj prodje racun od 5 ujutro, a dosla u 7 na posao??
    eto ja radim na mjesto dje se isto izdaju racuni i znam da iz ministarstava bas paze vrijeme u koje kupuju, da ne bude da su ranije bili tu jer im gledaju i vrijeme nije bitan samo fiskalni racun.
    nece da im priznaju ako se to ne poklapa. a nisam bas upoznat da bi znao , ali se placa taksi kad se dolazi na posao?
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,196
    Thanked in
    795 Posts

ja uvijek uzmem racun, sto god radio
    i njoj prodje racun od 5 ujutro, a dosla u 7 na posao??
    eto ja radim na mjesto dje se isto izdaju racuni i znam da iz ministarstava bas paze vrijeme u koje kupuju, da ne bude da su ranije bili tu jer im gledaju i vrijeme nije bitan samo fiskalni racun.
    nece da im priznaju ako se to ne poklapa. a nisam bas upoznat da bi znao , ali se placa taksi kad se dolazi na posao?
    Ja ti kazem kako je u ovom slucaju tipa brat moze od 7 i po do 8 da odradi 4, 5 voznji i izda jedan racun za tu voznju a ostala 3 komada joj da od proteklih voznji.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Pitaj kuma koliki postotak ljudi uzima račun u taksiju? Je l' izdaje svima, ili samo onima koji traže? Lično, nijednom nisam dobio račun u taksiju..
    racun svaki put izadje, kako otkuca voznju racun je tu. i on po njemu naplacuje, a sa druge strane sta bi sa nefiskalnim bonom??
    nije t bas tako, udje u taksi i kaze daj mi 4 racuna i to djevojke iz vlade.
    ma nijesmo bas svi toliko naivni, samo da ne pocne opet prica da sam DPS vojnik i sl.
    samo mi je dosta laznjih insajderskih informacija, sve se zna, svi kradu i sl. ispade da u CG nema postenog celjadeta.
    a ti sto su proputovali cijeli svijet, sto jedu samo divljac, sto imaju insajdere svuda, samoreklamirajuci ljudi, dje ljudi uspjevaju u zivotu samo sto poznaju te osobe, itd itd.
    a ne mogu vise, dosta mi je iskrivljenih istina, lazi i insajdeskih informacija.
    ja kad nesto ne znam , cutim i citam ne ulazim u raspravu. postujemsvacije misljenje ali napisati svakih pola sata po post, koji je u najmanju ruku diskutabilan i tako citav dan.
    ima zivota i bez CDM, valjda se i mi vozimo taksijem avionom, sipamo gorivo i sl.

Thanks Thanks Given 
    776
    Thanks Thanks Received 
    128
    Thanked in
    67 Posts

Moze li sta sa ovoim racunom da se uradi a Crnogorci nema se para ?

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Sletjesmo...
    g. starwalker ...
    da hoce vise prestati da ponavljaju glupost kojoj se svi smiju u avionu -" kiseonICKe maske"... strasno...
    Da pohvalim avio. personal MNA.. doveli su prijatne i vaspitane osobe.. ali sa onako lijepim glasom ponavljati na svakom letu " kiseoniCKe maske" , steta zaista...
    p.s. Kad moram ici iz CG da bih vecerala divljac (nema ni zecetine u radnjama a kamoli…)….Ni 3 dana u CG da izdrzim… Eto, hvala drustvu i najljepsem pravniku u Evropi i sire, divljac je narucena (da sam znala da pravnik moze biti tako lijep ..zavrsila bih pravo) Mi "pePi" volimo divljac.. Chudo jedno..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 24-01-14 at 19:20.

Thanks Thanks Given 
    1,423
    Thanks Thanks Received 
    5,653
    Thanked in
    2,660 Posts

a sa druge strane sta bi sa nefiskalnim bonom??
    Avanture nefiskalnog bona iz ugostiteljske vizure:

Izveo si ljubavnicu u restač, naručio divljač i adekvatno vino, uživate i sve.. Malo kasnije na istom mjestu ukazuje se Maja u društvu savjetnika za evropske integracije u Vladi CG, naručuju isto. Večera protiče u idiličnoj atmosferi. Ti i bolja polovina ste na odlasku, tražiš račun.. nadrndani konobar podvaljuje nefiskalni bon jer je mala vjerovatnoća da ćeš uslijed ljubavnog ushićenja obratiti pažnju na sitna slova. Plaćaš (nisi ostavio bakšiš), odlazite. Tvoj račun, fiskalni, završava na Majinom stolu, imali ste istu narudžbu, jelte. Svi se najeli i napili, a gazda utajio porez (nije poznato je li Maja otavila bakšiš).

