Svaka cast! Jesu li ovo prosuli pjenu za gasenje pozara po pisti da ne bi varnice izlazile? Izgleda tako. :encouragement: :applouse:
--------------------------
Do Not Disturb.
Svaka cast! Jesu li ovo prosuli pjenu za gasenje pozara po pisti da ne bi varnice izlazile? Izgleda tako. :encouragement: :applouse:
I am so post-rock I shit sad birds.
Nisam baš siguran da li je ovome mijesto na nauci ali je dobar video.
Varnica nema jer je avion većinom izrađen od materijala koji ne iskre, aluminijumske legure ili slični materijali. U avionu jedino unutarnji kostur kabine sadrži visoke čelike (čak ne ni skladište za prtljag) te nosači za točkove.
Iskrenje je rijedak fenomen u periodnom sistemu elemenata i samo željezo, titanijum, cerijum i još neki metali mogu iskriti. Iskrenje je u stvari burno sagorijevanje metala u vazduhu, ako su čestice metala dovoljno sitne dolazi do samozapaljenja ukoliko taj metal ima nisku temperaturu samozapaljenja. S druge strane ovisi i o vlažnosti zraka i brzini oksidacije metala, zato aluminijum iako ima nisku tačku samozapaljenja ne iskri jer čestice prebrzo reaguju sa kiseonikom iz zraka i vodene pare, oksidiraju i ne dozvoljavaju samozapaljenje (iskrenje).
U stvari najveća opasnost u ovom slučaju je temperatura trenja koja može izazvati isparavanje goriva, onda i najmanja varnica (ovaj put iz električnih vodova, ne iz trenja) može izazvati eksploziju.
S druge strane imali su sreću u neku ruku jer nosači za točkove su izrađeni od čelika i oni bi izazvali iskrenje. U ovom slučaju legli su samo na oplatu koja ne iskri.
Naravno, osoblje na zemlji je nedvosmisleno pripremilo pistu za prinudno sletanje posuvši je materijalom za suzbijanje iskrenja, (pjena ili neki drugi poliuretanski preparat u obliku praha ili rastvora).
Poliuretan ima osobinu da pod temperaturom (zbog trenja) brzo isparava i hvata se na čestice metala stvarajući premaz koji spriječava kiseonik da dođe u dodir sa metalom, dodatno sprječavajući iskrenje.
Pa mislio sam da postavim na zanimljive link-ove ali tamo su vecinom gluposti...
A sve i da mu nije bilo mjesto tu, ti si me opravdao sa svojim naucnim objasnjenjem...![]()
Do Not Disturb.
The more things change, the more they stay the same.
Do Not Disturb.
Lord, the pitiful screams of all them college-educated women!
Do Not Disturb.
Još samo da otkrijemo ruševine na Marsu i da New Horizons otkrije da je Pluton u stvari Mass Relay pa da idem upoznat Garusa Vakariana (ukoliko preživim First Contact War).
Ovo sam je već postavio nedje na forum. Možda taman kad je izasa video.
Kasniš.
Istina, samo kad ce to stic u naše ruke...![]()
Veoma brzo, ovaj sprej ima ogroman ekonomski potencijal, stoga se može očekivati da će poplaviti prodavnice čim dobije zeleno svijetlo.
Ne samo to, ako je vijerovati da je ovako dobar onda bi se moglo desiti da ne naprave sve moguće testove i gurnu ga u prodaju bez svih provijera (kao što se desilo sa nekim ljekovima u prošlosti).
Ovo je zlatna koka farmaceutske industrije i ne vijerujem da će se puno uzdržavati da je ne gurnu.
If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant
kad-tad cemo doakat vanzemaljcima
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Ne budi lijen i malo sam istražio okolo i evo što sam našao.
Radi se o fraktalu tvz Lévy flight i kao što je sve u prirodi izgleda fraktalno tako je i urođena šema potrage za hranom.
Jedino me čudi što ovo nisu u videu povezali sa ovim fraktalom.
Nekoliko primjera:
![]()
The more things change, the more they stay the same.
Nije bas neka visa nauka ali moze proc' i odje, ja mislim...
Do Not Disturb.
Odlicno! Ako im ovo prodje, sa patentom eto milionske zarade da vise ne mrdaju prstima.![]()
If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks