Page 512 of 666 FirstFirst ... 12412462502508509510511512513514515516522562612 ... LastLast
Results 12,776 to 12,800 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Maja View Post
    U Albaniji postavljaju ujedno duple bankine, klasicne nize i jako visoke (vjerovatno za buseve i kamione).. Sve od metala...

Hvala Lepo
    Prije 3 mjeseca sam bio u Albaniji. Išao sam za Tiranu, na aerodrom Majke Tereze, da sačekam neke naše goste. Kako mi je prolazno vrijeme bilo brže od očekivanog (a ni Policia Rugore me nije zaustavila zBog prekoračenja brzine, iako su 3 puta to imali pravo učinit), tada sam, vidjevši da ću na aerodrom biti gotovo 3 sata ranije (iz čiste radoznalosti) iskoristio čak priliku i skrenuo da se malo provozam i novim auto-putem.
    Sve sam samo ne čovjek koji se tuđem divi i kad je ono njegovo daleko bolje, ali vidjevši put iz neposredne blizine, u Crnu Goru sam se vratiio postiđen. Kasnije su mi rekli da je dio na Kosovu još bolji... Prolazak kroz Skadar je grozota, a za sve ostalo Albancima kapa dolje...

A što se bankina tiče, ja, kao građanin, samo kumim da se postavi nešto što je u stanju da vozilo (makar ono koje se kretalo dozvoljenom brzinom) zaustavi u izlijetanju sa puta... Da se ja (kao laik) što pitam (kao što se ne pitam) svi bi mi CG putevi u brdima ličili na dionicu od Njeguša do Kotora... Pa taman me to koštalo ne znam čega... Eto, reče jedan laik...

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Primjećujem da se kamene ograde (poput onih na slici) tretiraju kao bankine. Vidim i novinar "vijesti" ih je tako nazvao. Tragom te laičke predstave i ja ih običavam tako zvati. Ne bi me iznenadilo da je to pogrešno. Ja nijesam stručnjak u ovoj oblasti (putne infrastrukture) i tu volim čuti druge, a na ovom Forumu posebno volim pročitati što ti o nečem iz te oblasti misliš.
    ih imamo ti mi jednu cijelu temu na automobilizmu posvecenu tome sta je bankina a sta nije u svakom slucaju 99% naroda u CG pod tim posmatra bilo sta sto moze sprijecit izlijetanje s puta
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ne znam sem da sam "prespartala" kompletnu Albaniju i dionice noviih i starih puteva i da to "zastidje" stoji htjela ili ne.. Preko Kukesa do Pristine jeste malo usminkanije nego dionica kroz Alb.. ali kroz Alb je puno tezi dio, teren je pjeskovit, bujicama sklon..... i kako god, siri je put. Magistralni je pogotovo sirok.. Naravno da ne mogu porediti sa evropskim autoputevima ili USA, ali da su ljudi radili sa najprimitivnijom operativom i da su uradili nesto pristojno i sigurno - jesu.
    Ne bih zanemarila put Pec - Pristina takodje.. a pisala sam o tome u vise navrata.. Posebno o svojevremenoj ponudi Kosovara Crnoj Gori da oni sami urade (plate) izgradnju tunela ka CG (Kula), ali nasa posla.. Paranoje ne fali nikad, kao i neodlucnosti i nerada...
    Kod nas uglavnom glume neodlucnost i strategijske mutljavine samo da se ne bi sto radilo.. Fokusa nema ni na sta po struci.. Sto bi rekao g. Hari Krisna, monotematicni...
    Ili svi o SPC, ili svi o KAP-u ili svi o EU, ili o kriminalu i to ukupno stihijski reaktivno.. A da iko radi svoj dio obaveza i da zavrsava svoju oblast ne obaziruci se na tudje obaveze i odgovornost, imali bi mi predivnu CG.. Ovako, "kome se radilo - o glavi mu se radilo" sto cesto kazu u CG, sto kroz sprdnju sto zbilje radi...
    p.s. Ne zaboraviti da su tamo putevi i tuneli - besplatni.
    U CG se i prije izgradnje jednog metra racuna puta puta u magli - kako odrati svoje i tudje gradjane...
    p.p.s. Zavrsen je i taj komplikovani dio pri ulazu u Skadar.. Sad je ok..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 23-10-13 at 14:10.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Zavrsen je i kruzni tok u Skadru, jos samo da ga obiljeze radi se autoput od Elbasana do Tirane, tunel su vec zavrsili, radi se jos mnogo toga. Putarina se ne naplacuje, saobracajna policija se ne izivljava na gradjanima i strancima. Isti je slucaj sa policijom u Makedoniji i Grckoj, svu Grcku ces da predjes autoputem od Albanije do Egejskog mora za nepune deset eura, a kod nas da podjes do Bara i nazad treba ti za malo auto 5 eura da platis prolaz kroz Sozinu, bolje da nas nema ako kad napravimo autoput.