Naravno, procedura se više-manje može primjeniti i na taksi tvoga kuma.

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Sletjesmo...
    g. starwalker ...
    da hoce vise prestati da ponavljaju glupost kojoj se svi smiju u avionu -" kiseonICKe maske"... strasno...

Hvala Lepo
    Jesu li pobili mrave?

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Za mrave ne znam..ne pitah ali moguce da su pobjegli od uzeglog vazduha u avionu..izgleda da nisu culi da se filteri mijenjaju I da postoji nesto sto se zove osvezivac vazduha..
    Divljac je bila super pripremljena..pohvalismo kuvara i vlasnike restorana pa je sve u svemu vredjelo dolaska.. bar slovenci znaju sta je sta..
    Politicka situacija u Slo pod kontrolom...

p.s. ne druzim se sa "savjetnicima" na Balkanu ni u primjeru...sto bi rekao moj prijatelj ex Predsjednik vece drzave od cg..." bUranija"...
    Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 25-01-14 at 01:21.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    hm, krave ovce i ostalo se ubijaju na nacin da ostaju zive? ili su niza bica od srne pa ono nije frka?
    Srne su zasticena vrsta u Crnoj Gori, i ne smiju se loviti (za razliku od zemalja u regionu u kojima postoji odredjeni period kada je dozvoljen lov na srne). Imate i akciju 'Prijavite restorane koji sluze srnetinu' (koja je, po mom misljenju, malo diskutabilna), pa ko zeli neka konsultuje ovaj link http://aktuelno.me/crna-gora/prijavi...sluze-srnetinu

Sto se tice generalno lovstva u Cg problem je u zakonu, kojim su krseni crnogorski zakoni koji uredjuju neke druge oblasti. Na primjer, NVO Lovacki savez, dobila je status nacionalne agencije, cime je prekrsen zakon o NVO. Samim tim, ta ista NVO Lovacki savez, preuzela je nadleznosti koje bi trebalo biti u rukama nekog organa unutar Ministarstva poljoprivrede i danas je lovstvo van drzavnog institucionalnog okvira, sto je bas cudno, jer bi divljac i lovista trebalo biti dobra od javnog interesa (no, ko sisa Ustav kad se pisu zakoni).
    Ako malo uzmete da istrazujete tu oblast, vidjecete da ne postoji nikakav plan o strategiji za razvoj lovstva u Cg. Ne daj boze plan o razvoju lovnog turizma, od koga Evropa ubira ogromne prihode. Po mom mislenju, Cg bi mogla da vrati lovni turizam (nekada su Italijani obozavali da love u Crnoj Gori i donosili nam lijep novac) iako iz nacionalnih parkova tvrde drugacije. U svakom slucaju, u Cg se lovilo i lovice se, zato, zar ne bi bilo bolje modernizovati lovstvo, napraviti cjenovnike u lovistima, unijeti dodatni ugostiteljski sadrzaj i na taj nacin doprinijeti razvoju ruralnih podrucja u Crnoj Gori? Naravno, sve to kada se rijese problemi u zakonu, i kada se ukljuce neki strucniji ljudi u ovu oblast, a takvog kadra ocigledno fali u lovstvu Cg.

P.S. Slucajno sam informisana o ovoj temi
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Avanture nefiskalnog bona iz ugostiteljske vizure:

Izveo si ljubavnicu u restač, naručio divljač i adekvatno vino, uživate i sve.. Malo kasnije na istom mjestu ukazuje se Maja u društvu savjetnika za evropske integracije u Vladi CG, naručuju isto. Večera protiče u idiličnoj atmosferi. Ti i bolja polovina ste na odlasku, tražiš račun.. nadrndani konobar podvaljuje nefiskalni bon jer je mala vjerovatnoća da ćeš uslijed ljubavnog ushićenja obratiti pažnju na sitna slova. Plaćaš (nisi ostavio bakšiš), odlazite. Tvoj račun, fiskalni, završava na Majinom stolu, imali ste istu narudžbu, jelte. Svi se najeli i napili, a gazda utajio porez (nije poznato je li Maja otavila bakšiš).