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Primjećujem da se kamene ograde (poput onih na slici) tretiraju kao bankine. Vidim i novinar "vijesti" ih je tako nazvao. Tragom te laičke predstave i ja ih običavam tako zvati. Ne bi me iznenadilo da je to pogrešno. Ja nijesam stručnjak u ovoj oblasti (putne infrastrukture) i tu volim čuti druge, a na ovom Forumu posebno volim pročitati što ti o nečem iz te oblasti misliš.

Da li se nešto zove s pravom ovako ili onako, i nije mi naročito važno. Biću iskren, od kad sam se (prije koju godinu) iz centra Podgorice , kao pravi cikotićki dođoš, naselio u (Boneove) Bjelopavliče, gotovo svakodnevno (a nekad i više puta) prolazim Starim putem za DG. Trenutno to nije moguće u cjelosti jer se najkritičniji dio puta rekonstruiše. Međutim razumio sam da ni nakon rekonstrukcije put i urvinu Morače neće dijeliti ništa novo sem i dosad praktikovanih limenih traka. Te trake nijesu u stanju da zaustave vozilo koje sleti s puta, tako da će (izgleda) ta dionica i kad se (konačno) put pušti u saobraćaj (jednog dana u svijetloj budućnosti) i dalje nastaviti da odnosi živote...
    Jesu li kamene/betonske ograde zastarjele i nebezbjedne, ne znam i nijesam kompetentan da sudim, no zaista bi red bio da se nešto djelotvorno postavi i tako makar umanje, ako ne konačno prekinu, gotovo redovne pogibije na ovom putu.
    Nisam ni ja stručnjak u toj oblasti (moja struka je vezana za elektriku), no, porodično sam vezan za građevinu (i majka i otac su mi te struke) te sam, npr. sa ocem u trećem osnovne učio da radim na geodetskom instrumentu (trasiranje jednog vodovoda) te se može reći da sam prije pročitao ,,tehničar'' nego ,,orlovi rano lete''. Čisto zbog svog tog ,,bekgraunda'' volim precizne tehničke termine i još uvjek rado čitam raznu literaturu vezanu za tehniku (neka vrsta ,,tehnofrika'') pa zbog toga malo više ,,smaram'' u temama koje su mi bliske.

Što se tiče odbojne grede, tu su tehnička pravila jasna, ona mora biti minimalne visine 75 cm od kote puta. Takođe mora posjedovati i određeni stepen amortizacije udara (u zavisnosti od kategorije puta, projektovane brzine i proračunate težine vozila). Druga je stvar što je većina objekata (vezanih za putnu infrastrukturu) u Crnoj Gori u zadnje vreme izrađena tako da ne zadovooljava minimalne kriterijume, te ne bi prošli redovan tehnički prijem. Tehnički prijem je opet neophodan radi dobijanja upotrebne dozvole. Upotrebnu dozvolu nemaju mnogi objekti u našoj državi, a to je činjenica (kriminalna).

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    U Albaniji postavljaju ujedno duple bankine, klasicne nize i jako visoke (vjerovatno za buseve i kamione).. Sve od metala...

Hvala Lepo
    Duple odbojne grede su evropski standard poodavno, dok kod nas nisu (još uvjek). One se postavljaju na određenim krivinama (sada da ne objašnjavam detaljno) i prva im je namjena da sačuvaju život motociklista. Naime prilikom pada sa motocikla motociklist u svom padu vrlo lako može da se ,,provuće'' ispod odbojne grede čime mu je dodatno ugrožen život. Ovako, zbog te donje grede ostaje na trasi puta i lakše mu se može pružiti pomoć.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Neko pomenu kruzni, pa samo da se ubacim:

Ja sam najvise ostao fasciniran u Lloret De Mar, gdje je kružni tok samo nacrtan na sred raskrsnice.

I ne vidjoh jedno jedino auto koje ga je preslo kao da ne postoji, vec su svi lijepo fatali krug oko iscrtanih linija. Cak i u kasnim vecernjim satima..

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Jos jedan zanimljiv clanak na Portalu Analitika.
    Bog o kojem ja govorim, nema nikakve sličnosti sa onim kojeg nam natura i promoviše SPC, na čijem je čelu Risto Radović. Njima Bog ”služi” da sa njim prepadaju, varaju, navode na grijeh itd. narod kojem, navodno u ime Boga, stoje na čelu. Nijesu, očigledno, bolji ni njegovi čelni drugovi iz političke partije iz koje on dolazi - Srpske pravoslavne crkve. Građani treba da znaju da što su bliži ovoj crkvi (makar u Crnoj Gori), dalji su od Boga. Prvo, službenici ove Crkve moraju da shvate, odnosno prihvate da je Bog samo dobro, a to je sve suprotno od ovoga što oni danas čine Crnoj Gori i njenim građanima. Jer, nije po božjim zakonima da nam okupatorska crkva druge države zauzima sve naše vjerske objekte (crkve i manastire). Nije valjda po božjoj volji da 40 ODSTO pravoslavnih građana Crne Gore nemaju pravo na crkve koje su gradili naši preci izmedju bitaka, i u kojima su stolovale naše crnogorske vladike? U naše pravoslavne hramove nikad nijesu ulazili bjelosvjetski kriminalci da ”brane” naše svetinje od nas samih, što nam priredi Risto Radović (kojeg, da je božje volje, ne bismo nikada dobili u Crnoj Gori, jer nam nije trebao jedan Justinovac jastrebovske linije, da nas svađa i širi zlu krv i među nama i sa našim komšijama). Nije nam trebao da nas na rat huška na naše komšije, da rehabilituje fašističke saveznike (četnike), nije nam trebao da ruši Mauzolej koji mi Jugosloveni izgradismo kao simbol sloge i crnogorske suverenosti, a da nam vrati Aleksandrovu kapelu kao simbol bratske, a klasične okupacije. Uostalom, neka taj i takav Risto Radović objasni Bogu zašto ni poslije 25 godina ne smije sam prošetati Cetinjem koje predstavlja centar crnogorske države, nacije, pa, ako hoćete, i centar crnogorskog pravoslavlja? Zašto ga danas tamo svi zovu ”Risto sotono”? Imao bi on kod Boga mnogo i premnogo posla. No, njega Bog uopšte ne bi ni primio. Ni na razgovor.
    Last edited by A+A; 23-10-13 at 17:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Čuh na vijestima da su u Vektra Jakić isplaćene plate radnicima i da fabrika nastavlja sa radom...što je u principu dobro.
    Ima li koga iz Pljavalja da nas obavijesti kakvo je stvarno stanje ?

Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    2,817
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Bone a sto cemo za sve ove godine sto je bilo "ne dobro"?

Gleda li kod od vas ovaj serijal na RTV Atlas, Snimci za istoriju Crne Gore, Branka Baletica?
    Kakvo falsifikovanje. Sreca da nas ima jos koji se sjecamo nekih stvari. Mene bi bilo sramota.
    Mada cim sam cula da je na Atlas, odmah sam znala kako ce to ici.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Zar vlasnik Vektre jakic nije trazio novac od drzave za pokrivanje privatnih bankarskih dugova, tj. od budzeta gradjana CG za opstanak te privatne firme?
    Radilo se o 30-tak mil ili se varam?

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    2,817
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Eh da je 30 miliona, nego...
    Kum nije dugme

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

hahahahaha i onda se sprdaju sa cg gradjanima kad im to plasiraju kao pozitivni pomak u ekonomiji? hahahahaaaaaaaaaaaaa Platili ste privatniku da zadrzi vlasnistvo nad propalom co, isplatili mu radnike i dugove, i da se radujete od srece. U principu izuzetno

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Bas mi je zanimljiv rad gospodina iz Londona za marketing g. Vucica.. Dobih poziv od kabineta doticnog za let iznad BG u petak ujutro (air Serbia)... Zao mi je sto necu biti prisutna zbog obaveza, ali svaka cast koliko se trude da animiraju privrednike... Svaka cast.
    U CG mogu samo clanovi DPS/SDPa sa decom i komsilukom...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

Što se tiče CG i naših puteva... Samo ću reći da je Direkcija za saobraćaj toliko nezainteresovana za regulisanje naših saobraćajnica, pravdajući se nedostatkom finansijskih injekcija, no bojim se da će ih sve to na kraju skuplje stajati jer je narod krenuo da se tuži na sve strane, pa će im se povećati sredstva koja plaćaju onima koje neosnovano lišavaju slobode, kao i prema onima koji po našim putevima doživljavaju neprijatnosti, gube živote ili dožive umanjenje životnih aktivnosti...

No dobro, dok je sudija da štite ovakav (ne)rad Države (čitaj: odluka koje donose oni na pozicijama), biće kako nam je...

Thanks Thanks Given 
    3,019
    Thanks Thanks Received 
    3,663
    Thanked in
    1,659 Posts

Tu es mon héro!