Naravno, procedura se više-manje može primjeniti i na taksi tvoga kuma.
    vjerovatnoca da ja i bilo ko (makar to bila osoba koja samo predsjednike drzava poznaje), da narucimo isto jelo, pice salate itd. itd. je vise nego zanemarljiva.
    sada neko vrijeme , a pretpostavljam da to i jos rade u neke lokale su radili slicne stvari a to su:
    imali su kasu koja je izdavala nefiskalan racun ( to je bio pred racun) i onda ga storniraju i ne plate porez za njega. to su komjuterske neke kase i strasno su skupe, a koliko sam cuo a neka me neko ispravi ako grijesim sada ne smiju vise da bude predracun na stol nego fiskalni samo. cak su te kase imale varijantu da pamte porudzbine u kompjuter i onda samo izdaju racun.
    mada je cesca varijanta u svim lokalim da imaju duplu kasu i kucaju indeticni fiskalni racun na kasu koja nje prijavljenja a na zvanicnu kasu otkucaju par eura.

u Tivat su jedan kafic zatvorili zbog toga. inspekcija dosla narucila da pije , nesto pojeli racun bio oko 30 - 40 e. sjutra dan dosla da provjere jucerasnji pazar koji je prijavljen, a ono 15 tak eura bio za citav dan, inace taj lokal je stalno pun. i zatvorili su ga na neko vrijeme i sada je gazda promjenjen.
    ovo sto si ti napisao je SFi i tako niko ne radi.
    a sto se taksista tice , tu je tek nemoguce dati nefiskalni racun jer i nemaju takve racune. bar u Tivtu, mada mislim da su svuda isti racuni.

nego da zavrsimo pricu oko toga, ja ne tvrdim da se ne rade razne manipulacije sa tim racunima nego naprotiv znam da se radi. samo tvrdim da ne mogu 4 cure dobiti 4 racuna od jednog taksiste.
    jedina varijanta je da ih on stalno vozi, i da im skuplja racune pa da im onda da. samo vrijeme na tim racunima je razlicito, i mora biti isti taksista koji ce stalno da ih vozi , jer mora da pripremi sve to.
    ja samo kazem
    stop lazima na forum CDMa i zivljenja u imaginarnom svijetu

Thanks Thanks Given 
    578
    Thanks Thanks Received 
    775
    Thanked in
    389 Posts

@lepetanac

Lično sam bio prisutan kad je trošak taksi usluga bio zaveden dva puta na osnovu jednog računa. Znaš li kako? Tako što je šef računovodstva napisao x2 na računu, hemijskom.

Tako da, u javnom sektoru, sve je moguće i ništa nije Sci-Fi. I nije u redu da utjereš ljude u laž. Mada, ne čudim ti se toliko. Da ja ovo, igrom slučaja, lično nisam vidio, ne bih vjerovao.
    In vino veritas

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Upravo sa kasnog rucka u Omisu.. Dragi prijatelji iz Splita su birali zubatac .. I sad, dok vozac pazi na voznju po orkanskom vjetru..mogu da ukucam koju rijec za konstantno vrijedjanje od strane mog opsesivnog net stalkera koji je nadasve obicna neznalica i lepecaner...zao mi je kad vidim da jedna punoljetna osoba toliko nema pojma o realnom zivotu ali shvatam da je poenta njegovog pisanja israzno lepetanje ...
    No, da nastavim sa slusanjem bitnijih info sa hrt1 .. Vijesti dana...
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by johnny bravo View Post
    @lepetanac

Lično sam bio prisutan kad je trošak taksi usluga bio zaveden dva puta na osnovu jednog računa. Znaš li kako? Tako što je šef računovodstva napisao x2 na računu, hemijskom.

Tako da, u javnom sektoru, sve je moguće i ništa nije Sci-Fi. I nije u redu da utjereš ljude u laž. Mada, ne čudim ti se toliko. Da ja ovo, igrom slučaja, lično nisam vidio, ne bih vjerovao.
    neko je napisao hemijskom x2 i to je proslo u racunovodstvo )) e ja ne znam kako i dje to moze proci, zemlja cuda ocigledno.
    ali ja sam pricao o tome da taksi daje 4 racuna iz jedne voznje, bice je i on dopisao x4 mada je i to moguce, objasnio sam kako.
    stvarno nisam neki finansijski expert, tako da ne znam sto kod knjgovodje moze proci a sta ne , mada smo mi kao drzava jedna velika siva zona pa bice i to moze proci.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

samo se ti opusti i zivi u svom svijetu, pa kad se probudis kazi nesto pametno opet. jedva cekamo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

U CGi su uvijek lovili UKLJEVE, taxiste, vlasnike kafica i restorana,
    a MORSKU PASCAD, koji kradu MILIONE,
    unaprijedili u GRDONACELNIKA NIKSICA,
    podatke sam dobio ljetos , od insajdera REVIZORA koji je penzionisan, jer je savjesno radio svoj posao, i ukazao na MINISTRA koji je pri kraju godine, pet MILIONA PLATIO AVANSNO, svom MILJENIKU za neki posao koji ce biti zavrsen do 2018 , a smijem glavu stavit na trupicu , da nikad nece zapocet.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by johnny bravo View Post
    @lepetanac

Vi ste pametna osoba i razumijete sta je g. Taxista rekao kako radnice iz vlade zloupotrebljavaju budzet cg... Inace izgleda da je pola taksista u pg sa fakultetskom diplomom.. A znamo kakve "intelektualne" kapacitete politickog profiterstva zaposljavaju ili su uposljavali za cg flotu i catering... Pa

Lijep pozdrav za saobracajnu policiju Hrvatske.. Sarmantni bas
    Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 25-01-14 at 19:12.

Thanks Thanks Given 
    1,423
    Thanks Thanks Received 
    5,653
    Thanked in
    2,660 Posts

vjerovatnoca da ja i bilo ko (makar to bila osoba koja samo predsjednike drzava poznaje), da narucimo isto jelo, pice salate itd. itd. je vise nego zanemarljiva.
    Čak i ne morate imati istu narudžbu.. sve je podesivo. Vidi se da nisi radio u ugostiteljstvu.

ovo sto si ti napisao je SFi i tako niko ne radi.
    Naša svakodnevica je SF za civilizovani svijet.

Sa druge teme:
    Quote Originally Posted by Freebird View Post
    A pazite ovo. Početkom ljeta, kafana u centru HN. Sjedi veće društvo. Piju se malo skuplja pića. Lete ture i stižu računi. Na kraju, šanku prilazi jedan iz društva sa odvojenim računima i kaže: Ove prave račune mi saberite,ove ostale vi platite. To je bio glavom i bradom ministar ekonomije Kavarić. Niko ga nije prepoznao. Kaafana i dalje radi. Ne znam da li su platili neku kaznu. Mislite da i dalje ne izdaju te nevažeće račune.?

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Sa druge teme:
    kao sto vidis slazemo se, prije sam ti opisao da su kafanu u Tivtu zatvorili na neko vrijeme zbog slicne situacije.
    kod nas je problem inspekcija i njihov (ne)rad.
    imas firmi dje ne smiju ni da pridju na 10 metara od ulaznih vrata a imas sa druge strane dje kaznjavaju eto da bi ispunili nrmu.
    nadam se poslije smjene vlasti da ce to biti nesto na sta sta ce se staviti akcenat, i nece im trebati euro po euro dazbine.