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Damir Mandić: Mene proganjaju, a Samirovog ubicu su pustili

http://issuu.com/dnevne-novine/docs/934/11?e=0
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    39
    Thanks Thanks Received 
    43
    Thanked in
    16 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post

Po naslovu bih pomislio da je rijec o nemocnom lgbt aktivisti.

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

To je do tebe.
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post

Zbilja kako on tolku kaznu a Vlahovića puštiše poslije 9 godina? :upset:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Potom su nas nove mesije ubedile kako je to sve bila laž i sve nas redom, kao u Markesovom klasiku „Sto godina samoće”, prepustili razarajućem samouništenju. I, kao jugoslovensko pleme, bez mozga, porekla i budućnosti, ma kako nam se prezime završavalo i ma kom se Bogu molili, mi nismo imali drugi izbor, nego da posmatramo kako se, što bi rekli beogradski mangupi, masovno „samoubijamo”.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

EMANCIPATORSKA ULOGA

Perović: Mediji su uradili više za Crnu Goru nego političke elite

Uvecaj!
    Perović (Foto: Arhiva "Vijesti")

Mediji koje sam osnovao su više uradili za Crnu Goru nego politička elita, kazao je jedan od osnivača i suvlasnik nezavisnog dnevnika "Vijesti" Miodrag Perović.
    Perović je ocijenio da je Crna Gora u jako teškom političkom i ekonomskom trenutku, jer je suspendovan ustavni poredak, a da mreža tajnih službi postoji u svim institucijama sistema, koji služi vrhu mreže.

On je za TV Vijesti kazao da je to prepreka razvoju društva, i da nema ekonomskog napretka bez demokratije.
    "Ova ista vlast je prije 24 godine propovjedala fašističke ideje, koja je podržala ratove i koncentracione logore. Oni sad promovišu integracije u EU i NATO i to, posmatrajući sa strane, sigurno izgleda fascinantno" , uočava Perović.
    Perović smatra da demokratski pomaci u Crnoj Gori, nisu ostvareni voljom vlasti, jer je sistem vladavine u Crnoj Gori klasična diktatura.
    "Oni su, da bi ustanovili ravnotežu sa medijima koje smo mi pravili, osnovali 14 medija i svi su danas ugašeni. Demokratiju je nemoguće ostvariti bez nezavisnih, kritični nastrojenih medija. Stvorili smo medije u kojima nema nijednog političara i oglašivača koji može narediti urednicima da nešto objave, ili ne objave", ističe Perović.
    Perović je podsjetio da je upravo Demokratska partija socijalista na čelu sa Milom Đukanovićem prihvatila emancipatorske ideje, za koje se on zalagao od početka.
    "Bili smo protiv ratova, a za emancipaciju i vraćanje nezavisnosti Crne Gore. Trebalo nam je osam ili devet godina do rascjepa u DPS-u, kada su naše ideje deklarativno prihvaćene i kad je independistička inteligencija ušla u kohabitaciju sa DPS-om. Znao sam da Crna Gora neće moći steći nezavisnost ako se tome protivi vlast. Mi, međutim, nijesmo znali da su nas baš u tom trenutku tukle crne trojke, uz znanje vrha vlasti. Devedesetih to nijesam znao", kazao je Perović.
    Komentarišući to što se u javnosti njemu govori kao o izuzetno bogatom čovjeku, Perović je kazao da je bar 20 hiljada ljudi u Crnoj Gori bogatije od njega.
    Perović je kazao da mu je Žarko Rakčević nudio da bude predsjednik Socijaldemokratske partije, da mu je Slavko Perović nudio da bude predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore, a da mu je premijer Đukanović nudio mjesta potpredsjednika Vlade.
    Međutim, kako Perović kaže, nikada ga nije interesovalo da se na taj način bavi politikom.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

pa to mu i nije neki uspjeh obzirom da ta elita nije uradila (pozitivno) skoro ništa
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Beranselci su po ko zna koji put održali lekciju iz građanskog aktivizma. Ni 5 zatvorskih i 26 novčanih kazni, ni svo bezakonje nijesu uspjeli da zaustave njihovu energiju. Ma koliko ih puta vlasti tjerale oni se uvijek vraćaju da brane svoju zemlju, prirodu i budućnost...

http://e-balkan.net/stav/21163-ko-je...hrI0g.facebook
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Svaka im cast, Beranselanci su jedna od svjetlih tacaka u ovoj Crnoj Gori.

Page 512 of 666 FirstFirst ... 12412462502508509510511512513514515516522562612 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)