Thanks Thanks Given 
    578
    Thanks Thanks Received 
    775
    Thanked in
    389 Posts

Na današnji dan rođen Sava Kovačević
    25. januar 2014.
    Share

Čuveni partizanski komandant i narodni heroj Sava Kovačević rođen je 25. januara 1905. godine u selu Nudolu, blizu Grahova.
    Djetinjstvo, mladost i veći dio života proveo je u rodnom kraju. Osnovnu školu završio je u susjednom selu Zaslapu.
    Međutim, loše materijalno stanje porodice spriječilo ga je da nastavi školovanje, pa je počeo da se bavi poljoprivredom. Kada je odrastao, zaposlio se u „Ombli", preduzeću za eksploataciju šume u Bijeloj gori.
    Sava Kovačević je odlučio da ode od kuće pa se najprije zaposlio u rudnikuTrepča na montaži žičare, a nakon toga dolazi u Beograd i zapošljava se u štampariji „Vreme" i na izgradnji novog Savskog mosta.
    Pošto je protjeran iz Beograda, ponovo se zapošljava kao šumarski radnik, a onda radi na svom imanju. Bio je i drumski radnik.
    Još u ranoj mladosti pošao je putem revolucionarnog opredjeljenja. Član Komunističke partije Jugodlavije KPJ postao je 1925. godine. Idejno se formirao pod uticajem svoga brata, poznatog revolucionara Nikole Kovačevića. Sava je mnogo je radio na svom ideološkom, teoretskom i kulturnom uzdizanju. Čitao je marksističke knjige, političku štampu, beletristiku, vojnu i drugu stručnu literaturu.
    Kao partijski radnik, pokreće seljake u borbu protiv politike režima i policijskog terora, organizuje štrajkove radnika, radi na stvaranju seljačkog zadrugarstva, okupljanju omladine, otvaranju čitaonica. Takođe, istupa kao oprobani govornik na narodnim svečanostima, na izbornim sastancima, te na velikim skupovima i demonstracijama. Radio je na stvaranju legalne Radničko-seljačke stranke (1937-1938) i bio jedan od njenih istaknutih predstavnika u Crnoj Gori.
    Zbog revolucionarnog rada hapšen je više puta, o to u Grahovu, Nikšiću, Cetinju, Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i izvođen pred sud. Prilikom velike provale u partijskoj organizaciji 1936. u Crnoj Gori, kada je uhapšeno oko 300 ljudi, izbjegao je hapšenje, sklonio se u šumu s još tri grahovska komunista i naoružan proveo u ilegalnosti devet mjeseci. Najzad se, uz garanciju, predao sudskim vlastima u Nikšiću, odakle je sproveden u sarajevski zatvor, a nešto kasnije izveden pred Sud za zaštitu države u Beogradu. Na sudu je oslobođen.

Drugi put je, u proljeće 1940. godine zbog antiratnog govora, uhapšen i sproveden na suđenje u Staru Kanjižu. I ovoga puta je oslobođen. Posljednji put je uhapšen uoči Aprilskog rata 1941.godine u vrijeme kada se dobrovoljno javio da ide na front. Pod snažnim pritiskom naroda, vlast je bila prisiljena da ga pusti na slobodu.
    Početak drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije dočekao je kao već iskusan, prekaljen i poznat politički radnik, komunist i revolucionar. Kao član OK Nikšić, učestvovao je u pripremi julskog ustanka 1941. Prva velika akcija protiv okupatora na teritoriji Grahova izvedena je pod njegovim rukovodstvom: 25. jula savladana je i italijanska posada i oslobođeno Grahovo.
    U jesen 1941. Glavni štab Narodnooslobodilačkog pokreta za Crnu Goru i Boku imenuje ga za komandanta Nikšićkog odreda, koji je ubrzo narastao na deset bataljona. U jesen 1941. i zimu 1941/42. godine, jedinice odreda nižu pobjede na teritoriji Nikšića, Grahova, Vilusa, Crkvica, Herceg Novog. Razbija italijanske kolone, zarobljava stotine vojnika, zapljenjuje tenkove, topove, kamione i drugo naoružanje i opremu. Snagama Nikšićkog i Durmitorskog odreda oslobođena je velika teritorija od Tare i Pive do Bokokotorskog zaliva, osim blokiranog Nikšića i gradova u Boki. Naročito teške, višemjesečne borbe, uz velike neprijateljske gubitke, vođene su na sektoru Dragalj-Crkvice-Herceg Novi.
    Gotovo istovremeno, Sava proširuje rad jedinica odreda u istočnu Hercegovinu i prema Dubrovniku. Januara 1942. formira se Operativni štab za Hercegovinu, da koordinira borbe crnogorskih i hercegovačkih jedinica, sa Savom kao komandantom. Tada su se pod njegovom komandom našle snage jačine oko 20 bataljona, koje su djelovale na prostoru od Oštroga do Dubrovnika i od Boke do Gacka, i snažnim radom prisilile na strategijsku defanzivu više od korpusa italijanskih vojnika i jake snage ustaša, domobrana i četnika i nanijeli im više teških poraza.
    Djelovi odreda su angažovani i u sprečavanju kontrarevolucije na području Kolašina i u Katunskoj nahiji. Kao već proslavljeni ratnik, aktivno učestvuje na istorijskoj Ostroškoj skupštini crnogorskih i bokeljskih rodoljuba, februara 1942. godine. Aprila 1942. imenovan je za člana Glavnog štaba za Crnu Goru i Boku, a maja iste godine izabran je za člana Vrhovnog štaba.
    U toku 3. neprijateljske ofanzive, jedinice Nikšićkog odreda vodile su izuzetno oštre borbe oko Nikšića, Grahova u Boki i u Pivi. U poznatim borbama, aprila 1942, u Župi nikšićkoj teško su poražene jake četničke snage pod komandom Baja Stanišića. To je bio prvi teški četnički poraz u Crnoj Gori. Nove poraze odred im je nanio u borbama na pravcu Nikšić-Piva. Pored rukovođenja odredom, kao zamjenik komandanta Glavnog štaba rukovodio je povlačenjem Lovćenskog odreda pravcem Trešnjevo-Grahovo-Banjani-Piva, kao i Zetskim Narodnooslobodilačkog polerta Zeta, oko Nikšića i u Pivi.
    Kada je 12. juna 1942. formirana 5. proleterska (crnogorska) brigada, Savapostaje njen komandant. Brigada je najprije glavna zaštitnica u borbama na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a potom je sa šireg prostora Zelengore štitila pohod grupe proleterskih brigada u zapadnu Bosnu i osiguravala zbjeg naroda i bolnicu.
    Od 22. jula do 2. augusta, zajedno s Hercegovačkim, Dragačevsko-čelebićkim bataljonom, bolnicom i zbjegom, 5. brigada je izvela čuveni marš-proboj od Drine do Prozora. Ovaj složeni poduhvat izveden je pod Savinom komandom. U zapadnoj Bosni brigada je, od avgusta 1942. do januara 1943, vodila borbe oko Prozora, Travnika, Jajca i u centralnoj Bosni.
    Četvrta neprijateljska ofanziva je nova etapa u herojskim podvizima brigade i komandanta Save. Juriši na Prozor, borba s tenkovima u Ostrošcu, napadi na Konjic, herojske odbrane u doliniNeretve imali su veliki značaj za spas ranjenika i opšti uspjeh na Neretvi. U ofanzivi s Neretve, brigada vodi teške borbe na lijevoj obali Neretve, za oslobođenje i odbranu Nevesinja, na Planoj, Javorku i Bioču. Veoma uspješno Sava je komandovao brigadom u oštrim borbama na pravcu Nikšić-Šavnik, na Komarnici i na Durmitoru, što je usporilo nadiranje višestruko jačih njemačko-italijanskih snaga u 5. ofanzivi.
    U najtežem periodu 5. ofanzive, Sava postaje komandant 3. udarne divizije. Diviziji je baš tada pao u dio najteži zadatak: da bude zaštitnica Glavne operativne grupe, da štiti Centralnu bolnicu i izvrši proboj iz okruženja. Njegov dolazak na čelo divizije ulijevao je posebnu nadu i borcima i ranjenicima. U desetodnevnim borbama pod Savinom komandom, divizija se borila s neprijateljem koji je bio gotovo dvadeset puta brojniji, i učinila sve da spase ranjenike i izvrši druge zadatke.
    Činjeni su pokušaji da se nađe pogodna mogućnost za proboj. U teškim borbama 11. i 12. juna naVučevu, pod Maglićem, kod Borovna, na desnoj obali Sutjeske, odbijeni su snažni udari neprijatelja, spašena bolnica i napravljen pokušaj da se na lijevoj obali Sutjeske obrazuje mostobran. 13. juna, njene glavne snage pošle su u opšti napad na lijevoj obali Sutjeske. Divizija je uspjela da potisne neprijatelja, ali ne i da slomi njegov otpor na Košuru, padinama Ozrena, Lastve, Kazana. U najkritičnijem trenutku, Sava je odlučio da novim jurišem izvrši proboj. S pratećom četom i grupom kurira izbio je u prvi streljački stroj, zapovijedio juriš, i pucajući iz puškomitraljeza, pošao napred. Sava Kovačević je pao u jurišu, pokošen neprijateljevim rafalima.
    Sava Kovačević je odlikovan je sovjetskim Ordenom Kutuzova. Kada su 1. maja 1943, uvedeni činovi u NOVJ, proizveden je u čin pukovnika. Narodnim herojem proglašen je 6. jula 1943. godine.
    (CdM)
    http://portalanalitika.me/drustvo/vijesti/131811-na-dananji-dan-roen-sava-kovaevi

Vječno mu hvala!
    In vino veritas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Vjerovatnoca da ja i bilo ko (makar to bila osoba koja samo predsjednike drzava poznaje), da narucimo isto jelo, pice salate itd. itd. je vise nego zanemarljiva.
    Ja i trojica smo 15 dana isto naručivali kada nam je bilo plaćeno. Jednom je konobar pogriješio i donio više i to je riješeno tako što nam je dao pet novih računa: četiri identična za dio koji smo pravdali i peti za ovo ostalo. Na svakojemu je pisalo nešto neodređeno tipa "jelo i piće".

in bed with Eva Simons 26°21'29.9"N 127°47'02.0"E
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prije dan dva gledam vijesti na tv (nebitna je stanica jer svi oni isto laprdaju) i uglavnom ide prilog o stočarima i tome kako im pogoduje ovo vrijeme bez snijega - trošili su manje hrane za stoku a proizvodili više, uglavnom bogom dano vrijeme za rekordnu količinu mlijeka i drugih proizvoda, konačno dobra stvar u poljoprivredi od koje nam pak (ne) zavisi država. A svemu tom prilogu posvetili jedva 2 minuta. Sledeća vijest - ako ne padne snijeg zimska turistička sezona u kolapsu i o tome naravno 10-ak minuta laprdanja jednih te istih priča..
    Kukala nam majka, u kakvom vicu mi živimo. Praštajte, morah ovo ispisat..

Thanks Thanks Given 
    679
    Thanks Thanks Received 
    695
    Thanked in
    457 Posts

Quote Originally Posted by Swedish_House_Mafia View Post
    Prije dan dva gledam vijesti na tv (nebitna je stanica jer svi oni isto laprdaju) i uglavnom ide prilog o stočarima i tome kako im pogoduje ovo vrijeme bez snijega - trošili su manje hrane za stoku a proizvodili više, uglavnom bogom dano vrijeme za rekordnu količinu mlijeka i drugih proizvoda, konačno dobra stvar u poljoprivredi od koje nam pak (ne) zavisi država. A svemu tom prilogu posvetili jedva 2 minuta. Sledeća vijest - ako ne padne snijeg zimska turistička sezona u kolapsu i o tome naravno 10-ak minuta laprdanja jednih te istih priča..
    Kukala nam majka, u kakvom vicu mi živimo. Praštajte, morah ovo ispisat..
    Ako si raspoložen za još koji vic evo ti
    http://www.vijesti.me/vijesti/gradan...-clanak-173560
    http://www.vijesti.me/vijesti/hidroe...-clanak-173820
    http://www.crps.me/CRPSPublic/prikaz...osijea=203747- vlasnici
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    1,423
    Thanks Thanks Received 
    5,653
    Thanked in
    2,660 Posts

Večeras na njemačkoj državnoj televiziji (ARD) prvi intervju sa Snowdenom iz Moskve.

http://www.ard.de/home/ard/ARD_Start...920/index.html

Page 572 of 666 FirstFirst ... 72472522562568569570571572573574575576582622 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)